Які продукти підвищують гемоглобін в крові-список з 20 варіантів з найбільшим вмістом заліза

Знижений гемоглобін комплексно погіршує стан організму, так як в цьому випадку всі органи і тканини відчувають кисневе голодування.

А доповнюється це підвищеним навантаженням на серцево-судинну систему – організм просто прискорює кровотік, щоб збільшити приплив кисню.

Особливо небезпечний дефіцит гемоглобіну і анемія у дітей дошкільного віку – це нерідко провокує розвиток патологій нервової системи, що в підсумку призводить до відставання в розумовому розвитку.

Згідно з численними дослідженнями , рівень гемоглобіну можна регулювати за допомогою дотримання дієти, включаючи або виключаючи з раціону залізовмісні продукти.

Ми склали рейтинг з 20 найбільш ефективних продуктів, які слід включити в раціон, щоб підвищити концентрацію гемоглобіну в крові. Також ми опишемо загальні принципи харчування і рекомендації лікарів.

Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 7 продуктів, що знижують рівень гемоглобіну .

Фактори впливу на гемоглобін

Основний гемоглобіну є залізо. Саме через процес його окислення і відновлення відбувається транспортування і засвоєння кисню в тканинах живого організму.

Дефіцит заліза - одна з найпоширеніших причин різкого зниження рівня гемоглобіну.

Однак недостатньо просто включити в раціон продукти, багаті на залізо. Даний мікроелемент не може повноцінно засвоюватися без певних факторів. Наприклад, для його розщеплення на похідні атоми (які потім і вступають в реакцію з певними групами білків) необхідні вітамін З, вітаміни в-групи ( особливо фолієва кислота ), омега-3 і омега-6 ненасичені жирні кислоти.

Разом з цим існує ряд факторів, які знижують біодоступність заліза. наприклад, високий вміст в організмі кальцію гальмує процес вироблення нових молекул гемоглобіну. Якщо виникне дефіцит вищевказаних мікроелементів, залізо просто не буде засвоюватися.

також варто враховувати, що зниження рівня гемоглобіну може провокуватися цілим спектром захворювань серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Саме тому не слід відкладати похід до лікаря – краще відразу встановити причину дефіциту гемоглобіну і усунути саме цей фактор.

Якщо ж низький рівень гемоглобіну спровокований дефіцитом поживних мікроелементів, то рекомендується включити в раціон наступні продукти:

  1. Багаті на залізо;
  2. Багаті на вітаміни з, Е, в-групи;
  3. Багаті на амінокислоти (бажано тваринного походження);
  4. Виключити ті продукти, які знижують біодоступність заліза.

У більшості випадків вищевказаного переліку рекомендацій буде досить, щоб нормалізувати склад формених елементів в крові.

Список з 20 продуктів для його збільшення

Організм в достатній кількості повинен отримувати всі поживні мікроелементи, в тому числі мінерали, вітаміни, метали. Всі ці елементи прямо або побічно впливають на кровотворну функцію, яку і необхідно стимулювати (гемоглобін виробляється в кістковому мозку , як і еритроцити, тромбоцити, лейкоцити). Отже, ось список з 20 найефективніших продуктів.

1. Печінка

для гемоглобіну корисна будь-яка печінка . Підійде яловича, куряча, свиняча. Причому саме слабкою прожарювання (Rare), так як в цьому випадку зберігається велика частина поживних мікроелементів.

Печінка містить і вітаміни в-групи, і залізо (6,9 мг на 100 грам), і йод – все це якраз і сприяє збільшенню рівня гемоглобіну.

2. Яловичина

Основа будь – якого м'яса-це широкий набір білків і незамінних амінокислот, які і вступають в реакцію з залізом, утворюючи тим самим молекули гемоглобіну.

Більш ефективними видами м'яса в цьому плані є кролик, свинина, Яловичина. Але, знову ж таки, слід зраджувати м'ясо мінімальної термічній обробці, в ідеалі – готувати на пару.

3. Гречка

Практично всі зернові знижують біодоступність заліза. Виняток-тільки гречана крупа, яка діє зовсім навпаки.

Крім цього, гречка також містить залізо (майже 7 мг на 100 грам ядриці). Саме тому її рекомендують використовувати в першу чергу в якості прикорму дітям грудного віку, а не манну крупу (яка містить кальцій і, тим самим, уповільнює вироблення гемоглобіну).

