якими продуктами можна підвищити лейкоцити в крові-Список з 10 найефективніших
Стан здоров'я значною мірою визначається функціонуванням серцево-судинної та кровоносної систем організму. Одним із значущих діагностичних показників є рівень вмісту лейкоцитів.
Значимість лейкоцитів обумовлена захисною функцією, яку вони виконують в організмі. При попаданні в організм чужорідного тіла лейкоцити поглинають його, викликаючи в залежності від розмірів і властивостей чужорідного тіла симптоми запального процесу, що маркують боротьбу організму з вірусом. Процес може також супроводжуватися збільшенням температури тіла, почервоніння, набряками і т. д.
Саме необхідністю здійснення захисної функції багато в чому обумовлена важливість контролю і підтримки рівня вмісту лейкоцитів в крові. Знижений рівень лейкоцитів свідчить про знижену здатність організму протистояти хворобам і вірусам. Разом з тим повинен насторожити і надмірно високий рівень лейкоцитів, оскільки це може свідчити про наявність захворювання.
У цій статті ми обговоримо, як можна регулювати рівень лейкоцитів за допомогою змін у своєму раціоні харчування і чим їх можна підняти.
Зміст
Чому лейкоцити можуть бути знижені?
На наявність і рівень лейкоцитів в крові вплив роблять безліч факторів. Серед основних причин зниження їх рівня виділяють наступні:
- Вони гинуть. у більшості випадків це відбувається через перерозподіл лейкоцитів для боротьби із зовнішніми інфекціями. Крім того, лейкоцити можуть знищуватися внаслідок інтоксикацій, викликаних регулярним попаданням в організм незначних дозувань отрути (в тому числі і алкоголю), бактеріальними інфекціями і т. д.
- Перестають вироблятися через порушення функцій кісткового мозку, займає ключове положення в процесі вироблення лейкоцитів. Лейкопенія, що перешкоджає нормальному функціонуванню кісткового мозку, може бути викликана пухлинами, отруєннями і т. д.
- Перестають вироблятися через нестачу поживних речовин - викликана нестачею в їжі міді, заліза, фолієвої кислоти, вітамінів групи B.
Остання перерахована причина найбільш часто перешкоджає виробленню лейкоцитів в достатній кількості. Справитися з ситуацією допоможе правильно підібраний раціон. При плануванні раціону обов'язково необхідно проконсультуватися з лікарем, визначити можливі індивідуальні непереносимості організму, сконцентруватися на основних потребах організму, щоб не допустити подальше зниження їх рівня.
10 продуктів, що підвищують їх рівень
Для стимуляції кровотворення і поліпшення складу крові важливо забезпечити присутність в організмі певних продуктів. Яких саме &8212; дивіться нижче в списку.
1. Сало
Сало – один з небагатьох продуктів, рясне вміст жиру в якому не шкодить, а навпаки, приносить користь організму.
Міститься в салі холестерин не веде до накопичення його рівня і відкладення на стінках судин , А відмінно засвоюється, підвищення загальної якості складу крові і живлячи організм.
2. Малина
Малина, як і багато ягоди, багата вітамінами і обов'язкова до сезонного вживання. Відносно стимуляції вироблення лейкоцитів значимість малини полягає в змісті великої кількості фолієвої кислоти та вітамінів групи В .
Крім малини, до вживання рекомендуються лохина, чорниця, ожина, чорна смородина і шовковиця (плоди тутового дерева).
3. Горіх
Горіхи – незамінний для організму продукт. За змістом благотворно впливають речовин з ними не зрівняється жоден інший продукт. Крім надання благотворного впливу на рівень лейкоцитів, лімфоцитів і нейтрофілів, вживання в їжу горіхів надає загальнозміцнюючий ефект на багато систем і органів (Кровоносна, серцево-судинна, сечостатева, ендокринна, лімфатична, імунна).
Серед найбільш корисних горіхів увагу варто звернути, перш за все, на волоські горіхи, фундук, кешью, мигдаль, бразильський горіх.
4. Кропу
Цінність кропу полягає в вмісті в його складі значної кількості калію, міді і фолієвої кислоти.
Вживати краще в сирому вигляді, додаючи в салати і до гарячої їжі, а також у вигляді настоянки. Кращому засвоєнню поживних речовин також сприятиме оливкова олія.
5. М'ясо та птиця
Серед птиці перевагу варто віддавати індичці і гусака, оскільки ці продукти містять велика кількість міді та амінокислот , відповідно.
М'ясо слід віддавати перевагу телятині та нежирній свинині, оскільки ці продукти містять найбільшу кількість заліза , необхідного для стимуляції процесу кровотворення.
6. Риба та морепродукти
Для підвищення рівня лейкоцитів в раціоні в обов'язковому порядку повинні бути присутніми морепродукти, риба і водорості.
На користь прийому їх в їжу говорить зміст великої кількості вітамінів групи В і ненасичених жирних кислот .
З риби слід віддавати перевагу лососевим (особливо диким тихоокеанським видам: кета, нерка, кижуч, чавича, горбуша), осетровим, окуня, тріски, пікші, оселедців, скумбрії.
З молюсків корисніше всього мідії, устриці і креветки.
7. Фрукт
Серед фруктів варто віддавати перевагу тим, які містять велику кількість заліза і вітамінів групи B. перш за все, до таких фруктів відносяться наступні:
- Гранат;
- Червоний виноград;
- Сливи;
- Груші;
- Яблука;
- Грейпфрут і папайя.
