6 правил харчування для здорових судин і огляд продуктів для їх зміцнення і очищення

Від функціонування серцево-судинної системи залежить не тільки робота одного з головних органів &8212; серця. Артерії, вени і капіляри, відповідають за постачання кожної клітини організму поживними речовинами і киснем. Як тільки з'являються збої в роботі кровоносної русла, якість життя людини помітно знижується.

Якщо не стежити за здоров'ям судин, то лікувати всі інші органи стає просто марно. Причому за допомогою медикаментів проблема вирішується, але тимчасово і далеко не кардинально.

Без потрібного способу життя і правильного харчування зберегти серце і судини в працездатному стані неможливо. дослідження підтверджують , що їжа безпосередньо впливає на ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Інформація в цій статті базується на рекомендаціях американських вчених .

Чому важливо стежити за своїм раціоном?

Такі ознаки серцево-судинних патологій, як стенокардія і тахікардія, підвищений тиск і головні болі, запаморочення і задишка, слабкість, погана пам'ять, безсоння і сонливість мучать сучасної людини все більше з кожним прожитим їм роком.

Сучасна медицина має в своєму арсеналі великий спектр засобів по нейтралізації цих недуг. Але як би не були сильні фармацевтичні препарати, крім ліків, що усувають проблеми, з їжею в кров людини щодня надходить маса речовин. Саме вони є будівельним матеріалом для фізичного тіла і основною причиною його хвороб.

День у день вживаючи некорисну для судин їжу, людина отримує такі ускладнення, як:

  • Зайве згущення крові і утворення в ній згустків;
  • Порушення кровотоку і кисневе голодування клітин мозку;
  • Ламкість судин і звуження в них просвітів через холестеринових відкладень;
  • Розтягнення стінок вен, тромбоз, атеросклероз та ін.

В кінцевому підсумку ці патології виливаються в інсульти та інфаркти , після яких взагалі не завжди можливо врятувати життя.

Тому правильне харчування в процесі лікування і оздоровлення серця і судин, а також їх періодичне очищення &8212; вимога першорядної важливості.

швидкість руху крові по артеріях досягає 40 км / год! Щоб забезпечити такий стрімкий рух кровотоку, потрібно утримувати судини максимально чистими, вільними від жирових нашарувань.

6 основних правила харчування

Будь-якій дорослій людині життєво необхідно знати принципи, за якими потрібно будувати свій раціон харчування так, щоб не знищувати себе день за днем, а навпаки, оздоровлювати свої судини доступними способами. Хворому атеросклерозом і іншими недугами потрібно бути ще пильнішими.

  1. Обмеження продуктів тваринного походження з високим вмістом жирів. зовсім позбавляти організм тваринних жирів не можна: вони відповідають за достатню кількість енергії, без якої не може існувати ніщо живе, за роботу нервової системи, мозку. У мінімальних кількостях вони необхідні. Але їх надлишки всмоктуються в кров і не видаляються видільною системою, а відкладаються на внутрішній стороні стінок кровоносних судин, звужуючи просвіт, заважаючи просуватися кров'яному потоку. Стінки судин стають ламкими, схильними до крововиливів, погано звужуються і розширюються.
  2. Максимальне виключення з раціону ковбас, здоби, консервів, соусів і солодощів промислового виробництва. всі ці продукти містять багато цукру, жирів і шкідливих добавок &8212; консервантів, барвників, підсилювачів смаку, трансжирів, які негативно позначаються на стані крові, її густоті і здатності підвищувати артеріальний тиск і утворювати тромби. З цієї ж причини категорично не можна вживати напівфабрикати і фаст-фуд.
  3. Вживання великої кількості овочів у вигляді гарнірів і салатів. овочі повинні бути основою раціону хворого на атеросклероз. Вони містять мало жирів або взагалі не містять їх. Але зате в їх склад входять життєво необхідні вітаміни і мінерали, а також баластні речовини, які під час перетравлення адсорбують шлаки, в тому числі і від неправильно вживаної або шкідливої їжі.
  4. Приготування страв без смаження і великого вмісту масел. навіть якщо страви овочеві, вони будуть корисні для судин тільки у вареному, запеченому, тушкованому або свіжому вигляді з невеликою кількістю жирів. Смаженого необхідно уникати.
  5. Виключення алкоголю і занадто міцних напоїв, що містять кофеїн. ці речовини у великих кількостях і невисокому якості негативно позначаються на нервовій системі, діяльності мозку, серця і судин. До того ж, вони можуть блокувати роботу ліків, що призначаються медиками при хворобах серця і судин.
  6. Дробове харчування і вживання достатньої кількості рідини. при частому прийомі їжі маленькими порціями поліпшується засвоюваність корисних речовин, що надходять в організм. А при вживанні чистої питної води не менше 2 літрів в день кров швидше звільняється від токсинів, не даючи шлакам засмічувати кровоносні судини.

