правила харчування і продукти для 2 групи крові з негативним і позитивним резус-фактором

Дієтологи стверджують, що універсального «здорового» раціону не існує. І для кожного окремо взятої людини правильну дієту слід складати індивідуально, з урахуванням його фізіології, швидкості метаболізму, особистих переваг і навіть статі.

Для цієї мети може виявитися корисною методика складання раціону виходячи з групи крові людини, запропонована дослідником Пітером Д&8217;Адамо.

Чи слід коригувати своє харчування людям з 2 групою крові згідно з цією методикою? Які продукти можна вживати, а які не можна? Що з цього приводу стверджують вчені? Чи проводилися якісь дослідження ефективності подібної методики? Всі відповіді в статті.

Загальні відомості та наукові дослідження

Відразу варто уточнити, що багато вчених до даної теми ставляться скептично. Мовляв, група крові ніяк не пов'язана з харчуванням, а залежить вона тільки від специфічного набору білків і вуглеводів, що входять до складу мембран еритроцитів.

Існуючі наукові дослідження поки не можуть підтвердити ефективності цієї системи харчування Д&8217;Адамо.

В одному великому дослідженні, 1455 дорослих людей харчувалися згідно з рекомендаціями для 1 групи крові, і це дійсно позитивно відбилося на їхньому здоров'ї. Але цей ефект спостерігався у людей з усіма групами крові, а не тільки з першої.

Ймовірно, поліпшення здоров'я було пов'язано з тим, що учасники просто почали харчуватися більш здоровою їжею, ніж раніше. Адже незалежно від групи крові, методика Д&8217;Адамо робить упор на натуральні і корисні продукти, на противагу так званої &171;Західної дієті&187;, що складається з рафінованого цукру, фастфуду і транс-жирів.

Інше масштабне оглядове дослідження від 2013 року теж не підтвердило ефективності цієї системи харчування.

Але є вчені, і навіть зафіксовані дослідження, які підтверджують , що раціон все ж слід коригувати в залежності від групи крові. Хоча достовірність цих досліджень викликає питання.

Тим не менш, одне з таких досліджень проводив Пітер Д&8217;Адамо (а основу в його дослідження поклав батько – Джеймс Д'адамо). Згідно з його теорією, група крові впливає на те, як організм і всі його клітини впливають з лецитинами – одними з найважливіших елементів метаболізму кожної людини.

І на основі своїх досліджень Пітер навіть видав книгу в далекому 1997 році (але практично щорічно випускається її Оновлена редакція). Більш того, доктор Д'адамо відкрив клініку, де займається лікуванням захворювань травної системи, в тому числі допомагає пацієнтам підбирати оптимальні дієти з урахуванням групи крові.

І хоч Всесвітня організація охорони Здоров'я (ВООЗ) не визнає достовірність заявлених теорій, спростувати їх також нікому ще не вдалося .

згідно з дослідженнями Пітера Д'адамо, резус-фактор жодним чином не впливає на оптимальний раціон. Відповідно, цей фактор при складанні дієти можна не враховувати.

Разом з цим Пітер склав список» універсальних " правил, яких слід дотримуватися кожному незалежно від своєї групи крові:

  1. Їжте морську рибу . Вона-також є джерелом незамінних амінокислот, а ще-легко засвоюється організмом (навіть простіше, ніж куряча грудка, в якій практично немає жирів).
  2. Від молочного-відмовитися . Пітер стверджує, що одомашнені тварини і штучний корм для них повністю нівелюють користь таких продуктів. Тобто, молочні продукти все ж корисні, але тільки якщо вони отримані від диких тварин, що в сучасних реаліях практично неможливо.
  3. По можливості – мінімізувати вживання круп і похідних від них продуктів. сюди відноситься і хліб, і вівсяні пластівці, і борошно в будь-якому вигляді (борошняне). По-перше, такі продукти провокують різке зростання рівня вуглеводів в крові, по – друге, в них міститься глютен-все це комплексно порушує роботу травної системи.
  4. Відмовитися від чорного чаю та кави на користь зеленого чаю , оскільки в ньому практично немає кофеїну, але концентрація антиоксидантів практично однакова.

Але все одно перед дотриманням таких правил варто проконсультуватися з кваліфікованим дієтологом.

Чи є різниця між резус-фактором?

На думку Д'адамо, резус-фактор ніяк не впливає на «корисні» і «шкідливі» продукти, але є вчені, які не поділяють таку думку.

За їх теорією, у людей з другою негативною групою крові плазма надмірно «густа», через що їм слід вживати найлегшу їжу. До неї відносяться морепродукти, водорості, шпинат. При цьому слід пити не менше 2,5 літрів чистої питної води щодня (з невеликим додаванням лимонного соку), а з солодкого віддавати перевагу сухофруктам.