4. Халва

Халва містить велику кількість заліза - майже 30 мг на 100 грам продукту (а в тахинной і того більше – до 50 мг на 100 грам). Тобто, 50 грам такого десерту забезпечують добову норму заліза в організмі.

Але варто врахувати, що вітамінів в-групи і аскорбінової кислоти в халві практично немає. Тому якщо її і включати в раціон, то подбавши про достатню норму інших поживних мікроелементів, що сприяють засвоєнню заліза.

5. Буряк

Містить і залізо, і амінокислоти, вітаміни, які допомагають підвищити гемоглобін . Особливість столового буряка-всі поживні мікроелементи в ній зберігаються навіть при термічній обробці.

Можна також включити в раціон буряковий сік, але пити його слід в розведеному вигляді (1 частина соку на 2 частини води).

6. Гранат

З усіх фруктів саме гранат гемоглобіну вважається найкориснішим  завдяки високому вмісту вітаміну В 6 .

Залізо в насінні граната теж є, але в невеликій кількості – всього 1 – 1,5 міліграма на 100 грам.

7. Морква

для підняття гемоглобіну краще вибирати червону моркву - в ній бета-каротину і вітаміну А найбільше.

А ці мікроелементи сприяють прискоренню біохімічних реакцій з використанням кальцію – зниження його «вільного» рівня в крові збільшує біодоступність заліза (в моркві його міститься всього 0,5 – 0,7 мг на 100 грам).

8. Сухофрукти

Від сухофруктів найкраще їсти чорнослив, родзинки, абрикос, вишні, черешні, банани – в їх складі є вітаміни в-групи, Е, С.

Прискорити засвоєння заліза допомагає також те, що в сухофруктах міститься велика кількість рослинної клітковини – це комплексно нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.

9. Горіх

Волоський горіх, а також фісташки, мають в складі чималу кількість омега-3 і омега-6 ненасичених жирних кислот, які прискорюють цілий комплекс міжклітинних метаболічних процесів, в тому числі і з залізом.

Найбільш корисними горіхи вважаються для маленьких дітей – вони практично в 2 рази знижують ймовірність виникнення патологій нервової системи.

А ось від арахісу слід відмовитися. У ньому вкрай багато жиру, що створює високе навантаження на шлунково-кишковий тракт, а також уповільнює засвоєння заліза.

7 корисних для крові горіхів дивіться в окремій статті.

10. Ікра риб

і червона, і чорна, і жовта ікра в цьому плані дуже корисні , так як містять залізо (від 6 до 12 мг на 100 грам), а також омега-3 ненасичені жирні кислоти. Буквально 100 грам такого продукту на добу повністю забезпечує організм всіма необхідними поживними мікроелементами для нормалізації рівня гемоглобіну.

А найголовніше – цей продукт є легко засвоюваним, тому його можна включати в раціон при наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (коли м'ясо або печінку – протипоказані).

11. Мед

головна користь меду - він містить величезний спектр мінералів (в тому числі і рідкісних, які з іншої їжі отримати не вдасться), що позитивно позначається на водно-сольовому балансі . А це-теж важливий пункт в нормалізації рівня гемоглобіну.

Це також допоможе позбутися від набряків, які нерідко виникають при збільшенні навантаження на серцево-судинну систему (що обов'язково буде при дефіциті гемоглобіну).

дієтологи вказують, що потрібно їсти саме гречаний або падевий мед, щоб досягти потрібного ефекту – в них концентрація мінералів найвища.

 

12. Кропива

Містить невелику кількість заліза, а також вітаміну групи в 12 , що збільшує його біодоступність для організму .

Кропиву лікарі рекомендують включати в раціон в якості спеції (в сушеному вигляді) під час вагітності і при грудному вигодовуванні.

Але варто пам'ятати – вона стимулює також виділення шлункового соку, що при гастриті або виразковій хворобі шлунка і/або дванадцятипалої кишки може погіршити стан хворого.

13. Яйце

для підвищення гемоглобіну слід вживати яєчні жовтки - в них міститься до 8 мг на 100 грам заліза. І є їх краще в свіжому вигляді або вареному некруто.

Курячі свіжі яйця можуть бути джерелом поширення сальмонельозу. А ось перепелині теж мають в складі залізо, але їх шкаралупа має менші пори, через які інфекція не проникає. Тому вони вважаються більш безпечними-дітям їх і рекомендують включати в раціон.

