Які продукти підвищують мозкову активність і корисні для розумової діяльності-Топ 8

Чи знайома вам така ситуація: тиждень тільки починається, а ви вже відчуваєте занепад сил, небажання шукати творчі рішення, нездатність запам'ятати інформацію, ніяк не ввійдете в нормальний робочий ритм.

Найчастіше проблема вирішується зміною раціону харчування. Адже згідно з дослідженнями , харчування безпосередньо впливає на мозкову активність людини.

Правильно підібраний набір вітамінів і мікроелементів допоможе підвищити працездатність і повернутися до плідної роботи. Причому вам не буде потрібно якихось заморських делікатесів або надскладних в приготуванні страв. Продукти, які здатні повернути креативність мислення і підбадьорити мозок , у багатьох з вас завжди знаходяться під рукою.

Але деяких продуктів потрібно уникати. За спостереженнями вчених, їжа, оброблена пестицидами, знижує інтелект людини. Також варто мінімізувати або відмовитися від солодких газованих напоїв, ковбас та іншої їжі з консервантами і шкідливими хімічними речовинами.

8 продуктів, що покращують розумову діяльність

Стимулюють мозкову діяльність імбир, чорниця, горіхи, шавлія, лосось та інші продукти. Однак слід дотримуватися деяких правил:

  • Їжа повинна бути екологічною;
  • Не повинно бути протипоказань саме для вас;
  • Вживати їх потрібно в міру.

Отже, ось добірка ідеальних засобів для підвищення розумових здібностей і мозкової активності.

1. Ягода

«Ягодами інтелекту» вважають чорницю, ожину, журавлину, суницю, лохину, чорну смородину, малину.

Всі вони містять антиоксиданти, які прискорюють приплив крові до мозку , покращують пам'ять і затримують старіння мозку.

А чорниця додатково використовується для посилення гостроти зору, підвищення здатності до навчання та розумової активності.

2. Морепродукт

У морській рибі містяться необхідні мозку Омега-3 кислоти , а також фосфор і йод. Вони насичують наш "центральний процесор" киснем, збільшують швидкість і результативність його роботи, допомагають згадувати стару і засвоювати нову інформацію.

Особливо корисна червона риба (сьомга, лосось), тунець, оселедець. Тунець навіть входить в список обов'язкових продуктів в деяких країнах.

Такий морепродукт як устриці містить багато цинку і заліза. З цими мікроелементами ви легко будете згадувати потрібні факти, зберігати гострий розум і зосереджуватися на поставленому завданні. Брак же цинку і заліза обертається провалами в пам'яті і поганою концентрацією.

3. Горіхи, насіння

Регулярне вживання гарбузового насіння, волоських та бразильських горіхів, кешью забезпечує чітке мислення та позитивний світогляд. А що містяться в них жирні Омега-3 і Омега-6 кислоти виконують роль антидепресантів.

Деякі горіхи та насіння багаті тіаміном та магнієм, необхідними для живлення мозку,

Також горіхи потрібні для нормального функціонування пам'яті і когнітивних функцій. У день досить з'їдати 30-50 грам горіхів. А ось великі дози горіхів можуть викликати загострення захворювань печінки, підшлункової залози або алергічні реакції.

волоські горіхи містять лецитин, що сприяє поліпшення пам'яті . Ідеально, якщо школяр буде щодня вживати по 5 горіхів.

4. Пряна їжа

Спеції – це, виявляється, не тільки смачно, але і корисно.

Куркумін, що входить до складу каррі, містить багато антиоксидантів, що підтримує когнітивні функції . Саме тому куркума надзвичайно корисна для мозку .

» ЦАР приправ " шафран з цілим комплексом мінеральних речовин і вітамінів корисний для роботи мозку , покращує зір і навіть справляється з деякими нервовими розладами. ми починаємо мислити активніше і при вживанні кориці, завдяки якій виводиться непотрібна сіль з організму.

5. Овочі

На городі можна зустріти справжню «аптечку», яка виручить стомився мозок. Бувши овочі, що дають бадьорість і енергію .

У зеленому листі салату, шпинату, капусти є фолієва кислота, вітаміни В6 і В12, легко засвоюване залізо у великих кількостях. Їх обов'язково потрібно включати в раціон, щоб зміцнити пам'ять, знизити рівень хоміцестину, підвищити когнітивні функції.