А ось у людей з другою позитивною групою крові подібних обмежень не передбачено. Всі вищевказані рекомендації, по теорії Д'адамо, будуть якраз оптимальні.

Правила дієти для 2 групи

Д'адамо позитивно ставився до вегетаріанства і стверджував, що нікому краще не підходить відмова від м'ясних продуктів, як власникам групи крові 2. Але, в принципі, це не обов'язково.

Не слід забувати, що в м'ясі тварин містяться незамінні амінокислоти, які організм іншим чином отримати не може, як разом з їжею.

Що дасть дотримання раціону по Д'адамо? Це полегшить і  покращить роботу мозку , пам'ять і підніме настрій .

Також це допоможе уникнути накопичення в крові тих елементів, в яких організм в принципі не потребує. Варто знати, що навіть мікроелементи в надлишку діють як токсини. Той же натрій, наприклад, призводить до збільшення кількості лейкоцитів в плазмі крові, а надмірна концентрація вітаміну А може спровокувати зростання доброякісних пухлин (а у дітей – Швидкий набір зростання, коли скелет просто не справляється з навантаженням і виходять викривлення хребта).

Таблиця продуктів

Пропонуємо вам ознайомитися з таблицею нижче.

 

Дозволені

Відповідно до рекомендацій того ж Пітера Д'адамо, людям з другою групою крові дозволено включати в раціон такі продукти:

  1. Овочі в будь-якому різноманітті. саме вони є найкориснішими джерелами мінералів і вітамінів, без яких шлунково-кишкового тракту не може обійтися.
  2. Рослинні олії. з їх допомогою організм контролює водно-сольовий баланс. Найкориснішим є оливкова олія, воно ж є джерелом складних жирів, які згодом трансформуються в енергію.
  3. Крупи і злаки, але без клейковини (рис, наприклад, не підійде). Але при цьому не слід їх вживати частіше 3 разів на тиждень. В ідеалі-готувати на їх основі будь-які десерти з великим вмістом складних вуглеводів. Ідеальний варіант-кукурудза і овес.
  4. Наступні фрукти: ананаси, грейпфрути, інжир, лимони, сливи. В принципі, інші теж в раціон слід включати, але саме зазначені повинні складати основу вживаних фруктів. Також слід пити абрикосовий і ананасовий соки.
  5. З рибних продуктів: тріска, окунь, короп, форель, сардини. Це не самі жирні сорти риби, які легко засвоюються організмом, але при цьому мають в складі левову частку Омега-3, корисні для мозку жирних кислот.
  6. Вода з додаванням трохи лимонного соку (буквально 5 мілілітрів на склянку води).

Що щодо м'яса, то перевагу краще віддавати нежирної курки, індички (краще – відварними або приготованими на грилі без маринаду і спецій).

Заборонені

А ось що стосується заборонених і шкідливих продуктів, то з раціону слід виключити:

  1. Жирні сорти м'яса. сюди відноситься свинина, Яловичина. А ось дичину в невеликих кількостях допускається.
  2. Цукор. краще його взагалі виключити і замінити на фруктозу, солодкі фрукти, сухофрукти - вони більш поживні в плані вуглеводів, не пошкоджують судини зсередини. А в сухофруктах і зовсім міститься величезна кількість клітковини, яка нормалізує роботу кишечника.
  3. Пшеницю і борошно з неї. особливо «небезпечні» борошняні вироби з високим вмістом глютену. Володарям другої групи, по теорії Д'адамо, такі продукти взагалі протипоказані.
  4. Кукурудзяне та арахісове масло. незважаючи на це, кукурудзяне борошно і арахіс в невеликих кількостях їсти можна.
  5. Молочні продукти, включаючи сири, йогурти, кефір. у невеликих кількостях допускається тільки нежирний сир – в ньому досить велика кількість корисних білків і вітаміну D (який, за словами Пітера, найкраще отримувати з ультрафіолету), а ось молочної основи – мінімум.
  6. Солодощі. їх все слід замінювати на фрукти, багаті на вуглеводи.
  7. Квасоля та бобові. у них містяться «складні» білки, які організму складно засвоювати.

Також слід повністю відмовитися від кави, чорного чаю, солодких газованих напоїв. Все це рекомендується замінювати на натуральні соки і питну воду з додаванням невеликої кількості лимонного або апельсинового соку.

на думку Д'адамо, люди з другою групою крові походять від так званих «землеробів», тому основу їх раціону складають продукти, які можна виростити самостійно на своєму городі або в саду. І саме тому м'ясо і молоко в їх раціон, як правило, не включається.

