Які овочі є найбільш корисними для серця і судин: ТОП 8

Харчування відіграє дуже важливу роль у профілактиці та лікуванні захворювань серцево-судинної системи. Правильно підібравши дієту, можна надати неоціненну допомогою своєму здоров'ю.

У раціоні, спрямованому на здоров'я серця і судин, особливе місце поряд з фруктами займають овочі.

Які саме овочі надають саме благотворний вплив і як їх правильно вживати,розповімо в нашій статті.

Чому так важливо їх вживати?

Овочі — це справжнє джерело корисних речовин і елементів. вони містять у своєму складі:

  • Вітаміни;
  • Мінерали;
  • Антиоксиданти;
  • Органічні кислоти;
  • Ненасичені жирні кислоти;
  • Поліфеноли;
  • Клітковину.

При регулярному вживанні овочі захищають серце і судини і нормалізують їх роботу. Вони запобігають безліч захворювань серцево-судинної системи і полегшують перебіг вже розвинених хвороб.

ТОП 8 овочів для здоров'я серцево-судинної системи

У список найкорисніших продуктів можна включити 8 овочів.

1. Помідор

Томати при регулярному вживанні зменшують ризик розвитку порушень серцевого ритму — екстрасистолії, миготливої аритмії, тахікардії.

Входять до їх складу речовини нормалізують роботу нервової системи , знижують її збудливість, таким чином запобігаючи розвитку гіпертонії.

Помідори містять велику кількість антиоксиданту лікопіну, який перешкоджає відкладенню холестерину на стінках судин і завдяки цьому знижує ризик атеросклерозу.

Щоб забезпечити свій організм достатньою кількістю цієї речовини, томати краще вживати після теплової обробки разом з рослинними жирами — наприклад, можна додати до них соняшникова або оливкова олія.

2. Морква

Цей овоч багатий різновидом антиоксидантів — каротиноїдами. Він містить альфа-каротин, бета-каротин і лікопін. ці сполуки запобігають пошкодженню тканин серця вільним киснем.

Свіжий овоч, також як і морквяний сік, має властивість підвищувати тиск , тому його не можна вживати людям, що страждають гіпотонією, тобто зниженим тиском.

Також при регулярному вживанні моркви вона сприяє запобіганню спазмів і розширенню кровоносних артерій і вен.

Містяться в цьому овочі вітаміни і мікроелементи знижують ризик розвитку серцево-судинних хвороб. Морквяні насіння також сприяє виведенню шлаків з кровоносної системи.

3. Цибуля

Цибуля багата кверцетином. Цей флавоноїд має потужну антиоксидантну активність. Він позитивно впливає на серце і судини, а також покращує загальний стан організму.

Кверцетин стабілізує мембрани капілярів, зміцнює артерії і вени і знижує проникність їх стінок , захищає тканини органів серцево-судинної системи від пошкоджень і патологічних змін.

Також він знижує артеріальний тиск і запобігає розвитку гіпертонії. Кверцетин знімає спазми артерій і вен, покращуючи кровопостачання тканин організму і позбавляючи від судинних головних болів. Ще одне його корисна властивість полягає в тому, що він зменшує вміст шкідливого холестерину в крові і перешкоджає розвитку атеросклерозу.

щоб цибуля виявився корисний для серцево-судинної системи, вживати його потрібно в міру. Якщо включити його в раціон у великих кількостях, він може викликати підвищення артеріального тиску і погіршити ритм роботи серця.

Крім кверцетину цибулю багатий калієм, що поліпшує діяльність серцевого м'яза і роботу судин.

4. Часник

Часник допомагає при гіпертонії, аритмії, стенокардії, порушеннях мозкового кровообігу, ішемічної хвороби серця. При його регулярному вживанні в їжу знижується ризик інфаркту.

Корисні властивості часнику пояснюються в першу чергу високим вмістом сульфіду водню. ця сполука діє на стінки артерій і вен і розслабляє їх. також часник багатий антиоксидантами.

Найкорисніше він виявляється в свіжому вигляді, а сушений або пройшов термічну обробку часник вже не так ефективний.

5. Гарбуз

Гарбуз — ще одне цінне джерело калію.

Також вона містить вітамін A, який полегшує перебіг стенокардії і зменшує її прояви.

Гарбуз очищає кров і судини від поганого холестерину , знижуючи ризик розвитку атеросклерозу, знижує артеріальний тиск і покращує кровотворення, перешкоджаючи розвитку анемії.

6. Перець

Гострий перець знижує кров'яний тиск, зменшує ризик розвитку атеросклерозу і запобігає утворенню тромбів.

Ці корисні властивості багато в чому пояснюються високим вмістом алкалоїду капсаїцину, який і надає перцю його пекучий смак.

Це речовина знижує концентрацію шкідливого холестерину в крові і активізує процеси його переробки і виведення з організму. капсаїцин також нормалізує артеріальний тиск, впливаючи на гени, які регулюють скорочення стінок судин.

Червоний болгарський перець багатий калієм і залізом. Він покращує роботу серця, а також нормалізує функцію нервової системи, в результаті чого знижується ризик виникнення гіпертонії.

болгарський перець потрібно з обережністю включати в раціон при аритміях та ішемічній хворобі серця. Він може погіршити перебіг цих захворювань, особливо при вживанні у великих кількостях.

7. Буряк

Буряк багатий вітаміном В9, залізом, йодом і цинком. Завдяки цьому вона виявляється корисною в профілактиці захворювань серця і покращує кровотворення. Бурякова бадилля містить велику кількість калію і магнію.

