Які продукти харчування корисні для крові людини-Топ 15

кров-це субстанція, за допомогою якої по організму людини транспортуються всі поживні мікроелементи, в тому числі кисень.

у неї ж безпосередньо всмоктуються кінцеві продукти життєдіяльності, які згодом утилізуються через сечовипускальну, травну системи, легені.

ми поговоримо про загальний вплив їжі на кровоносну систему людини. Також обговоримо, які продукти слід включити в раціон, щоб поліпшити загальний склад крові , а від яких рекомендується відмовитися і чому.

Як харчування впливає на її склад?

практично всі поживні мікроелементи, які транспортуються з кров'ю, людина отримує разом з їжею. Це і білки, і вуглеводи, жири, вітаміни, метали, мінерали, флавоніди, органічні кислоти і так далі.

деякі з цих речовин згодом синтезуються до інших компонентів. Наприклад, в печінці виробляються білки, які згодом потрапляють в плазму крові.

однак надлишок деяких компонентів може мати негативний вплив на організм. Всім добре відомо, що вживання великої кількості солодкого і гострої їжі сприяє підвищення згортання крові , а також її в'язкості . Те ж саме можна сказати про продукти, в складі яких велика кількість холестерину.

саме тому до складання оптимального для себе раціону слід підходити з усією відповідальністю.

15 найбільш корисних продуктів

перше, на чому слід акцентування увагу – це на тому, що раціон повинен бути різноманітним. Тільки в цьому випадку можна забезпечити «правильний» баланс нутрієнтів в крові, запобігти дефіцит і надлишок певних мікроелементів. Тому всі рекомендовані продукти слід вживати в розумних кількостях.

1. Часник

основна його користь полягає в тому, що в його склад входить цілий спектр ефірних масел і флавонідів, які діють як потужний антибіотик.

це універсальний засіб корисно для очищення крові , для зниження гомоцистеїну , очищення судин від холестерину низької щільності і безлічі токсинів (переважно тих, які накопичуються при інфекційних захворюваннях). Загалом, часник-один з найкорисніших продуктів для кровоносної системи.

2. Куркума

Куркума сприяє підвищення заліза в крові . І саме цей мікроелемент забезпечує даній спеції той самий специфічний аромат, колір.

залізо, у свою чергу,  підвищує гемоглобін , який організм потребує для транспортування кисню та вуглекислого газу.

3. Яблуко

крім того, що в них міститься залізо, яблука дуже багаті на пектин. Він посприяє зниження тригліцеридів , а також широкого спектру важких металів (в тому числі і свинцю).

Не варто забувати, що яблука також багаті на клітковину, яка очищає кишечник і дозволяє організму з їжі отримувати більше поживних мікроелементів.

4. Лимон

Лимон корисний завдяки  зниження сечової кислоти . Також він забезпечує організм великою кількістю вітаміну З, що відповідає за роботу імунної системи.

даний цитрус також активує роботу лейкоцитів, що допоможе запобігти або швидко позбутися від широкого спектру інфекційних захворювань.

5. Тварини субпродукти

до таких належать нирки, легені, печінка, серце, мозок. Всі ці продукти підвищують білок у крові , а ось на концентрацію жирів жодним чином не впливають.

у тій же печінці також досить велика кількість заліза, що допоможе організму виробити гемоглобін і еритроцити.

6. Капуста

в її складі є антиоксиданти, які, в першу чергу, запобігають окисленню клітин печінки. А цей орган відіграє вкрай важливу роль у формуванні біохімічного складу крові – в ньому синтезуються білки, там же відбувається розщеплення «шкідливого» холестерину.

крім цього, капуста розріджує кров , буде вельми корисною при підвищеній в'язкості (що часто виникає при хронічній гіпертонії).

7. Висівки

багаті на клітковину, яка очищає кишечник від токсинів, а ще – затримує в організмі вологу. В результаті це сприяє підвищення калію в організмі , знижує концентрацію натрію в плазмі (який в надлишку діє як потужний токсин).

При цьому для організму досить вживати всього 25 – 30 грам висівок на добу.

8. Морква

багата на каротин, який надає антиканцерогенну дію, а також діє як антиоксидант.

