Чим корисна пшенична каша-6 доведених властивостей
У Стародавній Русі пшенична крупа була одним з основних продуктів в раціоні. До сих пір вона є важливим компонентом здорового харчування і інгредієнтом для багатьох страв, найбільш популярним з яких є каша.
Пшенична каша готується виключно з твердих сортів пшениці і славиться великою кількістю поживних речовин і користю для здоров'я. Сучасні вчені стверджують, що вона покращує роботу багатьох органів і знижує ризик розвитку найпоширеніших захворювань.
Зміст
Чим вона корисна-6 фактів
Нижче представлені 6 основних корисних властивостей пшеничної каші (з опорою на доказову базу).
1. Має багатий склад
Основний інгредієнт каші – це пшенична крупа. Вона має високу енергетичну цінність (близько 327 калорій на 100 грам) і містить масу біологічно активних компонентів:
назва речовини | відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам) |
протеїни | 15 % |
харчові волокна | 23 % |
вітамін В1 | 20 % |
вітамін В5 | 18 % |
Вітамін Е | 11 % |
нікотинова кислота | 14 % |
калій | 9 % |
магній | 15 % |
фосфор | 35 % |
залізо | 26 % |
селен | 129 % |
омега-3 жирні кислоти | 8 % |
Зерна пшениці – унікальне джерело вітамінів і мінералів для організму людини. Їх зміст незначно варіюється в залежності від грунту, на якій вирощувалося рослина.
Також в складі є ряд унікальних рослинних антиоксидантів:
- Ферулова кислота;
- Фітинова;
- Алкілрезорцини;
- Лігнани;
- Аглютинін;
- Лютеїн.
Дані речовини пригнічують хронічне запалення, підтримують обмін речовин і знижують ризик розвитку злоякісних пухлин в організмі (переважно з боку товстого кишечника).
2. Покращує роботу кишечника
Пшениця багата клітковиною , яка має ряд лікувальних властивостей:
- Нормалізує склад мікрофлори. частина клітковини (нерозчинні волокна) в незміненому вигляді досягає дистальних відділів кишечника, де служить їжею для дружніх мікроорганізмів. В результаті збільшується чисельність корисних бактерій, пригнічується ріст і розмноження патогенних представників мікрофлори.
- Покращує спорожнення кишечника. харчові волокна підсилюють моторну діяльність гладкої мускулатури стінки кишечника, попереджаючи затримку калових мас і розвиток запорів.
- Зниження ризику розвитку захворювань. завдяки адекватній перистальтиці запобігається застій калових мас, підвищується місцевий імунітет. Як результат – рідше діагностуються інфекційно-запальні захворювання.
3. Забезпечує профілактику раку товстого кишечника
Рак товстої кишки – найбільш часто зустрічається пухлина шлунково-кишкового тракту.
Численні дослідження американських і британських фахівців демонструють, що регулярне вживання цільнозернової пшениці пов'язано з низькою частотою народження раку товстої і прямої кишок.
Клітковина є їжею для дружніх бактерій. В процесі ферментації волокон мікроорганізмами утворюється особлива речовина-бутират, який покращує обмін речовин в колоноцитах, попереджаючи їх злоякісну трансформацію.
Додатковим захисним властивістю володіють антиоксиданти, які у великій кількості містить пшениця.
4. Покращує здоров'я щитовидної залози
Фахівці Університету Суррея (Великобританія) стверджують , що селен, який є у великому обсязі в пшениці, захищає щитовидну залозу від безлічі захворювань.
Мінерал коригує вироблення гормонів щитовидної залози, в кілька разів знижує ризик розвитку злоякісних і доброякісних пухлин цього органу.
Також селен ефективний з метою запобігання аутоімунних уражень залози (наприклад, дифузного токсичного зобу).
5. Допомагає скинути вагу
Пшениця багата харчовими волокнами, які сприяють схудненню .
Після потрапляння в організм клітковина значно збільшується в розмірі і викликає механічне переповнення шлунка. Це призводить до пригнічення центрів голоду в головному мозку і зниження апетиту на кілька годин.
