правила дієти при підвищеному рівні сечової кислоти в крові і 8 корисних продуктів

Сечова кислота – продукт метаболічного обміну пуринів в організмі людини, синтезується в печінці, далі – потрапляє в кров. Там кислота з'єднується з вуглекислим газом, а далі – виводиться разом з сечею у вигляді кінцевого продукту метаболізму.

При надмірному рівні може викликати подагру, так як при цьому може збільшуватися концентрація натрію в організмі, який при контакті з сечовою кислотою утворює Урат натрію (саме він у формі солей і відкладається в суглобах, в нирках, в сечовому міхурі в формі каменів).

Від чого залежить її рівень в організмі? згідно з проведеними дослідженнями , серед іншого, на кількість сечовини в крові значний вплив робить щоденний раціон харчування людини.

У цій статті ми обговоримо ефективну дієту для зниження її рівня. Обговоримо і інші перевірені методи зменшення кількості сечової кислоти в організмі.

Нагадаємо, раніше ми розглянули 20 продуктів для очищення судин .

Що впливає на кількість сечовини в організмі?

Рівень сечовини в організмі постійно то підвищується, то знижується. Залежить це безпосередньо від раціону, часу доби і фізичної активності. Так як сечова кислота утворюється з пуринів, то саме продукти з їх високим вмістом і підвищують її рівень.

Що таке пурини? Це речовини білкової форми, що містяться практично у всіх харчових продуктах, переважно – тваринного походження (включаючи морепродукти).

Щоденна норма споживання пуринів для дорослої людини – від 600 до 1000 міліграм (в залежності від віку, потреб організму, ваги).

Побічно на рівень сечової кислоти також впливають:

  • Водно-сольовий баланс в організмі;
  • Баланс калію та натрію в крові;
  • Функціональність печінки, нирок, травної та ендокринної систем.

Зараз же лікарі по концентрації сечової кислоти в крові можуть оцінювати роботу сечовидільної системи, зокрема – нирок. Завищений рівень сечовини нерідко вказує на ниркову недостатність, наявність конкрементів в нирках.

Ознаки підвищеного рівня

При постійно підвищеній сечової кислоти в крові дуже часто розвиваються наступні хвороби і симптоми :

  1. Артрит, ревматизм;
  2. Сечокам'яна хвороба;
  3. Атеросклероз (на тлі порушення балансу нутрієнтів плазми і накопичення в ній надлишку кінцевих продуктів метаболізму);
  4. Екзема, псоріаз;
  5. Ацидоз (на тлі порушення метаболізму).

Також лікарі стверджують, що завищений рівень сечової кислоти може стати первинним фактором у розвитку деяких онкологічних патологій. На початкових же етапах підвищена норма часто супроводжується ознаками легкої алергії (з висипом по тілу).

Правила харчування для її зниження

Найпростіший варіант зниження концентрації сечової кислоти в крові-дотримуватися наступних рекомендацій (на них же вказують і лікарі):

  1. Мінімізація продуктів у раціоні з високим вмістом білка;
  2. Рясне пиття, близько 1,5-2,5 літрів на добу;
  3. Перевага рослинної їжі перед м'ясом;
  4. Прийом вітамінних комплексів, з так званою» терапевтичною " дозою калію - він пригнічує накопичення натрієвих сполук, в тому числі і уратів;
  5. Виключення з раціону продуктів, багатих на пурини, а також щавлеву кислоту;
  6. Виключення з раціону алкогольних напоїв (і всіх інших, в складі яких є етиловий спирт);
  7. Періодичний (2-3 рази на місяць) дотримуватися так звані» розвантажувальні " дні, при яких підтримується помірне голодування і відмова від їжі тваринного походження;
  8. Включення в раціон свіжих фруктових і овочевих соків – вони відмінно допомагають в роботі сечовидільної системи, тому попереджають ниркову недостатність, сечокам'яну хворобу і подагру.
всі вищевказані рекомендації не актуальні при гострій нирковій недостатності, інших захворюваннях нирок. У таких випадках рекомендації щодо коригування харчового раціону має право складати тільки лікуючий лікар на підставі даних комплексного аналізу.

