які горіхи є найкориснішими для серця і чищення судин-Топ 10

Їжа, що входить в щоденний раціон, впливає на стан внутрішніх органів і активність людини.

Багато хто чув про користь горіхів, але не всі знають, які саме речовини допомагають судинах і серцю залишатися здоровими і боротися із захворюваннями.

Чому вони важливі?

Горіхи є важливою складовою здорового харчування. Завдяки ненасиченим жирам, в складі продукту, концентрація холестерину в крові знижується. Серце зміцнюється за рахунок тих же жирів, що входять до складу продукту, а також мінеральних речовин.

Цей продукт є прямим джерелом білка і знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Важливо пам'ятати, що ця їжа має підвищену калорійність, тому надмірне її вживання позначиться на стані фігури, якщо людина стежить за нею.

Найоптимальніша кількість для вживання горіхів становить жменю в день, але не більше. Вони надають загальнозміцнюючу дію на всі органи в людському тілі і покращують стан імунної системи.

ТОП 10 горіхів для здоров'я серцево-судинної системи

Горіхи загалом позитивно впливають на серце. Одні з них менш корисні, інші навпаки повинні бути частиною раціону людини, що піклується про своє здоров'я. Для того щоб розібратися в користі продукту, потрібно розглянути кожен вид горіха окремо і виявити його користь для серцево-судинної системи.

1. Мигдаль

Мигдаль заряджає організм енергією, необхідною для активного життя. Речовини в його складі захищають серце від захворювань, пов'язаних з ним. Вітаміни в складі продукту, такі як Е і В12 знижують рівень холестерину.

В ядрі мигдалю містяться корисні хімічні елементи:

  • Жири;
  • Харчові волокна;
  • Вуглеводи;
  • Вітаміни: група В, А і Е.

Калій і магній, в складі такої їжі, перешкоджають утворенню тромбів і зміцнюють стінки судин. до того ж, весь склад хімічних речовин регулює серцевий ритм, що особливо важливо для людей, які відчувають проблеми з аритмією.

2. Лісовий горіх

Лісовий горіх – це джерело мононенасичених і поліненасичених жирів. Він володіє різноманітними фітохімічними речовинами, що зміцнюють всі стінки в судинах, а також Серцевий м'яз.

До того ж, цей вид служить профілактикою атеросклерозу, так як усуває зайвий холестерин.

Після вживання в їжу цього продукту, організм отримає калій, магній, велика кількість клітковини, а також вітаміни Е і в.

3. Грецький

У порівнянні з іншими видами, цей вид продукту більшою мірою володіє корисною клітковиною і білком.

Крім вітамінів групи В у складі продукту, він ще багатий антиоксидантними властивостями і здатний перешкоджати онкологічним захворюванням.

Жири в складі цієї їжі поліненасичені і мононенасичені. Вони здатні знижують рівень шкідливого холестерину, і підвищувати опірність організму проти різних видів хвороб.

4. Арахіс

В арахісі зосереджено оптимальну кількість магнію, що приводить до вироблення достатньої кількості енергії, здатної усувати з організму токсини.

Вітамін Е в його складі, не тільки робить позитивний вплив на довголіття і стан шкіри, але і робить судини еластичними.

Елементи, що входять в арахіс, підвищують опірність організму проти шкідливих речовин, і захищають від розвитку недуг пов'язаних функціонуванням серця.

5. Кешью

Кешью постачають з Бразилії. цей вид не відрізняється високою жирністю, ніж підходить для людей, що стежать за станом фігури. його користь в зміцненні стінок судин і наповненні тіла людини корисними речовинами.

У складі кешью такі корисні елементи:

  • Селен, що приносить користь серцевої діяльності;
  • Підвищений вміст заліза (сирий горіх містить його більше, ніж смажене м'ясо);
  • Омега-3 жирні кислоти;
  • Вітаміни з групи В, А також Е і РР;
  • Мідь для правильної роботи нервової системи.

Оскільки ненасичені жири входять до складу кешью, їх можна вважати корисними для серцевого ритму та функціонування серця.

