Особливості харчування і корисні продукти для 3 групи крові - що говорить наука?
Медицина давно знає, що особливості організму залежать від генетики. Зокрема, такий фактор, як група крові, який дається людині від народження, генетично, багато в чому визначає найбільш підходящий спосіб життя, в тому числі раціон харчування.
Американський вчений Пітер Д'адамо запропонував свою систему харчування, в залежності від групи крові. З приводу вірності цій теорії вчені-медики досі сперечаються. Існуючі наукові дослідження поки не можуть підтвердити ефективності системи харчування Д&8217;Адамо.
В одному великому дослідженні, 1455 дорослих людей харчувалися згідно з рекомендаціями для 1 групи крові, і це дійсно позитивно відбилося на їхньому здоров'ї. Але цей ефект спостерігався у людей з усіма групами крові, а не тільки з першої.
Ймовірно, поліпшення здоров'я було пов'язано з тим, що учасники просто почали харчуватися більш здоровою їжею, ніж раніше. Адже незалежно від групи крові, методика Д&8217;Адамо робить упор на натуральні і корисні продукти, на противагу так званої &171;Західної дієті&187;, що складається з рафінованого цукру, фастфуду і транс-жирів.
Інше масштабне оглядове дослідження від 2013 року теж не підтвердило ефективності цієї системи харчування.
Однак ті, хто практикують таке харчування відповідно до рекомендацій дієтологів, стверджують, що їх здоров'я, настрій і загальний стан значно покращилися. Очевидно, що якщо від певної системи харчування людина себе почуває краще, значить варто продовжувати її дотримуватися.
У цій статті ми детально обговоримо особливості раціону для людей з третьою групою крові, як позитивного резус-фактора, так і негативного.
Зміст
Загальні відомості про цю методику
Американський вчений-медик Пітер Д'адамо разом зі своїм сином, теж вченим, провів серію експериментів протягом тривалого терміну і вивів 3 списку продуктів:
- Корисні продукти, благотворно впливають на здоров'я людей з різною групою крові;
- Шкідлива їжа для представників кожної з груп;
- Нейтральні продукти, які не завдають шкоди, але і не несуть особливої користі.
Вчені пов'язали свою теорію з тим, що кожен різновид крові з'являлася в певну епоху розвитку цивілізації, коли люди вели різний спосіб життя і, відповідно, по-різному і харчувалися. Вони запропонували представникам різних груп крові вживати в їжу ті продукти, які переважали в харчуванні їх предків.
- Перша &8212; найдавніша, вона, на думку прихильників теорії, передбачає велику кількість тваринної їжі, так як перші люди виживали, завдяки полюванню.
- Друга з'явилася після виникнення землеробства і великої кількості їстівної рослинної їжі.
- Третя & 8212; універсальна: її власники & 8212; нащадки кочівників, а тому добре перетравлюють більшість продуктів і при цьому відчувають себе добре;
- Четверта &8212; рідкісна, тому що наймолодша: вона з'явилася всього близько 1000 років тому і пред'являє вимоги до їжі, близькі до вимог 2 і 3 груп.
Відмінні риси людей з 3 групою
Третю групу крові має всього від 8 до 20% населення планети, це нащадки колишніх кочових народів. У них добре працює шлунково-кишковий тракт, і вони легко пристосовуються до зміни умов життя. Тож досить легко переносити стресові ситуації і можуть їсти майже все.
Харчуючись відповідно до своїх генетичних особливостей, люди, які мають 3 групу крові, рідко хворіють вірусними інфекціями. Вони добре переносять стресові ситуації і не схильні до депресії . Але поживна їжа повинна у них поєднуватися з великою фізичною активністю .
При порушенні дієти по крові власники цього різновиду крові схильні до таких захворювань, як:
- Розсіяний склероз;
- Цукровий діабет I типу;
- Синдром хронічної втоми .
Чи впливає на щось резус-фактор?
Дієтологи, що займаються питаннями харчування по різновиду крові, вважають, що немає особливої різниці у харчуванні людей, що мають позитивний або негативний резус-фактор.
В обох випадках потрібно звернути увагу на корисні для цього різновиду крові продукти і зробити їх основою меню. Забороненої ж їжі потрібно уникати.
Нейтральні продукти бажано по можливості міняти на корисні. При дотриманні цих Умов всім представникам 3 групи можна буде зберегти здоров'я, енергію і бадьорість .
Таблиця продуктів
З корисною, шкідливою і нейтральною їжею ви можете коротко ознайомитися в таблиці:
Дозволені
З цим різновидом крові без побоювання для здоров'я можна їсти:
- Будь-яку рибу і морепродукти, особливо корисні скумбрія, сардини, камбала, тріска, лосось;
- З м'яса & 8212; баранину, кролятину середньої прожарювання або в тушкованому вигляді;
- З злаків & 8212; просо, овес, рис;
- Кисломолочні продукти: кефір, йогурт, сметана, кисле молоко;
- Курячі яйця;
- Оливкова олія;
- З злаків & 8212; просо, рис, овес;
- Багато овочів, в першу чергу всі види капусти, морква, баклажани, буряк, солодкий перець, зелені листові;
- Ягоди та фрукти: банани, сливи, журавлина, ананас, виноград;
- Серед спецій &8212; найкорисніші ті, що регулюють травлення: імбир, перцева м'ята, петрушка, хрін, каррі, кайенский перець;
- З напоїв & 8212; зелений чай, вода з лимоном, чай з імбиру, шипшини, солодки, женьшеню, гінкго білоба, чорний чай & 8212; іноді;
- Ананасовий, журавлинний соки;
Заборонені
Деякі продукти, незважаючи на свою об'єктивну дієтичність, протипоказані для власників 3 групи. Серед них:
- М'ясо птиці;
- З овочів & 8212; помідори, топінамбур, гарбуз, редис, редька, маслини;
- З фруктів & 8212; гранат, хурма, авокадо;
- З злаків & 8212; кукурудза, гречка, пшениця;
- З бобових &8212; арахіс, сочевиця;
- З напоїв &8212; категорично заборонений міцний алкоголь, небажано пиво і томатний сік.