13 найбільш корисних продуктів

При складанні повсякденного меню потрібно віддавати перевагу ряду продуктів, що чистять судини природним чином. У цьому списку & 8212; те, що забезпечує не тільки повноцінне харчування органам серцево-судинної системи, а й те, що допомагає її очищенню, зміцненню та оздоровленню в цілому. Отже, які це продукти?

  1. Нежирні сорти та частини м'яса та птиці. тваринний білок необхідний організму. Але жирне м'ясо засвоюється гірше. а зайвий жир неминуче буде засмічувати кров і відкладатися в органах, в тому числі і на стінках судин.
  2. Нежирні (але не знежирені) кисломолочні продукти . нежирні сири, сир, кисле молоко, кефір, йогурти, сироватка тощо містять легко засвоюваний тваринний білок, ферменти, корисні для травлення і створюють здорову мікрофлору.
  3. Жирний морська риба (лосось, оселедець, скумбрія, форель, сардини, сьомга та ін), морепродукти (крім ікри). Це тваринний білок в легко засвоюваній формі, а також поліненасичені жирні кислоти, які зберігають еластичність і підвищують міцність судин головного мозку.
  4. Нерафіновані рослинні олії . Масла прямого, краще холодного, віджиму взагалі не містять холестерин. Вони також допомагають розчиняти вже наявні холестеринові відкладення в судинах і зміцнюють їх стінки, роблять більш міцними і еластичними одночасно. У меню неодмінно повинні бути оливкова, соняшникова, лляна, кунжутне, гарбузове, кукурудзяна, кокосове, арахісове нерафіновані масла, а також масло како, волоського горіха, авокадо.
  5. Горіхи і насіння. підійдуть волоські оехі, макадамія, мигдаль, насіння льону, Чіа, насіння соняшнику, гарбуза. Це джерело жирних кислот Омега-3 і Омега-6, які підтримують чистоту судин головного мозку, коронарних артерій, зміцнюють їх стінки.
  6. Цілі злаки. каші з них, а не з подрібненого зерна забезпечують організм не тільки рослинними білками, клітковиною, мінералами і вітамінами. Вівсяна, пшоняна, рисова, кукурудзяна, гречана, ячна, пшенична каші чистять кров і допомагають судинах і серцю залишатися здоровими.
  7. Овочі, зелень. майже всі овочі та зелень вкрай необхідні в антисклеротичній дієті. Морква, шпинат, гарбуз, цибуля, часник, білокачанна капуста, брокколі, буряк, помідори, селера, спаржа, кабачки, солодкий болгарський перець допомагають не тільки роботі кишечника і зменшують кількість жирів і зайвих вуглеводів в раціоні, але і добре очищають кров, не даючи холестерину накопичуватися на стінках артерій, а згустків крові &8212; утворювати тромби.
  8. Бобові. Квасоля, горох, сочевиця &8212; відмінне джерело рослинного білка. Вони допомагають знизити рівень жирів в крові, а значить запобігти їх відкладення в судинах.
  9. Фрукти і ягоди . це основні постачальники вуглеводів і вітамінів, тому без них неможливо утримувати судини здоровими. Для профілактики і чищення судин необхідно щодня вживати хоча б один фрукт або невелику жменю свіжих або заморожених ягід: яблука, авокадо, ківі, апельсини, хурму, грейпфрут, гранат, грушу, лимон, калину, обліпиху, чорницю, журавлину, суницю, малину.
  10. Сухофрукти . Курага, чорнослив, родзинки, інжир не тільки дуже корисні для судин і серцевого м'яза, але і володіють цілющими властивостями: вони входять до складу лікувальних зілля, рекомендованих народною медициною для оздоровлення судин.
  11. Спеції. покращують стан судин куркума, базлік, імбир, кориця, паприка, шафран, чорний перець, кардамон, куркума , коріандр.
  12. Зелений чай . це один з найкорисніших напоїв для чистоти і еластичності судин.
  13. Мед . головний продукт бджільництва нормалізує рівень цукру і жирів в крові, розчиняє холестерин на стінках судин. Єдина умова &8212; мед повинен бути тільки натуральним і непастеризованим.