крім серця кешью робить позитивний вплив на стан кровотоку і роботу головного мозку.

6. Мускатний

Вживання в їжу мускатного горіха вельми проблематично. Він має яскравий смак і неприємний аромат, але його часто використовують як приправу. він покращує мозкову діяльність і налагоджує процес травлення.

Для серцевої діяльності він несе менше позитивних властивостей, ніж інші види, але входять до його складу вітаміни і мінеральні речовини виводять шлаки з організму і сприяють розширенню судин.

7. Фісташка

Фісташки є джерелом вітамінів для здоров'я людини. Вони багаті поліненасиченими жирами і вітамінами, що сприяють виробленню енергії для повсякденного життя.

Цей продукт неодноразово піддавали дослідженням і з'ясували, що вже після трьох тижнів вживання фісташок рівень «поганого» холестерину знижується на 12 %. це є підставою для додавання цього виду харчування в різні страви і для вживання, як самостійне блюдо.

Медики стверджують, що частою причиною появи серцево-судинних захворювань є запальний процес в судинах. Оскільки в фісташках міститься лютеїн, він як антиоксидант перешкоджає запальному процесу.

8. Пекан

Пекан відносять до деревних сортів. у ньому висока кількість вітаміну Е, що захищає стінки судин від закупорки і усувають ознаки серцево-судинних захворювань.

За смаком цей продукт має схожість з волоським, але він більш приємний і маслянистий, ніж інші види цього продукту.

Якщо включити пекан в щоденний раціон, то можна помітити, що активність людини підвищиться, а серце буде працювати без збоїв.

9. Кедрові

Кедрові горіхи мають достатню кількість ненасичених кислот, перешкоджають утворенню холестеринових бляшок і знижують ризик розвитку атеросклерозу , а також інших серйозних захворювань, пов'язаних з серцем.

Вживання цього продукту практично виключає виникнення ішемічної хвороби і розвитку гіпертонії.

При вже наявної гіпертонії кедрові горіхи мають властивість знижувати тиск на кілька одиниць.

На цей продукт може бути індивідуальна непереносимість, тому зловживати їм не потрібно. Надмірне вживання такої їжі здатне зіпсувати фігуру і привести до ожиріння, так як вони на 60 відсотків складаються з жирів.

10. Фундук

Фундук відомий підвищеним вмістом амінокислот і корисних вітамінів. Аргінін сприяє захисту організму і зміцненню судин, а також стабільної циркуляції крові.

Жири в складі цієї їжі знижують тиск і сприяють наступним факторам:

  • Зміцнення серцевого м'яза;
  • Селен і цинк захищають від нервового напруження;
  • Білок зміцнює судини.

Крім корисних жирів і мікроелементів фундук лідер за вмістом клітковини.

Вітамін А міститься не у всіх видах горіхів, але в фундуку він є.

В якій кількості їх можна їсти?

Якщо фрукти та овочі для здоров'я серця можна вживати у великій кількості і знати, що вони не принесуть шкоди, то горіхи в цьому сенсі небезпечні продукти. При передозуванні можливі больові відчуття в області живота і алергічні реакції.

Один раз в день допускається з'їдати тільки жменю цієї їжі, але не більше. це рекомендована доза, яку не слід перевищувати. Тоді їжа буде позитивно впливати на серцево-судинну систему, не порушуючи роботу інших органів.

5 лікувальних рецептів

Існує безліч рецептів, де додатковим інгредієнтом є горіхи. Для того щоб визначитися який рецепт найбільш підходить, при тому чи іншому вигляді захворювання, потрібно розглянути кожен з них в подробицях.

1. З медом

Горіхи потрібні для наповнення тіла корисними жирами і зміцнення серцевого м'яза, а в меді містяться корисні цукру зокрема глюкоза.

Разом ці два компоненти утворюють здоровий рецепт, який готують наступним чином:

  1. Спочатку беруть 600 грамів очищений волоських горіхів.
  2. Заливають їх медом в кількості 300 мілілітрів.
  3. Суміш повинна настоятися два тижні в прохолодному місці.

