Правила дієти при підвищеному білірубіні, а також списки корисних і шкідливих продуктів

Лікувальне харчування було додано до списку обов'язкових терапевтичних заходів в кінці першої третини минулого століття. Видатний вчений, основоположник вітчизняної дієтології та клінічної гастроентерології Мануїл Ісаакович Певзнер довів недостатність одного тільки медикаментозного і фізіотерапевтичного втручання для позбавлення від тієї чи іншої патології.

Якщо не підкріпити лікування необхідними коригуваннями в харчуванні пацієнта, захворювання не тільки не відступить, але і придбає незворотний характер.

Згідно з дослідженнями, щоденний раціон має значний вплив на рівень білірубіну в крові.

У разі підвищеного білірубіну дотримання спеціальної дієти є абсолютно необхідним. Без відмови від цілого ряду шкідливих і включення в раціон корисних продуктів неможливо досягнення позитивного результату. Які саме продукти слід виключити з раціону, а які &8212; включити в нього, ми і поговоримо в даній статті.

Чим небезпечний підвищений білірубін?

Жовтяниця, або білірубінемія – функціональне порушення, видимою ознакою якого є пожовтіння відкритих слизових оболонок (очні білки, язик), а також на ділянках локалізації лімфатичних вузлів ( пахвові западини, долоні).

Причина полягає в підвищеному вмісті білірубіну в крові, через що він відкладається в інших тканинах організму, в тому числі і в структурі шкіри. Симптоми також проявляються в головних болях, нудоті, стомлюваності, шкірному свербінні, гіркоти в роті, печії.

Білірубін-дослівний переклад з латинської "Червона жовч" (bilis — жовч і ruber — червоний) — основний компонент жовчі у людей і тварин. По суті, це високотоксичний продукт розщеплення будівельних речовин (протеїнів), що відбувається в печінці, а також в клітинах кісткового мозку, селезінки, лімфатичних вузлів. Остаточні продукти розпаду виводяться з організму за допомогою жовчовивідної системи.

Загальна кількість пігменту складається з вільного і пов'язаного білірубіну. У нормі у дорослих жінок і чоловіків  цей показник не повинен перевищувати 20,5 мкмоль на літр крові , При цьому частка прямого білірубіну повинна становити не більше 5 мкмоль.

У разі порушення балансу такі життєво важливі органи, як печінка, селезінка, мозок, підпадають під ризик, і ігнорування проблеми в кінцевому підсумку може призвести до летального результату. Фізіологічна жовтяниця у новонароджених-це закономірний процес, як правило не вимагає лікарського втручання і проходить через кілька днів при грудному вигодовуванні або годуванні якісними сумішами.

Основні принципи раціону харчування

Призначення спеціальної дієти при високому білірубіні – це максимально розвантажити печінку, стимулювати обмін пігментів і жирів, а також своєчасний відтік жовчі з організму. Базові компоненти дієти повністю відповідають дієті № 5, яку незмінно призначають страждаючим захворюваннями печінки і жовчного міхура. Її опис міститься в будь-якому медичному довіднику по дієтології.

Безперечною перевагою цього раціону є велика різноманітність допустимих продуктів і в цілому універсальний характер дієти, завдяки чому її можна вважати звичайною здоровою системою харчування.

При середньому підрахунку, бажаний розподіл хімічних компонентів має бути наступним:

  • 100 г білків
  • 400 г вуглеводів
  • 80-90 г жиру

Особливу увагу слід приділити рідині в раціоні, яка повинна становити до 2,5 літрів на день. Це столова вода без газів і барвників. Дуже корисні компоти з солодких сортів фруктів і ягід, відвари і настої трав, неміцний чай, можна зелений.

Головні обмеження накладаються на сіль і солевмісні продукти - вони включені в розділ абсолютно заборонених. Список продовжує алкоголь, а також будь-які газовані напої. Табу підлягають всі содо & 8212; і дрожже-містять продукти, а також ті, що багаті пуринами, рясніють тугоплавкими жирами і важкої клітковиною.

якщо деякий вміст кухонної солі все ж допускається і становить максимум 10 мг на добу, то вживання алкоголю неприпустимо навіть в самих мінімальних дозах! Для того щоб не помилитися з розрахунками по солі, краща порада – готувати абсолютно все без її додавання, а солити тільки на столі.

Головне корисне наповнення лікувального раціону-все, що активно сприяє зменшенню рівня пігменту в крові і жировому обміну, запобігає печінку від деградації, очищає судини , знижує ризик виникнення утворень за участю холестерину, а також виводить жовч з організму.

