ТОП 8 найбільш корисних фруктів для серця і судин

Раціон харчування багато в чому визначає фізичну активність людини. Фрукти та овочі є важливою основою для створення повноцінного харчування. Вони не тільки сприяють наповненню людського тіла вітамінами, фрукти та овочі також зміцнюють судини та серце .

Для того щоб зрозуміти які з них найнеобхідніші, потрібно вивчити кожен з них і проаналізувати корисні властивості плодів.

Збалансоване харчування-запорука здоров'я серцево-судинної системи

Серце – це найважливіший орган людського тіла. Від його роботи залежить самопочуття людини і його активність. Тому харчування має бути збалансованим і дбайливим. Продукти, що використовуються в регулярному харчуванні, багато в чому визначають здоров'я людини.

Існують продукти, які слід виключити зі свого щоденного раціону. Інші навпаки потрібно додавати в їжу, як можна частіше.

Їжа без шкідливих домішок і добавок подарує довголіття і наповнить тіло енергією, необхідною для роботи і активного способу життя. Шкідлива ж їжа, навпаки, призведе до патологічних процесів в організмі.

Фрукти – це основа здорового харчування . Від частоти їх вживання і правильного вибору залежить стан серцевого м'яза і судин. Люди часто починають дотримуватися дієтичного харчування, для корекції ваги. Більшість сучасних дієт будується саме на основі фруктів, які містять комплекс вітамінів і корисних мінералів .

Вживання фруктів в свіжому вигляді в кілька разів знижує ймовірність появи таких захворювань як інсульт або інфаркт.

вживання фруктових салатів і сумішей зі свіжих продуктів зможе істотно знизити ризик розвитку проблем з серцем і буде сприяти полегшенню вже наявними патологічних відхилень. Такий підхід до харчування буде набагато ефективніше, ніж відмова від вживання м'ясних виробів або морепродуктів.

У всьому потрібно дотримуватися золоту середину. Це стосується і прийняття в їжу овочів і фруктів. Надмірне поїдання одного плоду, може вести до погіршення стану або алергічних реакцій. Тому потрібно дозовано підходити до визначення свого щоденного меню.

ТОП 8 корисних фруктів

Кожен продукт має свій запас мікроелементів і корисних для серця вітамінів. Для правильної роботи серцевого м'яза будуть корисні кальцій і калій. Вітаміни, такі як C, A і ті, що належать до групи B, також принесуть користь. Перевагу слід віддавати тим фруктам, де зібрано максимальну кількість перерахованих вище речовин. Продукти, що відрізняються високим рівнем вмісту корисних для серця речовин, доступні за ціною. До того ж, їх можна виявити в будь-якому магазині або на овочевому ринку. Нагадаємо, ми вже розглянули ТОП 9 найбільш корисних овочів для серця .

1. Авокадо

Авокадо – це жирний фрукт, привезений з Центральної Америки. Він несе багато користі для серцевого м'яза.

Цей фрукт містить багато жиру, проте він не приносить шкоди, при здавалося б, підвищених калоріях, які здаються високими тим, хто сидить на дієті і відчуває проблеми із зайвою вагою. Цей жир знижує загальний рівень холестерину і зменшує ризик появи серцево-судинного захворювання в організмі людини.

Цей продукт має наступні переваги:

  • Поліненасичені жирні кислоти, які містяться в його складі, благотворно впливають на судини і ставлять надійний бар'єр проти захворювань серцевої системи;
  • У ньому високий вміст калію , що сприяє підвищенню стресостійкості і зміцненню серцевого м'яза. Цей продукт рекомендований тим особам, які відчувають проблеми з підвищеним артеріальним тиском;
  • Робить благотворний вплив на судини полінасиченими і мононасиченими жирами.
важливо правильно вибрати авокадо, оскільки перезрілий або недозрілий плід може принести шкоду.

Визначити готовність продукту до вживання можна шляхом натискання на нього пальцем. Якщо палець вдавлюється в шкіру плода, тоді слід вважати його перезрілим. При твердій поверхні, можна припустити про те, що він ще не готовий до вживання .

Якщо авокадо куплений, але візуально можна визначити, що він ще не дозрів, тоді його загортають в пакет і зберігають кілька днів при кімнатній температурі . Збалансоване вживання забезпечить організм необхідними жирами і налаштує серце на правильну роботу, навіть після операції.

2. Яблуко

Яблука є не тільки доступним за ціною продуктом, але і корисним для серцевої діяльності. В одному яблуці міститься речовина, що надає протипухлинну, антисклеротичну і загальнозміцнюючу дію.

Для серця і судин плід несе користь з наступних причин:

  • Пектин, а також харчові волокна всередині яблука, сприяють виведенню токсинів з тіла людини;
  • Вітамін C зміцнює стінки судин;
  • Рослинна клітковина і високе число вітамінів надають дієвий вплив на зниження холестерину;
  • Під дією природних мінеральних речовин , судини захищені від токсичного впливу.

Шкірку фрукта не рекомендується викидати, оскільки в ній також міститься ряд мікроелементів і вітамінів. якщо протягом місяця вживати по одному яблуку в день , тоді позитивний ефект буде наданий на внутрішні органи і «мотор» організму. Організм, під впливом яблук, очищається від токсинів і інших шкідливих речовин.

3. Груша

Багато людей недооцінюють користь груші, віддаючи перевагу яблукам. Однак, в боротьбі за здоров'я серця, цей продукт по праву займає одне з почесних місць. Оскільки в складі продукту міститися масла , вони благотворно впливають не тільки на судини, але і на травний тракт. Вони виводять холестерин, і чистять кишечник.

Серце потребує груші з наступних причин:

  • Клітковина у груші захищає серце і зміцнює його м'язи;
  • Вітаміни, в складі продукту, зменшують ризик виникнення інсульту та інфаркту;
  • Артеріальний тиск нормалізується під впливом мікроелементів та інших речовин з цього фрукта.

Вчені прийшли до висновку, що одна з'їдання груша в день знижує ризик появи інсульту на п'ятдесят відсотків.

4. Гранат

Протягом багатьох століть плоди граната вважалися одними з найбільш корисних харчових продуктів. Їх застосовували як окремий елемент живлення, так і в складі інших страв. У ньому міститься підвищений набір вітамінів і мікроелементів, а так само фолієва кислота , що сприяє очищенню судин і здоров'ю серця. Крім користі, гранат має приємний терпким смаком і ароматом, що робить не тільки корисним, але і дуже приємним на смак.

Серце отримує користь від використання цього продукту харчування з наступних причин:

  • Калій в гранаті надає серцю посилене харчування і допомагає боротися з холестерином;
  • Наявність магнію також забезпечує судини і серцеву діяльність необхідної підживленням;
  • Шкірка наділена дубильними речовинами, мінеральними сполуками і пектинами, необхідними для правильної роботи органів.

Гранат не тільки корисний в цілому вигляді. Сік, отриманий з його плодів, забезпечує кров корисними речовинами і покращує її кровотік . Холестеринові бляшки і шлаки виходять під впливом граната. Можна сказати, що в ньому корисно все: м'якоть і шкірка.

Здатність цього фрукта виводити вільні радикали, подарувала йому славу борця проти онкологічних захворювань , так часто виникають в тілі людини. Число антиоксидантів в гранаті, вище, ніж в іншому вигляді соків, саме тому він так цінується серед людей, що стежать за своїм харчуванням.

5. Ківі

Ківі давно полюбився жителям нашої країни. Раніше він вважався екзотичним фруктом, а сьогодні їм нікого не здивуєш. Своїй назві цей фрукт зобов'язаний неповороткою пташці з тропічних країн. Однак зовнішньої схожості цей продукт і птах не мають.

Жирів в складі ківі практично немає, вони складають близько 1 відсотка, основна частина складається з води, приблизно 84%. решту займають вуглеводи. Людям, що страждають від хвороб судин і серця, необхідно вживати цей екзотичний фрукт.

Це пов'язано з наступними фактами:

  • Ківі здатне зміцнити судини і перешкоджати розвитку гіпертонії і аритмії у людини;
  • Це надійний помічник в заспокоєнні і боротьбі зі стресовими ситуаціями і тривала депресія;
  • Нормалізується рівень холестерину в крові;
  • Плід сприяє розрідженню крові;
  • Серцевий м'яз зміцнюється.

Одного плоду досить, щоб заповнити добову потребу організму у вітаміні С.апельсини і мандарини не йдуть в порівняння з плодом стиглого ківі. Тим, хто відчуває проблеми із зайвою сіллю, цей фрукт також підходить, оскільки має здатність виведення зайвого натрію з організму.

6. Хурма

Побачивши хурми, у багатьох людей з'являється спогад про її неповторний смак і аромат. Цей плід купують взимку. У світі налічують понад 2000 сортів цього фрукта. У нашій країні найбільшою популярністю користуються два види: корольок і звичайна.

Користь для серця очевидна, оскільки цей плід має такі переваги:

  • Запобігання атеросклерозу можна хурмою, що пов'язано з її здатністю до виведення зайвих речовин;
  • Дубильні речовини, в її складі, запобігають утворенню холестерину та підтримують імунну та кровоносну систему;
  • Використовується для розрідження крові і проти болю в області серця.

