5 фактів про вплив смородини на кров — чи згущує вона її або розріджує?
При схильності до підвищеного тромбоутворення доктора прописують препарати, які називаються антикоагулянтами, наприклад, аспірин. Але вживання цього та інших препаратів у великих кількостях загрожує побічними ефектами. Тому якщо є можливість зробити кров менш в'язкою за допомогою відповідних продуктів харчування, цим потрібно скористатися.
Згідно з дослідженнями , добре розріджують кров більшість кислих ягід і фруктів, наприклад, смородина. До того ж, смородина містить велику кількість корисних речовин, роблять позитивний вплив на кровоносну і серцево-судинну систему в цілому.
Чи Правда, що ця ягода знижує в'язкість крові чи ні? У цьому ми розберемося нижче.
Зміст
Вплив ягоди на кров-5 фактів
Смородина &8212; одна з найкорисніших ягід для кровоносної системи. Причому спочатку смородина вирощувалася саме як лікарська рослина.
Чорна смородина містить рекордну кількість вітаміну З, А червона &8212; вітаміну А.вони відіграють визначальну роль в корисності цієї рослини для крові, хоча надзвичайно важливі і інші його компоненти.
- Розрідження. завдяки кумаринам, вітаміну З і йоду, кров стає не такою в'язкою. Це перешкоджає розвитку інфарктів, інсультів і тромбофлебітів.
- Підвищення гемоглобіну. велика кількість заліза добре бореться з недокрів'ям. Тому в процесі кровотворення смородина також відіграє велику роль.
- Очищення. Пектин і каротин добре виводять токсини з організму і очищає судини .
- Зниження рівня «поганого» холестерину. завдяки великій кількості пектину, зайві жири не всмоктуються кишечником і не засмічують організм. Таким чином, вживання ягід допомагає попередити розвиток атеросклерозу.
- Протидіабетична дія. навіть дуже солодка ягода може спокійно вживатися діабетиками, так як містить в основному фруктозу, яка не підвищує рівень цукру.
Вплив на серцево-судинну систему
Ця ягода оздоровлює не тільки кровоносну систему. І чорна, і червона різновиди в цілому надзвичайно корисні для судин і серцевого м'яза . У неї відразу кілька напрямків оздоровчого дії на артерії, вени і серце.
- Очищення судин. склад як не можна краще підходить для чищення внутрішньої сторони стінок кровоносних судин. Регулярне вживання цього продукту сприяє розчиненню холестеринових бляшок в артеріях.
- Зниження артеріального тиску. Показана при гіпертонії. Вона м'яко знижує тиск і полегшує загальний стан гіпертоніка.
- Зміцнення судин . Вітамін C і флавоноїди зміцнюють стінки кровоносних судин, роблять їх непроникними і еластичними одночасно, а колаген є будівельним матеріалом для самих судин.
- Харчування серця. калій у складі смородини дуже корисний для серцевого м'яза , яку він живить і допомагає нормалізації її роботи.
Також зверніть увагу на інфографіку:
3 лікувальних рецепта на її основі
Ягода хороша тим, що цілющі зілля з неї є одночасно і ласощами. Їх можна вживати як десерт або блюдо до чаю.
- Протерта чорна смородина. її змішують з цукром 1/1, пропускають через м'ясорубку або подрібнюють блендером, розкладають по банках і зберігають в прохолодному місці.
- Желе з червоної смородини. в кілограм ягід наливають 100 мл води, доводять до кипіння, розчавлюють товкачем, віджимають сік. Потім його фільтрують через марлю, додають півтора кг цукру, ще раз доводять до кипіння, проціджують і розливають по банках. Повинно вийти 4 півлітрових банки. Желатин не додається, тому що в червоній смородині дуже багато пектину: кінцевий продукт повинен застигнути сам.
- Дієтичний смузі з чорної смородини. склянку ягід подрібнюють у блендері з пучком м'яти, шпинату та склянкою води. П'ють натщесерце 1 раз в день.
Протипоказання
Навіть корисні продукти мають свої протипоказання. Але у смородини їх небагато.
- Гемофілія. знижуючи густоту крові, ягода може нашкодити тим, хто страждає на гемофілію.
- Гепатит. при цьому захворюванні лікарі не радять зловживати з цією ягодою.
- Гастрит, виразка. всі хвороби, пов'язані з підвищеною кислотністю шлунка, є протипоказанням до вживання смородини через високий вміст в ній органічних кислот.
- Алергія. індивідуальна непереносимість також стає перешкодою для вживання смородини. Найчастіше алергія може виникнути на чорну смородину.
Ще 7 продуктів-антикоагулянтів
Існує цілий ряд продуктів, які ефективно знижують в'язкість крові:
- Риб'ячий жир, морська жирна риба та морепродукти. Жир морських мешканців містить велику кількість Омега-3 жирних ненасичених кислот, які сприяють не тільки розрідженню крові, запобігання утворенню тромбів, а й розчиненню наявних холестеринових відкладень. Також риба вкрай корисна для серця і судин .
- Нерафінована рослинна олія. особливо цінні оливкова і соняшникова олії. Вони містять Омега-3, омега-6 і Омега-9 ненасичені жирні кислоти.
- Лимон. кислий фрукт багатий вітаміном З: він добре чистить кров і судини, зміцнює їх стінки, розчиняє бляшки і розріджує кров .
- Мед. цей головний апіпродукт в обов'язковому порядку прописують всім, у кого є захворювання серцево-судинної системи, в тому числі і тому, що він знижує в'язкість крові.
- Імбир. коренеплід миють, ненадовго замочують і натирають на тертці або пропускають через м'ясорубку. Заварюють з нього чай, додають лимон і мед. Детальніше про вплив імбиру на кров дивіться тут.
- Сік кульбаби. коріння і листя пропускають через м'ясорубку, віджимають сік, і п'ють його в розбавленому водою вигляді з медом приблизно по столовій ложці.
- Перець чилі. вітаміни А, Е, калій і фолієва кислота в ньому сприяють розрідженню крові.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Стежити за здоров'ям кровоносної системи потрібно обов'язково, щоб уникати тромбозу, варикозу, інсультів та інших неприємностей серцево-судинної системи.
І найкраще використовувати природні ресурси для поліпшення складу крові. Наприклад, смородина дуже сприятлива для нормалізації в'язкості крові.