7 фактів про вплив лимона на кров — розріджує він її або згущує?

Підвищена втома , сонливість, дратівливість, гіпертонія, варикоз і тромбоз можуть бути наслідком не тільки занадто високого темпу життя або запущеного здоров'я в цілому.

Дуже часто ці патологічні стани пов'язані з тим, що кров в організмі занадто густа. Через це вона повільніше тече по кровоносному руслу, відкладає на стінках судин нарости з шлаків і холестерину, гірше постачає органи киснем і поживними речовинами.

Щоб не відбувалося цього згущення, найчастіше досить переглянути спосіб життя, усунути зневоднення і застосувати деякі народні засоби для розрідження крові.

Одним з таких засобів є лимон. У цій статті ми поговоримо про те, чи здатний він розріджувати кров або навпаки? Також обговоримо інші корисні властивості цього цитруса для крові, серця і судин.

7 фактів про вплив на кровоносну систему

Лимон & 8212; один з найбільш корисних продуктів для кровоносної і серцево-судинної систем . У плодах цитруса & 8212; велика кількість вітамінів, мінералів, ефірних масел. Причому користь приносить не тільки м'якоть плодів, але і їх шкірка. Не використовують лише насіння, які містять токсичні речовини.

Лимон – ефективний засіб профілактики тромбозу без звернення до медикаментозних засобів.

Він містить велику кількість цінних речовин. Серед них такі, як:

  • Кальцій, калій і магній ;
  • Фосфор і залізо;
  • Натрій і цинк;
  • Вітаміни А, З, РР, В;
  • Цінні органічні кислоти;
  • Ефірна олія.

Тому фрукт надзвичайно корисний для кровоносної русла, судин , головного мозку . Регулярне вживання його в їжу допоможе запобігти серйозні захворювання серцевої-судинної і кровоносної систем.

Складно сказати, яке з властивостей кислого цитруса &8212; найбільш цінне.

  1. Очищення. Лимон відомий як знезаражувальний засіб. Не втрачає він своїх дезінфікуючих властивостей і будучи вживаним в їжу. В епоху становлення офіційної медицини, при відсутності специфічних медикаментів, цей фрукт вживали навіть як ліки від малярії і холери, просто випоюючи хворих водою, підкисленою його соком. Чистка посудини лимоном і розрідження крові відбувається також за рахунок того, що він допомагає виводити з неї токсини, що надходять з їжею, і відходи життєдіяльності &8212; шлаки.
  2. Зниження рівня холестерину. Лимон нейтралізує «шкідливий» холестерин, не даючи йому відкладатися на стінках судин.
  3. Видалення холестерину. лимонний сік звільняє внутрішню сторону стінок кровоносних судин від «шкідливого» холестерину. Це не просто покращує фізичний стан, але і запобігає розвитку атеросклерозу судин головного мозку.
  4. Підвищення еластичності артерій. очищення судин від холестеринових наростів веде до того, що вони стають більш здоровими і еластичними, їх стінки легко розтягуються, швидко пристосовуючись до змін в організмі.
  5. Зниження артеріального тиску та профілактика гіпертонії. розтягуючи свої стінки, розширюючи кровоносне русло , артерії дають свободу току крові і знижують її тиск.
  6. Запобігання хворобам серця. здорові судини, в тому числі коронарні, допомагають роботі серцевого м'яза і забезпечують профілактику серйозних патологій серця.
  7. Нормалізація рівня цукру. регулярна присутність лимона в раціоні допомагає підтримувати правильний рівень цукру. Вживання фрукта попереджає такі серйозні захворювання, як ожиріння і цукровий діабет.

3 рецепти для зниження в'язкості крові

Лимон для поліпшення складу крові можна вживати в самих різних видах. Причому прийнято вважати, що він сильно підвищує кислотність шлунка, і його небезпечно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Звичайно, при загостренні панкреатиту, гастриту, з лікуванням за допомогою цитрусового соку варто почекати.

Але насправді небезпека вживання цього продукту сильно перебільшена. Тому що його рідко їдять в чистому вигляді: найчастіше змішують з іншими продуктами або зі звичайною питною водою. А в цьому випадку кислотність напою стає дуже низькою, нижче кислотності самого шлунка. Тому підвищити кислотність в організмі лимон не може.