У моркві є лютеолін, що знижує віковий дефіцит пам'яті і мінімізує ризик розвитку запальних захворювань головного мозку. А бета-каротин допоможе зберегти зір.

Буряк містить багато заліза, йоду та глюкози, які забезпечують плідну розумову діяльність. причому корисний і сирої, і варений коренеплід. А ось буряковий сік краще вживати в розведеному вигляді (наприклад, яблучним соком).

6. Фрукт

У яблуках, грушах, абрикосах є залізо, оксигенація мозку , без якого неможлива активна робота.

Доросла людина повинна щодня з'їдати близько 300-400 грам фруктів.

7. Кава

Останнім часом вчені з'ясовують вражаючі факти про користь кави для мозку : вживання кофеїну може запобігти і навіть лікувати хворобу Альцгеймера.

А наявність в каві тригонеллина-алкалоїду, сприяє регенерації дендридів і аксонів (з'єднують нервові клітини мозку) – зберігає працездатність мозку в хорошій формі. Правда, ефект від кави зазвичай короткочасний, але зате настає досить швидко. Також відомо, що кава покращує пам'ять .

8. Чорний шоколад

Шоколад – це не тільки улюблені ласощі, але і відмінне харчування при необхідності активної розумової роботи. Вони містять величезну кількість антиоксидантів, зокрема, флавонолу, що покращує приплив крові до мозку.

Правда, вміст флавонолу в молочному шоколаді невеликий, зате плитка чорного шоколаду дуже корисна . Темний шоколад люблять школярі і студенти перед іспитами, із задоволенням їдять працівники в особливо напружені авральні дні.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Які вітаміни потрібні нашому мозку?

З швидкою стомлюваністю, постійною напругою, апатією справляються багато продуктів. Для цього в них повинні знаходитися наступні речовини:

  1. Омега-3 та мононенасичені жири. їх можна порівняти з справжнім паливом для мозку. Вони потрібні для боротьби із запальними процесами, транспортування і засвоєння різних вітамінів.
  2. Холестерин. утворює вітамін D, захищає від дії вільних радикалів, попереджає розсіяний склероз, хвороби Альцгеймера і Паркінсона.
  3. Вітамін В1 (тіамін). робить позитивний вплив на пізнавальну функцію, покращує пам'ять.
  4. Вітамін В2 (рибофлавін). позбавляє від постійної сонливості, загальмованості.
  5. Нікотинова кислота. виробляє енергію, потрібну нервовим клітинам мозку. Покращує пам'ять, позбавляє від втоми.
  6. Вітамін В6 (піридоксин). для підвищення інтелектуальних здібностей.
  7. Фолієва кислота. забезпечує високу швидкість мислення, покращує пам'ять

Від чого слід відмовитися?

Деякі шкідливі для мозку продукти при частому вживанні не тільки не роблять позитивного впливу на розумову діяльність мозку, але і викликають навіть зворотну реакцію. Від якої їжі варто відмовитися або хоча б зменшити кількість вживання?

  1. Спиртні напої. їх небезпека полягає в тому, що вони викликають спазми судин. Ті, в свою чергу, ведуть до деструкції клітин. Таким чином, алкоголь буквально руйнує мозок .
  2. Жирне м'ясо. є причиною атеросклерозу судин мозку.
  3. Пересолені і дуже солоні продукти. затримуючи вологу, сіль може підвищувати тиск і призводити до інсультів.
  4. Їжа тривалого зберігання. через наявність в них консервантів вони негативно впливають на інтелектуальну діяльність.
переїдання мозок перенаправляє сили на перетравлення. Виснаження від дієти позначається на поведінці: з'являється неуважність і неуважність, загальмованість реакції. А ось короткочасне голодування, навпаки, пробуджує творчі здібності за рахунок очищення організму.

Корисне відео

Для детального ознайомлення з темою радимо переглянути відео:

Мозок, як і весь організм в цілому, для нормальної роботи вимагає збалансованого харчування. І якщо ви включите в свій раціон певні продукти, вдячний мозок відповість вам підвищеною працездатністю, творчим і креативним мисленням і чудовою пам'яттю. Головне, не переборщіть!