Включення в меню достатніх обсягів клітковини, як стверджують канадські вчені, лежить в основі підтримки маси тіла.
Особлива роль також відводиться білків, які є в складі пшениці у великих кількостях. Вони змінюють гормональний фон і пригнічують апетит, сприяючи ще більшому схудненню.
6. Підтримує здоров'я серцево-судинної системи
Американські вчені доведено , що будь-яка дієта, багата харчовими волокнами, знижує ймовірність розвитку захворювань з боку серця і судин на 24%.
Клітковина, за інформацією наукового співтовариства, нормалізує показники ліпідного профілю, зниження загального холестерину і ЛПНЩ. В результаті не створюється умов для утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, що призводять до їх повної або часткової обструкції.
На цьому тлі значно рідше зустрічаються такі патології, як ішемічна хвороба серця, інсульт, інфаркт міокарда.
Також пшенична крупа багата магнієм, калієм та антиоксидантами. Дані речовини знижують рівень артеріального тиску і захищають стінки судин від фіброзної трансформації при перебігу гіпертонічної хвороби. Подібні лікарські властивості рослини особливо важливі для літніх людей.
Ймовірна шкода
Безумовно, пшениця – корисний і поживний продукт. Однак навіть вона має протипоказання, і в окремих випадках може завдати шкоди здоров'ю. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносять:
- Зниження всмоктування поживних речовин. у цільнозерновій пшениці є велика кількість фітинової кислоти. Будучи цінним антиоксидантом, вона гальмує всмоктування заліза і цинку в просвіті шлунково-кишкового тракту.
- Диспепсичні розлади. при надмірному включенні пшеничної каші в кишечнику активуються процеси бродіння і гниття, що може привести до діареї, здуття живота, підвищеного газоутворення.
- Алергічні реакції. підвищена сенсибілізація організму до глютену і іншим білкам пшениці зустрічається досить часто. Особам з алергією на продукт в анамнезі рекомендується відмовитися від вживання будь-яких речовин, що містять пшеницю.
Не рекомендується вживати пшеницю і продукти на її основі (каші) вагітним жінкам на пізніх термінах. При грудному вигодовуванні продукт дозволений тільки після досягнення дитиною віку 4 місяців.
Як приготувати?
Процес приготування пшеничної каші не представляє складнощів. Допускається варіння пшеничної крупи на молоці або на воді. Обидва варіанти корисні і можуть бути безпечно включені в раціон.
Для класичної пшеничної каші потрібно:
- 100 грам пшеничної крупи;
- 300 мл води;
- 1 ч.л. цукру або солі.
Рецепт:
- Ретельно промийте крупу під холодною водою.
- Влити воду в емальовану каструлю. Відразу додати крупу, а також сіль і цукор (за смаком).
- Поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні близько 15 хвилин.
- Вимкнути вогонь і залишити на 30-40 хвилин під кришкою (для настоювання).
- Блюдо готове.
Допускається додавання будь-яких сухофруктів, овочів, ягід і фруктів в отриману кашу.
Звичайна пшениця або спельта: що корисніше?
Близько 200 років тому існував лише один сорт пшениці. За наступний час західні селекціонери вивели принципово новий сорт – спельта. Вона відрізняється від класичної пшениці (спельти) не тільки зовнішнім виглядом, але і за органолептичними показниками.
Новий сорт пшениці швидко поширився по всьому світу, отримав визнання серед лікарів-дієтологів.
Хоч спельта і містить безліч поживних речовин, необхідних людині, вона поступається класичній пшениці за обсягом заліза, білків і вітамінів групи B. єдина позитивна особливість спельти – низький вміст глютену, що робить можливим її включення в раціон осіб, хворих на целіакію.
Висновок
Таким чином, пшенична каша – цінний природний продукт харчування. Вона поєднує в своєму складі безліч вітамінів, мінералів і антиоксидантів, а також багата клітковиною.
При систематичному включенні в раціон пшениця сприятливо відбивається на масі тіла, покращує роботу кишечника, запобігає розвитку безлічі захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем.