які сухофрукти розріджують кров - 5 найкращих варіантів

Надмірно густа і в'язка кров – одна з найпоширеніших причин інфаркту та інсульту, коли все починається з утворення тромбу або бляшок в кровоносних судинах.

Одна з причин, чому кров стає надмірно густий – це порушення балансу формених елементів, а також зміна кислотно-лужного, водно-сольового співвідношення в плазмі крові.

При цьому в більшості випадків нормалізувати стан хворого можна всього лише за допомогою правильно підібраною дієти. І в такий раціон, як правило, обов'язково включають сухофрукти.

Дослідження підтверджують, що регулярне вживання сухофруктів і горіхів нормалізує рівень холестерину і знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

А які ж сухофрукти найефективніші і корисні проти згущення крові?

Як харчування впливає на в'язкість крові?

В'язкість плазми крові повністю залежить від присутніх в ній формених елементів. До них відносять і еритроцити, тромбоцити, лейкоцити, а разом з цим – глюкозу, кисень, калій, натрій, магній, вітаміни, холестерин і всі інші елементи, які транспортуються по організму за допомогою кровоносної системи.

Основу крові при цьому становить саме плазма – суміш води і поживних мікроелементів. Все це організм отримує "ззовні", тобто, разом з їжею.

А ось лейкоцити, тромбоцити, еритроцити-синтезуються самим організмом, при цьому якраз і використовуються певні групи вітамінів, мікроелементів, нутрієнтів (в з числі вітаміни РР, до, В 12 , білки, вуглеводи, деякі групи жирів).

Виходячи з вищесказаного, раціон людини, природно, прямо впливає на біохімічний склад крові . І в тому випадку, якщо в'язкість підвищується – виникає ризик утворення тромбів, а ще зростає тиск на судини (у кого-то це викликає головний біль, У інших – біль в серці, у третіх – напади мігрені).

Що рекомендують робити лікарі при підвищеній в'язкості крові? У більшості випадків призначаються антикоагулянти-це препарати, які уповільнюють процес згортання крові. Але в подальшому обов'язково потрібно встановити точну причину підвищеної в'язкості плазми і усунути її (і практично в 85% випадків причина полягає в нездоровому харчуванні і наявності хронічних захворювань серцево-судинної системи ).

Які вітаміни та мікроелементи необхідні для розрідження крові? Можна виділити наступні елементи, які обов'язково слід включити в раціон:

  1. Рідина. вона є основною плазми і з її допомогою прямо регулюється щільність крові. Щодня слід випивати від 1,5 – 2 літрів рідини і більше (найкраще-простої води або неконцентрованих соків).
  2. Вітамін А. здебільшого він необхідний для нормалізації роботи судинної системи, а ще запобігає спазмування судин. Самостійно на в'язкість крові впливає незначно, але в поєднанні з іншими антикоагулянтами – підсилює їх дію.
  3. Вітамін Е . Є антиоксидантом, тобто, запобігає окисленню формених елементів-клітин крові, багатьох груп амінокислот.
  4. Клітковина. нормалізує метаболізм, за рахунок чого з їжі організм «витягує» більше число поживних мікроелементів. А ще клітковина «затримує» рідину в товстому кишечнику, нормалізує водно-сольовий баланс організму.
  5. Вітамін С. під його дією розщеплюються і засвоюються вуглеводи, прискорюється окислення холестерину. Він же допомагає позбавити кров від токсинів і не засвоюваних мінеральних елементів.
  6. Йод. не тільки знижує в'язкість крові, але і покращує тонус кровоносних судин . А разом з цим-нормалізує роботу щитовидної залози.
  7. Вітаміни групи В (за винятком В 12 ). Беруть безпосередню участь в роботі ендокринної системи, регулюють широкий спектр міжклітинних метаболічних процесів (в тому числі в кістковому мозку, де і відбувається вироблення кров'яних формених елементів).
І ось вітамін K, B 12 , таніни, триптофан, транс-жири, фітоестрогени – збільшують в'язкість крові. Тому від продуктів, які їх містять у великій кількості, краще відмовитися або обмежити хоча б їх присутність в раціоні. ДО РЕЧІ, надлишок вітамінів Е і C також збільшує в'язкість крові, тому надлишку мікроелементів також слід уникати.

