Топ-4 найкорисніших сорти рису для здоров'я людини
Рис-це найдавніша злакова культура, яка є основним продуктом харчування в багатьох країнах світу.
Існує багато різновидів рису, які відрізняються за кольором, смаком та харчовою цінністю.
Кожен сорт рису відрізняється не тільки з кулінарної, але і з медичної точки зору, оскільки він містить унікальні поживні речовини і, отже, має різний вплив на стан здоров'я людини.
4 найкращі сорти
Нижче розглянуті 4 сорти рису, які можна сміливо назвати найкориснішими.
1. Бурий (коричневий)
Бурий рис - це цільнозерновий нешліфований рис без зовнішньої оболонки. На відміну від білого рису, він не піддається шліфуванню і містить більшу кількість клітковини і поживних речовин.
У складі продукту є безліч природних антиоксидантів (апігенін, кверцетин, лютеолін). Дані речовини пригнічують активність хронічного запалення і захищають клітини організму від впливу вільних радикалів, в процесі якого спостерігається їх злоякісне переродження або загибель.
Регулярне вживання продуктів, багатих антиоксидантами, знижує ризик розвитку злоякісних пухлин, цукрового діабету II типу і ряду серцево-судинних патологій (ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби і т.п.).
Коричневий рис також багатий вуглеводами і харчовими волокнами , які вкрай важливі для адекватної роботи травної системи.
Велика кількість клітковини і білків призводять до швидкого переповнення шлунка, що знижує вираженість почуття голоду і може використовуватися в якості дієтичної стратегії, спрямованої на схуднення.
Коричневі сорти рису мають невеликий (порівняно з білими) глікемічним індексом і не викликають різких стрибків цукру в крові. на думку американських вчених, коричневий рис можна включати в раціон хворих на цукровий діабет. Він також багатий магнієм, який регулює обмін інсуліну в організмі.
2. Чорний
Ці сорти рису (Індонезійська, жасмин, неро) відрізняються яскраво-чорним забарвленням зерен. При кулінарній обробці приймають специфічний фіолетовий забарвлення.
Дослідження показують , що чорний рис має найбільшу антиоксидантну активність серед усіх відомих сортів.
Він ефективний не тільки з метою запобігання хронічних захворювань і раку, але і нейродегенеративних патологій (хвороба Альцгеймера, Піка, Паркінсона).
Підкреслюється здатність темного рису запобігати всім формам раку, особливо злоякісному переродженню клітин товстої кишки та прямої кишки, а також молочних залоз у жінок.
3. Червоний
Червоні і рожеві сорти рису (рубін, самарканд, Гімалайський і тайський) рясніють різними біологічно активними речовинами.
Вони багаті білком і клітковиною (порівняно з білим і чорним рисом), а також антиоксидантними компонентами (антоціани, апігенін, мірицетин, кверцетин).
Японські дослідники стверджують , що червоний рис може використовуватися для зниження ризику розвитку таких хронічних захворювань, як цукровий діабет II типу і гіпертонічна хвороба.
4. Дикий
З біологічної точки зору, дикий рис є водною рослиною, але застосовується в кулінарії як зерна звичайного рису.
Він має у своєму складі приблизно в 3 рази більше харчових волокон, ніж білий рис, що робить його ефективним з метою підтримки процесів перетравлення їжі і нормалізації мікрофлори кишечника.
Китайські вчені, за допомогою проведення експериментів на тваринах, встановлено , що дикий рис здатний:
- Знизити загальний рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ТАГ);
- Поліпшити перебіг цукрового діабету або запобігти його розвитку (за рахунок зниження інсулінорезистентності);
- Знизити ризик розвитку захворювань онкологічного та кардіологічного профілів.
Дикий рис приблизно в 30 разів перевершує Білий за антиоксидантною активністю, а також містить великі обсяги марганцю, магнію і вітамінів групи B.
Менш корисні варіанти
Дана група включає білий рис і упаковані суміші. Вони містять значно менше поживних речовин і в окремих випадках можуть завдати шкоди організму.
1. Білий рис
Білий рис – це високо оброблені зерна, у яких відсутня зовнішня оболонка, висівки і зародок, які видаляються в ході промислової обробки. Це призводить до значного зниження обсягів вітамінів, мінералів і антиоксидантів, а також практично повністю позбавляє зерно харчових волокон.
За даними вчених з США, білий рис володіє великим глікемічним індексом і призводить до різкого підвищення рівня глюкози в крові. Дана властивість забороняє його вживання при цукровому діабеті II типу.
Також шліфований рис, при додаванні в їжу в надмірних обсягах, може підвищити ризик розвитку ішемічної хвороби серця і гіпертонічної хвороби. Це обумовлено тим, що продукт здатний підвищити рівень холестерину і глюкози в крові.
2. Упаковані суміші
Адаптовані рисові суміші, часто, містять велика кількість солі, а також барвників, консервантів, підсилювачів смаку та інших хімічних речовин. Концентрація біологічно активних речовин нижче, ніж в білому рисі.
Надлишок солі може викликати підвищення артеріального тиску (що несприятливо відбивається на стані осіб, які страждають гіпертонічною хворобою).
Велика кількість штучних речовин, доданих в суміші, ставить під сумнів користь самого продукту. Учений рекомендують максимально обмежувати їх споживання.
Який у тозі вибрати?
Хоч білий рис і корисний в невеликих обсягах, його рекомендується замінити цільнозерновим: бурим, чорним, червоним або диким.
Вживання цільних рисових зерен корисніше для здоров'я . Численні дослідження ( 1 , 2 , 3 , 4 ) підтверджують їх високу ефективність в порівнянні з білим рисом в цілях профілактики:
- Цукрового діабету II типу;
- Ожиріння;
- Серцево-судинних захворювань;
- Злоякісних новоутворень;
- Депресії та інших розладів психічної сфери.
А якщо врахувати той факт, що бурий рис є найбільш вивченим з наукової точки зору (проведено більше великих досліджень) і більш доступним на прилавках магазинів, то слід віддати перевагу саме йому.
При виборі рису також рекомендується враховувати спектр страв, для яких він буде надалі використовуватися. Наприклад:
- Круглозерний - для випікання пирогів;
- Довгозерний - для приготування плову або каш;
- Пропарений-як гарнір до м'ясних або рибних страв;
- Арборіо - для різотто і каш;
- Басматі-прекрасно поєднується з будь-якими стравами східної кухні (особливо, з пловом);
- Дикий-для приготування салатів і як гарнір;
- Японіка-ідеальний для суші;
- Краснодарський-супи і молочні каші;
- Indica-зазвичай використовується для гарнірів, салатів або плову.
Висновок
Існує маса різновидів рису, що відрізняються один від одного органолептичними показниками, вмістом цінних речовин і корисними властивостями. Найбільш цінними є такі цільнозернові сорти: бурий, червоний, дикий і чорний рис.