Крім роботи серця, хурма впливає на виведення шкідливих бактерій з організму і сприяє правильному функціонуванню шлунка, а також підшлункової залози.

7. Банан

Банани є одними з поширених фруктів у центральній частині нашої країни. Їх привозять з теплих країн, і придбати такий продукт можна практично в будь-якому продуктовому магазині.

Позитивна дія бананів пояснюється наступними фактами:

  1. Наявність калію та вітаміну В2. крім відносно низької вартості і приємного смаку, ці жовті фрукти корисні тим, що підтримують діяльність серцево-судинної системи. Це в основному складається через наявність калію в складі фруктів і вітаміну B2, який бере участь у формуванні еритроцитів.
  2. Вміст кальцію у складі фрукта. Кальцій регулює кров'яний тиск і нормалізує роботу всіх органів в тілі людини.
  3. Клітковина і вітамін P. ці речовини очищають організм від холестерину.

8. Лимон

Лимон славиться своїми властивостями по зняттю стресу і відновленню організму в період простудних захворювань. Однак не всі знають, що він ще робить позитивний вплив на серцево-судинну систему. Крім вітамінів B, D, з І P в складі фрукта безліч амінокислот, відновлюють роботу всіх внутрішніх органів і виводять шкідливі токсини.

Людина повинна споживати жовтий фрукт хоча б раз на тиждень , оскільки він має такі властивості:

  • Сприяє очищенню судин;
  • Налагоджує кровообіг;
  • Знижує рівень холестерину;
  • Зміцнює серцевий м'яз.

Лимон покращує роботу серця, але при цьому важливо пам'ятати про те, що він має властивість підвищувати артеріальний тиск. до того ж, надмірне додавання продукту в щоденний раціон може завдати шкоди зубної емалі.

Під впливом лимона, токсини будуть поступово виходити, а судини повільно, але все ж очищатися.

Ще 4 важливі продукти

Людям, які відчувають проблеми з серцем, потрібно правило харчуватися. Існують продукти, крім фруктів, які сприяють роботі серця і судин. Лікарі рекомендують пацієнтам не переїдати, оскільки нехтування цим правилом, є однією з основних причин інфарктів.

До корисних для серця продуктів відносять:

  1. Горіхи вкрай позитивно впливають на серцево-судинну систему. їм присвячена окрема стаття на сайті.
  2. Злаки та бобові. вони володіють клітковиною і тим самим сприятливо впливають на роботу серця. Не дарма батьки з дитинства говорять дітям про користь каші. Важливо пам'ятати, що користь принесуть тільки цілі злаки. У цих продуктах надмірна кількість білка, особливо в сої, яка несе користь для судин і серця.
  3. Масла , включаючи оливкову та кунжутну, мають Вітамін Е, необхідний для серця. Зловживати ним не можна, тому не рекомендується вживання продукту в дозі більше, ніж одна столова ложка в день.
  4. Рибні та м'ясні страви. якщо вибирати між м'ясними і рибними стравами, то перевагу потрібно віддати другим, оскільки 100 грам риби в тиждень істотно знижує ризик виникнення серцевої патології.
  5. Овочі. Гарбуз служить профілактикою атеросклерозу , як і помідор . Овочеві страви разом із зеленню підвищують імунітет і виводять шкідливі речовини.

Що заборонено вживати?

Приймаючи їжу, люди не замислюються про те, якої шкоди вона завдає їх організму. Частий використання штучних продуктів на рослинних жирах , створює накопичення холестерину в крові і збиває роботу серця. Якщо продукт має привабливий запах або смак, це не означає, що він корисний для серцевої діяльності. Тому, до вибору продуктів потрібно підходити грунтовно.

Шкідливими дієтологи вважають наступні види харчування:

  1. Сирокопчені ковбаси. вони накопичують в своєму складі канцерогени, які згодом, призводять до онкології і порушують роботу органів.
  2. Алкогольні напої. це справжні вбивці серця та печінки. Їх надмірне вживання скорочує життя людини.
  3. Маргарин. цей продукт містить велику кількість шкідливих добавок і зайвих жирів.
  4. Консерви. взагалі консервовані продукти не несуть користі для тіла, а приносять тільки шкоду, незважаючи на привабливий смак. Там часто присутні барвники і добавки для тривалого зберігання, які відбиваються на серці і судинах.

Відео по темі

Наостанок обов'язково ознайомтеся з відео:

Висновок

Фрукти повинні бути в раціоні кожної людини. Практично всі з них несуть позитивний вплив на стан судин і серця. Однак не варто передати їх і вживати на щоденній основі. В такому випадку, може початися алергія і доведеться звертатися за медичною допомогою. Правильно складене харчування-запорука здорового серця і правильного кровообігу в тілі.