Тому так важливо включення в щоденний список продуктів, багатих клітковиною, пектинами і ліпотропними сполуками. маються на увазі практично всі овочі (за винятком гострих, гірких і містять щавлеву кислоту), фрукти (за винятком кислих цитрусових) і солодкі ягоди. Основа дієти-вуглеводна, проте присутність в ній достатньої кількості білків і поліненасичених жирів робить її прийнятною для дотримання протягом тривалого періоду часу.

Іншою важливою рисою дієти є дробове харчування малими порціями . Це підтримає Регулярний відтік жовчі з організму, а також запобіжить перевантаження печінки, яка виникає при переїданні. Дозволені види термічної обробки: варіння, приготування на пару і запікання.

Гасіння не рекомендується , так як при цьому виникає висока концентрація шкідливих для печінки екстрактивних елементів. Температура готових страв повинна бути завжди теплою, і ні в якому разі не холодною, щоб не відбувалося закупорки виводять шляхів жовчі.

Середньодобова калорійність харчування – близько 2500 ккал. Останній приємний штрих на користь раціону – це його відносна дешевизна. Так, якщо дотримуватися приблизного меню, даного в нашій статті, щотижневі витрати не перевищать 1500 рублів на людину.

Класифікація їжі при патології

Всі продукти умовно діляться на три категорії:

  1. Абсолютно заборонені продукти. їх категорично не можна їсти або через високий вміст солей або дратівної дії на слизову шлунково-кишкового тракту, або через підвищену стимуляції вироблення жовчі, а також насиченості ефірними маслами або тугоплавкими жирами.
  2. Нейтральні. це продукти, дозволені при дотриманні правил приготування їжі і в помірних кількостях. Вони є поживними для організму і при цьому ніяк не впливають на рівень вмісту білірубіну в крові.
  3. Рекомендовані продукти. вони є знижувальними для рівня білірубіну в організмі і повинні бути обов'язково включені в щоденний раціон хворих.

20 заборонених продуктів

  1. Алкоголь;
  2. Газовані напої;
  3. Сіль і солоні продукти, маринади, кисла капуста;
  4. Копчена кілька, сардини, тунець, шпроти, оселедець, Ікра лососева, креветки, мідії;
  5. Гриби, особливо білі;
  6. Дріжджові продукти, здобна випічка, свіжий хліб першого, особливо з борошна першого сорту;
  7. Будь-яке жирне м'ясо, особливо з видимими жировими прошарками, печінка, мозок, м'ясні консерви, нирки, м'ясо молодих птахів, тварини і кулінарні жири;
  8. Яєчний жовто;
  9. Копченості, ковбаси, сосиски, сало;
  10. Тверді, солоні, гострі та гіркі сири;
  11. Все, що містить консерванти та барвники;
  12. Гірчиця, гострі спеції, хрін, маринади, майонез;
  13. Щавель, шпинат, редис і ріпа, зелена цибуля, часник;
  14. Насичені (перші) бульйони;
  15. Промислові соуси, оцет;
  16. Кислі фрукти, ягоди та цитрусові;
  17. Смажена їжа, в тому числі, пасерування для супів (тушковані страви також не рекомендуються);
  18. Бобові, пшоно, а також будь-яка капуста, при поганій переносимості останньої;
  19. Жирні кисломолочні продукти: жирний сир, сметана, вершкове масло;
  20. Кава, какао, шоколад, вершкове морозиво, кондитерський крем.

16 дозволених продуктів

  1. Всі овочі, крім заборонених;
  2. Солодкі фрукти та ягоди;
  3. Рослинні олії (особливо корисна лляна олія);
  4. Висівки, гречана крупа;
  5. Соки, особливо буряковий;
  6. Нежирне дієтичне м'ясо (яловичина, телятина, кролик, курка та індичка);
  7. Риба нежирних сортів (сазан, карась, щука, судак, тріска, навага, хек);
  8. Овочеві бульйони, а зрідка &8212; нежирні м'ясні (другі);
  9. Різноманітні овочеві та круп'яні супи;
  10. Яєчні білки, в рідкісних випадках жовтки дозволені в омлетах або в яйцях некруто; краще вибирати перепелині яйця;
  11. Нежирне молоко (у вигляді супів, молочних каш), кисломолочні продукти зі зниженим вмістом жиру (кефір, кисле молоко, ацидофілін, ряжанка, натуральний йогурт), нежирний сир і деякі сорти сирів (натуральні м'які, але не солоні);
  12. Більшість круп, проте з обережністю треба вживати пшоно і перловку, через їх тяжкості для шлунка;
  13. Хліб рекомендується приймати не першої свіжості, спечений без солі. Його можна замінити на дієтичні хлібці. З борошняних виробів допускається тільки несолоні і не мають в складі розпушувач.
  14. В якості приправ дозволяються кріп, петрушка, м'ята;
  15. Солодкі фруктові компоти, желе, кисіль, фруктові соуси домашнього приготування, настої трав і шипшини;
  16. З солодощів: карамель, мармелад, мед, варення, але все &8212; в міру.

