наукові факти про зв'язок нашого харчування з емоційним благополуччям і психічним здоров'ям

багато хто помічав: варто з'їсти щось смачне, як настрій підвищується.

але справа не тільки в суб'єктивному сприйнятті того чи іншого блюда: існують продукти, які за своїм складом корисні для нервової системи і сприяють формуванню позитивних емоцій і психологічного благополуччя.

згідно з науковими дослідженнями , є продукти, які в цілому оздоровлюють центральну нервову систему, допомагають роботі судин, що ведуть до головного мозку, а також стимулюють вироблення в мозку нейротрансмітерів, що відповідають за позитивні емоції, таких як серотонін і дофамін.

також дослідження підтверджують , що дотримання певних дієтологічних рекомендацій знижує ризик розвитку депресії, неврозів та інших психічних розладів.

таким чином, правильне харчування не просто підтримує гарний настрій, але і допомагає спокійно пережити стресову ситуацію і навіть запобігає розвитку серйозного захворювання — депресії.

у цій статті ми обговоримо основні принципи харчування для досягнення конкретних цілей:

  1. для простого поліпшення настрою у здорових людей;
  2. для боротьби з депресивними розладами;
  3. для заспокоєння та боротьби з негативними наслідками стресу.

а в кінці статті розглянемо шкідливі для психічного здоров'я продукти, які потрібно виключити з раціону.

Нагадаємо, у минулій статті ми розглянули рекомендації щодо харчування для підвищення когнітивних здібностей, таких як пам'ять , увага , розумова працездатність .

підвищення настрою

існує багато продуктів, які підвищують настрій. Справа не тільки в їх приємному смаку, але і в особливому складі.

  1. банани. наукові дослідження підтверджують, що банани підвищують настрій . Ці фрукти сосдержат калій, кальцій, магній, марганець, багато клітковини, вітаміни з, групи в, які оздоровлюють нервову, серцево-судинну, кровоносну, імунну системи і опорно-руховий апарат, за рахунок чого вони вже сприяють підняттю загального тонусу. Але найголовніший компонент, що впливає на настрій, — це амінокислота триптофан. Вона потрібна для вироблення в організмі гормону радості серотоніну. Також нагадаємо, що ще 5 фруктів, що підвищують настрій, Ви знайдете в окремій статті.
  2. гіркий шоколад. як показали практичні дослідження дієтологів з США, будь-який шоколад підвищує настрій , якщо він подобається людині на смак. Але саме в гіркому шоколаді найбільше міститься какао-бобів. А саме в їх властивостях — секрет гарного настрою. У складі какао-бобів багато стимуляторів емоційної сфери: це кофеїн, теобромін, фенілетиламін, канабіноїди, а також триптофан. Всі ці речовини в комплексі і дають ефект піднесеного настрою. У випадку ж з молочним шоколадом потрібно бути обережніше з трьох основних причин:
    • це може спричинити ожиріння, оскільки містить велику кількість цукру та жирів;
    • цукор легко викликає залежність , з якою важко боротися;
    • під виглядом молочного шоколаду часто продаються сурогати, де взагалі немає како-бобів, але зате в надлишку знаходяться штучні замінники та інші шкідливі і небезпечні речовини.
  3. горіхи. досить раз в день з'їдати кілька будь — яких горіхів замість невеликого перекусу-і настрій завжди буде в нормі. Великий вміст вітамінів, мінералів, ненасичених жирних кислот, живлять мозок , а також триптофану роблять горіхи відмінною профілактикою будь-яких емоційних розладів.

боротьба з депресією

депресія — набагато небезпечніший стан, ніж прийнято вважати. Його дуже важко вилікувати без звернення до медикаментозних засобів, причому обов'язково під наглядом лікаря.

але попередити розвиток цього захворювання в більшості випадків можна легко, в тому числі і за допомогою правильно складеного раціону харчування. Дуже корисно включати в щоденне меню деякі продукти.

  1. Кава. це дуже непростий напій: при зловживанні вони може завдати великої шкоди здоров'ю. А ось регулярне використання кави в раціоні в допустимому обсязі запобіжить багато захворювань. Вчені підтверджують, що вживання кава знижує ризик депресії . Особливо помітно це у випадку з жінками зрілих років. Кофеїн, ароматичні і мінеральні речовини дуже сприятливо позначаються на підтримці нервової системи в стабільному стані.
  2. Чай. У нього великий спектр властивостей, корисних для ментального здоров'я людини. Проте антидепресивні можливості чаю відомі найбільше. Завдяки амінокислоті теаніну, чай, особливо зелений, дарує умиротворення і спокій.
  3. Риб'ячий жир. комбінація вітамінів і Омега-3 жирних кислот забезпечує не тільки здоров'я серцево-судинної системи, але і нормальну роботу нейронів кори головного мозку. Клінічні дослідження показали, що щоденне вживання риб'ячого жиру знижує ймовірність розвитку депресії мінімум на 30%.
  4. морська капуста. цей продукт багатий магнієм, пантотеновою кислотою і вітамінами групи В, недолік яких непомітно виливається в хронічну депресію. Крім того, морська капуста — один з кращих постачальників в організм йоду, від якого залежить робота щитовидної залози і нервової системи. Також морська капуста корисна при неврозах .