 

Топ 5 найбільш корисних сухофруктів

Сухофрукти здебільшого складаються саме з клітковини і простих вуглеводів – вони швидко засвоюються, забезпечують організм енергією. Природно, велика частина вітамінів і мінералів в них залишається після сушки. Але якщо їх регулярно вживати, то слід збільшити і кількість щодня випивається води – тільки в цьому випадку клітковина буде очищати кишечник, запобігати формування надмірно щільних калових мас. Так які ж сухофрукти допоможуть максимально швидко розрідити кров?

1. Фінік

Дієтологи стверджують, що достатньо щодня з'їдати всього 10 фініків, щоб забезпечити на 80% свій організм залізом, калієм, магнієм, міддю, сіркою .

А ще в них містяться вітаміни групи В, а клітковини – 6 грам на 100 грам продукту (а це більше навіть ніж в буряках).

І при всьому цьому на 20% фініки складаються з води, тому і відносяться до легко засвоюваним сухофруктів – їх дозволяється вживати навіть в період реабілітації після інфаркту або інсульту.

2. Ізюм

Ізюм вкрай корисний для судин . З вітамінів в ньому міститься а, з, В 1 , В 2 , В 5 . Ще близько 3% родзинок – це харчові не засвоювані волокна (клітковина), близько 22% &8212; вода. У складі ще присутні винна і олеаноловая кислоти, які відносяться до фітонцидів і допомагають знизити концентрацію холестерину в крові.

Близько 85% родзинок – це фруктоза. Тому вкрай обережно слід включати його в раціон при цукровому діабеті. Також не слід його вживати при гастритах або виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки.

з сухофруктів можна приготувати легендарну пасту Амосова . Покроковий рецепт ви знайдете в окремій статті.

3. Курага

Є одним з найбільш низькокалорійних сухофруктів. У куразі міститься у великій кількості калій, магній, фосфор, натрій, залізо, вітаміни А, В 1 , В 2 , з і РР. На 100 грам кураги доводиться до 7 грам харчових волокон, води – до 70 грам (залежить від ступеня усушки).

Її рекомендується включати в раціон при схильності до гіпо - або гіпертонії, а також при розладі кишечника. Також курага зміцнює серце .

4. Чорнослив

Одна з особливостей чорносливу - в його склад входить ціла композиція органічних кислот (щавлева, лимонна, яблучна).

У нього також входить чимала кількість клітковини, калію, заліза, вітаміну А (більш ніж в 1,5 рази більше, ніж в бананах). Є і вітамін РР, але в невеликій кількості – на в'язкість крові він практично ніяк не впливає.

Також з чорносливу можна готувати лікувальні суміші для серцево-судинної системи .

а ще чорнослив істотно затримує рідину в кишечнику, що допоможе від запорів. Його, в принципі, все дієтологи рекомендують включати в раціон для нормалізації роботи кишечника.

5. Сушена вишня

Це-один з найбагатших джерел вітаміну В 5 , з, натрію і фосфору. Але при цьому близько 73% продукту – це вуглеводи, тому з обережністю їх вживають при цукровому діабеті.

У невеликій кількості в сушених вишнях міститься мідь і залізо – допомагають нормалізувати вироблення еритроцитів і гемоглобіну (є частиною еритроцитів, необхідний для насичення крові киснем).

Також ознайомтеся з інфографікою:

 

 

Цікаве відео

Пропонуємо Вам переглянути дані Відео для кращого ознайомлення з темою:

Висновок

Разом, сухофрукти дозволяють досить швидко зменшити в'язкість крові і запобігають виникненню тромбів і бляшок.

Основне правило – включати в раціон не солодкі сухофрукти (винятком є хіба що родзинки). У них вміст клітковини і води найвище, що якраз і необхідно для кровотворного апарату людини.