8. Овочі
Серед овочів, на які варто звернути увагу, є наступні:
- Салат;
- Морква;
- Ріпа;
- Буряк.
Вони містять значну кількість калію, міді та фолієвої кислоти, надаючи Комплексне благотворний вплив на стан серцево-судинної системи в цілому.
9. Молоко і молоковмісні продукти
Молочні продукти дуже цінні для підняття вмісту лейкоцитів в крові. Щодня слід приймати в їжу:
- Сир;
- Сир;
- Кефір
- Йогурт.
10. Каша
Для підвищення кількості лейкоцитів рекомендується щодня вживати такі каші:
- Гречана – містить залізо і фолієву кислоту у великій кількості;
- Вівсяна-містить вітаміни групи B;
- Перлова-містить і фолієву кислоту, і вітаміни групи B.
Кілька загальних правил
При плануванні раціону і складанні дієти важливо врахувати кілька факторів.
- По-перше, для кращого засвоєння організмом поживних речовин необхідно забезпечити щоденне харчування одночасно.
- По-друге, важливо включити в раціон групи продуктів, які активно будуть піднімати вироблення лейкоцитів.
- По-третє, необхідно виключити продукти, які можуть знижувати здатність організму виробляти лейкоцити.
Чого варто уникати?
Крім включення в раціон продуктів вищенаведених груп, необхідно також забезпечити виключення продуктів, що викликають зниження лейкоцитів. до них відносяться:
- М'ясо качки, яловичина, бройлери, куріпка;
- Печінка різних тварин і риб – незважаючи на рясне вміст заліза і благотворний вплив на серцево-судинну систему, надмірне споживання печінки негативно позначається на рівні вмісту лейкоцитів. Крім того, печінка виконує роль фільтра і в їжу можна вживати тільки печінку тварини, вирощеного на натуральних кормах в екологічно чистій місцевості;
- Алкоголь – незважаючи на те, що коньяк і червоне сухе вино в обмежених кількостях здатні надавати сприятливий вплив на серцево-судинну систему, надмірне його кількість зводить всі зусилля по оздоровленню нанівець;
- Солодке, випічка-цукор вкрай негативно впливає на загальну картину складу крові;
- Інші продукти з високим вмістом вуглеводів.
Варто також відмовитися від фаст-фуду, надмірно жирної і солоної їжі. Також не слід вживати в їжу м'ясо тварин і птахів, вирощених із застосуванням штучних добавок в корм.
Огляд інших методів
Найчастіше нормалізації харчування і включення в раціон необхідних речовин виявляється недостатньо для підтримки рівня лейкоцитів. В такому випадку, в залежності від приватної ситуації і на розсуд лікуючого фахівця можуть бути призначені додаткові заходи:
Медикаментозне лікування
Медикаментозне лікування проводиться різними методами, з використанням препаратів різного типу, застосовується зазвичай при значному нестачі лейкоцитів і гострої необхідності в збільшенні їх змісту.
Дія одних препаратів націлене на стимуляцію вироблення необхідних для формування лейкоцитів речовин безпосередньо в клітині, інші запускають процеси в кістковому мозку. Про можливість і необхідність прийому препаратів обох груп рішення повинен приймати тільки лікар .
Оздоровча фізична активність
Оздоровча фізична активність, в тому числі на свіжому повітрі, призначається в якості підтримки терапевтичного впливу, сприяє кращому засвоєнню корисних речовин, підвищенню тонусу організму.
Конкретні вказівки щодо рекомендованих фізичних вправ, частоти та тривалості фізичної активності повинен давати лікар.
Народна медицина
Найчастіше для збільшення кількості лейкоцитів в крові вдаються до методів народної медицини.
Існують певні прийоми, дійсно сприяють нормалізації рівня лейкоцитів. Разом з тим прийняти рішення про можливість і необхідність їх використання необхідно тільки за згодою лікаря.
Приймають муміє, мед та інші продукти бджільництва в лікувальних цілях. Крім того, позитивний вплив може надавати споживання різноманітних настоїв і відварів (наприклад, з вівса, полину, ромашки і т.д.).
Методи народної медицини не варто використовувати в якості єдиного лікування , однак з їх допомогою можна зміцнити і підтримати терапевтичний ефект.
Корисне відео
Пропонуємо переглянути таке відео:
Висновок
Таким чином, слід зазначити необхідність комплексного підходу для вирішення проблем з низьким рівнем лейкоцитів. Важливо пам'ятати про те, що людський організм – це цілісна і нерозривна система. Не можна бути наполовину здоровим. Проблеми з низьким вмістом в крові необхідних речовин обов'язково будуть позначатися на загальному стані організму, сприяти поступовому надмірного зношування органів і систем, таким чином ще сильніше посилюючи проблеми складу крові.
Поліпшення загального складу крові, навпаки, веде до всеосяжних поліпшень стану організму, які при правильному підході можна не тільки зберегти, але і примножити, далі Працюючи над своїм здоров'ям, сприяючи активізації процесів клітинної регенерації.
Разом з тим комплексний підхід до оздоровлення, прийом корисної їжі в один і той же час, споживання достатньої кількості чистої води, проживання в місцевості зі сприятливою екологічною ситуацією, відмова від стресу і шкідливих звичок, фізична активність та інші допоміжні фактори здатні швидко і міцно повернути здоров'я, подарувати радість життя і забезпечити активне довголіття.
Тільки відповідальний і комплексний підхід до свого здоров'я допоможуть його зберегти.