який шоколад корисний для мозку і як ласощі впливає на розумову роботу-5 фактів

Шоколад & 8212; одне з найулюбленіших ласощів на планеті. Можна сперечатися про те, наскільки він корисний або шкідливий для фігури, зубів, шкіри. Але всі суперечки закінчуються, коли мова заходить про такий орган, як головний мозок.

Різні види цієї солодкості по-різному діють на мозок. Але всі пам'ятають, як швидко він повертає сили, піднімає тонус, знижує втому і підвищує концентрацію уваги.

Одне дослідження вказує, що какао-флаваноли, що містяться в шоколаді, мають нейропротекторні властивості.

Інше дослідження стверджує, що шоколад полегшує концентрацію уваги, підвищує швидкість обробки інформації та покращує пам'ять.

Правда, різновиди шоколаду мають не однакову цінність для мозку. Який же вид корисніше всього? Як шоколад впливає на когнітивні функції і чи правда, що він покращує роботу мозку?  Чому він вважається більш корисним, ніж інші солодощі? Розглянемо ці питання детальніше.

Який вид краще?

Користь для органу мислення можна знайти в будь-якому вигляді ласощі: в білому, молочному, темному і гіркому. Але цілеспрямовано для поліпшення мозкової діяльності краще використовувати найкорисніші: темний і гіркий шоколад. Розглянемо всі з них:

  1. Білий шоколад має найнижчу цінність, оскільки він містить лише глюкозу та какао-масло, що корисно, звичайно, і надає частуванню характерний шоколадний аромат, але не робить продукт шоколадом буквально.
  2. Молочний містить багато молока, цукру, невеликий відсоток какао-бобів, тому він вже краще для мозку, ніж білий. Але все ж відстає від темного і гіркого.
  3. Темний дуже підходить для живлення мозку: там більше 60% какао-бобів, не так багато жирів і цукру, як в молочному.
  4. Горький все ж є найкориснішим варіантом. Корисних речовин, і в першу чергу какао-бобів там більше 80-90%, а ось цукру або немає зовсім, або так мало, що на смак його не відчувається. Тому гіркий шоколад добре впливає на розумову діяльність, і його можна їсти, не побоюючись за фігуру. Також темний шоколад корисний для серця .
при ожирінні і цукровому діабеті не можна використовувати білий і молочний шоколад для активізації діяльності мозку. З такими захворюваннями він принесе більше шкоди, ніж користі.

5 фактів про вплив гіркого шоколаду

Гіркий і темний шоколад дуже сприятливі для мозкової діяльності. При відсутності ожиріння високого ступеня, шлунково-кишкових захворювань можна з'їдати до 50 г якісного продукту. він підійде і в якості профілактики, і як доповнює багато лікарські препарати засіб для поліпшення діяльності мозку.

Головний компонент, що робить ласощі не тільки улюбленої солодкістю, але і прекрасним стимулятором розумових процесів, це какао-боби. вони містять масу важливих речовин, таких, як:

  • Флаванол;
  • Магній;
  • Лецитин;
  • Теобромін;
  • Феноли;
  • Стеаринова кислота;
  • Фенілетиламін;
  • Антиоксиданти.

1. Профілактика атеросклерозу

Гіркий і темний шоколад дуже добре сприяють нормалізації роботи судин , тим самим допомагають загальмувати розвиток атеросклерозу судин головного мозку. При регулярному вживанні декількох часточок можна досягти:

  1. Поліпшення мозкового кровообігу;
  2. Зниження рівня холестерину в крові;
  3. М'якою очищення судин від холестеринових бляшок;
  4. Підживлення кровоносної системи;
  5. Ослаблення і зняття спазмів;
  6. Зміцнення стінок артерій і вен;
  7. Стабілізації артеріального тиску;
  8. Перешкоджання відкладенню жирів на стінках артерій;
  9. Поліпшення клітинного обміну;
  10. Знижує ризик виникнення інфаркту та інсульту.

2. Поліпшення когнітивних функцій

Люди, які займаються розумовою працею, знайомі з дією цього продукту, що активізує когнітивні функції. Вживання навіть невеликої дози ласощів не просто приносить задоволення і підвищує настрій, але і:

  1. Загострює пам'ять, дозволяючи запам'ятовувати велику кількість інформації і утримуючи її в активі, тим самим може бути корисним при великих розумових навантаженнях, наприклад, перед іспитом;
  2. Покращує здатність до навчання;
  3. Підвищує працездатність, роблячи більш швидкими реакції і дозволяючи виконувати різні розумові операції;
  4. Підвищує увагу , допомагає сфокусувати його на об'єкті і затримувати необхідну кількість часу.

Лецитин в складі допомагає якісної передачі нервових імпульсів.

