Які овочі є найбільш корисними для серця і судин: ТОП 8
Харчування відіграє дуже важливу роль у профілактиці та лікуванні захворювань серцево-судинної системи. Правильно підібравши дієту, можна надати неоціненну допомогою своєму здоров'ю.
У раціоні, спрямованому на здоров'я серця і судин, особливе місце поряд з фруктами займають овочі.
Які саме овочі надають саме благотворний вплив і як їх правильно вживати,розповімо в нашій статті.
Зміст
Чому так важливо їх вживати?
Овочі — це справжнє джерело корисних речовин і елементів. вони містять у своєму складі:
- Вітаміни;
- Мінерали;
- Антиоксиданти;
- Органічні кислоти;
- Ненасичені жирні кислоти;
- Поліфеноли;
- Клітковину.
При регулярному вживанні овочі захищають серце і судини і нормалізують їх роботу. Вони запобігають безліч захворювань серцево-судинної системи і полегшують перебіг вже розвинених хвороб.
ТОП 8 овочів для здоров'я серцево-судинної системи
У список найкорисніших продуктів можна включити 8 овочів.
1. Помідор
Томати при регулярному вживанні зменшують ризик розвитку порушень серцевого ритму — екстрасистолії, миготливої аритмії, тахікардії.
Входять до їх складу речовини нормалізують роботу нервової системи , знижують її збудливість, таким чином запобігаючи розвитку гіпертонії.
Помідори містять велику кількість антиоксиданту лікопіну, який перешкоджає відкладенню холестерину на стінках судин і завдяки цьому знижує ризик атеросклерозу.
Щоб забезпечити свій організм достатньою кількістю цієї речовини, томати краще вживати після теплової обробки разом з рослинними жирами — наприклад, можна додати до них соняшникова або оливкова олія.
2. Морква
Цей овоч багатий різновидом антиоксидантів — каротиноїдами. Він містить альфа-каротин, бета-каротин і лікопін. ці сполуки запобігають пошкодженню тканин серця вільним киснем.
Свіжий овоч, також як і морквяний сік, має властивість підвищувати тиск , тому його не можна вживати людям, що страждають гіпотонією, тобто зниженим тиском.
Також при регулярному вживанні моркви вона сприяє запобіганню спазмів і розширенню кровоносних артерій і вен.
Містяться в цьому овочі вітаміни і мікроелементи знижують ризик розвитку серцево-судинних хвороб. Морквяні насіння також сприяє виведенню шлаків з кровоносної системи.
3. Цибуля
Цибуля багата кверцетином. Цей флавоноїд має потужну антиоксидантну активність. Він позитивно впливає на серце і судини, а також покращує загальний стан організму.
Кверцетин стабілізує мембрани капілярів, зміцнює артерії і вени і знижує проникність їх стінок , захищає тканини органів серцево-судинної системи від пошкоджень і патологічних змін.
Також він знижує артеріальний тиск і запобігає розвитку гіпертонії. Кверцетин знімає спазми артерій і вен, покращуючи кровопостачання тканин організму і позбавляючи від судинних головних болів. Ще одне його корисна властивість полягає в тому, що він зменшує вміст шкідливого холестерину в крові і перешкоджає розвитку атеросклерозу.
Крім кверцетину цибулю багатий калієм, що поліпшує діяльність серцевого м'яза і роботу судин.
4. Часник
Часник допомагає при гіпертонії, аритмії, стенокардії, порушеннях мозкового кровообігу, ішемічної хвороби серця. При його регулярному вживанні в їжу знижується ризик інфаркту.
Корисні властивості часнику пояснюються в першу чергу високим вмістом сульфіду водню. ця сполука діє на стінки артерій і вен і розслабляє їх. також часник багатий антиоксидантами.
Найкорисніше він виявляється в свіжому вигляді, а сушений або пройшов термічну обробку часник вже не так ефективний.
5. Гарбуз
Гарбуз — ще одне цінне джерело калію.
Також вона містить вітамін A, який полегшує перебіг стенокардії і зменшує її прояви.
Гарбуз очищає кров і судини від поганого холестерину , знижуючи ризик розвитку атеросклерозу, знижує артеріальний тиск і покращує кровотворення, перешкоджаючи розвитку анемії.
6. Перець
Гострий перець знижує кров'яний тиск, зменшує ризик розвитку атеросклерозу і запобігає утворенню тромбів.
Ці корисні властивості багато в чому пояснюються високим вмістом алкалоїду капсаїцину, який і надає перцю його пекучий смак.
Це речовина знижує концентрацію шкідливого холестерину в крові і активізує процеси його переробки і виведення з організму. капсаїцин також нормалізує артеріальний тиск, впливаючи на гени, які регулюють скорочення стінок судин.
Червоний болгарський перець багатий калієм і залізом. Він покращує роботу серця, а також нормалізує функцію нервової системи, в результаті чого знижується ризик виникнення гіпертонії.
7. Буряк
Буряк багатий вітаміном В9, залізом, йодом і цинком. Завдяки цьому вона виявляється корисною в профілактиці захворювань серця і покращує кровотворення. Бурякова бадилля містить велику кількість калію і магнію.
