Як мед впливає на печінку людини-5 фактів про користь і можливу шкоду

Мед здавна вважається одним з найкорисніших продуктів. Він володіє і лікувальними властивостями, і солодким приємним смаком, тому може служити замінником цукру.

Лікування медом застосовується при широкому спектрі захворювань починаючи від простої застуди і закінчуючи аутоімунними захворюваннями. До допомоги меду вдаються з давніх часів, тому не дивно, що за всі ці століття набралося порядна кількість рецептів, де головним інгредієнтом є мед або інші продукти бджільництва.

Але далеко не всі знають, що мед є одним з найефективніших засобів для очищення і загального оздоровлення печінки. сучасні дослідження вказують на те, що мед сприяє відновленню і регенерації пошкоджених тканин печінки.

Оскільки печінка є органом, який грає найважливішу роль у виведенні токсинів, продуктів розпаду і шлаків з організму, то найменший збій в раціоні, зловживання алкоголем або шкідливою їжею, може привести до пошкодження тканин печінки і виникнення патологій. У зв'язку з цим, вкрай важливо розуміти, як саме мед впливає на травну систему людини, особливо на печінку.

5 корисних властивостей меду

Нижче ми обговоримо 5 найбільш значущих і доведених фактів про вплив меду на органи шлунково-кишкового тракту.

1. Запуск регенеративних процесів

За рахунок наявності в складі меду таких компонентів, як фітонциди, відбувається активізація регенеративних процесів і обмінних реакцій в тканинах печінки. Це особливо корисно при наявності цирозного ураження печінки, жирового гепатозу або інших руйнівних для органу патологій.

Однак тут потрібно суворе лікарське спостереження, оскільки можливе виникнення побічних реакцій.

2. Нормалізація желчетока і виведення токсинів

Мед здатний не тільки насичувати організм корисними речовинами, але і виводити з організму небажані продукти розпаду, шлаки і жовч.

Однією з функцій печінки є якраз очисна і жовчовивідна функція.

Тому вживання меду, а також спеціальні чистки на медовій основі здатні допомогти звільнити печінку від зайвого навантаження, налагодити жовчний обмін в організмі і позбавити його від токсинів. Крім того, мед позитивно впливає на жовчний міхур і підшлункову залозу.

3. Регулювання вуглеводного обміну

Відомо, що всі медові продукти і мед в чистому вигляді, містять величезну кількість вітамінів, мінералів та інших корисних мікро - і макроелементів.

Крім цього, варто згадати, що мед практично на 85% складається з вуглеводів, а саме з глюкози і фруктози. Мед здатний наситити організм вуглеводами і нормалізувати вуглеводний обмін.

4. Насичення глікогеном

Цей пункт випливає з попереднього. Оскільки більшу частину медового складу займають вуглеводи, то важливо відзначити, що однією з печінкових функцій є якраз таки регулювання вуглеводного обміну і створення запасів глікогену. Глікоген, в свою чергу, є полісахаридом, який синтезується з глюкозних залишків.

Простіше кажучи, глікоген &8212; це та речовина, яка допомагає зберегти глюкозу на клітинному рівні. Це самий легкодоступний джерело енергії для нашого організму. Тому його недолік призводить до симптомів хронічної втоми , порушення мозкової діяльності , ослаблення імунітету і т. д.

5. Зміцнення імунітету і серцево-судинної системи

Оскільки вже було сказано про те, що медові продукти містять в собі високу концентрацію вітамінів і мінералів, в числі яких складаються і флавоноїди, то не дивно, що мед прекрасно працює для підвищення загального імунітету і зміцнення протимікробної обміну.

Також мед зміцнює судини і повертає їм тонус, налагоджує роботу нервової і серцево-судинної систем. Ефективний мед і при простудних і вірусних захворюваннях, хороший при аутоімунних патологіях різної тяжкості.

Який сорт найбільш корисний?

Багато хто цікавиться, який саме мед найбільш корисний для печінки. Насправді чіткої відповіді на це питання не існує. Наприклад, при запальних захворюваннях краще діє мед на основі шипшини . Цей же сорт відмінно підходить для очисних заходів печінки, оскільки містить в собі високу концентрацію вітаміну З і антиоксидантів і має жовчогінну дію.

Добре підходить для профілактики різних захворювань і нормалізації стану гепацитов Луговий сорт, каштановий і гречаний .

Але пам'ятайте, що мед слід купувати у людей, які серйозно займаються бджільництвом. Продавці повинні бути перевіреними. Те, що продається на прилавках магазинів, найчастіше є неякісним продуктом, який замість користі принесе вам тільки шкоду.

Непогано підійдуть для терапії лавандовий, Горобиновий, малиновий, яблуневий сорти. Для деяких хвороб особливо ефективним буде гірський мед, але його набагато складніше дістати. Для більш ефективного лікування і профілактики слід приймати мед з маточним молоком або з сотами.

Схема медової чистки

Щоб ефективно очистити печінку фахівці радять використовувати темні медові сорти. Пам'ятайте про те, що перед тим як починати основні очисні заходи, слід підготувати організм.