регулярне вживання моркви стимулює  утворення лейкоцитів , а ще побічно – зміцнює скелет, запобігає накопичення натрію в суглобах (що викликає подагру).

9. Помідор

містять лютеїн і ліколін. Це вкрай важливі компоненти для кровоносної системи головного мозку, очей. Помідори також розріджують кров, покращують тонус кровоносних судин, стимулюють вироблення формених елементів.

але їсти їх надто багато не варто – у великій кількості помідори (і томатний сік) підвищують кислотність плазми.

10. Мигдаль

вважається найкориснішим серед усіх горіхів.

містить ненасичені жирні кислоти омега-3, які забезпечують  зниження креатиніну , холестерину низької щільності, а ще стимулюють міжклітинні обмінні процеси, що розганяє кров (збільшує циркуляцію), тим самим прискорюючи засвоєння заліза, марганцю, цинку.

11. Кисломолочні продукти

кращими з них вважаються саме молоко, кефір, сметана, сир, твердий сир. Сприяти підвищення кальцію і стимулюють утворення тромбоцитів .

але зловживати не варто – через те ж кальцію кисломолочні продукти знижують біодоступність заліза, пригнічуючи вироблення гемоглобіну. Саме з цієї причини лікарі часто згадують про те, що раціон повинен бути різноманітним.

12. Чорниця

Чорниця  знизить білірубін , забезпечить організм вітаміном С.також чорниця допомагає виводити ниркам токсини з крові. Ще є джерелом лютеїну, рідкісних амінокислот і флавонідів.

лікарі стверджують, що чорниця вкрай корисна для дітей, так як прискорює формування повноцінного імунітету. Побічно збільшує концентрацію лейкоцитів.

13. Мед

є найбільшим джерелом мінералів і фруктози (яка синтезується до енергії). Його також слід вживати в невеликих кількостях при цукровому діабеті (при даній хворобі баланс багатьох нутрієнтів в крові порушується).

до речі, найкориснішим є падевої мед, але зустрічається він рідко і коштує досить дорого.

14. Гранат

містить залізо, стимулює кровотворну функцію. Це прискорить відновлення крові при її втраті , а також нормалізує баланс гемоглобіну .

регулярне вживання даного фрукта є хорошою профілактикою багатьох серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт та інсульт. Він же допомагає нормалізувати кров'яний тиск.

15. Жирна риба

сюди ж варто включити червону і чорну ікру. Всі ці продукти об'єднує те, що в них міститься величезна кількість омега-3 і омега-6 ненасичених жирних кислот. А ці компоненти знижують концентрацію в крові жирів, вуглеводів, холестерину.

до речі, жирну рибу можна замінити на риб'ячий жир – його зараз продають в аптеках в якості харчової добавки.

чого слід уникати?

а ось наступні продукти, по можливості, слід виключати з раціону, так як вони негативно позначаються на біохімічному складі крові:

  1. алкогольні напої. в принципі, сюди слід включити всі продукти, в складі яких є етиловий спирт. Алкоголь  розширює судини і стоншує їх стінки, збільшує концентрацію натрію, порушує водно-сольовий баланс, пригнічує роботу імунної системи, прискорює окислення клітин печінки.
  2. Ковбасні вироби. у більшості випадків в них є транс-жири, які організмом розщеплюються і утилізуються вкрай повільно. У буквальному сенсі "захаращують" кровоносну систему, збільшують ризик розвитку хронічних захворювань серцево-судинної хвороби.
  3. багаті на вуглеводи десерти. збільшують концентрацію глюкози в крові, яка в надлишку порушує засвоєння поживних мікроелементів, вироблення тромбоцитів, а ще – зменшує баланс білків в плазмі.

висновок

у статті ми надали рекомендації по раціону, що сприяють загальному оздоровленню кровоносної системи. Але в кожному випадку консультуватися щодо оптимального раціону слід все ж з лікарем. Найкраще для цього звертатися за допомогою до дієтолога. А всі необхідні аналізи може призначити гемолог.

і варто врахувати, що універсальних дієт, які підійдуть абсолютно всім – не існує. Необхідно враховувати і вік пацієнта, і його стать, і інші фізіологічні показники. Тільки тоді можна вірно підібрати «корисні» і «шкідливі» продукти.