Ці мінерали необхідні для підтримки нормального ритму роботи серця. При їх дефіциті розвиваються порушення тонусу серцевого м'яза і судин.

Також для захисту серця виявляються корисні вітаміни групи B, антиоксиданти і клітковина, якими багата бурякова бадилля.

8. Капуста

Капуста містить велику кількість вітаміну C і клітковини, які дуже важливі для підтримки здоров'я серця і судин. вона запобігає розвитку гіпертонії, знижує рівень холестерину і м'яко очищає організм від шлаків.

Корисна виявляється як свіжа, так і квашена капуста. Але останню потрібно включати в раціон в обмежених кількостях, так як вона містить велику кількість солі, яка шкідлива для серцево-судинної системи.

Листя капусти можна ефективно використовувати при серцевих набряках на ногах. Для цього потрібно покласти лист в морозильну камеру на 30 хвилин, а потім прикласти до литкового м'яза.

Решта

Щоб отримати максимальну користь для серцево-судинної системи, в раціон варто включити і деякі інші овочі:

  • Селера зміцнює серцевий м'яз і нормалізує її роботу, зменшує ризик розвитку гіпертонії і атеросклерозу.
  • Морська капуста виявляється корисною при гіпертонії, атеросклерозі та ішемічній хворобі серця. Вона покращує живлення судин, знижує ризик розвитку утворення тромбів і зменшує ймовірність інфаркту.
  • Огірки багатий вітамінами С і К, фолієвою кислотою, залізом і кальцієм. Вони нормалізують роботу серцевого м'яза, знижують кров'яний тиск і очищають судини від холестеринових бляшок.
  • Картопля підтримує артеріальний тиск на нормальному рівні, знижує вміст холестерину, захищає стінки судин від руйнування і перешкоджає появі тромбів.
  • Шпинат багатий фолієвою кислотою, калієм, магнієм, кальцієм та каротиноїдами. Він захищає стінки судин і запобігає підвищенню кров'яного тиску.

Інші корисні продукти

Крім овочів в раціон потрібно включити інші продукти.

  1. Морська риба багата омега-3 жирними кислотами, які знижують рівень тригліцеридів і нормалізують ритм роботи серця. У великих кількостях вони містяться в сьомзі, тунці, оселедця, скумбрії, анчоусах і сардинах.
  2. Горіхи багаті аргініном. ця амінокислота виробляється в невеликих кількостях в організмі людини, але її також потрібно отримувати разом з їжею. При її регулярному вживанні ризик серцевого нападу знижується на третину. Також вона захищає судини. Щоб отримувати достатню кількість аргініну, потрібно включити в раціон мигдаль, волоські і кедрові горіхи.
  3. Оливкова олія багата мононенасиченими жирними кислотами. його вживання сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу. Завдяки вмісту в його складі у великих кількостях поліфенолам оливкова олія надає захисний ефект на судини.
  4. Апельсини багаті пектинами , які нейтралізують шкідливий холестерин. Міститься в них антиоксидант гесперидин покращує роботу судин і знижує тиск. Також ці фрукти багаті калієм.
  5. Курага багата калієм та антиоксидантами . Завдяки цьому вона запобігає порушення тонусу серця і судин і захищає їх від пошкодження вільними радикалами. Двох жмень кураги в день достатньо, щоб знизити ризик повторного інфаркту.
  6. Вівсянка містить велику кількість клітковини , при вживанні якої знижується ризик розвитку хвороб серця і судин. Також вона багата калієм. Щоб отримати користь для здоров'я, потрібно вживати не готові каші, які досить залити окропом, а вівсяні пластівці, що вимагають варіння.
  7. Шоколад багатий флавоноїдами , що розширюють кровоносні судини і перешкоджають розвитку гіпертонії. Щоб отримати користь для здоров'я, в раціон потрібно включити гіркий темний шоколад з високим вмістом какао.
  8. Вино містить антиоксиданти , які захищають серце від вільних радикалів. Щоб користь для організму переважувала шкоду, цей алкогольний напій потрібно вживати в невеликих кількостях. Також його можна замінити виноградом, який надає аналогічне позитивний вплив на серцевий м'яз.

Чого слід уникати?

Щоб знизити ризик виникнення проблем з серцем з судинами, потрібно знизити споживання продуктів з великим вмістом шкідливих жирів, цукру і солі.

  • Жирне м'ясо - яловичина та свинина — а також інші продукти тваринного походження, багаті жирами, такі як ковбаса, сало та копчений сир. Вони сприяють збільшенню вмісту холестерину в крові і підвищують ризик розвитку атеросклерозу.
  • Солодощі-цукор, цукерки, торти та тістечка. при вживанні цих продуктів збільшується концентрація холестерину в крові. Також вони часто стають причиною набору зайвої ваги, через якого погіршується стан серцево-судинної системи.
  • Сіль : вживання її у великих кількостях призводить до затримки рідини в організмі, в результаті чого підвищується кров'яний тиск. Також сіль збільшує ризик виникнення атеросклерозу.

Також подивіться відео:

Серце людини може працювати до 150 років. Грамотно підібраний раціон з достатньою кількістю овочів допоможе кожному наблизитися до цієї цифри. Завдяки правильній дієті можна знизити ризик розвитку захворювань серця і судин до мінімуму і залишатися повним сил довгі роки.