Які продукти є найкориснішими для здоров'я серця і судин-ТОП 27

Роль серцево-судинної системи в організмі &8212; ключова. За рахунок її нормального функціонування відбувається подача кисню та інших речовин в органи і тканини. За її станом необхідно стежити, регулярно робити електрокардіограму і консультуватися з фахівцем з питань зміцнення стінок судин, створення оптимальних умов для кровотоку і кровотворення.

крім факторів, не підконтрольних людині (Екологія, стрес, спадкова і генетична схильність), на роботу серця значний вплив надає харчування, що підтверджено дослідженнями .

Дієта для чоловіків, жінок і дітей, які страждають серцево-судинними захворюваннями повинна призначатися фахівцем індивідуально в залежності від типу хвороби і індвівідуальних особливостей організму.

в цілому ж спеціальна дієта , спрямована на збереження здоров'я і відновлення серцево-судинної системи, повинна будуватися на наступних принципах:

  1. споживання натуральних продуктів, особливо деяких овочів і фруктів ;
  2. споживання достатньої кількості води щодня;
  3. дотримання режиму харчування;
  4. виключення алкоголю, шкідливих звичок і шкідливих продуктів;
  5. споживання достатньої кількості калію & 8212; калієва дієта дуже корисна для серця , оскільки нормалізує тиск і оптимізує роботу серця. Також доцільно купувати сіль з високим вмістом калію, що заміщає в складі натрій.

Всі ці рекомендації ґрунтуються на наукових дослідженнях .

також в раціоні повинні бути присутніми певні групи продуктів, незамінних для серцево-судинної системи. Які саме? Про це піде мова піде нижче. Ми надамо вам список з 27 варіантів їжі, яку любить наше серце.

1-4: фрукти

почнемо наш перелік з фруктів. При виборі фруктів важливо керуватися принципом сезонності, оскільки вирощені в не сезон плоди часто накопичують в собі застосовуються для зростання шкідливі речовини, що нівелюють користь від їх споживання. Серед багатьох фруктів для серцево-судинної системи найбільшою користю володіють наступні:

1. Банан

банани &8212; джерело калію, це першочергова причина, по якій вони незамінні для роботи серця і стану судин. Калій сприяє зниженню артеріального тиску і ймовірності інфарктів та інсультів.

крім того, калій нормалізує роботу нервової системи і оберігає від скупчування холестеринових бляшок.

4 факти про вплив бананів на серце дивіться тут.

міститься в значній кількості магній сприяє засвоюваності калію. Також за рахунок споживання бананів нормалізується вміст в крові гемоглобіну і процесу кровообігу ( доказ ).

2. Гранат

Гранат & 8212; один з найцінніших фруктів для зміцнення і підтримки стану серця і судин ( доказ ). Його споживання перешкоджає розвитку атеросклерозу, збереження рівня кровотоку і насичення серця киснем.

речовини, що містяться в гранаті, оберігають від розвитку стенокардії, сприяють підтримці фортеці стінок судин. Сік граната є одним з найбільш корисних соків для серця і сприяє процесам кровотворення і кровообігу.

6 корисних властивостей граната для серцево-судинної системи знайдіть тут.

Гранат не протипоказаний діабетикам. Крім дії на серцево-судинну систему, гранат має загальнозміцнюючий ефект, він сприятливо впливає на роботу мозку, центральної нервової системи, сечостатевої системи.

3. Лимон

за рахунок споживання лимонів відбувається зміцнення серцевого м'яза і очищення судин.

Лимон багатий:

  • клітковиною;
  • каротинами;
  • пектинами;
  • ефірами;
  • калієм;
  • вітамін С.

4 лікувальні властивості лимонів для серця дивіться тут.

речовини, що містяться в лимоні, перешкоджають розвитку стенокардії, тахікардії, ішемічної хвороби, гіпертензії, перешкоджають виникненню серцевих нападів, інфарктів та інсультів ( доказ ). Корисний як лимонний сік, так і цедра.

4. Хурма

Хурма багата калієм, кальцієм, цинком та йодом.

в її складі:

  • каротини;
  • Вітамін C;
  • вітаміни груп А і б.