Зразкове меню на тиждень

Строго дотримуватися наведеного меню зовсім не обов'язково. Можна самостійно заміщати запропоновані страви на аналогічні їм за своїм хімічним складом. Головне-це створити збалансоване харчування, з необхідною щоденною нормою вмісту вуглеводів, білків, і жирів. Абсолютно обов'язково виключення з дієти заборонених продуктів, а також способів приготування.

Запропоноване меню є універсальним, і скоріше загальнооздоровчим у випадках високих показників пігменту жовчі. Однак деякі захворювання, симптомом яких є жовтяниця, вимагають спеціальних додаткових коригувань в харчуванні, а деякі випадки абсолютно не допускають використання продуктів за загальною схемою. Тому обов'язково консультуйтеся з лікарем до початку будь-якої дієти.

1. Понеділок

Сніданок :

  • Вівсяна каша на молоці;
  • Морквяні котлети з омлетом;
  • Неміцний зелений чай .

Перекус:

  • Сир;
  • Дієтичні галети;
  • Яблучний компот.

Обід:

  • Суп овочевий;
  • Фрикадельки з яловичини на пару;
  • Гречка відварна розсипчаста;
  • Настій шипшини.

Полудні:

  • Печене яблуко

Вечеря:

  • Куряче суфле;
  • Овочеве пюре;
  • Неміцний чай з медом

Перед сном:

  • Ряжанка.

2. Вівторок

Сніданок:

  • Каша манна на молоці;
  • Омлет з одних білків;
  • Сік грушевий.

Перекус:

  • Розпарені солодкі сухофрукти (крім чорносливу).

Обід:

  • Суп-пюре з кабачків, моркви і картоплі;
  • Картопляна запіканка з м'ясом;
  • Буряковий сік

Полуденок:

  • Вареники з дієтичним сиром з полуничним джемом.

Вечеря:

  • Суфле з будь-якої дозволеної риби;
  • Вермішель, відварена на овочевому бульйоні;
  • Злегка солодкий чай.

На ніч:

  • Кефір з несолоним печивом

3. Середовище

Сніданок:

  • Зварені некруто перепелині яйця;
  • Хліб з сірих сортів борошна з мармеладом
  • М'який сир з білих сортів (для виведення солі потрібно попередньо замочити сир в чистій воді)
  • Настій м'яти або ромашки.

Перекус:

  • Бездріжджовий бісквіт домашнього приготування або куплений дієтичний;
  • Компот з кураги.

Обід:

  • Круп'яний суп на овочевому бульйоні;
  • Куряче та овочеве рагу;
  • Компот.

Полуденок:

  • Сік морквяно-буряковий.

Вечеря:

  • Рибне філе під овочевим соусом;
  • Відварений рис;
  • Свіжий салат;
  • Гарбузовий сік.

На ніч:

  • Ацидофілін.

4. Четвер

Сніданок:

  • Рисова молочна каша;
  • Несолоне печиво з варенням;
  • Чай з м'ятою.

Перекус:

  • Сирна запіканка з медом;
  • Буряковий сік.

Обід:

  • Молочна локшина;
  • Запечений кролик;
  • Картопля відварна;
  • Овочевий салат;
  • Фрукти.

Полуденок:

  • Печені яблука;
  • Бісквіт.

Вечеря:

  • Рибні котлети на пару;
  • Пюре з відвареної моркви з кабачком;
  • Чай з молоком.

На ніч:

  • Кисле молоко.

5. П'ятниця

Сніданок:

  • Сирники з солодким ягідним джемом;
  • Чай з молоком.

Перекус:

  • Гарбузово – Сирний рулет з бездріжджового тіста.

Обід:

  • Овочевий суп;
  • Куряче суфле;
  • Компот.

Полуденок:

  • Сік яблучно-грушевий;
  • Бездріжджова шарлотка.