Нейтральні

А ось до» нейтральних " продуктів відносяться:

  1. Соя в будь-якому вигляді, включаючи тофу;
  2. Ікра риби (червона, чорна, Щуча і так далі);
  3. Ягоди;
  4. Червоне сухе вино (але вживати в міру, тільки за вечерею або ситним обідом);
  5. Арахіс, але обов'язково добре просушувати, щоб мінімізувати вміст жирів;
  6. Зелень;
  7. Трав'яні чаї.

Це ті продукти, які можна включати в раціон, але не так, щоб вони становили його основу.

Зразкове меню на тиждень

В ідеалі – його повинен складати дієтолог для кожного пацієнта окремо (а попередньо зовсім відправляють на загальні аналізи для оцінки фізіології). Але, в принципі, практично універсальним варіантом буде наступне меню:

  1. День 1-й. на сніданок – рисова (з прозорого рису) каша і зелений чай. На обід-овочевий суп і сухофрукти. Полудень-компот і яблуко. Вечеря-печериці і тушкована гарбуз (можна замінити на кабачок, але при тушці додавати оливкову олію).
  2. День 2-й. на сніданок – гречана каша з соєвим молоком, зелений чай. Обід-зелений суп (рекомендується додавати щавель). Полудень-горіхи, фрукти, чорнослив на вибір. Вечеря-куряче філе (можна замінити на індичку на свій смак).
  3. День 3-й. на сніданок – фруктовий салат. Обід-грибний суп. Полудень-горіхи і сухофрукти. Вечеря - рибна запіканка з овочами.
  4. День 4-й. на сніданок – салат з огірком. Обід-суп з овочевою піджаркою (як завжди – тільки на оливковій олії). Полудень-кисіль із сухофруктів. Вечеря-запечена курка з грибами.
  5. День 5-й. на сніданок – соєве молоко і кукурудзяний кекс. Обід-гречана каша з овочевою підливою. Полудень-млинці з кукурудзяної муки. Вечеря-запечені гриби з апельсиновим соусом (можна просто використовувати лимонний сік).
  6. День 6-й. сніданок-фруктовий салат і зелений чай. Обід-рисова каша або стручкова квасоля відварна. Полудень-фруктовий кисіль. Вечеря-запечена риба і десерт з гарбуза (на будь-який смак, але без кисломолочних продуктів).
  7. День 7-й. сніданок – рисова каша з соєвим м'ясом. Обід-зелений борщ (без томата, з великою кількістю зелені). Полудень-млинці з кукурудзяної або гречаної муки. Вечеря-курка в карамельному соусі (соус готувати з фруктози або пропеченого чорносливу).

Природно, дотримуватися порядку днів не обов'язково. Меню можна відкоригувати на свій розсуд, використовуючи зазначені страви. Також не слід забувати про особисті переваги – організм сам «підкаже», яких вітамінів і мінералів йому не вистачає. Також можна включити в свій раціон прості харчові добавки, типу пивні дріжджі з цинком, магнієм, залізом – це допоможе поліпшити загальний стан шкіри.

Чи ефективна ця система для схуднення?

В принципі, загальні рекомендації для людей з другою групою крові, особливо для жінок, і так дозволяють без кардинальної зміни свого раціону позбутися від декількох зайвих кілограмів. Жирні сорти м'яса і риби в дієті виключені, як і складна білкова їжа. А саме вони найчастіше і призводять до набору зайвої жирової маси.

Але для більш швидкого і помітного схуднення можна також дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Не їсти після 6 вечора;
  • Обов'язково щодня їсти волоські горіхи або фісташки (дуже корисні для роботи головного мозку);
  • Дотримуватися дробове харчування (тобто, їжу можна попередньо дробити за допомогою кухонного комбайна або звичайної вилки);
  • Щомісяця влаштовувати собі 2 або 3 "розвантажувальних" дня, коли їсти взагалі не слід і лише пити воду з лимонним соком;
  • У салати, супи, гарніри додавати моркву в будь – якому вигляді (свіжа, терта, варена, підсмажена) - в ній міститься вітамін А, який допомагає організму розщеплювати і засвоювати прості жири.

А ось від капусти і вівса краще тимчасово відмовитися - в них містяться речовини, які пригнічують вироблення деяких гормонів і ферментів підшлунковою залозою, що якраз збільшить шанс накопичення жирового прошарку і буде стримувати процес схуднення.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Висновок

Разом, для тих, хто має 2 групу крові, одна з основних рекомендацій – це повна відмова або мінімізація присутності в раціоні жирних сортів м'яса. Замінювати його краще на соєве або курячу грудку (можна і з індички). Також слід відмовитися від кисломолочних продуктів на користь овочів, фруктів.

Більшу частину відповідних «інгредієнтів» можна без праці виростити на своєму ж городі. Дотримуючись вищевказаний раціон людина повністю забезпечить свій організм всіма необхідними поживними мікроелементами, але при цьому не буде виникати надлишку жирної або білкової їжі, через які і відбувається набір зайвої ваги.