як глюкоза (цукор) впливає на мозок людини - користь і шкода солодкого для розумової діяльності
Глюкоза (вона ж виноградний цукор) – один з основних джерел енергії в організмі людини.
Саме вона необхідна для нормальної роботи всієї мускулатури (включаючи Серцевий м'яз, кишечник, стравохід, сечовидільну систему, які сформовані з еластичних м'язових волокон) і формування нейронних імпульсів, за допомогою яких людина може відчувати, а головний мозок – регулює всі фізіологічні процеси.
Все-таки, сучасні дослідження підтверджують існування так званої &171;цукрової залежності, а також вказують на серйозну шкоду сахарози для розумової діяльності.
Інші дослідження вказують на зв'язок між вживанням цукру і сильними перепадами настрою, які можуть привести до розвитку депресії.
Чи справді глюкоза шкодить мозку та нервовій системі? Чи є від неї користь? Як вона впливає на пам'ять і концентрацію уваги? Скільки цукру потрібно споживати в день? Які продукти, багаті на глюкозу, лікарі рекомендують включати в раціон, а від яких-краще відмовитися? Всі відповіді нижче.
Зміст
Чим корисна глюкоза для розумової діяльності?
Головний мозок «споживає» близько 15 – 20% всієї вироблюваної в організмі енергії. Він її витрачає на вироблення гормонів, передачу імпульсів, регулювання роботи безумовних рефлексів (які не залежать від свідомості людини і виконуються автоматично).
Точніше-мозок витрачає енергію. А людина її може отримувати і з глюкози, і з жирів, які, в міру необхідності, синтезуються до простих і складних вуглеводів.
Яке харчування потрібно мозку і Чи може людина прожити без глюкози, вживаючи тільки жирні продукти і отримання енергії з кетонів? Ні, так як швидкість розпаду ліпідів і отримання з них енергії дуже низька. А ось глюкоза засвоюється і подається в мозок практично миттєво (енергію з неї людина отримує вже через 30 – 40 хвилин після вживання), тому вона так необхідна. Звідси і з'явилася обивательська думка, що мозок любить солодке і &171;харчується&187; ним.
Чому солодке вважається корисним для мозкової діяльності? Нормальний рівень глюкози в крові позитивно позначається на роботі головного мозку. При цьому нормально регулюється дихання, м'язове скорочення, биття серця і навіть артеріальний тиск. Вуглеводи також відповідають за нормальну температуру тіла.
Також слід врахувати, що саме глюкоза використовується для синтезу гормонів (в тому числі і «серотоніну», який впливає на емоційне благополуччя і спокій людини), що особливо корисно для рухомої нервової системи людей, схильних до невротичних розладів, просто кажучи &8212; невротикам. Жири в цьому взагалі ніяк не беруть участь.
Якою може бути шкода?
Ні вуглеводи, ні глюкоза нервовим клітинам і нейронам мозку ніяк не шкодять, не руйнують і не вбивають їх. Але при надлишку цукрів в крові погіршується робота серцево-судинної системи , а ще зростає ризик розвитку атеросклерозу. це відбувається через наступні фактори:
- Надлишковий цукор в організмі трансформується до жирів (і, як правило, відкладається саме в підшкірній жировій клітковині);
- Якщо цукор своєчасно не виводиться з крові за допомогою інсуліну, то він продовжує циркулювати в кровоносної системи, поступово пошкоджуючи внутрішні стінки судин.
А ось негативний вплив на судини якраз і позначається згодом на функціях головного мозку. У більшості випадків надлишок цукру призводить до розвитку атеросклерозу , через що кровотік в головному мозку істотно сповільнюється, нервові клітини постійно відчувають кисневе голодування, а процес їх регенерації практично зупиняється. Як показала практика, високий рівень цукру в літньому віці – одна з причин виникнення деменції.
Також ознайомтеся з інфографікою:
Який рівень глюкози шкідливий? Згідно з вказівками ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я), нормальним рівнем цукру є від 3,3 до 4,9 ммоль/л через 2 години після вживання багатої на вуглеводи їжі.
Чи небезпечний дефіцит?
