7 корисних властивостей омега 3 в складі риб'ячого жиру для головного мозку і пам'яті

Омега - 3-це цілий комплекс жирних поліненасичених кислот (ПНЖК), які беруть участь в міжклітинних метаболічних процесів. Найпоширенішими (і в той же час важливими для організму) є докозагексаєнова, ейкозапентаєнова і ліноленова кислоти (ДГК, ЕПК і АЛК).

Людський організм не може ці речовини синтезувати самостійно з більш простих вуглеводних сполук. Саме тому омега-3 кислоти відносять до незамінних, які можна отримати тільки з їжею.

Одне дослідження довело, що жирні кислоти ДГК, ЕПК і АЛК володіють нейропротекторними властивостями, а їх недолік в організмі пов'язують з підвищеним ризиком розвитку нейродегенеративних захворювань.

Інше дослідження підтвердило, що люди, які приймали омега 3 у вигляді харчових добавок, показували більш високу розумову продуктивність, витрачаючи менше зусиль на вирішення складних завдань.

Яку роль ці компоненти відіграють у здоров'ї головного мозку і чим же вони корисні? У яких продуктах її вміст найвищий? Всі відповіді нижче.

7 корисних властивостей жирних кислот

Насамперед необхідно уточнити, що хоч омега-3 кислоти і були відкриті ще на початку 20-століття, про їх важливість у фізіології людського організму заговорили відносно недавно.

Лише в 1970 році було визнано, що ці незамінні жирні кислоти відіграють важливу роль у зростанні та розвитку організму дітей. А в 1990 році було встановлено, що дотримання нормальної концентрації цих речовин в рази знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань і атеросклерозу.

про те, що регулярне вживання продуктів з високим вмістом омега-3 позитивно позначається на серцево-судинної вчені дізналися зі спостережень за жителями Гренландії, у яких основний раціон складається з риби жирних сортів і страв на її основі. У цьому продукті омега-3 дійсно міститься у великій кількості.

Як Омега-3 впливає на роботу мозку? Ненасичені жирні кислоти здатні накопичуватися в клітинних мембранах нейронів і збільшувати їх чутливість до деяких груп білків. Одні з основних дій-це стимулювання процесу поділу клітин , тобто, омега-3 прискорює регенерацію нейронів і перешкоджає окисленню, руйнуванню клітин.

Розглянемо ще 7 властивостей.

1. Поліпшення пам'яті

За рахунок нормалізації чутливості нейронів збудження кори головного мозку при подачі імпульсів спрощується. У підсумку-це якраз і впливає на кращу роботу центру пам'яті головного мозку.

Особливо помітний цей ефект у підлітків (у яких головний мозок продовжує розвиватися аж до 16 років, а остаточно формує свій функціональний набір ближче до 21 років), а також у літніх людей (у них істотно сповільнюється процес окислення нейронів, а нормальна концентрація ненасичених жирних кислот в організмі нівелює ефект погіршення пам'яті).

Ще варто згадати, що омега-3 бере безпосередньо участь в ендоцитозі, а це – один з основних процесів, при якому клітини головного мозку отримують всі необхідні поживні речовини для свого нормального функціонування . Навіть якщо людина дотримується здоровий раціон, їсть регулярно овочі і фрукти – це не є гарантією здоров'я головного мозку, так як без ненасичених жирних кислот клітини просто не зможуть засвоювати ті ж вітаміни.

2. Полегшення концентрації уваги і збільшення працездатності

Чому омега-3 покращує концентрацію уваги і загальну працездатність головного мозку? Тому що ці речовини діють як антидепресант, але при цьому стимулюють роботу нейронів (разом з цим активізуються і метаболічні процеси).

Тобто, це свого роду «побічна» дія ендоцитозу, коли клітини головного мозку збуджуються до активності.

До речі, разом з цим поліпшується ще чутливість більшості сенсорних почуттів. В першу чергу-зору і нюху.

3. Підвищення настрою

Омега-3 діє як антидепресант, оскільки підвищує чутливість нейронів до серотоніну і схожим по класу гормонів. А вони якраз і відповідають за почуття радості, веселощі і відчуття любові.

До речі, омега-3 нерідко є додатковим компонентом у фармакологічних антидепресантах. Багато невропатологи теж рекомендують включати в раціон біологічно активні добавки з ненасиченими жирними кислотами при «міжсезонної» депресії.

однак це властивість в деяких випадках несе негативний ефект – провокує у дітей до 12 років так звану «гіперактивність» і підвищену емоційність. При наявності підозр на таке ускладнення слід проконсультуватися з невропатологом.

4. Профілактика хвороби Альцгеймера

Даний факт підтверджений множинною статистикою, але ось пояснити його вчені досі не можуть (як і природу хвороби Альгеймера, яка найчастіше залежить від генетичного фактора).

Але факт залишається фактом – деградація нервових клітин розвивається повільнішими темпами , якщо концентрація омега-3 в клітинних мембранах постійно залишається на високому рівні.

