Чи справді хурма корисна для серця і як вона впливає на судини?

Багато людей насолоджуються приємним і терпким смаком стиглої хурми, яка з'являється на полицях магазинів на початку зимових місяців.

Крім незабутнього смаку, плід має корисними речовинами, які позитивним чином позначаються на серцевої і судинної діяльності в організмі.

Хімічний склад

Не всі знають про хімічний склад хурми, а також про її корисні властивості. Справа в тому, що у ній зібрано джерело вітамінів і корисних для організму речовин, який потрібно вивчити, щоб представляти всі властивості цього фрукта.

Отже, склад хурми складається з наступних речовин:

  • Різних мікроелементів: йоду, калію, магнію, фосфору, кальцію, заліза і марганцю;
  • Вітамінів, що відносяться до групи B;
  • Вітаміну C, що надає судинам еластичність;
  • Забарвлення плоду надає вітамін А;
  • Дубильні речовини, які не тільки зміцнюють імунну систему, але і є протипухлинними захисниками.

Фрукт не загрожує переїданням і навантаженням на органи травлення, оскільки в ній всього лише 100 ккал на 100 грам продукту . Тим, хто страждає від сечокам'яної хвороби, вона допомагає вивести токсини з нирок і зняти набряклість. Це досягається сечогінними властивостями плода.

Вплив фрукта на серце і судини

Люди, які страждають від серцевих захворювань, і проблем з судинною системою знають, що харчування докорінно змінює роботу органів і покращує або погіршує їх функціонування.

Хурма, як і інші фрукти , робить позитивний вплив на серце в силу того, що вітаміни, що входять до її складу, такі як P і C, а також фруктоза сприяють зміцненню і ущільнення стінок судин.

До того ж, вони впливають на нормалізацію тиску, і знімають ознаки гіпертонії.

Корисний не тільки плід, але і сік з продукту. Залізо в його складі бореться з розвитком анемії. При цьому захворюванні фахівці рекомендують випивати склянку соку хурми і або з'їдати по два плоди за одну добу.

магній в складі хурми розслаблює м'язи, і виводить весь непотрібний холестерин з судин. За кількістю магнію південний фрукт стоїть на одному з перших місць.

Організм, який перехворів серцевими недугами, в більшості випадків виснажений, і потребує підтримки імунної системи і серцевого м'яза. Так, корисно не тільки з'їдати фрукт, але і заварювати його листя, як чай, заливаючи їх окропом.

Особливості вживання при деяких хворобах

Кардіологи всього світу рекомендують з'їдати по кілька плодів в день, для того щоб уникнути передчасного зношування судин і серця в організмі людини.

Однак потрібно пам'ятати, що при різних захворюваннях, вживання в їжу може відбуватися тільки після консультації з лікарем.

При стенокардії

Позитивний вплив плода полягає в зміцненні серцевих м'язів, а під впливом магнію і калію, до серця проходить кисень, що здатне убезпечити від голодування міокарда . До того ж, цей продукт нормалізує тиск і сприяє запобіганню розростання стінок серця при артеріальній гіпертензії.

При серцевій недостатності

У багатьох випадках, у хворих серцевою недостатністю виробляється звикання до сечогінних засобів, і вони перестають допомагати, як раніше. На допомогу приходить природний сечогінний засіб-хурма.

Для цього потрібно з'їдати не менше трьох плодів на добу. це допоможе вивести зайві шкідливі речовини з організму. Приблизно за п'ять днів організм відпочине від прийому сечогінних засобів і можна буде почати прийом знову.

При тахікардії

Тахікардія проявляється в прискореному серцевому ритмі, як правило, більше 95 ударів в хвилину. Серце є лише суб'єктивним синдромом, тобто не можна визначати хворобу тільки по прискореному пульсу.

Справа в тому, що прискорений пульс говорить про хворе серце, іноді причиною може бути підвищене хвилювання. Тому остаточний діагноз може ставити тільки лікуючий фахівець.

Впоратися з цією недугою допоможе хурма. Вітаміни з групи B, в її складі, здатні нормалізувати артеріальний тиск і додати сил організму людини.

Ще 3 лікувальні властивості

Крім позитивного впливу на серцеву і судинну діяльність, хурма виконує ще додаткову підтримку для організму. До неї відносять:

  1. Протизапальний та антигеморагічний ефект . Катехін, що входить до складу продукту, надає йому властивість протизапального і антігеморагіческого кошти. У періоди простудних захворювань цей фрукт захищає від них, оскільки містить в складі підвищену концентрацію вітаміну С.зміцнення сил і надання організму бадьорості приносить дієвий ефект і захищає від вірусних інфекцій.
  2. Боротьба зі стресом . Сік від плоду є прекрасним антидепресантом. Це пов'язано з знаходженням в складі плода калію і цукру, здатних зняти нервову напругу.
  3. Усунення запорів . Наявність натуральних волокон в складі хурма, а також великого вмісту рідини вирішує проблему запорів. Стілець нормалізується і знімається напруга з м'язів живота.

Ознайомтеся також з інфографікою:

А тепер розглянемо негативні властивості.

Протипоказання

Плід хурми не завжди несе користь для серцево-судинної системи. Це пов'язано з порушенням правил по її вживання. Хурма заборонена до вживання в наступних випадках:

  • При індивідуальній непереносимості продукту;
  • Якщо є гостра форма панкреатиту;
  • При цукровому діабеті;
  • Якщо є ожиріння організму.

Які ще продукти бажано включити в раціон?

Існує безліч варіантів для здорового харчування, спрямованого на зміцнення судин і серцевої діяльності.

До числа корисних для серця продуктів відносять банани . Вони багаті вітамінами з групи B, які зміцнюють стінки судин і спрямовані на нарощування м'язової маси тіла. Шкідливі речовини під впливом бананів йдуть.

Гарбуз є природним антиоксидантом і наповнює організм вітаміном C і бета-каротином, необхідним для боротьби з атеросклерозом.

Авокадо, при застосуванні в їжу, сприяє здоровому кровообігу і наповнює тіло корисними вітамінами і мінеральними речовинами. Мідь і залізо в складі продукту дарують довголіття органів і всього тіла.

Наостанок подивіться відео:

Висновок

Хурма, при регулярному застосуванні, дарує людині довголіття і є ефективною профілактикою серцево-судинних захворювань. Її властивості дозволяють уникнути багатьох патологічних станів, пов'язаних зі зносом судин в тілі людини і інших серцевих недуг. Однак потрібно знати міру при вживанні продукту, що б не принести шкоду.