Дефіцит глюкози в медицині прийнято називати гіпоглікемією. Про його причини ми говорити не будемо, а ось характеризується такий стан наступними симптомами:
- Зниження температури тіла( в середньому - від 34 до 35 градусів);
- Уповільнений пульс;
- Появи» луни " в серцевому ритмі( вказує на порушення нормального кровотоку в коронарних судинах);
- Уповільнена реакція нервової системи на зовнішні подразники (через низький рівень глюкози сповільнюється процес засвоєння кисню з крові).
Також ознайомтеся з інфографікою:
А в крайніх випадках, коли рівень глюкози в організмі знижується нижче 1,5 ммоль / л, то є ймовірність того, що у хворого виникне гіпоглікемічна кома - це свого роду захисна реакція організму на комплексне порушення фізіологічних процесів, в слідстві недостатнього постачання глюкозою. Тобто, організм автоматично "відключає" і уповільнює роботу мускулатури, головного мозку, щоб заощадити запаси вуглеводів в зв'язку з їх нестачею, до нормалізації їх рівня.
Чи існує &171;цукрова залежність&187;?
У науковій медицині такого поняття, як «цукрова залежність» &8212; не існує. Тобто, такої хвороби немає. Однак не слід забувати, що глюкоза стимулює вироблення серотоніну та допаміну , які викликають позитивні емоції. І саме до них головний мозок дійсно може «звикати».
Тобто, цукрова залежність – це звикання до високого рівня серотоніну . Навряд чи цей ефект можна порівнювати з повноцінною наркотичною залежністю, але все ж він має місце бути. Таким чином, цукор діє на мозок як слабкий наркотик.
Чи небезпечна так звана «цукрова залежність?» головний її шкоду-високе навантаження на підшлункову залозу , яка виробляє інсулін. З плином часу її тканина може виснажаться, що призводить до зниження кількості вироблюваного інсуліну (в медицині це називається «фіброз тканин підшлункової залози»). У підсумку-розвивається гіперглікемія, а далі – цукровий діабет 2-го типу. Це, до речі, один з найпоширеніших алгоритмів набутого діабету, які діагностують ендокринологи.
Скільки в день потрібно споживати?
Раніше вважалося, що «оптимальною» добовою нормою цукру для дорослої людини було 76 грам складних вуглеводів. Однак це-граничний рівень.
Згідно з дослідженнями асоціації з вивчення хвороб серця при Гарвардському університеті, оптимальна норма-37,5 грам на добу , тобто, більш ніж в 2 рази менше.
При дотриманні цього правила повністю нівелюється можливу шкоду від надмірного вживання цукру для серцево-судинної системи і головного мозку.
Чи можна повністю відмовитися від солодкого?
Важливо відокремлювати поняття цукру і глюкози як такої.
Повністю відмовитися від глюкози не можна, та й це неможливо. У невеликій кількості глюкоза є навіть в спирті, не кажучи вже про фруктах і овочах. Тобто, не існує такого раціону, при якому організм би зовсім не отримував глюкози.
Що буде, якщо повністю відмовитися від глюкози? В теорії-людина почне активно втрачати жирову масу , а згодом у нього розвинеться гіпоглікемічна кома. Передувати цьому будуть постійне відчуття втоми, зниження фізичної і розумової продуктивності, різке зниження артеріального тиску. Організм при цьому буде заповнювати запаси енергії за допомогою накопиченого жиру (хоча в першу чергу для цього використовується «виноградний цукор», накопичений в м'язовій тканині).
Також слід врахувати, що без простих вуглеводів порушується робота гіпофіза, гіпоталамуса, що провокує різке зниження імунної відповіді організму . А згодом порушується метаболізм, робота репродуктивної системи. Якщо ж рівень цукру впаде до 0 ммоль/л (за фактом – це неможливо), то людина просто помре.
Чи можливий повна відмова саме від цукру? Цукор-це хімія, продукт отриманий штучним шляхом, і не важливо що з натуральних продуктів. Так що відмовитися повністю від поїдання магазинного рафінованого цукру можна і потрібно! Необхідна кількість вуглеводів ви з лишком будете отримувати зі свого щоденного раціону: овочів і фруктів, каш, хліба і так далі.
