5 корисних властивості куркуми для головного мозку, лікування судин і поліпшення пам'яті

Куркума використовується в кулінарії як пряність і натуральний барвник (така властивість актуально і для пагона, і для листя, і для кореня рослини).

Вважається, що спочатку її для приготування їжі стали використовувати в Стародавній Індії, а в Росію спецію завезли тільки в середині 19-го століття східні Купці.

Ключові особливості куркуми-високий вміст клітковини , ненасичених жирних кислот і ефірних масел. Все це робить позитивний вплив на роботу серцево-судинної і травної систем.

А що щодо роботи мозку? дослідження підтверджують , що куркумін має нейропротекторні властивості, захищаючи мозок від шкідливих речовин і покращуючи пам'ять.

Крім того, куркума покращує пам'ять і допомагає в очищенні судин від тромбів і бляшок.

5 корисних властивостей прянощі

На думку лікарів, включення в раціон куркуми несе наступну користь для роботи головного мозку:

  1. Полегшує запам'ятовування.  поліпшення пам'яті сприяють ті самі ненасичені жирні кислоти, і, в першу чергу, омега-3 кислоти. Як вони діють? Стимулюють засвоєння поживних компонентів нейронами, а також підсилюють чутливість до нейромедіаторів. Ефект виходить нітрохи не гірше, ніж від чашечки міцної кави.
  2. Покращує зір. ефект теж пояснюється дією омега-3 кислот, які збільшують чутливість зорових рецепторів. Аналогічна дія виникає і на рецептори нюху – саме тому куркуму рекомендують включати в раціон курцям, у яких чутливість до смаку і запахів істотно знижується.
  3. Прискорює регенерацію нервових клітин і перешкоджає склерозу, деменції. сприяє цьому ар-туберон, який є одним з похідних компонентів ефірних масел, що входять до складу куркуми. Ця речовина стимулює процес формування нейронів зі стовбурових клітин. А ще воно збільшує стійкість до гістамінів, завдяки чому посилюється протидія організму до запальних процесів.
  4. Перешкоджає атеросклерозу та інсульту. вчені запевняють, що у тих, хто щодня вживають корисну для судин пряність в якості добавки до основних страв, істотно знижується рівень «шкідливого» холестерину в крові. А саме через нього і утворюються атеросклеротичні бляшки і тромби, через які згодом виникають розриви кровоносних судин в головному мозку (так як при закупорці капілярів тиск на їх стінки виростає).
  5. Підвищує настрій . це теж пояснюється підвищенням чутливості до нейромедіаторів. Зокрема, клітини більш активно реагують на збільшення концентрації серотоніну (для вироблення якого використовуються омега-3 кислоти).

А ще в цій спеції міститься велика кількість вітаміну до і бетаїну (13,4 мкг і 9,5 мг відповідно), які беруть участь в міжклітинних обмінних процесах, а також збільшують стійкість мембран до проникнення вільних радикалів .

Останні дослідження вчених показують, що куркума істотно знижує ймовірність трансформації доброякісних новоутворень в злоякісні (в тому числі в головному мозку). А сприяє цьому якраз куркумін (саме ця речовина і надає жовтий фарбувальний відтінок рослині).

Також ознайомтеся з інфографікою:

А тепер поговоримо про конкретні лікувальні властивості куркуми.

Чи покращує вона пам'ять?

Куркума покращує пам'ять, а сприяю цьому омега - 3 кислоти, які стимулюють активність нервових клітин. разом з цим посилюється концентрація, увага.

Як її правильно приймати? Слід враховувати, що такі речовини здатні накопичуватися в клітинних мембранах, тому дія виходить пролонгованою (а не як після чашки кави, коли заряд бадьорості відчувається всього 2 – 3 години).

особливо корисна дана пряність в літньому віці, так як вона запобігає руйнуванню нервових клітин і прискорює їх відновлення. Основна дія спостерігається на корі головного мозку, яка якраз і відповідає за пам'ять.

Чи чистить вона посудини?

Куркума дійсно корисна для судин , оскільки знижує концентрацію в крові ліпідів низької щільності (він же «шкідливий холестерин»), які якраз і є основною атеросклеротичних бляшок. Тобто, дана пряність запобігає утворенню тромбів і очищає просвіти судин.

Але якщо вже є сформовані бляшки, то від них куркума не позбавляє – це не під силу жодному лікарського препарату.

Великі тромби завжди видаляють тільки механічним шляхом за допомогою операції (коли в посудину вводиться ендоскоп і з його допомогою витягується тромб).

Як її приймати?

Найпростіший варіант – додавати пряність при варінні каш, макаронів, а також в перші страви (на 2 – 3 літри води – буквально на кінчику ножа). На смак це практично ніяк не вплине, але колір страви стане більш золотистим.

За вказівкою дієтологів, прийнятна добова норма прянощі-0,25 грам . Більше-не потрібно, так як дана пряність подразнює слизову оболонку шлунка і дванадцятипалої кишки. Тобто, якщо вживати куркуми багато, то це може викликати гастрит або ускладнити перебіг виразкової хвороби.

У нетрадиційній медицині куркума теж широко використовується. Найчастіше її приймають для зміцнення імунітету і нормалізації роботи серцево-судинної системи . Природно, для мозку такі рецепти теж будуть корисними.

3 лікувальних рецепта на її основі

Для прикладу можна навести такі рецепти:

  1. Паста з медом . рекомендують приймати при простудних захворюваннях і сухому кашлі. Для приготування змішують 0,5 чайної ложки куркуми і 1 чайну ложку меду. Інгредієнти ретельно перемішують до отримання однорідної пасти бурштинового кольору. Приймати 1 раз в день перед сном, бажано не запивати водою. Курс лікування - не більше 3 днів.
  2. Поєднання з молоком. особливо корисно при болях в суглобах, запаленнях суглобових сумок. Готується просто: в нагріте молоко (1 склянка) додати 0,5 чайної ложки куркуми. Додавати слід маленькими порціями, постійно помішуючи суміш. Приймати невеликими ковтками протягом години. Рекомендується випивати не більше 2 склянок протягом тиждень.
  3. Поєднання з водою. даний рецепт підійде тим, у кого якраз є гастрит або виразкова хвороба. В 1 склянці теплої води розводять 2 чайні ложки куркуми. Готове засіб набирають в рот і полощуть протягом 15 – 20 секунд, потім &8212; спльовують. І так-поки не закінчиться стакан готової суміші. Велика частина поживних речовин при цьому в кров проникають через ясна (куркумін, вітамін до, бетаїн, фосфор, фтор – всі вони мають таку властивість). Цей засіб також допомагає прискорити загоєння ран у роті після стоматологічних процедур, а також зміцнити самі ясна. Полоскання виконувати 1 раз в день.
куркумін може викликати алергічну реакцію, але зустрічається вона вкрай рідко (приблизно у 1 людини на 150 тисяч).

Разом, куркума має лікувальні властивості для мозку людини, а також для серцево-судинної, травної систем, імунітету. Ще лікарі стверджують, що вживання даної прянощі корисно для нормалізації менструального циклу у жінок. Тільки не слід зловживати нею – вона подразнює слизову травного тракту.