дивіться більше про вплив хурми на серці.

за рахунок включення в раціон хурми в сезон її дозрівання відбувається зміцнення стінок судин, нормалізація тиску, усунення симптомів гіпертонії ( доказ ). Хурма розширює судини, допомагає від симптомів анемії, зміцнює діяльність серцевого м'яза.

5-10: овочі

фрукти, як і овочі, мають науково підтверджені кардіопротекторні властивості. При виборі овочів також важливо звертати увагу на сезонність. Фахівці не рекомендують взимку вживати в їжу жовтий і помаранчевий болгарський перець. Серед найбільш здорових для серця овочів наступні.

5. Помідор

помідори перешкоджають тромбоутворення, запобігають розвитку атеросклерозу , анемії, серцевих нападів ( доказ ).

крім того, за рахунок вживання томатів в їжу знижується ризик розвитку ішемічної хвороби, запобігає розвиток тахікардії і гіпертонії за рахунок нормалізації тиску.

помідори оберігають від інфарктів і покращують діяльність нервової системи, нормалізуючи роботу серця і впорядковуючи його ритм.

6. Часник

Часник містить в складі унікальні речовини, серед яких аліцин, інулін, лізин, аджоен та інші.

за рахунок споживання часнику знижується тиск , відбувається розслаблення судин і поліпшується кровотік. Також часник сприяє зниженню рівня в крові холестерину ( доказ ).

7. Цибуля

цибуля має судинорозширювальний ефект. Що входять до складу масла елементи очищають судини, покращують процеси обміну холестерину .

цибуля попереджає розвиток атеросклерозу , сприяє зміцненню стінок судин ( доказ ).

також за рахунок споживання цибулі відбувається розрідження крові і нормалізація рівня вмісту гемоглобіну.

8. Гарбуз

за рахунок вмісту калію, вітамінів групи а, каротинів при споживанні гарбуза відбуваються наступні процеси:

  1. поліпшується процес кровотворення;
  2. нормалізується тиск;
  3. відбувається зміцнення і нормалізація роботи серцевого м'яза.

Гарбуз благотворно впливає на серце , сприяє зниженню рівня артеріального тиску і знижує вміст небажаного холестерину, також очищаючи стінки судин ( доказ ). За рахунок включення в раціон гарбуза усуваються симптоми аритмії, тахікардії і стенокардії. Гарбуз варто застосовувати для профілактики і при прояві атеросклерозу і гіпертонії. Плоди гарбуза також покращують кровотворення.

9. Перець

найбільш корисний для серця червоний гострий перець , завдяки капсаїцину в своєму складі, який надає дуже потужну протидію розвитку ішемічної хвороби і гіпертонії ( доказ ).

крім того, перець перешкоджає розвитку аритмії, нормалізує серцевий ритм, володіє дуже високим вмістом необхідних сучасній людині антиоксидантів . Також корисний чорний перець, а в сезон &8212; і солодкі болгарські перці.

фахівці рекомендують в зимовий період утриматися від споживання в їжу жовтого і оранжевого болгарського перцю, оскільки при його вирощуванні використовуються небезпечні для людського організму пестициди.

10. Хрін

хрін багатий пантеноловой кислотою, рибофлавіном, каротином, фосфором, магнієм, цинком, міддю. для серця корисні як корінь, так і листя хрону .

за рахунок споживання хрону відбувається зниження вмісту небезпечного холестерину, нормалізація артеріального тиску, відбувається насичення серця необхідним йому калієм, знижується ризик виникнення інфарктів, інсультів та інших захворювань.

11-13: ягоди

ягоди &8212; природний джерело концентрованих вітамінів. з ягід, найбільш благотворно впливають на серце , можна виділити наступні.

11. Журавлина

за рахунок вмісту антоціанів в журавлині відбувається видалення токсинів, нормалізується рівень холестерину, відбувається попередження інфарктів та інсультів.

3 факти про вплив журавлини на серде і судини дивіться тут.

урсулова кислота за рахунок розширення венозних судин сприяє поліпшенню кровотоку, а феноли сприяють зміцненню стінок судин.

12. Калина

Калина &8212; незамінний продукт для лікування та попередження гіпертонії .