8 продуктів, що знижують сечову кислоту в крові

Знизити рівень сечової кислоти в крові допоможуть продукти з низьким вмістом білків і пуринів. До таких можна віднести:

  1. Кисломолочні продукти. велика їх частина хоч і містить чималу кількість білків – знижують рівень сечовини і креатиніну в крові, причому вкрай активно. Краще вживати саме молоко або кефір. Однак не слід забувати, що молоко згущує кров .
  2. Нежирні сорти м'яса. багаті на білок, а ось пуринів – не так багато. Ідеально в цю категорії впишеться курка, індичка, м'ясо кролика.
  3. Морепродукти. у складі м'яса риби, а також ікри, входять ненасичені жирні кислоти омега-3, омега-6 і омега-9. Вони якраз і стимулюють міжклітинні метаболічні процеси, в тому числі з виведенням сечової кислоти з крові.
  4. Овочі та фрукти. Абсолютно всі допомагають нормалізувати баланс сечової кислоти. Виняток-тільки зелень (в складі якої є велика кількість щавлевої кислоти). Разом з цим, овочі і фрукти – натуральний джерело клітковини, яка організму необхідна для нормалізації всіх травних процесів, затримки рідини в порожнині кишечника. Краще вживати їх у свіжому вигляді, без термічної кулінарної обробки.
  5. Сухофрукти. виняток – Ізюм. Пуринів містять мінімум, вітамінів, мінералів та інших нутрієнтів – значно більше, ніж в продуктах тваринного походження. Також сухофрукти розріджують кров .
  6. Рослинні олії. здебільшого складаються з жиру і води, білки і пурини там зовсім відсутні. Для нормалізації складу крові лікарі рекомендують віддавати перевагу оливковій і лляній оліям.
  7. Спеції. особливо корисно в раціон включати кріп, петрушку, імбир, куркуму, паприку (у формі порошку), перець.
  8. Практично будь-які рідини. краще вживати воду, компоти, свіжовичавлені соки (не обов'язково концентровані), киселі, не міцний чай. Пурини в них відсутні, а ось рідина використовується в роботі нирок, через які сечова кислота і виводиться.

Радимо ознайомитися з такою таблицею продуктів і правил їх вживання:

чоловіки, як правило, мають вищий рівень сечової кислоти в організмі. Відповідно, їм "складніше" здійснити зниження її концентрації, на це буде потрібно більше часу.

Чого слід уникати?

У наступних продуктах – дуже високий вміст пуринів. При високій сечової кислоти від них варто відмовлятися в першу чергу:

  1. Яловичина. на 100 грам припадає близько 400 мг пуринів і навіть більше. Наприклад, в вилочкової залозі (м'ясо з шиї) рівень доходить до 600 мг на 100 грам свіжого м'яса. І пурини, до речі, при термічній обробці не знищуються. Свинина лише незначно поступається по» шкідливості " яловичині.
  2. Пиво. надзвичайно «небезпечний» продукт. Крім алкоголю в ньому містяться пивні дріжджі. А в них пуринів – майже в 2 рази вище, ніж в яловичині. На додаток до цього, пиво – стимулює сечовипускання, при якому з організму активно вимивається калій, а ось концентрація натрію навпаки – зростає.
  3. Гриби. теж багаті на пурини, за своїм біохімічним складом вони представляють щось середнє між овочами і м'ясом. Особливо "шкідливі" при надлишку сечової кислоти в крові сушені білі гриби.
  4. Риба в олії. сюди ж варто віднести і копчену рибу. Після обробки вміст в них ненасичених жирних кислот знижується, а ось пурини нікуди не діваються. Відповідно, від кільки в томатному соусі або тунця в білому маринаді все ж краще відмовитися. Такі продукти містять набагато менше пуринів, ніж в яловичині або свинині, але все одно досить багато.
  5. Тваринні субпродукти. до них відносять легені, нирки, печінку, селезінку. Містять велику кількість пуринів і натрію. А так як ці продукти найчастіше використовуються в якості інгредієнтів у виробництві ковбас – від них також варто відмовитися.
  6. Пекарські дріжджі. відповідно, випічку, яка також готується з дріжджами, також слід виключити з раціону. Замість хліба краще вживати кукурудзяні коржі, причому – в запеченому вигляді.

Таблиця

Також ознайомтеся з вмістом пуринів в продуктах харчування в таблиці:

Сечова кислота виробляється самим організмом, відбувається це в печінці. Тому не завжди саме раціон впливає на її підсумковий рівень в організмі. Деякі ендокринні захворювання можуть порушувати обмінні процеси за участю вуглеводів, жирів. І саме тоді організм активно трансформує білки до тих же жирних кислот, амінокислот. Це теж супроводжується підвищенням рівня сечовини.

Зразкове меню на тиждень

Дієту повинен складати саме дієтолог з урахуванням ваги, інших фізіологічних параметрів пацієнта. Але зразкове меню на тиждень виглядає наступним чином:

