7 корисних властивостей бобів маш для людини на думку вчених

Боби маш, також відомі як мунг або Азіатська/золотиста квасоля – маленькі зелені боби родом з Індії. Вони мають солодкуватий смак і зазвичай продаються свіжими або сушеними, а також як паростки.

Завдяки високому вмісту поживних речовин (вітаміни, мінерали, білки, жири, антиоксиданти), крупа маш володіє важливими корисними властивостями для здоров'я людини.

При регулярному вживанні боби здатні запобігти безліч поширених захворювань, допомогти в схудненні і навіть знизити ризик розвитку раку.

7 корисних властивостей

Нижче представлені 7 основних фактів про користь крупи маш (з наукової точки зору).

1. Зміст цінних речовин

Боби маш відрізняються невеликою калорійністю (105 калорій на 100 грам) і містять наступні біологічно активні компоненти:

Назва нутрієнта відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам)
вітамін B9 40 %
Марганець 15 %
магній 12 %
вітамін В1 11 %
фосфор 10 %
залізо 8 %
мідь 8 %
калій 8 %
цинк 6 %
селен 5 %

Маш є одним з найцінніших джерел білка в світі, він також багатий незамінними амінокислотами, які людський організм не в змозі синтезувати самостійно.

Маш – джерело безлічі цінних речовин, необхідних для підтримки здоров'я людини.

2. Знижує ризик розвитку хронічних захворювань

Боби мунг мають в складі масу антиоксидантів. Серед них: кавова, коричнева і фенольні кислоти; флавоноїди.

Речовини, що володіють антиоксидантною активністю, здатні захищати всі клітини організму від впливу вільних радикалів, яке призводить до їх злоякісного переродження або загибелі.

Також важливо відзначити, що подібні пошкодження клітин підтримують перебіг хронічного запалення – фізіологічного, але вкрай небезпечного процесу в організмі, що підвищує в кілька разів ймовірність появи раку і безлічі хронічних захворювань з боку серця, судин і ендокринної системи.

Як приклад можна привести праці корейських фахівців. Вони доведено , що крупа маш не тільки блокує хронічне запалення, але і може запобігти раку шлунка і легенів.

регулярне вживання бобів мунг уповільнює активність хронічного запалення і знижує частоту виникнення раку.

3. Знижує рівень холестерину

Азіатська квасоля здатна знизити загальний рівень холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ). Подібне лікувальну властивість доведено у ряді закордонних досліджень.

В результаті маш блокує формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і забезпечує досить надійну профілактику розвитку патологій, асоційованих з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).

включення бобів маш в їжу знижує рівень холестерину в крові.

4. Знижує артеріальний тиск

Гіпертонічна хвороба – поширене і вкрай небезпечне захворювання, з яким пов'язаний розвиток хронічної або гострої серцево-судинної недостатності, інсультів та інфарктів, фатальних порушень ритму серця.

Маш має в складі магній, калій і харчові волокна. Дослідження демонструють , що дані біологічно активні компоненти здатні викликати розслаблення м'язової тканини стінок артерій і, як наслідок, зменшувати рівень артеріального тиску.

Даний ефект може використовуватися в цілях профілактики і навіть терапії гіпертонії.

Маш, за рахунок вмісту калію, магнію і клітковини, знижує артеріальний тиск і забезпечує профілактику розвитку гіпертонічної хвороби.

5. Покращує травлення

Боби мунг містять 2 важливих типу клітковини : розчинний і нерозчинний.

Розчинні волокна, на думку китайських вчених, нормалізують рух харчових мас в просвіті травної трубки, запобігаючи появі запорів або діареї.

Нерозчинні волокна практично в незміненому вигляді проникають в нижележащие відділи травної системи (товстий кишечник), де служать їжею для дружніх мікроорганізмів.

Попутно нерозчинна клітковина пригнічує ріст і розмноження патогенних представників мікрофлори і підтримує обмінні процеси в колоноцитах, знижуючи ризик їх злоякісного переродження. Подібні відомості приводять португальські експерти.

боби мунг підтримують функціональну і анатомічну цілісність шлунково-кишкового апарату.

6. Нормалізує рівень глюкози крові

Цукровий діабет II типу – поширена патологія, в основі якої лежить втрата чутливості інсулінових рецепторів клітин периферичних (м'язової і жирової) тканин.

Боби мунг мають у своєму складі ряд речовин (вітексин, ізовітексин), які, як стверджують дослідники з Польщі, безпосередньо впливають на інсулінові рецептори, прискорюючи захоплення глюкози з крові.

Маш впливає на ключовий патогенетичний механізм формування цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність.

включення азіатської квасолі в раціон знижує ймовірність становлення цукрового діабету II типу.

7. Сприяє схудненню

Маш багатий білком і харчовими волокнами (клітковиною), які можуть надати істотну допомогу в схудненні. При цьому ефект однаково виражений у чоловіків і жінок.

Дослідження показують , що клітковина здатна пригнічувати вироблення гормонів голоду (зокрема – греліну).

За інформацією вчених з США, боби також прискорюють вироблення гормонів ситості – пептиду YY, холецистокініну і глюканоподібного пептиду-1.

Крупа маш пригнічує відчуття голоду, впливаючи на центри головного мозку. В результаті знижується апетит на наступні кілька годин.

додавання маш в раціон може стати грамотною стратегією, спрямованої на зниження або підтримання ваги тіла.

Можлива шкода

Боби маш мають протипоказання і в ряді випадків можуть завдати шкоди здоров'ю. До числа побічних ефектів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. проявляються у формі метеоризму, порушення стільця (запори або діарея), спастичних болів в нижніх відділах живота. Обумовлені надмірним вживанням бобів.
  2. Алергічні реакції. зустрічаються досить часто (близько 1:10 000) і характеризуються легким перебігом.

Також краще відмовитися від вживання крупи маш жінкам під час вагітності та годування груддю. Ці боби можуть містити токсичні речовини, небезпечні для плоду, але повністю безпечні для дорослого організму людини. Рекомендується попередньо проконсультуватися з лікарем.

вживання маш пов'язано з рядом ризиків, які обов'язково слід враховувати.

Вибір і приготування

Щоб придбати дійсно якісні боби, рекомендується дотримуватися наступних правил:

  • Ретельно вибирати виробника;
  • Вивчати терміни і правила зберігання (а також їх дотримання), зазначені на упаковці;
  • Проводити огляд (в нормі зерна повинні бути яскраво зеленого кольору, без чорного або білого нальоту, одного розміру).

Після покупки боби мунг слід зберігати в сухому, добре провітрюваному та прохолодному місці. Рекомендується уникати холодильників.

Існує безліч способів приготування крупи. Однак найбільш корисним вважається відварювання. Варені боби маш прекрасно поєднуються з овочами, зеленню, всіма злаками і крупами (рис), спеціями (чорний перець, кмин, імбир, каррі).

Не менш корисний пророщений маш (мікрозелень), який також легко знайти на прилавках магазинів. На основі проростків зазвичай готуються салати і закуски.

Маш – універсальний продукт, що поєднується з безліччю страв. Головне-уважно поставитися до вибору і приготування.

Висновок

Таким чином, крупа маш поєднує в складі масу антиоксидантів, білків, жирів, вітамінів і мінералів, які впливають практично на всі системи органів.

Боби здатні знизити ризик розвитку захворювань кардіологічного, ендокринологічного, гастроентерологічного і навіть онкологічного профілів, а також надати істотну допомогу в схудненні.