Чи корисний гранат для серця і судин - 6 фактів
Правильна дієта дозволяє знизити ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи. Також вона допомагає поліпшити стан, якщо хвороби не вдалося уникнути.
Один з обов'язкових компонентів такого правильного раціону — гранат.
Цей фрукт з приємним смаком з кислинкою завдяки своєму унікальному складу позитивно впливає на стан серцевого м'яза і судин і покращує властивості крові. про вплив 8 інших фруктів на серце можете дізнатися в нашій окремій статті.
Зміст
Хімічний склад та харчова цінність
Гранат складається головним чином з вуглеводів — сахарози, фруктози і глюкози. Білків і жирів в ньому небагато. До складу цього фрукта також входять:
- Клітковина;
- Органічні кислоти;
- Мінерали-калій, кальцій, марганець, натрій, залізо, фосфор;
- Вітаміни - особливо багатий гранат вітамінами групи B, вітаміном PP і C;
- Дубильні речовини;
- Антиоксиданти — зокрема, поліфеноли.
Незважаючи на те, що цей фрукт містить невелику кількість білка, до його складу входять 15 амінокислот , деякі з них є рідкісними і крім граната містяться тільки в м'ясі. Тому його рекомендується включати в раціон всім, хто вживає недостатню кількість білкової їжі, і в тому числі вегетаріанцям.
Близько 60% маси граната припадає на воду, 10% — на насіння і 30% — на шкірку. Один плід містить 90 кКал, на 100 г гранатового соку припадає 50 кКал.
Чи корисний він для серцево-судинної системи - 6 фактів
При регулярному вживанні гранатів містяться в них речовини надають комплексну дію на серцево-судинну систему.
- Захищають серце і судини від пошкодження вільними радикалами. Цю функцію виконують антиоксиданти, якими багаті плоди гранатового дерева.
- Покращують ритм роботи серця і перешкоджають розвитку аритмії. Такий ефект обумовлений високим вмістом калію, який необхідний серцевому м'язі і судинах для нормального функціонування.
- Зміцнюють стінки судин і збільшують їх еластичність. Цей ефект досягається за рахунок високої концентрації вітаміну PP.
- Перешкоджають відкладенню холестерину на стінках судин, завдяки цьому знижується ризик розвитку атеросклерозу.
- Розріджують кров , в результаті знижується ризик тромбозу і поліпшується постачання тканин організму киснем і поживними речовинами.
- Підвищують рівень гемоглобіну , виявляються корисними при анемії і знижують ризик розвитку цього захворювання. Ефект обумовлений в першу чергу високим вмістом вітамінів групи B.
Таким чином, вживання цього фрукта позитивно позначається на стані і серцевого м'яза, і судин, і крові. Він виявляється ефективним у профілактиці захворювань серцево-судинної системи і полегшують перебіг вже розвинених хвороб.
Дивіться також:
Як їх вживати?
- Свіжий плід. Гранати вживають зазвичай в свіжому вигляді. Саме в такому випадку можна отримати максимум користі від вживання цих фруктів.
- Сік. також хороший ефект приносить включення в раціон гранатового соку. Щоб приготувати його, треба розрізати плід на дві частини, пропустити через соковижималку і розбавити водою.
- Зерна. інший варіант — покласти зерна граната в блендер, залити їх водою і подрібнити, а потім процідити сік через сито або марлю. Зерна граната стануть хорошим доповненням до овочевого салату або десерту. Їх також можна додавати до м'яса при приготуванні, щоб надати йому оригінальний смак з невеликою кислинкою.
5 інших позитивних властивостей цього фрукта
Гранати не обмежуються позитивним впливом на серцево-судинну систему.
- Поліпшення травлення. завдяки міститься в складі клітковині вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту і очищають кишечник від шлаків.
- Профілактика захворювань суглобів. при включенні в раціон цих фруктів сповільнюється розвиток артритів. Вміщені в них речовини сприяють засвоєнню кальцію, який необхідний суглобам і запобігає деформації хрящової тканини. Також вони знімають запалення і покращують рухливість кінцівок.
- Зміцнення імунітету. плоди гранатового дерева активізують роботу імунної системи, допомагаючи організму боротися з хвороботворними вірусами і бактеріями. Вона також знижують ризик розвитку імпотенції. Захист організму від негативного впливу стресів — ще одна корисна властивість цих овочів.
- Зниження ризику раку. при регулярному вживанні граната знижується ризик розвитку раку. Він особливо ефективний у запобіганні появи пухлин молочної залози і простати. Також цей фрукт уповільнює розвиток раку легенів.
Також перегляньте цю інфографіку:
Тепер саме час звернути увагу і на негативну сторону цього фрукта.
Протипоказання та можлива шкода
Гранат може принести організму не тільки користь, але і шкоду. Основними протипоказаннями до його вживання є:
- Гастрит і виразка шлунка;
- Підвищена кислотність шлункового соку;
- Ентерит;
- Панкреатит;
- Запори, анальні тріщини, геморой.
Плоди гранатового дерева можуть викликати загострення захворювань шлункового-кишкового тракту через високий вміст кислот.
З цієї ж причини гранатовий сік погано впливає на зубну емаль . Щоб звести шкоду до мінімуму, його краще пити через трубочку, а потім полоскати рот.
Гіпотонікам потрібно обмежувати споживання цього фрукта. Він містить велику кількість ефірних масел, які можуть знижувати тиск.
Також плід гранатового дерева, як і більшість продуктів харчування, може викликати алергію . Якщо після вживання з'являються характерні ознаки непереносимості продукту, від його включення в раціон варто відмовитися зовсім.
Ще 5 важливих продуктів, які необхідно включити в раціон
Щоб отримати максимальну користь для серцево-судинної системи, крім гранатів потрібно додати в раціон інші продукти.
- Вівсянка знижує рівень холестерину в крові, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу і сприяє зниженню ваги, зменшуючи навантаження на серце.
- Морська риба багата омега-3 жирними кислотами, які знижують вміст в організмі шкідливих жирів, що провокують розвиток захворювань серцево-судинної системи, покращують властивості крові і зменшують ризик утворення тромбів.
- Яблука знижують ймовірність розвитку інфарктів і атеросклерозу, захищають Серцевий м'яз і судини, перешкоджають утворенню тромбів.
- Помідори захищають серце і судини від запалень, покращують ритм роботи серцевого м'яза, запобігають розвитку атеросклерозу, розріджують кров і підвищують рівень гемоглобіну.
- Брокколі містить велику кількість антиоксидантів, які захищають серце від пошкодження вільними радикалами.
- Лук і часник сприяють очищенню судин.
Гранати при регулярному вживанні виявляються дуже корисними для організму. Їх варто включити в раціон всім, хто страждає захворюваннями серцево-судинної системи або хоче звести ризик їх розвитку до мінімуму. Також ці фрукти позитивно впливають на імунітет і покращують роботу травної системи, перешкоджають розвитку артритів і знижують ризик виникнення раку. Гранати варто включити в раціон всім, хто хоче завжди залишатися здоровим і повним сил.