7 фактів про вплив лимона на кров — розріджує він її або згущує?
Підвищена втома , сонливість, дратівливість, гіпертонія, варикоз і тромбоз можуть бути наслідком не тільки занадто високого темпу життя або запущеного здоров'я в цілому.
Дуже часто ці патологічні стани пов'язані з тим, що кров в організмі занадто густа. Через це вона повільніше тече по кровоносному руслу, відкладає на стінках судин нарости з шлаків і холестерину, гірше постачає органи киснем і поживними речовинами.
Щоб не відбувалося цього згущення, найчастіше досить переглянути спосіб життя, усунути зневоднення і застосувати деякі народні засоби для розрідження крові.
Одним з таких засобів є лимон. У цій статті ми поговоримо про те, чи здатний він розріджувати кров або навпаки? Також обговоримо інші корисні властивості цього цитруса для крові, серця і судин.
Зміст
7 фактів про вплив на кровоносну систему
Лимон & 8212; один з найбільш корисних продуктів для кровоносної і серцево-судинної систем . У плодах цитруса & 8212; велика кількість вітамінів, мінералів, ефірних масел. Причому користь приносить не тільки м'якоть плодів, але і їх шкірка. Не використовують лише насіння, які містять токсичні речовини.
Лимон – ефективний засіб профілактики тромбозу без звернення до медикаментозних засобів.
Він містить велику кількість цінних речовин. Серед них такі, як:
- Кальцій, калій і магній ;
- Фосфор і залізо;
- Натрій і цинк;
- Вітаміни А, З, РР, В;
- Цінні органічні кислоти;
- Ефірна олія.
Тому фрукт надзвичайно корисний для кровоносної русла, судин , головного мозку . Регулярне вживання його в їжу допоможе запобігти серйозні захворювання серцевої-судинної і кровоносної систем.
Складно сказати, яке з властивостей кислого цитруса &8212; найбільш цінне.
- Очищення. Лимон відомий як знезаражувальний засіб. Не втрачає він своїх дезінфікуючих властивостей і будучи вживаним в їжу. В епоху становлення офіційної медицини, при відсутності специфічних медикаментів, цей фрукт вживали навіть як ліки від малярії і холери, просто випоюючи хворих водою, підкисленою його соком. Чистка посудини лимоном і розрідження крові відбувається також за рахунок того, що він допомагає виводити з неї токсини, що надходять з їжею, і відходи життєдіяльності &8212; шлаки.
- Зниження рівня холестерину. Лимон нейтралізує «шкідливий» холестерин, не даючи йому відкладатися на стінках судин.
- Видалення холестерину. лимонний сік звільняє внутрішню сторону стінок кровоносних судин від «шкідливого» холестерину. Це не просто покращує фізичний стан, але і запобігає розвитку атеросклерозу судин головного мозку.
- Підвищення еластичності артерій. очищення судин від холестеринових наростів веде до того, що вони стають більш здоровими і еластичними, їх стінки легко розтягуються, швидко пристосовуючись до змін в організмі.
- Зниження артеріального тиску та профілактика гіпертонії. розтягуючи свої стінки, розширюючи кровоносне русло , артерії дають свободу току крові і знижують її тиск.
- Запобігання хворобам серця. здорові судини, в тому числі коронарні, допомагають роботі серцевого м'яза і забезпечують профілактику серйозних патологій серця.
- Нормалізація рівня цукру. регулярна присутність лимона в раціоні допомагає підтримувати правильний рівень цукру. Вживання фрукта попереджає такі серйозні захворювання, як ожиріння і цукровий діабет.
3 рецепти для зниження в'язкості крові
Лимон для поліпшення складу крові можна вживати в самих різних видах. Причому прийнято вважати, що він сильно підвищує кислотність шлунка, і його небезпечно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Звичайно, при загостренні панкреатиту, гастриту, з лікуванням за допомогою цитрусового соку варто почекати.
Але насправді небезпека вживання цього продукту сильно перебільшена. Тому що його рідко їдять в чистому вигляді: найчастіше змішують з іншими продуктами або зі звичайною питною водою. А в цьому випадку кислотність напою стає дуже низькою, нижче кислотності самого шлунка. Тому підвищити кислотність в організмі лимон не може.