Також перегляньте відео про те, як приготувати цю суміш:

2. Настоянка з перегородок волоського горіха

Настій, приготований з перегородки грецького горіха, застосовують в якості додаткового засобу для захисту від хвороб серця. Його готують так:

  1. В півлітрову банку насипають перегородок.
  2. Потім перегородки заливають самогоном або горілкою до того моменту, поки всі перегородки не сховаються в рідині.
  3. Далі засіб прибирають настоюватися, бажано в темне місце;
  4. Розчин готовий, коли він набуває коньячного кольору;
  5. Прийом по одній столовій ложці три рази на добу, а курс лікування 12 днів.

Також подивіться відео:

3. Паста Амосова

Паста Амосова являє собою склад із сухофруктів і горіхів, яка надає зміцнюючий ефект на серцево-судинну систему. Готують її так:

  1. Для приготування потрібно взяти по 250 грамів кураги, родзинок, чорносливу і інжиру;
  2. Один лимон;
  3. Склянка волоських горіхів;
  4. 250 грамів меду.

Сухофрукти ошпарюють гарячою водою, після чого прокручують разом з різаним лимоном через м'ясорубку. Горіхову жменю тонко нарізають і укладають в суміш. Потім в отриману кашку ллють мед і наполягають суміш в холодильнику.

4. З журавлиною, медом і родзинками

Ще один оригінальний рецепт, який повинен знати кожен гіпертонік або людина, що стежить за здоров'ям – це суміш журавлини, родзинок і горіха. Його готують так:

  1. По одній склянці горіхів, журавлини і родзинок ретельно миють;
  2. Потім суміш подрібнюють;
  3. Заливають кашку 500 грамами меду.

Які ще продукти необхідно їсти?

Існує безліч корисної їжі, з якої слід будувати свій щоденний раціон. У неї входять:

  1. Фрукти для серця . такі фрукти, як як хурма або банани , які насичені калієм, очищають судини і зміцнюють серце. Лимон і гранат дають тілу вітамін З і зміцнюють стінки судин.
  2. Овочі. організм вимагає певної кількості вітамінів, які містяться в свіжих овочах, наприклад, гарбузі або помідорах . До того ж, корисний сік, приготований на їх основі. У складі овочів, таких як лук і часник , багато корисних мінералів і антиоксидантів.
  3. Корисні напої. вживання води і зеленого чаю вкрай доречно в боротьбі за здоров'я серце. Вода-це джерело життя, а чай джерело антиоксидантів. Дослідження показали, що кава також благотворно впливає на серце. Свіжі соки використовуються для виведення токсинів і поліпшення кровообігу.
  4. Мед. Мед-це джерело корисних цукрів. Одна чайна ложка в день зміцнить м'язи серця і подарує бадьорість.
  5. Молочна продукція. натуральне молоко та інші продукти є джерелом кальцію, який важливий для активності людини і його судин.
  6. Риба. ця їжа важлива, але перевагу слід віддавати морським мешканцям і жирним видам риб.
  7. Гіркий шоколад. Какао в складі шоколаду впливає на прохідність судин і функціональність серця. Це джерело вітамінів і мікроелементів.

Також зверніть увагу на інфографіку:

А нижче поговоримо про те, чого слід уникати.

Шкідлива їжа

Крім корисних продуктів, є такі, від яких слід відмовитися . Присутність такої їжі в раціоні харчування порушує роботу органів травлення і серця. До них відносять:

  • Смажене м'ясо та риба;
  • Алкогольні напої;
  • Гострі страви;
  • Консервовані продукти;
  • Страви з швидкого харчування.

Відео по темі

І нарешті обов'язково ознайомтеся з відео нижче:

Висновок

Горіхи є однією зі складових харчування для здорового серця і активного способу життя. Їх в невеликих кількостях вводять в їжу і вже через кілька тижнів помічають отриманий ефект. При правильному вживанні, вони несуть благо тілу людини і його судинах.