Існує багато способів безпечного використання цитруса як засобу розрідження крові.

  1. Вода з лимоном. кращий спосіб почати неспання з ранку &8212; випити натщесерце склянку води з лимонним соком. Злегка тепла вода з додаванням фрукта швидко всмоктується в кров, розріджуючи її з ранку і очищаючи від усього стороннього.
  2. Лимонний сік. це один з найбільш корисних соків для серця і судин . Але солодкі соки нерідко можуть викликати утруднення з травленням. Тому ідеальним вважається їх використання в складі коктейлів або просто розведеними навпіл водою. Для комфортного вживання лимонний сік можна змішувати з іншими, більш солодкими, соками і смузі.
  3. Лимон з імбиром. обидва компоненти цієї суміші мають противотромбозными властивостями. Для хорошого результату досить випивати в добу хоча б пару чашок лимонно-імбирного настою. Для цього коренеплід пропускають через м'ясорубку разом з фруктом в шкірці, але без зерняток, в пропорціях 1/1 і заварюють цю суміш окропом, настоюють 10-15 хвилин. При бажанні додають трохи меду. Докладний рецепт цієї суміші ми розглянули в іншій статті.
причиною підвищеного згущення крові може стати зневоднення організму, вживання великого обсягу солодкого або занадто маленького кількості кухонної солі.

Протипоказання

Випадків заборони або хоча б обмеження на вживання лимона небагато. Та й вони в основному розцінюються як профілактичні.

  1. Дитячий вік до 3 років. у дитячому віці травна система дитини знаходиться тільки в стадії становлення, тому до 3 років бажано утриматися від цього цінного продукту.
  2. Індивідуальна непереносимість. вважається, що це найбільш гіпоалергенний з цитрусових. Але випадки алергії ніколи не виключаються повністю.
  3. Гострий панкреатит, гастрит та інші захворювання травного тракту, особливо в період загострення. При щадному режимі харчування лимонний сік краще не застосовувати.
  4. Слабка зубна емаль. навіть з хорошими зубами бажано прополоскати ротову порожнину після контакту з лимонною кислотою. Якщо ж вживання фрукта викликає неприємні відчуття в роті, то потрібно звернутися до стоматолога зі скаргою на слабку зубну емаль.

Ще 7 корисних продуктів в раціоні

Крім цитруса, знизити в'язкість крові можна при регулярному вживанні ще ряду продуктів.

  1. Яблучний оцет. це похідний продукт природного бродіння яблучного соку. Його слабокисла середовище так само корисна для нормалізації консистенції крові, як і лимон. Докладно про користь оцту для судин дивіться тут.
  2. Лляне масло. воно містить поліненасичені жирні кислоти і нормалізує ліпідний обмін, що позитивно позначається на нормалізації густоти і згортання крові. Також лляна олія чистить посудини . Але вживати його потрібно щодня, курсами, по столовій ложці з ранку, краще натщесерце.
  3. Журавлина. журавлина також очищає судини і робить кров більш рідкою. Вживати її можна в будь-якому вигляді, без термічної обробки: свіжому, замороженому, сушеному.
  4. Часник.  часник вкрай корисний для судин і крові. Його застосовують у свіжому вигляді. Можна додавати приправу в будь-які готові страви або робити цілющі суміші з лимоном і медом.
  5. Мед. солодкий апіпродукт відомий своїми властивостями, корисними для кровоносної системи. Головне у вживанні меду & 8212; не нагрівати його вище 60 градусів. Чайна ложка натщесерце або суміш меду з лимоном, часником або хріном забезпечить профілактику тромбозу, варикозу та інсульту.
  6. Морквяно-буряковий сік. він не тільки постачає в організм велику кількість мінералів і вітамінів, але і робить судини більш пластичними, а кров &8212; більш чистою і рідкою.
  7. Інжир. містить концентрат речовин, облагороджують склад крові за рахунок насичення корисними мікроелементами, виведення зайвого холестерину і зниження її в'язкості.

З іншими продуктами ознайомтеся на інфографіці:

 

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Підтримуючи нормальну концентрацію крові, можна уникнути важких захворювань серця і судин. Причому для цього іноді досить регулярно вживати 1-2 корисних для крові продукту. До них відноситься і лимон.