Також перегляньте цю інфографіку:

А тепер поговоримо про шкідливі продукти.

Чого слід уникати?

Щоб прожити довго і в доброму здоров'ї, людина навіть в молодому віці повинен добре знати наслідки регулярного вживання шкідливих для судин і серця продуктів. Треба постаратися звести до мінімуму їх в раціоні, а при виникненні атеросклерозу їх потрібно виключити зовсім.

  1. Насичені жири. до них відносяться жирне м'ясо і молочні продукти, жирні частини птиці (куряча шкіра), рафіновані масла і фастфуд, пальмова олія.
  2. Транс-жири. це всі види спредів, маргарин, випічку, печиво і тістечка промислового виробництва, де використовуються маргарини.
  3. Більше 5 г солі на добу. щоб не перевищити добову дозу, не можна додатково підсолювати їжу в тарілці, вживати чіпси, ковбаси, соєвий соус, готові приправи з сіллю та ін.
  4. Магазинні солодощі. крім занадто великий вміст цукру , цукерки фабричного виробництва та інші солодощі містять консерванти, загусники, поліпшувачі і підсилювачі смаку та інші шкідливі добавки, які сильно погіршують склад крові при регулярному вживанні.
  5. Готові йогурти та інші молочні продукти з цукром і фруктовими добавками. Норма цукру там, як правило, перевищена, а також містяться штучні добавки: загусники, ароматизатори та консерванти, погано впливають на кровоносну і судинну системи.
  6. Копченості. вони мають неприпустимо високий вміст солі, жирів, а також додаткові смакові добавки.
  7. Алкоголь, міцні чай і кава . ці продукти самі по собі можуть бути навіть корисні, але у великих кількостях небезпечні, так як заважають оздоровленню судин, призводять до ускладнень при лікуванні і чищенні органів серцево-сосоудистой системи.

Приблизне меню на кожен день

З рекомендованих для здорових судин продуктів можна приготувати велику кількість корисних і смачних страв. Пропонованих варіантів так багато, що можна скласти раціон і на місяць, щоб жодного разу не повторювалося жодне блюдо. Протягом одного тижня це зробити ще простіше. Також при дотриманні цієї дієти, не обов'язково відмовлятися від очищає харчування по аюрведою, або спортивного харчування, яке ви можливо вживаєте.

Понеділок

  • Сніданок: вівсяна каша з додаванням молока, яблуко, чай зелений.
  • Обід: суп з овочів і гречаної крупи, вермішель з гуляшем з яловичини, розбавлений водою свіжовичавлений апельсиновий сік.
  • Вечеря: стакан кислого молока, запечена риба, салат з моркви і зеленої редьки з соняшниковою нерафінованою олією.

Вівторок

  • Сніданок: пшенична каша з родзинками , груша, неміцний кави з молоком.
  • Обід: суп з лососем, овочі-гриль з запеченою картоплею по-селянськи, компот з вишні.
  • Вечеря: запіканка з пшона з сиром, компот з обліпихи.

Середа

  • Сніданок: омлет із зеленим горошком, тост з адигейським сиром, чай чорний з медом і імбиром.
  • Обід: суп зі свіжою капустою, рис нешліфований, парова котлета, компот з кураги.
  • Вечеря: сир з медом і корицею , кисіль журавлинний

Четвер

  • Сніданок: запіканка з макаронів з яблуком, чай чорний з молоком.
  • Обід: суп з скумбрії, салат з буряка з волоським горіхом, сік томатний.
  • Вечеря: овочеве рагу, молочно-фруктовий смузі з бананом і грушею.

П'ятниця

  • Сніданок: ячна каша з додаванням молока, апельсин, чай зелений з медом і імбиром.
  • Обід: борщ, тефтелі яловичі, гречка, свіжовичавлений морквяний сік.
  • Вечеря: салат з кальмарів, кукурудзи і китайської капусти, йогурт питної домашній.