Існує багато способів безпечного використання цитруса як засобу розрідження крові.
- Вода з лимоном. кращий спосіб почати неспання з ранку &8212; випити натщесерце склянку води з лимонним соком. Злегка тепла вода з додаванням фрукта швидко всмоктується в кров, розріджуючи її з ранку і очищаючи від усього стороннього.
- Лимонний сік. це один з найбільш корисних соків для серця і судин . Але солодкі соки нерідко можуть викликати утруднення з травленням. Тому ідеальним вважається їх використання в складі коктейлів або просто розведеними навпіл водою. Для комфортного вживання лимонний сік можна змішувати з іншими, більш солодкими, соками і смузі.
- Лимон з імбиром. обидва компоненти цієї суміші мають противотромбозными властивостями. Для хорошого результату досить випивати в добу хоча б пару чашок лимонно-імбирного настою. Для цього коренеплід пропускають через м'ясорубку разом з фруктом в шкірці, але без зерняток, в пропорціях 1/1 і заварюють цю суміш окропом, настоюють 10-15 хвилин. При бажанні додають трохи меду. Докладний рецепт цієї суміші ми розглянули в іншій статті.
Протипоказання
Випадків заборони або хоча б обмеження на вживання лимона небагато. Та й вони в основному розцінюються як профілактичні.
- Дитячий вік до 3 років. у дитячому віці травна система дитини знаходиться тільки в стадії становлення, тому до 3 років бажано утриматися від цього цінного продукту.
- Індивідуальна непереносимість. вважається, що це найбільш гіпоалергенний з цитрусових. Але випадки алергії ніколи не виключаються повністю.
- Гострий панкреатит, гастрит та інші захворювання травного тракту, особливо в період загострення. При щадному режимі харчування лимонний сік краще не застосовувати.
- Слабка зубна емаль. навіть з хорошими зубами бажано прополоскати ротову порожнину після контакту з лимонною кислотою. Якщо ж вживання фрукта викликає неприємні відчуття в роті, то потрібно звернутися до стоматолога зі скаргою на слабку зубну емаль.
Ще 7 корисних продуктів в раціоні
Крім цитруса, знизити в'язкість крові можна при регулярному вживанні ще ряду продуктів.
- Яблучний оцет. це похідний продукт природного бродіння яблучного соку. Його слабокисла середовище так само корисна для нормалізації консистенції крові, як і лимон. Докладно про користь оцту для судин дивіться тут.
- Лляне масло. воно містить поліненасичені жирні кислоти і нормалізує ліпідний обмін, що позитивно позначається на нормалізації густоти і згортання крові. Також лляна олія чистить посудини . Але вживати його потрібно щодня, курсами, по столовій ложці з ранку, краще натщесерце.
- Журавлина. журавлина також очищає судини і робить кров більш рідкою. Вживати її можна в будь-якому вигляді, без термічної обробки: свіжому, замороженому, сушеному.
- Часник. часник вкрай корисний для судин і крові. Його застосовують у свіжому вигляді. Можна додавати приправу в будь-які готові страви або робити цілющі суміші з лимоном і медом.
- Мед. солодкий апіпродукт відомий своїми властивостями, корисними для кровоносної системи. Головне у вживанні меду & 8212; не нагрівати його вище 60 градусів. Чайна ложка натщесерце або суміш меду з лимоном, часником або хріном забезпечить профілактику тромбозу, варикозу та інсульту.
- Морквяно-буряковий сік. він не тільки постачає в організм велику кількість мінералів і вітамінів, але і робить судини більш пластичними, а кров &8212; більш чистою і рідкою.
- Інжир. містить концентрат речовин, облагороджують склад крові за рахунок насичення корисними мікроелементами, виведення зайвого холестерину і зниження її в'язкості.
З іншими продуктами ознайомтеся на інфографіці:
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Підтримуючи нормальну концентрацію крові, можна уникнути важких захворювань серця і судин. Причому для цього іноді досить регулярно вживати 1-2 корисних для крові продукту. До них відноситься і лимон.