при експериментальному вивченні впливу шоколаду на розумові здібності медики з'ясували, що молочний продукт покращує когнітивні функції мозку на 20-25%, і цей ефект триває близько двох годин. А після гіркого гострота уваги, пам'ять і кмітливість підвищилися на 60-70 %, що було помітно протягом трьох з половиною годин.

3. Загострення слуху і зору

Шоколад не зробить органи сприйняття іншими. Наприклад, гострота зору не збільшиться.

Але завдяки посиленню кровообігу, поліпшується кровотік, що омиває мозок і сітківку ока. Тож зір стає більш сприйнятливим, витривалим, людина починає краще бачити в сутінках.

Водії, яким доводиться багато бувати за кермом в темний час доби, можуть підтримувати працездатність зорового апарату час від часу з'їдається часточкою ласощі.

Тривале навантаження на органи слуху і зору часто закінчується патологіями в розвитку цих систем. Наприклад, сидячи цілий день за комп'ютером, краще перериватися час від часу для того, щоб трохи відпочити і поєднати корисне з приємним, з'ївши шматочок ласощів.

4. Підвищення настрою

Цей продукт &8212; відомий антидепресант. Він містить унікальні речовини.

Наприклад, амінокислота триптофан при споживанні викликає гормон щастя серотонін , який і дає можливість відчувати благодушність і піднесений настрій.

Теобромін допомагає підтримувати настрій, стимулюючи мозок виробляти підвищену кількість ендорфінів. Він навіть виконує функцію легкого афродизіаку.

Фенілетиламін &8212; хімічна сполука, яка створює стан, близький до закоханості, захоплення та ейфорії.

При всіляких патологіях головного мозку підтримання настрою грає дуже важливу роль. Будь-яке захворювання виліковується швидше, якщо людина знаходиться в хорошому настрої. А пригнічений стан, особливо в тих випадках, коли страждає такий орган, як мозок, гальмує лікування.

шматочок гіркого або темного продукту вирівняє настрій. Але від депресивного стану він не вилікує, всупереч поширеній думці.

5. Зменшення тяги до їжі

Темний і гіркий шоколад можуть допомогти схуднути. Йдеться саме про ці сорти, оскільки молочний і тим більше білий не підійдуть.

Регулярно вживані ласощі допомагає менше бажати солодкого, а також зменшує різку тягу до їжі в цілому. це добре для загального оздоровлення, оскільки зайва вага провокує захворювання і шкодить судинам , засмічуючи їх і роблячи стінки артерій крихкими і проникними.

Також зверніть увагу на інфографіку:

А тепер поговоримо про какао:

Чи корисно какао?

Какао &8212; напій з какао-порошку, одержуваного з макухи какао-бобів після вичавки масла какао. Незважаючи на це, напій так само корисний для мозку, як і натуральний шоколад. Він містить ті ж самі корисні речовини, що і плитка гіркого або темного натурального продукту.

Вчені-медики провели експеримент: вони давали під виглядом какао різним групам людей кілька різних напоїв. про зовнішній вигляд і запах яких учасники ксперімента не могли судити, так як пили з заглушкою на носі і кришкою на чашці:

  • Кава;
  • Кава, змішана з какао;
  • Синтетичний напій, що імітує какао за кольором, консистенції та ін.;
  • Натуральне какао.

Поліпшення розумових процесів, підвищення кмітливості і загострення пам'яті почалися саме у тих, хто пив натуральне какао. ефект плацебо в інших підгрупах не спрацював&8230;

всупереч загальноприйнятій думці, какао з додаванням молока не корисніше, ніж какао на воді. Тому що молоко слабшає дію антиоксидантів, які в достатку знаходяться в напої.

Інші напої на його основі

На основі корисної солодощі можна готувати велику кількість смачних страв і напоїв. Якщо додати в них додаткові інгредієнти, позитивно впливають на мозок, то цінність такого продукту зросте багаторазово.

Наприклад, можна приготувати спеціальний коктейль. для нього потрібно зробити наступне.

  1. Взяти чашку свіжоприготованого натуральної кави, розчинити в ньому столову ложку хорошого какао.
  2. Влити гаряче нежирне молоко за смаком, додати по щіпці меленої кориці і червоного кайенского перцю. Перемішавши.

У такому вигляді напій приймають гарячим, натщесерце, вранці і вдень. Увечері, перед сном вживати його не рекомендується. Цукор в нього не кладуть. Напій може здатися дивно-водянистим і незвичним без цукру. Але саме в такому вигляді його корисно пити для поліпшення працездатності мозку.

Корисне відео

Пропонуємо Вам переглянути такі відео:

Шоколад & 8212; це один з рідкісних харчових продуктів, який поєднує в собі високі смакові якості надзвичайну користь для клітин головного мозку. Якщо смак молочного продукту подобається більше, то звикати до темного потрібно поступово. Як профілактичний і терапевтичний засіб розглядаються в першу чергу чорний і гіркий шоколад.