Вечеря:

  • Рибно-овочеве рагу, відварене і запечене;
  • Рис відварений з рослинним маслом;
  • Чай з молоком.

На ніч:

  • Ацидофілін.

6. Субота

Сніданок:

  • Каша вівсяна на молоці з додаванням солодких ягід або варення;
  • Дієтичне печиво;
  • Сир з білих м'яких сортів, без солі
  • Настій шипшини.

Перекус:

  • Нежирний сир з медом.

Обід:

  • Курячий суп;
  • Курячий плов за дієтичним рецептом;
  • Салат овочевий;
  • Компот.

Полуденок:

  • Яблука печені;
  • Бісквіт.

Вечеря:

  • Картопляно-м'ясна запіканка;
  • Натуральний йогурт;
  • Абрикосовий сік.

На ніч:

  • Ацидофілін.

7. Неділя

Сніданок:

  • Омлет з білків з овочами
  • Каша гречана розсипчаста
  • Чай з молоком.

Перекус:

  • Дієтичний десерт
  • Компот.

Обід:

  • Суп з вівсянки з овочами;
  • Курячі грудки;
  • Картопля;
  • Салат з огірків і помідорів;
  • Сік.

Полуденок:

  • Сирна запіканка або сирники на пару з джемом;
  • Персиковий сік.

Вечеря:

  • Овочева лазанья без сиру
  • Морквяний салат
  • Чай.

На ніч:

  • Кефір.

Розмір порцій – не більше 150 г на одне блюдо. Така дієта, з дозволеними варіаціями, не тільки сприятиме видимому зниженню рівня білірубіну при аналізах, а й загальному оздоровленню і омолодженню організму, а також помітному схудненню до 5-8 кг протягом півроку.

Великий спектр дозволених продуктів дозволяє дотримуватися цього раціону до року і більше. У деяких випадках лікарі рекомендують дотримуватися даного столу аж до двох років. Єдиним його недоліком можна назвати тільки те, що спосіб приготування скоро набридає хворим, про що багато хто неодноразово скаржаться в коментарях. Проте, відмінні результати на аналізах після такої дієти, безумовно, заслуговують деяких жертв.

Інші перевірені способи

Народній медицині відомі способи позбавлення від жовтяниці. Головне, перед вибором будь-якого з них необхідна консультація лікаря, здача аналізів на виявлення причини підвищеного вмісту пігменту, а також супутня дієтотерапія.

  1. Буряковий сік. цей засіб здатний збагатити кров гемоглобіном і очистити організм від шлаків, сприяє швидкому виведенню жовчі з організму. Приготувати сік можна з вечора. Для цього очищену і ненадовго замочену буряк слід протерти на пластмасовій тертці, засипати масу цукровим піском (стакан – дві столові ложки). Вранці дала сік масу як слід віджати і приймати по третині склянки натщесерце.
  2. Кукурудзяні рильця. відмінний сечогінний і жовчогінний протизапальний засіб. Дві ложки кукурудзяних рилець заливаються окропом і настоюють для прийняття перед сном (доза – півсклянки).
  3. Настої жовчогінних трав. необхідним лікувальним ефектом володіють звіробій, ромашка, м'ята. Слід використовувати спеціальні аптечні збори. Рекомендований спосіб приготування відвару-водяна баня. Полегшений варіант-цільовий фіточай, який також потрібно купувати в аптеці. Випивати треба по півсклянки настою два рази в день. Результати з'являться через два – три тижні.
  4. Березовий лист. суху суміш заливають окропом і доводять до готовності на водяній бані. Приймають перед сном по півсклянки.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Як описана дієта, так і народні засоби повинні бути лише доповненням до призначеного фахівцем медикаментозного лікування, якщо таке необхідно. Причин підвищення рівня білірубіну налічується більше 50, а тому і дуже широкий спектр можливих терапевтичних заходів, який визначити може тільки лікар після спеціальних аналізів на біохімію, а також калу і сечі.

Однак цілком очевидно, що якщо ви опинилися в числі пацієнтів з даними порушенням, для одужання вам ніяк не уникнути всіх перерахованих вище обмежень в харчуванні. Наберіться терпіння, вивчіть різноманітні рецепти дієтичних страв з використанням дозволених компонентів, адже дієту доведеться дотримуватися довгі місяці.

Якщо ви будете дотримуватися всіх правил і не оступитеся на шляху стриманості, то неодмінно порадієте не тільки хорошими аналізами, але і схуднете і здивуєте всіх своїм помолоділим виглядом. Бажаємо успіху і здоров'я!