Некорисними вважаються також білий перець, кориця, запашний перець і такі харчові добавки, як мигдальний екстракт, желатин і кукурудзяний крохмаль.
Нейтральні
Вважається, що існує перелік продуктів, нейтральних для власників тієї чи іншої групи крові. Вони не приносять шкоди, але нібито і користі ніякої теж не несуть. це спірне питання , але знати такі продукти для тих, у кого 3 група крові, все-таки потрібно, щоб по можливості і для підстраховки мати можливість замінювати їх на більш корисні для себе:
- Телятина, м'ясо індички, фазан, буйвола, яловичина і печінку;
- З морепродуктів &8212; Морський гребінець, оселедець, кальмар, Тунець, форель, печінка тріски;
- Молочні та кисломолочні продукти: незбиране молоко і сироватка;
- Мигдаль, пекан, волоський горіх;
- Біла квасоля, зелений горошок;
- Фенхель, кабачки, цибуля;
- Манго, ківі, диня, мандарин, смородина, чорниця, грейпфрут, інжир;
- Чорний чай, цитрусові, абрикосовий сік, біле і червоне вино, чаї з чебрецю, ромашки.
Деякі з нейтральних продуктів краще вживати тільки в тому випадку, якщо є великі фізичні навантаження, наприклад, заняття спортом. До цих особливих продуктів відносяться:
- Вершкове та лляне масло;
- Оселедець;
- Тверді сири;
- Кава;
- Апельсиновий сік;
- Яблука, полуниця, вишня, кавун, брусниця;
- Волоський горіх.
Зразкове меню на тиждень
Для нащадків кочівників неважко скласти правильний раціон. Їх травна система пристосована до засвоєння практично будь-якої їжі.
Понеділок
- Сніданок: сирна запіканка зі сметаною, яйце, рисовий хлібець, чорний чай з молоком.
- Обід: суп з фрикадельками з яловичини, салат з капусти і моркви, заправлений лимонним соском і оливковою олією, компот з яблук.
- Вечеря: скумбрія у фользі, солодкий перець і баклажани на грилі, кисле молоко.
Вівторок
- Сніданок: вівсяна молочна каша з мигдалем, зелений чай.
- Обід: молочний суп, салат з буряка, баранина, тушкована в сметані, ананасовий сік.
- Вечеря: домашній йогурт зі смаженим фундуком, хлібець житній, апельсин.
Середа
- Сніданок: сирники з вишнею і сметаною, чай чорний з лимоном.
- Обід: грибний суп, Горохові котлети, відвар м'яти.
- Вечеря: запіканка рибна з овочами, імбирний чай.
Четвер
- Сніданок: каша пшоняна молочна з родзинками, зелений чай з лимоном.
- Обід: тефтелі яловичі, тушкована брокколі, журавлинний морс.
- Вечеря: сардина, тушкована в молоці з овочами, компот з кураги.
П'ятниця
- Сніданок: рисова каша з бананом, житній хлібець з адигейським сиром, чорний чай.
- Обід: салат зі шпинату, суп з яловичиною, компот з груш.
- Вечеря: рагу з кабачка, моркви і зелені, котлета рибна, м'ятний чай.
Субота
- Сніданок: вівсяний млинець з сиром, питний йогурт.
- Обід: суп з скумбрії, салат з огірків, петрушки і кропу з лимоном і оливковою олією, компот з вишні.
- Вечеря: ліниві голубці з яловичиною, капустою і сметаною, чай з шавлією і солодкою.
Неділя
- Сніданок: омлет зі стручковою квасолею, тост з яблучним джемом, чай з молоком.
- Обід: молочний суп з цвітною капустою, їжачки з яловичини в вершковому сосусі, морквяний сік з вершками.
- Вечеря: запечена форель, овочі на грилі, кефір.
Особливості раціону для схуднення
Власники крові 3 групи рідко страждають ожирінням. Але іноді виникає необхідність скинути кілька кілограмів. В цьому випадку в силу вступають заборони на:
- Підсмажене м'ясо;
- Свинину в будь-якому вигляді;
- Шоколад;
- Цукор;
- Жири.
Слід також особливо уникати продуктів, в принципі шкідливих для представників цього різновиду крові. Але під час схуднення вони особливо небезпечні.
- Кукурудза , пшениця і кунжут уповільнюють обмін речовин.
- Сочевиця не дає засвоюватися з їжі багатьом корисним речовинам.
- Арахіс порушує роботу печінки.
- Гречка заважає травленню.
При необхідності схуднення людям з 3 групою крові потрібно компенсувати обмеження великою кількістю корисних для себе продуктів.
- Овочі та зелень. ці продукти сприяють хорошій перистальтиці і допомагають перетравлювати тваринний білок.
- Молочне. велика кількість молочних і кисломолочних продуктів містить всі необхідні вітаміни, мінерали і легко засвоювані жири.
- Курячі яйця. під час дієти для схуднення їх можна їсти до 6 штук на день.
Відео по темі
Пропонуємо вам ознайомитися з такими відео:
Висновок
Методика Д'адамо &8212; це не дієта, а, скоріше, правильний спосіб життя, що сприяє активізації резервів здоров'я і допомагає уникнути появи нездужань. Можна не в усьому погоджуватися з дієтологами, які радять вибирати продукти харчування в залежності від генетичних факторів, але такий підхід точно не тільки не принесе шкоди, але і значно оздоровить організм.