Підготовка полягає в наступному: протягом 2-х тижнів слід вживати перед прийомом їжі медовий напій.

напій готується за наступним рецептом: розмішайте в склянці теплої кип'яченої води 30 грам меду. Кожен раз слід готувати нову порцію напою.

Під час підготовки та чищення слід відмовитися від вживання цукру (повністю). Безпосередньо для очищення вам знадобиться імбирний відвар, мед і чиста вода. Для приготування імбирного відвару Вам слід подрібнити корінь імбиру (приблизно 5 см в довжину) і залити його водою. Потримайте цю суміш на водяній бані, доведіть її до кипіння і варіть ще 20 хвилин. Потім остудіть, щільно закрийте і залиште в холодильнику.

Схема проведення процедури:

  1. У перший день в склянку очищеної води додайте 6-7 грам меду, пару крапель лимонного соку і 10 крапель імбирної настоянки;
  2. Щодня збільшуйте кількість імбирної настоянки на 2 краплі;
  3. Після того як ви досягнете позначки в 38 крапель, зупиняйте збільшення дози і продовжуйте в тій же концентрації пити напій ще 15 днів;
  4. Після цього поступово знижуйте концентрат;
  5. Коли дійдете до 10 крапель, зробіть перерву на 2 тижні;
  6. Після перерви можете відновити очищення, якщо на це є дозвіл лікаря і необхідність.

Важливо також дотримуватися відповідної дієти: уникайте жирної, смаженої, гострої, солоної пиши, консервів, продуктів, що містять велику кількість консервантів, смакових добавок, ароматизаторів , алкогольної та тютюнової продукції. Урізноманітніть своє меню фруктами, овочами, нежирними сортами м'яса і риби, приготованими на пару.

Ще 4 лікувальні рецепти

За століття використання медових продуктів для лікування різних захворювань, усталилося кілька найбільш ефективних рецептів. Всі вони досить прості в приготуванні і не вимагають великого кулінарного вміння.

1. Медова вода

Одним з найвідоміших і водночас ефективних рецептів є рецепт медової води. для того щоб приготувати такий напій, вам знадобиться:

  • Мінеральна вода( 1 гранований стакан);
  • 2 ст.ложки меду будь-якого сорту.

Змішайте всі інгредієнти. Приймайте такий напій щодня вранці перед прийомом їжі. Можна додати часточку лимона, апельсина або яблука для смаку.

Такий напій відмінно підійде тим, хто страждає від постійних спазмів в жовчовивідних шляхах, печінкових кольок або застоїв жовчі. Добре підходить для відновлення мікрофлори кишечника після отруєнь.

2. Медовий гарбуз

Включення в свій раціон гарбуза з медом допомагає запустити регенеративні процеси в печінці на клітинному рівні. 13 фактів про користь гарбуза для печінки дивіться тут →

Для того щоб приготувати медову гарбуз, візьміть:

  • Сирий плід гарбуза;
  • 3 ст.ложки меду будь-якого сорту.

Спосіб приготування:

  1. Очистіть плід від шкірки, потріть на дрібній тертці.
  2. Можна перекрутити гарбуз в м'ясорубці, якщо не терки.
  3. Відіжміть м'якоть від зайвої рідини за допомогою шматочка марлі.
  4. Додайте мед до гарбуза і добре перемішайте суміш.
  5. Бажано додати в таке блюдо крапельку оливкової олії і яєчний білок.

Такий засіб відмінно підійде тим, хто страждає від цирозного ураження печінки, яке поєднується із захворюваннями шлунково-кишкового тракту незапального Походження.

Вживати таку суміш потрібно по 80-100 г один-два рази на добу через півгодини після їди. Курс прийому становить 2-3 тижні.

3. Корично-медовий чай

Жовчогінний чай з додаванням меду і кориці добре допомагає з виведенням надлишку холестерину.

Готується і приймається так:

  1. Чайну ложку перетертої кориця залийте склянкою крутого окропу і залиште постояти.
  2. Після цього додайте 1 ч.ложку свого улюбленого сорту меду і перемішайте.
  3. Розділіть отриманий напій на дві порції.
  4. Одну порцію слід випити з ранку на голодний шлунок, другу ввечері.

4. Овес з медом

Настій вівса з медом підійде в якості терапевтичного лікування залишкових симптомів гепатиту. ще 5 корисні властивостей вівса для печінки знайдете тут → 

Процес приготування:

  1. Стерилізуйте банку об'ємом 3 літри;
  2. У підготовлену банку засипте склянку промитих неочищених вівсяних зерен;
  3. Залийте сировину 2,5 літрами крутого окропу і перемішайте;
  4. Охолодіть суміш, а потім додайте в неї склянку меду (приблизно 200-250 г). Закрийте банку кришкою з поліетилену;
  5. Закутайте банку в теплу тканину і залиште на добу;
  6. Після цього перенесіть банку в холодильник;

Приймати таку суміш потрібно тричі на день по склянці після їжі. Для того щоб суміш була теплою і приємною, розбавляйте її теплою кип'яченою водою перед вживанням. Лікувальний курс становить 3 місяці.

