Чи корисний гранат для серця і судин - 6 фактів

Правильна дієта дозволяє знизити ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи. Також вона допомагає поліпшити стан, якщо хвороби не вдалося уникнути.

Один з обов'язкових компонентів такого правильного раціону — гранат.

Цей фрукт з приємним смаком з кислинкою завдяки своєму унікальному складу позитивно впливає на стан серцевого м'яза і судин і покращує властивості крові. про вплив 8 інших фруктів на серце можете дізнатися в нашій окремій статті.

Хімічний склад та харчова цінність

Гранат складається головним чином з вуглеводів — сахарози, фруктози і глюкози. Білків і жирів в ньому небагато. До складу цього фрукта також входять:

  • Клітковина;
  • Органічні кислоти;
  • Мінерали-калій, кальцій, марганець, натрій, залізо, фосфор;
  • Вітаміни - особливо багатий гранат вітамінами групи B, вітаміном PP і C;
  • Дубильні речовини;
  • Антиоксиданти — зокрема, поліфеноли.

Незважаючи на те, що цей фрукт містить невелику кількість білка, до його складу входять 15 амінокислот , деякі з них є рідкісними і крім граната містяться тільки в м'ясі. Тому його рекомендується включати в раціон всім, хто вживає недостатню кількість білкової їжі, і в тому числі вегетаріанцям.

Гранат прийнято називати фруктом. Деякі вважають, що насправді він, як і помідор, відноситься до ягід. Але насправді в ботаніці для позначення плодів гранатового дерева є спеціальний термін-гранатіна.

Близько 60% маси граната припадає на воду, 10% — на насіння і 30% — на шкірку. Один плід містить 90 кКал, на 100 г гранатового соку припадає 50 кКал.

Чи корисний він для серцево-судинної системи - 6 фактів

При регулярному вживанні гранатів містяться в них речовини надають комплексну дію на серцево-судинну систему.

  1. Захищають серце і судини від пошкодження вільними радикалами. Цю функцію виконують антиоксиданти, якими багаті плоди гранатового дерева.
  2. Покращують ритм роботи серця і перешкоджають розвитку аритмії. Такий ефект обумовлений високим вмістом калію, який необхідний серцевому м'язі і судинах для нормального функціонування.
  3. Зміцнюють стінки судин і збільшують їх еластичність. Цей ефект досягається за рахунок високої концентрації вітаміну PP.
  4. Перешкоджають відкладенню холестерину на стінках судин, завдяки цьому знижується ризик розвитку атеросклерозу.
  5. Розріджують кров , в результаті знижується ризик тромбозу і поліпшується постачання тканин організму киснем і поживними речовинами.
  6. Підвищують рівень гемоглобіну , виявляються корисними при анемії і знижують ризик розвитку цього захворювання. Ефект обумовлений в першу чергу високим вмістом вітамінів групи B.

Таким чином, вживання цього фрукта позитивно позначається на стані і серцевого м'яза, і судин, і крові. Він виявляється ефективним у профілактиці захворювань серцево-судинної системи і полегшують перебіг вже розвинених хвороб.

Як їх вживати?

  • Свіжий плід. Гранати вживають зазвичай в свіжому вигляді. Саме в такому випадку можна отримати максимум користі від вживання цих фруктів.
  • Сік. також хороший ефект приносить включення в раціон гранатового соку. Щоб приготувати його, треба розрізати плід на дві частини, пропустити через соковижималку і розбавити водою.
  • Зерна. інший варіант — покласти зерна граната в блендер, залити їх водою і подрібнити, а потім процідити сік через сито або марлю. Зерна граната стануть хорошим доповненням до овочевого салату або десерту. Їх також можна додавати до м'яса при приготуванні, щоб надати йому оригінальний смак з невеликою кислинкою.
Будьте обережні! У концентрованому вигляді гранатовий сік може сильно дратувати шлунок. Обов'язково розбавляйте його водою!

5 інших позитивних властивостей цього фрукта

Гранати не обмежуються позитивним впливом на серцево-судинну систему.

  1. Поліпшення травлення. завдяки міститься в складі клітковині вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту і очищають кишечник від шлаків.
  2. Профілактика захворювань суглобів. при включенні в раціон цих фруктів сповільнюється розвиток артритів. Вміщені в них речовини сприяють засвоєнню кальцію, який необхідний суглобам і запобігає деформації хрящової тканини. Також вони знімають запалення і покращують рухливість кінцівок.
  3. Зміцнення імунітету. плоди гранатового дерева активізують роботу імунної системи, допомагаючи організму боротися з хвороботворними вірусами і бактеріями. Вона також знижують ризик розвитку імпотенції. Захист організму від негативного впливу стресів — ще одна корисна властивість цих овочів.
  4. Зниження ризику раку. при регулярному вживанні граната знижується ризик розвитку раку. Він особливо ефективний у запобіганні появи пухлин молочної залози і простати. Також цей фрукт уповільнює розвиток раку легенів.

Також перегляньте цю інфографіку:

Тепер саме час звернути увагу і на негативну сторону цього фрукта.

Протипоказання та можлива шкода

Гранат може принести організму не тільки користь, але і шкоду. Основними протипоказаннями до його вживання є:

  • Гастрит і виразка шлунка;
  • Підвищена кислотність шлункового соку;
  • Ентерит;
  • Панкреатит;
  • Запори, анальні тріщини, геморой.

Плоди гранатового дерева можуть викликати загострення захворювань шлункового-кишкового тракту через високий вміст кислот.

З цієї ж причини гранатовий сік погано впливає на зубну емаль . Щоб звести шкоду до мінімуму, його краще пити через трубочку, а потім полоскати рот.

Гіпотонікам потрібно обмежувати споживання цього фрукта. Він містить велику кількість ефірних масел, які можуть знижувати тиск.

Також плід гранатового дерева, як і більшість продуктів харчування, може викликати алергію . Якщо після вживання з'являються характерні ознаки непереносимості продукту, від його включення в раціон варто відмовитися зовсім.

Ще 5 важливих продуктів, які необхідно включити в раціон

Щоб отримати максимальну користь для серцево-судинної системи, крім гранатів потрібно додати в раціон інші продукти.

  1. Вівсянка знижує рівень холестерину в крові, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу і сприяє зниженню ваги, зменшуючи навантаження на серце.
  2. Морська риба багата омега-3 жирними кислотами, які знижують вміст в організмі шкідливих жирів, що провокують розвиток захворювань серцево-судинної системи, покращують властивості крові і зменшують ризик утворення тромбів.
  3. Яблука знижують ймовірність розвитку інфарктів і атеросклерозу, захищають Серцевий м'яз і судини, перешкоджають утворенню тромбів.
  4. Помідори захищають серце і судини від запалень, покращують ритм роботи серцевого м'яза, запобігають розвитку атеросклерозу, розріджують кров і підвищують рівень гемоглобіну.
  5. Брокколі містить велику кількість антиоксидантів, які захищають серце від пошкодження вільними радикалами.
  6. Лук і часник сприяють очищенню судин.

Гранати при регулярному вживанні виявляються дуже корисними для організму. Їх варто включити в раціон всім, хто страждає захворюваннями серцево-судинної системи або хоче звести ризик їх розвитку до мінімуму. Також ці фрукти позитивно впливають на імунітет і покращують роботу травної системи, перешкоджають розвитку артритів і знижують ризик виникнення раку. Гранати варто включити в раціон всім, хто хоче завжди залишатися здоровим і повним сил.