За рахунок її споживання нормалізується рівень артеріального тиску, очищення судин, нормалізація рівня холестерину. Калина зміцнює серцевий м'яз . Ця ягода також сприяє усуненню набряків.

13. Виноград

найбільш корисна властивість винограду для серця &8212; перешкода тромбоутворення. Крім того, за рахунок його споживання підтримується проникність судин і нормалізується діяльність серця.

Виноград сприяє підвищенню рівня гемоглобіну і нормалізації тиску.

14-17: напої

крім споживання достатньої кількості води, існують і інші корисні для серцево-судинної системи напої . Для деяких з них обов'язкова умова &8212; помірне споживання.

14. Кава

за умови обмеженого включення в раціон, кава сприяє поліпшенню роботи серця і підвищенню тонусу судин.

крім того, корисний ефект від кави виражається в стимуляції центральної нервової системи і підвищенні настрою, також сприяє поліпшенню діяльності серцево-судинної системи.

при симптомах гіпертонії, стенокардії і тахікардії фахівці рекомендують виключити каву з раціону.

15. Червоне вино

червоне сухе вино корисно для організму у дозах, не перевищує 200 мл на день . Користь цього напою полягає в поліпшенні кровотворення і кровотоку. Крім того, вино має корисні властивості винограду, перешкоджаючи тромбоутворення і підвищенню рівня гемоглобіну.

16. Коньяк

нормальна добова доза коньяку не повинна перевищувати 50-100 мл , інакше шкода перевищить корисний від його споживання ефект. користь коньяку для здоров'я така ж, як від вина, &8212; поліпшення кровотоку, кровотворення, зміцнення судин.

крім того, споживання коньяку благотворно впливає на стан судин головного мозку і всмоктування корисних речовин з їжі, в тому числі вітаміну С.

17. Зелений чай

споживання зеленого чаю сприяє очищенню судин і нормалізації артеріального тиску при регулярному вживанні. Крім того, регулярний помірний прийом зеленого чаю оберігає серце від інфарктів , а головний мозок від інсультів.

не варто зловживати зеленим чаєм або пити надто міцний напій. Для більш щадного ефекту для шлунка і центральної нервової системи можна пити чай, розведений молоком.

18-27: інші продукти

крім перерахованих, значним позитивним впливом володіють також наступні продукти.

18. Горіх

горіхи використовують для очищення судин і зміцнення серця. у цьому відношенні найбільш корисними є наступні:

  1. мигдаль;
  2. волоський горіх;
  3. лісовий горіх;
  4. арахіс;
  5. кешью;
  6. мускатний;
  7. фісташки;
  8. пекан;
  9. кедрові;
  10. фундук.

19. Сухофрукти

користь сухофруктів для серцево-судинної системи обумовлена збереженням в них корисних речовин фруктів незалежно від сезону.

для зміцнення і відновлення серцево-судинної системи доцільно споживати пасту Амосова , що представляє собою подрібнену суміш горіхів і сухофруктів за рецептом знаменитого російського кардіолога. Є й інші рецепти серцевих вітамінних сумішей , на основі кураги , чорносливу, Ізюма , меду і горіхів.

20. Мед

за рахунок споживання меду нормалізується тиск, очищаються судини і нормалізується робота нервової системи. Також мед сприяє поліпшенню дії лікарських препаратів і кровотоку.

крім цього, обмежене регулярне споживання в їжу меду сприяє позбавленню від нервових розладів. міститься в меді глюкоза зміцнює серцевий м'яз , не надаючи негативного впливу на вміст рівня цукру в крові. Можна приготувати лікувальну суміш з меду і кориці .

21. Молочні продукти

молочні продукти сприяють очищенню судин . Так, включення в раціон однієї склянки молока в день на регулярній основі оберігає від ризику виникнення інфаркту.

кальцій і калій, що входять до складу, сприяють також захисту від виникнення гіпертонії і стенокардії.

молочні продукти краще засвоюються дитячими організмами. Літнім людям краще вибирати молоко зі зниженим вмістом лактози &8212; воно краще засвоюється.