Ці мінерали необхідні для підтримки нормального ритму роботи серця. При їх дефіциті розвиваються порушення тонусу серцевого м'яза і судин.
Також для захисту серця виявляються корисні вітаміни групи B, антиоксиданти і клітковина, якими багата бурякова бадилля.
8. Капуста
Капуста містить велику кількість вітаміну C і клітковини, які дуже важливі для підтримки здоров'я серця і судин. вона запобігає розвитку гіпертонії, знижує рівень холестерину і м'яко очищає організм від шлаків.
Корисна виявляється як свіжа, так і квашена капуста. Але останню потрібно включати в раціон в обмежених кількостях, так як вона містить велику кількість солі, яка шкідлива для серцево-судинної системи.
Листя капусти можна ефективно використовувати при серцевих набряках на ногах. Для цього потрібно покласти лист в морозильну камеру на 30 хвилин, а потім прикласти до литкового м'яза.
Решта
Щоб отримати максимальну користь для серцево-судинної системи, в раціон варто включити і деякі інші овочі:
- Селера зміцнює серцевий м'яз і нормалізує її роботу, зменшує ризик розвитку гіпертонії і атеросклерозу.
- Морська капуста виявляється корисною при гіпертонії, атеросклерозі та ішемічній хворобі серця. Вона покращує живлення судин, знижує ризик розвитку утворення тромбів і зменшує ймовірність інфаркту.
- Огірки багатий вітамінами С і К, фолієвою кислотою, залізом і кальцієм. Вони нормалізують роботу серцевого м'яза, знижують кров'яний тиск і очищають судини від холестеринових бляшок.
- Картопля підтримує артеріальний тиск на нормальному рівні, знижує вміст холестерину, захищає стінки судин від руйнування і перешкоджає появі тромбів.
- Шпинат багатий фолієвою кислотою, калієм, магнієм, кальцієм та каротиноїдами. Він захищає стінки судин і запобігає підвищенню кров'яного тиску.
Інші корисні продукти
Крім овочів в раціон потрібно включити інші продукти.
- Морська риба багата омега-3 жирними кислотами, які знижують рівень тригліцеридів і нормалізують ритм роботи серця. У великих кількостях вони містяться в сьомзі, тунці, оселедця, скумбрії, анчоусах і сардинах.
- Горіхи багаті аргініном. ця амінокислота виробляється в невеликих кількостях в організмі людини, але її також потрібно отримувати разом з їжею. При її регулярному вживанні ризик серцевого нападу знижується на третину. Також вона захищає судини. Щоб отримувати достатню кількість аргініну, потрібно включити в раціон мигдаль, волоські і кедрові горіхи.
- Оливкова олія багата мононенасиченими жирними кислотами. його вживання сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу. Завдяки вмісту в його складі у великих кількостях поліфенолам оливкова олія надає захисний ефект на судини.
- Апельсини багаті пектинами , які нейтралізують шкідливий холестерин. Міститься в них антиоксидант гесперидин покращує роботу судин і знижує тиск. Також ці фрукти багаті калієм.
- Курага багата калієм та антиоксидантами . Завдяки цьому вона запобігає порушення тонусу серця і судин і захищає їх від пошкодження вільними радикалами. Двох жмень кураги в день достатньо, щоб знизити ризик повторного інфаркту.
- Вівсянка містить велику кількість клітковини , при вживанні якої знижується ризик розвитку хвороб серця і судин. Також вона багата калієм. Щоб отримати користь для здоров'я, потрібно вживати не готові каші, які досить залити окропом, а вівсяні пластівці, що вимагають варіння.
- Шоколад багатий флавоноїдами , що розширюють кровоносні судини і перешкоджають розвитку гіпертонії. Щоб отримати користь для здоров'я, в раціон потрібно включити гіркий темний шоколад з високим вмістом какао.
- Вино містить антиоксиданти , які захищають серце від вільних радикалів. Щоб користь для організму переважувала шкоду, цей алкогольний напій потрібно вживати в невеликих кількостях. Також його можна замінити виноградом, який надає аналогічне позитивний вплив на серцевий м'яз.
Чого слід уникати?
Щоб знизити ризик виникнення проблем з серцем з судинами, потрібно знизити споживання продуктів з великим вмістом шкідливих жирів, цукру і солі.
- Жирне м'ясо - яловичина та свинина — а також інші продукти тваринного походження, багаті жирами, такі як ковбаса, сало та копчений сир. Вони сприяють збільшенню вмісту холестерину в крові і підвищують ризик розвитку атеросклерозу.
- Солодощі-цукор, цукерки, торти та тістечка. при вживанні цих продуктів збільшується концентрація холестерину в крові. Також вони часто стають причиною набору зайвої ваги, через якого погіршується стан серцево-судинної системи.
- Сіль : вживання її у великих кількостях призводить до затримки рідини в організмі, в результаті чого підвищується кров'яний тиск. Також сіль збільшує ризик виникнення атеросклерозу.
Також подивіться відео:
Серце людини може працювати до 150 років. Грамотно підібраний раціон з достатньою кількістю овочів допоможе кожному наблизитися до цієї цифри. Завдяки правильній дієті можна знизити ризик розвитку захворювань серця і судин до мінімуму і залишатися повним сил довгі роки.