14. Риба

морська риба багата на омега-3 ненасичені жирні кислоти. І чим більше жирна вона – тим більше жирних кислот в ній міститься. Річкова в цьому плані теж корисна, краще підходить Короп (дзеркальний), щука і окунь. А з морських різновидів риби-тунець, лосось.

До речі, не менш корисно вживати морську капусту. У ній міститься йод, що нормалізує роботу ендокринної системи (яка побічно регулює вироблення гемоглобіну).

15. Шоколад

В какао-порошку заліза до 12 мг на 100 грам (в залежності від сорту і різновиди). Дієтологи кажуть, що треба їсти саме чорний натуральний шоколад . Менш корисні-молочний, білий, рожевий.

І бажано шоколад готувати самостійно в домашніх умовах без додавання вершкового масла (так як воно знижує біодоступність заліза).

Ще шоколад стимулює обмінні процеси між клітинами за рахунок стимуляції вироблення ендорфінів. Але зловживати цією властивістю не варто, так як організм схильний до підвищення потреби в тому ж серотоніні. Тобто, з часом розвивається звикання і свого роду залежність.

16. Шипшина

Серед ягід - саме шипшина є найбільшим джерелом аскорбінової кислоти, що використовується при біохімічних процесах за участю заліза.

Вживати шипшина краще у вигляді відвару (50 грам свіжих або сушених ягід на 300 мілілітрів окропу) або киселю.

Хоч шипшина і містить велику кількість вітаміну З, він не подразнює слизову шлунка і стравоходу, тому ці ягоди можна включати в раціон при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

17. Порічка

Містить трохи менше аскорбінової кислоти, ніж шипшина. Краще вживати саме чорну смородину - в ній таніну менше, ніж в червоній (танін є дубильним речовиною і уповільнює вироблення гемоглобіну).

Не менш корисні листя смородини, з яких можна готувати ароматний і смачний чай. Його вживання також є відмінною профілактикою імунодефіциту.

18. Полуниця

Полуниця багата на вітамін з, в складі також має невелику кількість заліза (від 0,2 до 1 мг на 100 грам, в залежності від сорту, а також методики ВИРОЩУВАННЯ).

Тільки слід вживати полуницю цілком або з цукром, або з медом, але не зі сметаною, йогуртом або вершками.

19. Куркума

Зі спецій, саме  куркума містить найбільше заліза – близько 35-50 мг на 100 грам. А найголовніше - вона відмінно підходить для приготування практично будь-яких страв, навіть для деяких десертів.

При вагітності куркумою зловживати не варто, так як вона може провокувати спазми гладкої мускулатури. У критичних випадках це зовсім призведе до передчасних пологів. Лікарі в більшості випадків про це попереджають.

20. Петрушка

Із залізовмісної зелені – найкориснішою є петрушка . Але вживати її слід саме в свіжому вигляді, так що краще її додавати в салати, а не в супи. Містить близько 2 мг заліза на 100 грам.

Не менш корисний і корінь петрушки. Його теж використовують в якості спеції.

Також ознайомтеся з таблицею продуктів:

 

Загальні правила харчування

Для більш швидкого і ефективного підняття гемоглобіну дієтологи рекомендують дотримуватися наступних порад:

  1. Дотримуватися дробове харчування. їсти потрібно невеликими порціями, але якомога частіше. Оптимально - не менше 6 разів на добу.
  2. Відмовитися від каш (крім гречаної) і кисломолочних продуктів - всі вони уповільнюють засвоєння заліза , перешкоджають виробленню формених елементів і гемоглобіну.
  3. Якомога частіше гуляти на свіжому повітрі - достатній баланс кисню в крові також побічно стимулює оновлення молекул гемоглобіну, перешкоджає окисленню і знищення еритроцитів. В ідеалі-здійснювати прогулянки на свіжому повітрі після кожного вживання їжі (це ще допоможе істотно прискорити метаболізм).
  4. Відмовитися від чаю і кава . краще віддавати перевагу трав'яним чаям , а також домашнім компотів, фруктовим і овочевим соків.
  5. Не їсти за 2-3 години до запланованого сну. метаболічні процеси під час сну істотно сповільнюються, тому залізо і вітаміни в цей період практично не засвоюються (а ось навантаження на слизову шлунка зростає, так як утилізація шлункового соку сповільнюється).