22. Риба

міститься в рибі жир не відкладається в судинах і зміцнює роботу серця. Найбільш корисні дикі Тихоокеанські лососі:

  • кета;
  • нерка;
  • кижуч;
  • горбуша;
  • чавича.
для збільшення гемоглобіну в крові найкорисніше споживання осетрових. Детальніше про вплив різних видів риби на серце дивіться в окремій статті.

23. Куркума

Спеція жовтого кольору має безліч корисних ефектів. За рахунок споживання куркуми нормалізується робота серця , нервової системи. Куркума також перешкоджає розвитку пухлин.

крім того, вживання куркуми сприяє зниженню ризику розвитку гіпертензії та атеросклерозу . Куркуму доречно додавати в плов і страви з м'яса птиці.

24. Каша

найбільш корисна каша для серця &8212; пшоняна. Цьому сприяє високий вміст в пшоняної каші калію.Вона нормалізує вміст холестерину, очищає судини і зміцнює серце.

також корисна геркулесова, рисова і вівсяна. Вони нормалізують обмін речовин і надають загальнозміцнюючу дію на організм.

25. Оливкова і лляна олії

насичені жирні кислоти, що містяться в складі лляної та оливкової олії першого віджиму також зміцнюють роботу серцевого м'яза і не відкладаються на стінках судин.

крім усього іншого, за рахунок споживання масел відбувається попередження тромбоутворення і виведення токсинів , також небезпечних для серцево-судинної системи.

26. Гіркий шоколад

гіркий шоколад сприяє зниженню артеріального тиску і поліпшенню кровотоку. Користь саме гіркого шоколаду обумовлена низьким вмістом цукру, девальвуючого корисний ефект. Також шоколад сприяє зниженню вмісту холестерину.

27. Свиняче сало

завершимо наш рейтинг всіма улюбленим салом.

властивості свинячого сала для підтримки серцево-судинної системи схожі з оливковою і лляною олією. Жири в його складі зміцнює роботу серця, не сприяючи розвитку атеросклерозу.

крім того, споживання сала сприяє очищенню організму та протидії запаленням. Також важливо відзначити, що містяться в салі корисні речовини мають великий ступінь засвоюваності.

також ознайомтеся з іншими факторами:

важливо розуміти, що крім харчування потрібно змінити свій спосіб життя і в інших сферах. Крім того, потрібно відмовитися від деякої їжі. Про це ми поговоримо далі.

чого слід уникати?

крім включення перерахованих вище продуктів, для нормалізації роботи серцево-судинної системи, ряд шкідливих продуктів повинен бути виключений з раціону.

енергетики

енергетичні напої містять в складі неприйнятно високий рівень вмісту кофеїну, цукру і консервантів. Ефект від кожного з них і їх поєднання може викликати стрибкоподібне підвищення тиску, занадто сильну стимуляцію серцевого м'яза.
наукові факти про вплив енергетиків на серцево-судинну систему дивіться тут.

при їх споживанні, організм, в тому числі серце, починає працювати на знос. Після закінчення ефект протилежний & 8212; відбувається небажано сильне зниження тиск, закупорка судин.

сіль і цукор

повністю відмовлятися від солі недоцільно. У малих дозах вона необхідна. У той же час при деяких серцево-судинних захворюваннях її споживання необхідно звести до мінімуму або перейти на сіль, в складі якої натрій заміщений на калій. надлишок солі негативно впливає на серце.

цукор має суворо негативний вплив , краще відмовитися від нього повністю.

жирна їжа

жирні продукти збільшують навантаження на серце і сприяють відкладенню на стінках судин холестерину, що підвищує ризик розвитку атеросклерозу.

не будь-який жир шкідливий. в основному шкідливий жир в свинині ( за винятком сала), баранині, а також в продуктах, що смажаться в рясному кількості масла.

також потрібно виключити:

висновок

таким чином, кожен в силах захистити свою серцево-судинну систему від зносу за допомогою виключення шкідливих продуктів і зміцнити і підтримати її стан за рахунок включення в раціон зміцнюють, очищають і сприяють нормальному функціонуванню фруктів, овочів, риби, масел, ягід, горіхів та інших перерахованих вище продуктів.