Чи можна приймати при хворій печінці?

Мед можна вважати одним з найефективніших лікувальних і профілактичних засобів для захворювань печінки.

  • Цироз. використання продуктів бджільництва при наявності цирозу печінки допомагає запобігти скупченню жовчі і утворення каменів в жовчовивідних протоках, а також скорегувати обмінні процеси в організмі. Але рішення про включення меду в ваш терапевтичний курс повинен приймати тільки лікар.
  • Жировий гепатоз. для страждаючих від жирового гепатозу буде корисним з'їдати ложку меду вранці натщесерце, а також вживати гарбуз з медом і медову воду. Можна додати до цих продуктів часник і лимон, які посилять корисні дії напоїв і медових сумішей.

Кілька слів про користь прополісу

Ще одним цікавим продуктом бджільництва є прополіс. Прополіс є смолистим речовиною, яке виділяється з березових бруньок, тополиної кори, кори хвойних дерев, соняшнику. Прополіс виходить після оброблення смолистої клейковини бджолиним секретом і квітковим пилком.

За рахунок багатого вітамінами і мінералами складу, прополіс є корисним продуктом для печінки і органів шлунково-кишкового тракту.

Прополіс здатний:

  1. Нормалізувати обмінні процеси в організмі;
  2. Налагодити засвоєння білків, жирів і вуглеводів;
  3. Запобігання відкладення холестерину і утворення бляшок;
  4. Прискорити метаболізм і нормалізувати синтез гемоглобіну і гістаміну;
  5. Поліпшити роботу печінки і нирок в цілому, налагодивши тим самим жовчовивідну функцію і підвищивши захисні функції організму.

Як приймати?

Будь-яка лікувальна схема, що включає в себе використання прополісу або настоянки з нього, повинна складатися строго індивідуально. Кожен пацієнт має набір індивідуальних клінічних симптомів, тому загальної лікувальної схеми не існує.

Існує стандартна схема лікування настоянкою прополісу, але вона знову ж підходить не всім.

Як приготувати настоянку з прополісу на спирту?

  1. Треба взяти 25 г сировини, змішати його з 100 мл якісної горілки або спирту.
  2. Отриману суміш потрібно наполягати в темному місці протягом 3-7 днів.
  3. Раз в день слід струшувати ємність з настоянкою.
  4. Ємність для настойки слід вибирати керамічну або з темного скла.
  5. Настоюватися суміш повинна в прохолодному, але не холодному місці з постійними показниками температури і вологості.

Схема застосування:

  1. Настойку приймають по краплях. Слід приймати по 25-45 крапель за 1 прийом;
  2. Пити ліки потрібно натщесерце, за 20-30 хвилин до прийому їжі;
  3. Приймати ліки потрібно 3-5 разів на день;
  4. Тривалість терапевтичного курсу становить 2-6 місяці.
всі наведені рекомендації є узагальненими і не повинні сприйматися як єдино можливе керівництво до дій. Обов'язково проконсультуйтеся з Вашим лікуючим лікарем.

Протипоказання

Мед та інші продукти бджільництва здатні виконувати в нашому організмі ряд найважливіших функцій. Але потрібно враховувати той факт, що ці продукти здатні викликати алергічну реакцію . Тому перш ніж використовувати їх проконсультуйтеся з лікарем або проведіть тест на алергію.

Для тесту Вам слід з'їсти невелику кількість меду (саме меду, оскільки в інших продуктах міститься не така висока концентрація активних речовин) і почекати реакції. Якщо через якийсь час ви помітите висип, кропив'янку, свербіж або набряклість, то ні в якому разі не продовжуйте лікування.

Не завжди мед та інші продукти, що містять його в складі, можуть приносити користь. Можливе виникнення різні побічних ефектів через наявність наступних патологій:

  • Алергічні реакції . При схильності до алергічних реакцій різної етіології заборонено приймати будь-які продукти бджільництва;
  • Цукровий діабет . Оскільки в складі медових продуктів високий вміст фруктози і глюкози, неузгоджене вживання цих продуктів може привести до підвищення рівня цукру в крові. Людям, що страждають від цукрового діабету, потрібна консультація зі своїм лікуючим лікарем перед застосуванням меду в будь-яких цілях.
  • Ожиріння . Мед містить велику кількість вуглеводів, які людині, яка страждає від зайвої ваги або ожиріння, явно не знадобляться.

Висновок

Мед унікальний природний продукт, який є не тільки смачними ласощами, а й ефективним лікарським засобом. При хворобах печінки продукти бджільництва знадобляться в якості терапевтичних компонентів. Але потрібно в усьому знати міру і уважно ставитися до складу будь-яких продуктів харчування. Деякі з них можуть завдати шкоди вашому організму, викликати побічні реакції або загострення хронічних захворювань. Так що проконсультуйтеся з вашим лікарем і продумайте схему вашого лікування.