Субота

  • Сніданок: кукурудзяна каша з додаванням молока, ківі, чай чорний з лимоном.
  • Обід: суп з перловою крупою і овочами, салат з огірків і помідорів , фрикадельки з індички, компот з чорносливу з яблуком.
  • Вечеря: сирники зі свіжою чорницею, кисіль брусничний.

Неділя

  • Сніданок: каша пшоно-рисова з гарбуз , коктейль з суниці, банана і кислого молока.
  • Обід: суп гороховий, картопля запечена з куркою, морс з калини з медом.
  • Вечеря: капуста тушкована з морквою, запечена форель, кисіль малиновий.

Народні рецепти

Народна медицина також дозволяє проводити періодичне оздоровлення судин за допомогою очищаючі настоянки і відварів з доступної рослинної сировини. Особливо популярні в таких лікувальних рецептах мед, лимон, часник, ягоди, горіхи, сухофрукти і трави.

Цей оригінальний рецепт дозволяє приготувати зілля дуже швидко. приймають його вранці на голодний шлунок.

  1. Чистять і подрібнюють в пюре зубчик часнику.
  2. Миють і подрібнюють з шкіркою половинку лимона, попередньо видаливши всі зернятка.
  3. Змішують інгредієнти в скляній ємності, додають чайну ложку меду, маленьку щіпку сухого полину або гілочку свіжої. Заливають склянкою теплої води.
  4. Закривають щільно кришкою і залишають на півгодини в теплі.
  5. Потім додають чайну ложку оливкової нерафінованої олії холодного віджиму і п'ють натщесерце вранці, за 30 хвилин до сніданку.

Такий напій приймають безперервно, якщо не з'явилося непереносимості, хоча б місяць. За цей час склад крові повинен помітно покращитися, а просвіти кровоносної русла &8212; прочиститися. Якщо пропав шум у вухах, запаморочення, налагодився сон, перестали мучити скачки тиску, значить процес чистки пішов про запас.

Курс можна повторювати після перерви в 1-2 місяці.

Особливості раціону при деяких захворюваннях

Кожне захворювання серцево-судинної системи має свої нюанси і рекомендації щодо харчування. Не всі корисні продукти можуть однаково підходити при різних відхиленнях у здоров'ї.

  1. Стенокардія. при цьому захворюванні часто порушені обмінні процеси. Тому з круп показані в першу чергу гречка, пшоно, вівсянка, так як ці крупи мають низьку калорійність і містить потрібний склад і правильне співвідношення вітамінів і мінералів. З трав і ягід для оздоровлення судин рекомендують глід, материнку, шипшина і Валеріану. Не рекомендується вживати деякі корисні для судин ягоди, рослини, які сильно знижують тиск. Наприклад, зілля з калини потрібно приймати або в дуже маленькій дозуванні і під постійним контролем, або не використовувати зовсім.
  2. Тахікардія. прискорене серцебиття може бути наслідком або ознакою ішемічної хвороби серця, вади серця, гіпертонії та інфаркту. Особливо важливо при цьому захворюванні налагодити дробове харчування, щоб зменшити навантаження на кровоносну і серцево-судинну системи. З обережністю радять вживати корисні для чищення та оздоровлення судин, але дають навантаження на серце лук , часник , редьку. З трав я ягід народна медицина особливо радить трав'яні чаї з м'яти, меліси, хвоща, шишок хмелю, відвари з кори і ягід бузини.
  3. Інсульт. при інсульті навантаження на травну систему повинні бути також дуже щадні, порції дуже маленькі. Не можна допускати бродіння в кишечнику, тому з обережностсью використовувати в меню бобові, білокачанну капусту, перлову крупу. З рецептів народної медицини для відновлення судин мозку особливо рекомендують арніку, кінський каштан, глід, шипшина, пустирник. Обов'язково мед і лимон.

Висновок

Харчування при захворюваннях серцево-судинної системи відіграє першорядну роль. Артерії і вени можна зробити здоровими тільки за умови уважного відбору дієтичних продуктів. Але таке щадне ставлення до їжі дуже швидко і помітно позначається і на стані хворої людини, і на тонусі здорового, який бажає зберегти средечно-судинну систему молодою і працездатною.