5. Зниження ймовірності інсульту та інших захворювань

Користь у вживанні після інсульту пояснюється тим, що омега-3 бере безпосередню участь у розщепленні холестеринів високої і низької щільності і їх подальшому засвоєнні клітинами організму (переважно м'язовою тканиною, але частина ліпідних сполук використовуються і мозком).

Також знижується ймовірність виникнення ішемії (приблизно в 4 рази, згідно зі статистикою).

6. Збільшення розумових здібностей у дітей

Риб'ячий жир збільшує об'єм мозку у дітей. Природно, мова йде про невеликі зміни, але важливих для психологічного розвитку дітей, у яких мозок продовжує рости і збільшуватися в обсязі аж до 16 років, а далі – нормалізуються його ендокринні функції.

Дослідження вчених також доводять, що при нормальному балансі омега-3 кислот розумові здібності дітей частіше перевищують їх вікові можливості.

Але при цьому найважливіше підтримувати нормальну концентрацію ненасичених жирних кислот в організмі у віці від 6 місяців до 9 років – саме в цей період головний мозок розвивається найактивніше.

7. Полегшення синдрому дефіциту уваги та гіперактивності

Найчастіше такий ефект спостерігається у дітей підліткового віку в період статевого дозрівання.

Вчені стверджують, що це пов'язано з порушенням чутливості нейронних медіаторів через «перебудови» функціональності гіпофіза і гіпоталамуса-вони якраз і виробляють гормони. Простіше кажучи, головний мозок стає менш чутливим до серотоніну і допаміну.

Омега-3 відновлює ту саму чутливість, а ще нормалізує вироблення гормонів (в тому числі статевої групи, так як мозок регулює роботу яєчників і передміхурової залози відповідно у дівчат і хлопців).

Також ознайомтеся з інфографікою:

Тепер поговоримо про конкретні продукти.

Яка риба містить найбільше цих кислот?

Омега-3 найбільше міститься в жирних сортах риби. ненасичені жирні кислоти входять до складу риб'ячого жиру. Відповідно, для нормалізації балансу кислот рекомендується вживати харчові добавки з риб'ячим жиром.

Яка риба має найбільший вміст омега-3? можна виділити наступні:

  • Скумбрія;
  • Чавича;
  • Білуга;
  • Сельд;
  • Кликач;
  • Сайра;
  • Палтус.

Не слід забувати, що у великій кількості омега - 3 міститься у наступних продуктах:

  • Лляне масло ;
  • Гірчичне масло;
  • Рижикове масло;
  • Шпинат;
  • Морські водорості;
  • Дичину (м'ясо диких тварин).

При цьому нормальна добова норма омега-3 становить від 1 до 3 грам (згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я та Міністерства охорони Здоров'я РФ).

Вживання при деяких захворюваннях

Нормальна концентрація омега-3 прискорює відновлення функціональності головного мозку, а також його судинної системи.

Особливо це помітно при наступних хворобах:

  1. Інсульт. Омега-3 вважається однією з найважливіших біологічних добавок в період реабілітації. Не тільки відновлює чутливість нейронів, і але і нівелює такі ускладнення, як порушення роботи мовного апарату, короткозорі, далекозорість (обумовлені погіршеною чутливість зорового нерва). Також ненасичені жирні кислоти запобігають появі інших розривів в судинах (покращуючи еластичність капіляр).
  2. Гематома. по суті гематома мозку – це невеликий крововилив. Нормальна концентрація омега - 3 кислот запобігає формуванню великих бляшок і тромбів.
  3. Струс мозку. у случе струсу головного мозку випадку лікарі рекомендують вживати продукти з омега-3, але так, щоб добова норма споживання жирних ненасичених кислот не перевищувала 0,5 грам. В іншому випадку-спостерігається надмірна активність нейронів, що при струсі може погіршити стан хворого.
  4. Атеросклероз. ненасичені жирні кислоти стимулюють розщеплення ліпідів, уповільнюють процес формування атеросклеротичних і холестеринових тромбів, очищають судини . Але все це актуально тільки в тому випадку, якщо в крові дотримується нормальний баланс вуглеводів (при підвищеному рівні цукру в крові процес засвоєння омега-3 сповільнюється, а велика їх частина – окислюється, а не накопичується в клітинних мембранах).

Цікаве відео

Разом, омега-3 жирні кислоти відіграють одну з найважливіших ролей у розвитку головного мозку і підтримці його нормального функціоналу. У найбільшій концентрації дана добавка міститься в рослинних жирах і в жирних сортах риби, деяких інших морепродуктах.

Найпростіший і ефективний варіант нормалізації балансу жирних кислот в організмі – це прийом харчових добавок, в основі якого риб'ячий жир. Ще один метод-використання лляної олії (тільки харчового, а не Технічного) в якості заправки для овочевих салатів. Допустима добова норма омега – 3 для дорослої людини – 3 грами, нормальна-1 грам (якщо менше, то розвивається дефіцит).