позбавлення від стресу

сам по собі стрес, тобто раптова зміна умов існування, не може принести шкоди здоровому організму: він від природи вміє пристосовуватися до безперервної зміни цих Умов.

однак неготовність спокійно пережити стрес вдаряє абсолютно по всіх системах, послаблюючи опірність захворюванням. Багато людей починають просто & 171; заїдати&187; стрес , що ще більше погіршує ситуацію.

тому потрібно знати властивості заспокійливих продуктів , які можуть допомогти зміцнити центральну нервову систему і пережити без наслідків будь-яку стресову ситуацію.

  1. звичайна вода. якщо людина нервує і в цей час випиває склянку води, то найчастіше після цього він може взяти себе в руки і заспокоїтися. Механізм впливу звичайної води на стрес пов'язаний з двома моментами. По-перше, просте фізична дія виступає як відволікаючий від стресу фактор. По-друге, надходження в організм води нормалізує водний баланс і покращує нейронні зв'язки. Це дозволяє людині більш раціонально оцінювати ситуацію, не впадаючи в паніку і не реагуючи занадто бурхливо на стрес.
  2. заспокійливі ефірні олії . ефірні масла використовують як всередину, по 2-3 краплі в ложку меду, стакан з соком або на шматок цукру, так і для прийняття ванн по 5-8 крапель. Але найпоширеніший спосіб застосування-ароматерапія. Серед заспокійливих ефірних масел-масло майорану, лаванди, Ілан-ілангу, апельсина, ладану, м'яти, троянди, бергамоту, мандарина, герані. Сеанси ароматерапії знімають напругу, усувають перенапруження і допомагають мобілізуватися в будь-якій непередбаченій ситуації.
  3. Мед. Мед благотворно впливає на мозок і загальний стан центральної нервової системи, покращує кровообіг в головному мозку і допомагає мобілізувати всі ресурси організму. Мед ідеально поєднується з заспокійливими чаями.

продукти, яких слід уникати

нерідко страждають депресією вдаються до фармакологічних препаратів-антидепресантів. Цього не можна робити ні за яких умов, якщо лікування не призначено лікарем: результат, якщо він і буде, виявиться тимчасовим і незначним. а наслідки-небезпечними.

але не варто недооцінювати і шкода для мозку деяких продуктів, до яких прийнято звертатися в стресовій ситуації або при депресії.

  1. солодощі. умовно вони мають статус антидепресанту. Але цей ефект має дуже тимчасовий характер і дуже небезпечний своїми наслідками. Звикати заїдати стрес солодким , людина прирікає себе на захворювання шлунково-кишкового тракту, порушення обміну речовин, ожиріння та інші захворювання. Але найнебезпечніший наслідок такого»лікування" – залежність від цукру : сахароза з кожним разом буде все менше допомагати при стресі і депресії , і обсяг солодкого буде тільки збільшуватися.
  2. Алкоголь. Алкоголь теж неприпустимий як засіб від депресії , так як, по-перше, ефект від етанолу створює лише видимість зняття напруги: після вживання вже 50-100 мл міцного спиртного напою всі системи організму починають працювати в екстреному режимі. ілюзія розслаблення від спиртного пов'язана з неправильною роботою головного мозку, з порушенням нейронних зв'язків. А ось алкогольна залежність виникає в будь-якому випадку, якщо є звичка звертатися до алкоголю як антидепресанту.
  3. Фаст фуд. готова їжа містить, як правило велика кількість транс-жирів, солі, консервантів і смакових добавок, які збуджують підвищений апетит і змушують з'їдати цих недоброякісних продуктів ще більше. Фастфуд шкодить абсолютно всім системам організму і провокує захворювання нервової системи більше, ніж будь-яка інша їжа.

висновок

від харчування залежить не тільки фізичне здоров'я людини, але і його психіка. Тому потрібно бути дуже вимогливими до того, що потрапляє в організм разом з їжею. А здорова і корисна для центральної нервової системи їжа відмінно позначається і на роботі всіх інших органів.