відповідаємо на питання, чому солодке піднімає настрій і покращує самопочуття?

Любителі солодкого досить часто стверджують, що цукор здатний покращувати настрій.

А що на цей рахунок стверджують вчені і дієтологи? Якщо цукор і справді впливає на роботу головного мозку, то чи актуально це для всіх інших солодощів?

Деякі дослідження підтверджують, що короткостроково глюкоза дійсно піднімає настрій, а також забезпечує сплеск енергії і підвищену концентрацію уваги.

Інші дослідження вказують на негативний вплив цукру на мозок в довгостроковому періоді.

У цій статті ми спробуємо розібратися, яким чином солодке діє на мозок , чи дійсно він покращує емоційне самопочуття, а також скільки його можна з'їсти протягом дня, щоб це не відбилося з негативної сторони на здоров'я?

Як цукор діє на мозок людини?

Солодке – це продукти, багаті на вуглеводи, які, в свою чергу, синтезуються в організмі до глюкози або сахарози, а потім – в чисту енергію. І саме тому за допомогою вживання солодкого збільшується активність головного мозку і організму в цілому.

Але найбільш "корисним" для мозку і нервової системи є саме шоколад. Тому як в ньому, крім високого вмісту вуглеводів, також є магній і триптофан - ці речовини беруть безпосередню участь у виробленні серотоніну і дофаміну . Ці гормони, в свою чергу, якраз і відповідають за регулювання поточного настрою.

Той самий серотонін лікарі нерідко називають " гормоном щастя» , так як саме з його допомогою людина відчуває радість, веселощі, любов. Схожим чином діють і банани – в них теж багато магнію. Але найкраще підвищує настрій саме шоколад, так як в ньому міститься какао (а какао-боби – один з найбільших джерел триптофану серед харчових продуктів).

Також невелика кількість цукру може короткочасно підвищити працездатність і полегшити концентрацію уваги .

організм також здатний отримувати енергію з жирів. Однак клітини головного мозку використовують виключно глюкозу і її похідні елементи.

Денна норма для чоловіків і жінок

Насправді дана норма для кожної людини дещо відрізняється і залежить від його індивідуальних фізіологічних характеристик.

Дієтологи стверджують, що щодня допускається з'їдати:

  • Чоловіки: 37.5 грам або 9 чайних ложок.
  • Жінки: 25 грам або 6 чайних ложок.

Але в період вагітності жінкам допускається трохи більше – до 30 грам, чоловікам при щоденних фізичних навантаженнях також можна збільшувати дозування приблизно до 50 грам.

зазначені вище норми – в чистих вуглеводах, тобто в цукрі. Наприклад, 150 грам цукру міститься в 250 грамах шоколаду.

А скільки потрібно їсти щодня? Лікарі стверджують, що, наприклад,  Всього 50 грам чорного шоколаду вистачить для вироблення достатньої кількості серотоніну для підняття настрою. Також можна вживати шоколадні цукерки і батончики.

Все, що з'їсти понад норму, вже практично ніяк не вплине на самопочуття. А решту порції вуглеводів краще отримувати з інших продуктів, деякі з яких ми обговоримо нижче.

І що щодо шоколаду-краще віддавати перевагу домашньому, так як в "магазинний" додають і рослинні жири, і пастеризоване какао-масло-ці компоненти не несуть ніякої користі і можуть бути шкідливі для мозку .

Чи можлива повна відмова від солодкого? Теоретично-так, адже вуглеводи містяться не тільки в солодкому. Їх досить багато в тому ж хлібі, картоплі, баклажанах, кукурудзі. Тобто, навіть при дотриманні такого раціону організм все одно буде отримувати необхідне для себе кількість вуглеводів.

Повністю відмовлятися від вуглеводів все ж не варто. Якщо рівень цукру в крові опуститься нижче критичного рівня (приблизно 2 ммоль/л), то це призведе до гіпоглікемічної коми. Саме тому навіть при цукровому діабеті 1-го типу лікарі включають в раціон хворого солодке, хоч і в дуже малій кількості (для підтримки рівня цукру в діапазоні від 3 до 11 ммоль/л, що умовно безпечно для здоров'я).

Однак зловживання цукром може завдати значної шкоди здоров'ю:

Тому дуже важливо дотримуватися рекомендованих добових норм споживання і не допускати їх перевищення.

Чим можна замінити?

Чим можна замінити солодке, щоб це було і смачно, і корисно? Дієтологи можуть вказати на наступні продукти:

  1. Мед. практично на 40% складається саме з вуглеводів. Решта-це мінерали, ефірні олії, вітаміни та вода. По суті - це один з найбільш корисних для організму солодких продуктів. Бути обережним з ним слід тільки при активній стадії цукрового діабету. Докладно про вплив меду на мозок дивіться тут.
  2. Сухофрукти. за складом дуже схожі на мед, але в їх основа – легко засвоювана фруктоза, а ось води практично немає. Ще одна особливість-в сухофруктах міститься велика кількість клітковини, яка організму необхідна для нормалізації травної функції. Вона не засвоюється, але при цьому механічно очищає кишечник від шлаків, щільних калових мас.
  3. Банани. є найбільшим натуральним джерелом «простих» вуглеводів, які активно засвоюються вже через 10 хвилин після вживання. При цьому в бананах міститься магній, який як раз і бере участь у виробленні серотоніну, дофаміну.
  4. Пастила. це – фруктовий «мармелад», який складається тільки з натуральних компонентів. Його рекомендують давати дітям починаючи з 12 місяців. Також містить масу вуглеводів, а ще-вітаміни, невелика кількість клітковини.

Цікаве відео

Пропонуємо переглянути відео:

Таким чином, хоч солодощі і допомагають боротися з депресією – вони також можуть і шкодити при надмірному вживанні. Особливо це актуально в рахунок жирних десертів, того ж шоколаду, здоби, цукерок. Тому виконуйте рекомендації, наведені в цій статті і будьте здорові!