Топ 5 найбезпечніших солодощів
Дієтологи виділили цілий список «корисних» солодощів для головного мозку – їх можна вживати і при дотриманні строгих дієт, і особливо дітям, так як саме на дитячий мозок солодощі надають особливо згубний вплив. До таких продуктів відносять:
- Сухофрукти . особливо корисні інжир, чорнослив, фініки, курага та родзинки. Основа їх складу-це ті самі вуглеводи (фруктоза і похідні глюкози), клітковина і вода. Вони не тільки забезпечують організм енергією, але ще і нормалізують роботу всієї травної системи.
- Мед. в його складі – фруктоза (до 50%), мінеральні мікроелементи, флавоніди, фітонциди і вода. Регулярне вживання меду в рази знижує ймовірність розвитку атеросклерозу і подальшого інсульту.
- Чорний шоколад. у ньому міститься легкозасвоювані вуглеводи. А в какао-флавоніди, які додатково стимулюють вироблення серотоніну. Ще вчені стверджують, що вживання чорного шоколаду корисно для роботи серця – поліпшується чутливість синусового вузла і нормалізується серцевий ритм.
- Мармелад. в його основі – пектин (його отримують з натуральної розчинної клітковини) і цукор. Тільки потрібно врахувати-для мозку корисний домашній натуральний мармелад, а ось той, який продають в магазинах, нерідко містить в собі ще й крохмаль, і рослинні масла.
- Ягоди. містять велику кількість фруктози, фітонцидів і аскорбінової кислоти (яка знижує концентрацію холестерину низької щільності в крові).
А ось спортсменам ще можна порадити їсти банани - для травної системи вони не найкорисніші, але після фізичних навантажень швидко нормалізують рівень глюкози і не дають мозку випробувати кисневе голодування.
А чого краще уникати?
А ось від наступних солодощів лікарі рекомендують категорично відмовлятися, особливо дітям (у яких надлишок простих вуглеводів призводить до розвитку гіперактивності):
- Фабричне печиво та інша здоба. з метою економії і для збільшення терміну придатності виробники в такі солодощі часто додають маргарин рослинне кокосове масло – вони практично не засвоюються і ніякої харчової цінності не несуть. При цьому такі десерти мають в складі тільки прості вуглеводи, тобто, розщеплюються швидко і призводять до стрибкоподібного підвищення рівня цукру в крові («складні» &8212; кращі, а «прості» рекомендується вживати на сніданок).
- Шоколадні батончики. як не дивно, але як такого шоколаду в них мінімум. Замість нього використовується нуга, підсолоджувачі, в основі яких – знову жир. А надлишок жиру в організмі погіршує кровотік в головному мозку – капіляри і артерії просто забиваються атеросклеротичними бляшками.
- Крем, молочні десерти. теж часто містять рослинні жири, а ще антибіотики – з їх допомогою збільшують термін придатності продуктів. А в якості вуглеводів тут використовуються підсолоджувачі, які відносяться до простих цукрів і підвищують рівень глюкози стрибкоподібно (особливо це небезпечно при цукровому діабеті 1-го типу, коли інсулін вводять за допомогою ін'єкцій, а в організмі він взагалі не виробляється).
- Жувальний мармелад. практично завжди в нього додають смакові стимулятори, а ось цукру – мінімум (найчастіше – це підсолоджувачі). Тому енергії з такого десерту виходить дуже мало, а ось на головний мозок багато консервантів діють негативно (наприклад, Е320, який додають для збільшення терміну придатності, провокує накопичення в головному мозку, діє як канцероген і може викликати рак головного мозку).
Цікаве відео
Радимо ознайомитися з такими відео:
Разом, глюкоза корисна для голови тільки в тому випадку, якщо в організмі вона не в надлишку, а також немає дефіциту цукрів. У цьому випадку вона використовується для регулювання всіх фізіологічних процесів, а також відповідає за формування нейронних імпульсів.
Також глюкоза потрібна для вироблення гормонів, зокрема, серотоніну, що надає прямий вплив на емоційне здоров'я людини. А ось надлишок глюкози може викликати «цукрову залежність», через яку згодом розвивається цукровий діабет 2-го типу, а ще негативно позначається на роботі всієї серцево-судинної системи (через що «страждає» і головний мозок).