3 рецепта з кропиви для підняття рівня гемоглобіну в крові
При низькому рівні гемоглобіну (дефіциті заліза) людина починає відчувати проблеми зі здоров'ям.
Постійні головні болі, швидка стомлюваність, проблеми з менструальним циклом, з потенцією, апетитом, тиском – далеко не весь перелік проявів низького рівня гемоглобіну. В цьому випадку на допомогу можуть прийти народні засоби.
Кропива славиться своїми лікувальними властивостями, які підтверджуються дослідженнями .
І одне з таких властивостей &8212; підняття рівня гемоглобіну в крові. У цій статті ми розберемося, чи так це насправді, а також Як правильно вживати кропиву.
Зміст
Вплив на рівень гемоглобіну
Всім відомо, що для підвищення гемоглобіну при анемії або авітамінозі потрібно вживати продукти, багаті залізом.
Але не будь-яка збагачена залізом їжа, виявляється, ефективна. Щоб легко потрапити в кров, залізо повинно знаходитися в продукті у вигляді біологічно активних атомів.
Максимальну всмоктуваність заліза забезпечують так звані гемінові атоми. Саме такі речовини і містяться в правильно приготованому кропив'яному соку.
Користь для інших систем організму
У кропиві сконцентровано безліч вітамінів. Це допомагає забезпечити нормальне функціонування багатьох життєво важливих органів, в тому числі кровоносну і серцево-судинну системи.
- Кровоносна система. завдяки вмісту вітаміну до поліпшується згортання крові. За рахунок дубильних речовин припиняються різні кровотечі. зміцнюються стінки судин . Знижується рівень цукру в крові. Чиститься кров, що особливо актуально після зими.
- Серцево-судинна система . і сама рослина, і її коріння стимулюють зниження тиску. Однак приймати кропив'яні соки, відвари, настої або чаї без консультації фахівця небезпечно.
Способи прийому
Щоб не було сумнівів в тому, чи правильно приготовлена кропива, її рекомендується збирати самостійно. Лікувальні настої і відвари готуються тільки з молодої трави, максимально насиченою корисними мікроелементами. Їх збирають з травня по липень (серпень).
- Кропив'яний сік. він має максимальний ефект у стабілізації гемоглобіну, а також очищає судини . Отримати його можна за допомогою м'ясорубки, соковижималки або блендера. Термін зберігання-до 3 діб при перетиранні руками через марлю з попереднім 10 – хвилинним підігрівом-до 72 годин. Втім, її можна заготовлювати про запас – для цього кропив'яний сік потрібно заморозити. Для приготування соку рослина збирається до цвітіння. Залишають тільки хороші листочки – скручені, з комахами видаляються. Решта листочки обов'язково ретельно промити або потримати у воді не менше 5 хвилин.
- Настої і відвари. готуються з висушених стебел і листя рослини. Перед сушінням їх необхідно ретельно промити проточною водою і висушити в тіні. Зберігають їх в темному місці в щільно закритому скляному посуді, паперових або тканинних мішках до 2-х років. Постійне перекладання прискорює процес висушування кропиви.
3 лікувальні рецепти
Народна медицина накопичила безліч різноманітних рецептів на основі кропиви. При виборі оптимального варто врахувати індивідуальну непереносимість інгредієнтів.
1. Кропив'яний сік
Кропив'яний сік &8212; прекрасний засіб при авітамінозі. Готувати його можна по-різному.
- Подрібнене листя молодої трави перетерти. Томити на повільному вогні 10 хвилин. Віджати через марлю. Одержаний сік вживати по 1 ч.л. 3 рази на день за півгодини до їди. Запивати водою. Зберігається в холодильнику до 5 днів.
- Молоді листочки пропустити через м'ясорубку або блендер, віджати через марлю. Не підігрівати. Термін зберігання такого соку не перевищує 3 діб.
2. Відвари і настої
Настої, як правило, робляться на воді або на спирту. Відвари часто використовують при хворобах серцево-судинної системи.
- Настій кропиви. свіже листя кропиви (280 г), 1 кг цукру і 2,5 л води змішати і залишити на 2 дні. Знову перемішати і приймати щодня по 3 ст ложки протягом місяця.
- Настій з шипшиною. сушений шипшина і кропиву (по 50 г) залити 2-ма літрами окропу. Наполягати під щільною кришкою 8 годин. Вживати по 150 г щодня перед сніданком. Застосування протягом місяця забезпечує тривалий ефект. Засіб сечогінний. Може використовуватися для нормалізації рівня гемоглобіну у дітей.
- На воді. На 2 ст.л. сушеного листя потрібно 200 г гарячої води. Настоюється близько півгодини. Пити по чверті склянки 4 рази на добу.
- На спирту. має більш тривалий термін приготування. 200 г сушеного листя заливаються пляшкою горілки і 14 днів зберігаються в темному місці (готовий настій зберігати в холодильнику). Проціджувати. Вживають по 1 ч.л. в день.
3. Чай
Чаєм з кропиви рекомендують чистити кров навесні, так як за зиму в ній накопичується багато шкідливих речовин.
Ароматний, смачний і корисний напій готується з подрібнених кропив'яних листя. На склянку окропу досить двох чайних ложок. Чай готовий вже через 10 хвилин. Відразу весь його пити не варто. Потрібно розділити на невеликі порції і приймати протягом дня. Тривалість лікування - один тиждень.
Особливості використання при вагітності
Кропива дуже корисна для жіночого організму, в тому числі в період вагітності. Саме в цей час гостро відчувається дефіцит заліза, а відповідно, спостерігається і низький рівень гемоглобіну. Настої та чаї на основі рослини корисні під час вагітності для:
- Тонізації серцево-судинної системи.
- Поліпшення функціонування сечовивідних органів.
- Запобігання анемії.
- Профілактики варикозу, інфекційних захворювань нирок і сечового міхура.
Прийом кропив'яного соку сприяє виведенню шлаків, покращує показники гемоглобіну і тромбоцитів, прискорює метаболізм.
Чи можна дітям?
Кропива – одне з тих засобів, якими можна підвищувати гемоглобін не тільки у вагітних, але і у дітей. Виняток становлять діти до 6 місяців. До півторарічного віку лікування кропивою потрібно узгодити з педіатром . А з 1,5 років можна використовувати рослину в наступному вигляді:
- Настій. 1 ст.л. сухого листя залити теплою водою (1 л). Наполягати 14 годин. Пити протягом 3 тижнів 2 рази на день по 100 г.
- Купання або миття голови. На 3 л теплої води взяти 150 г сушеного листя. Щільно закритий настій буде готовий через 6 годин. використовується 2-3 рази на тиждень.
Висновок
Кропива використовується для приготування різних страв і в косметології, як лікувальний і загальнозміцнюючий засіб. Також вона ефективно підвищує гемоглобін, що особливо актуально в дитячому і літньому віці, при здоровій і пізньої вагітності, в періоди нестачі вітамінів і мікроелементів.
Наші предки вірили в магічні властивості кропиви. Але і вчені довели користь цієї рослини. Не відмовляйтеся від народної мудрості, до того ж підтвердженої науково. Використовуйте кропиву-і живіть довго і щасливо!