Особливості раціону для певних груп пацієнтів

Правила харчування при зниженому гемоглобіні для різних груп пацієнтів дещо відрізняються. Дієтологи вказують:

  1. Дорослі. Норма заліза для дорослих – близько 12 мг на добу. Дорослим набагато простіше засвоювати саме м'ясні продукти, тваринні субпродукти (печінка, легені, нирки, серце). Рекомендується їх включати в раціон щодня хоча б в мінімальній кількості.
  2. Діти. Норма заліза у дітей – від 8 до 11 міліграм на добу. Віддавати перевагу слід саме рослинним продуктам. А ось молоком зловживати не варто, особливо жирним, так як воно кардинально знижує рівень гемоглобіну, уповільнює засвоєння заліза. Рекомендується також включати в раціон гречану крупу, рибу, невелику кількість шоколаду і халви.
  3. Вагітні. потреба заліза у вагітних жінок найвища і досягає 20 мг на добу. Як правило, для нормалізації гемоглобіну їм призначають спеціалізовані вітамінні комплекси. Також рекомендується їсти рибу, червону ікру, моркву. А ось від куркуми, петрушки і більшості інших спецій, що стимулюють спазм гладкої мускулатури, краще відмовитися. Лікар, у якого жінка стає на облік, обов'язково про все це детально розповідає.
  4. Літні. у них потреба в залозі найменша – всього 6 – 8 мг на добу, що пояснюється природним уповільненням функціональності серцево-судинної системи і кісткового мозку. Літнім людям лікарі також рекомендують вживати рибу, куряче філе (грудку, так як жиру в ній практично немає), а також гранатовий, буряковий сік.

Народні засоби і вітамінні комплекси

Якщо включення вищевказаних продуктів в раціон не принесло належного ефекту, то можна скористатися народними засобами збільшення рівня гемоглобіну. Багато з них вкрай ефективні і рекомендуються до використання навіть лікарями. Найпопулярніші з таких методів:

  1. Відвар з коренів кульбаби. допомагає нормалізувати біохімічний склад крові, прискорити виведення токсинів. Для приготування змішують 30 грам тертих свіжих коренів кульбаби з 2 склянками окропу. Наполягати не менше 2 годин (до повного охолодження). Вживати по 1 чайній ложці, розбавляючи в склянці води з медом. Приймати 2 рази на добу.
  2. Настій шипшини і меду. для приготування змішують 10 грам сухих тертих плодів шипшини, 2 столові ложки меду і склянку окропу. Наполягати 30-40 хвилин, приймати в якості чаю 2 рази на добу. Курс-не більше 2 тижнів (якщо більше, то може виникнути надлишок заліза в організмі, що також негативно позначається на здоров'ї).
  3. Настій із звіробою, листя ожини і ромашки лікарської. змішують по 1 чайної ложки сухої основи трав, додають 300 мілілітрів води і настоюють 2 години. Приймати по 50 мілілітрів 3 рази на добу до нормалізації рівня гемоглобіну (але не більше 4 тижнів).

Якщо ж народні методи лікування не приносять належного ефекту, то призначається медикаментозна терапія. Як правило-це мультивітамінні комплекси з високим вмістом заліза, вітамінів в-групи, а також аскорбінової кислоти. А ось кальцій в таких препаратах або зовсім відсутня, або міститься в дуже малій кількості. Популярні вітамінні комплекси цієї групи:

  • Декамевіт;
  • Аевіт;
  • Компливит;
  • Допель-Герц (з залізом).

Тільки слід уточнювати у лікаря рекомендовану дозу, а також тривалість курсу лікування.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, в більшості випадків нормалізувати концентрацію гемоглобіну в крові можна банальним зміною раціону. Але цього не завжди достатньо, тому відкладати похід до лікаря не варто. А запущена стадія анемії-вкрай небезпечне захворювання, яке може спровокувати як патології серцево-судинної, так і нервової систем. Особливо це важливо для дітей грудного віку. Саме тому рекомендується хоча б 1 раз в 3 місяці здавати кров на аналіз, щоб визначити концентрацію гемоглобіну і наявність дефіциту вітамінів.

Лікарі також стверджують, що практично в 70% випадків причина зниження гемоглобіну – це якраз недотримання здорового раціону.