  1. Понеділок. сніданок – молоко і грінки з джемом або медом. Обід-обсмажена картопля на оливковій або лляній олії, овочеві щі, бажано зі свіжою капустою. Вечеря-овочеве рагу, можна з рибою.
  2. Вівторок. сніданок – сирники з сиром, чай з лимоном або апельсином. Обід-овочевий суп і голубці, але без м'яса (так звані «вегетаріанські» голубці з кабачком). Вечеря-вінегрет, бутерброд з сиром (використовувати не хліб, а корж).
  3. Середа. сніданок – сир зі сметаною, фруктами або сухофруктами. Обід-сирний суп з куркою. Вечеря-овочеве рагу, фруктовий салат і компот.
  4. Четвер. сніданок – омлет із зеленню, цибулею і часником, можна з помідорами. Обід-овочева окрошка, можна з курячою грудкою. Вечеря-картопля з овочами, чай з лимоном.
  5. П'ятниця. сніданок – яйце некруто, сир з фруктами. Обід-гречаний суп і відварне рибне філе (можна запечене, з рослинним маслом). Вечеря-овочевий салат і сирна нарізка (без копченого і сичужного сиру).
  6. Субота. сніданок – млинці з варенням. Обід-вермішель і картопляна запіканка, можна тушковану картоплю, але без м'яса. Вечеря-овочевий салат зі сметаною, сиром і оливками.
  7. Неділя. сніданок – вівсянка на молоці, а також свіжовичавлений морквяний сік. Обід-смажена картопля зі сметаною. Вечеря-вареники з сиром або капустою (на свій розсуд).

В меню можна додавати полуденки, переважно вони повинні складатися з кисломолочних продуктів, свіжих фруктів, овочів, сухофруктів.

Перевірені народні методи

У народній медицині є засоби, які допоможуть прискорити виведення сечової кислоти з організму. Згідно відгуками, найефективнішими серед них є наступні:

  1. Відвар з лушпиння стручків квасолі. 1 столову ложку такого лушпиння заливають 1 літром води, варять протягом 2 годин в закритій ємності. Після охолодження – процідити і приймати по 1 чайній ложці 3 рази на день. Курс-до закінчення приготованого кошти.
  2. Відвар з листя брусниці. 20 грам тертого свіжого листя заливають склянкою окропу, настоюють протягом 20 – 25 хвилин. Далі можна додати цукор або мед за смаком. Пити як звичайний чай. Щодня рекомендується випивати 2 стакан такого відвару.
  3. Суміш ромашки, шавлії та календули. суху рослинну суміш змішують в рівних пропорціях. 200 грам такої заливають 1,5 літрами окропу, настоюють до охолодження. Далі-процідити, вийшов настій використовують для теплих ножних ванн (щодня протягом 3 – 4 тижнів).
  4. Яблучний кисіль. для його приготування беруть сушені скибочки яблук. Приблизно 50 грам таких заливають склянкою окропу, посуд обов'язково закривають і загортають в щільне рушник. Наполягати всю ніч. Вранці вийде досить густий кисіль, за смаком нагадує повидло. З'їсти все, в тому числі і сухофрукти, разом зі сніданком.

Вищевказані народні методи знижують сечову кислоту в крові слід використовувати тільки після консультації з лікарем. Наприклад, при нирковій недостатності той же яблучний кисіль може бути протипоказаний. А відвар з лушпиння квасолі не рекомендується при гастриті або виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки.

Ще 6 важливих рекомендацій

Якщо з якихось причин дотримуватися спеціалізованої дієти пацієнт не може, то для зниження сечової кислоти в крові він може дотримуватися наступних рекомендацій в харчуванні:

  1. Дробове харчування. їсти слід якомога частіше, але дуже маленькими порціями. Саму їжу можна попередньо подрібнювати до стану пюре – це прискорить метаболізм і виведення сечової кислоти з крові.
  2. Нормалізувати вагу. надлишкова маса тіла істотно уповільнює процес виведення сечової кислоти.
  3. Включити в раціон «сечогінні» продукти. найпопулярніші і доступні з таких – це ромашковий чай, а також кавун. Ця порада також допоможе уникнути утворення каменів в нирках, в суглобах.
  4. Регулярні фізичні навантаження. допомагають прискорити виведення сечової кислоти, прискорюють обмінні процеси з пуринами. Це означає, що відразу після вправ рівень виростає, але через 30 – 60 хвилин – знижується (щодо того рівня сечовини, який був до фізичних навантажень).
  5. Періодичні голодування на 24 – 36 годин, не більше. якщо людина не споживає їжу – організм не отримує пурини. Відповідно, сечова кислота не синтезується в печінці. Дієтологи рекомендують дотримуватися голодування хоча б 2 дні на місяць.
  6. Уникати низькокалорійні дієти. у більшості випадків в них основу раціону складають саме білкові продукти. А це-нежирне м'ясо, арахіс, сир.

Корисне відео

Пропонуємо переглянути дані відео:

 

Висновок

До речі, за статистикою ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я), підвищений рівень сечової кислоти спостерігається приблизно у 60% дорослого населення. Серед літніх-і того більше, досягаючи позначки в 85-90%.

А головною тому причиною є нездоровий раціон сучасної людини, в якому переважає саме їжа тваринного походження з дуже високою калорійністю, а також багаті на вуглеводи продукти. Наприклад, в 19 столітті (і навіть на початку 20-го) раціон абсолютно всіх переважно з рослинної їжі.