Чим корисна квасоля для людини-6 наукових фактів
Квасоля – цінна бобова культура, яка є одним з основних джерел рослинного білка в світі. Широко поширена в кулінарії.
В останні роки отримала визнання також і в доказовій медицині, так як містить масу біологічно активних речовин (корисні білки, омега-3 жирні кислоти, вітаміни, мінерали та антиоксиданти).
Багатий склад визначає корисні властивості квасолі для людини: вона покращує здоров'я серцево-судинної системи і знижує ризик розвитку найбільш небезпечних захворювань (в тому числі раку).
Зміст
6 корисних властивостей
Нижче представлені 6 головних фактів про користь квасолі, доведених з наукової точки зору.
1. Джерело цінних речовин
Квасоля-це продукт із середньою калорійністю (близько 143 калорій на 100 грам), який багатий такими поживними речовинами:
Назва нутрієнта | відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам) |
білки | 28 % |
жири | 4 % |
клітковина | 22 % |
вітамін В1 | 33 % |
вітамін В4 | 19 % |
вітамін B9 | 23 % |
вітамін С | 5 % |
нікотинова кислота | 32 % |
калій | 44 % |
кальцій | 15 % |
кремній | 307 % |
магній | 26 % |
фосфор | 60 % |
залізо | 33 % |
йод | 8 % |
цинк | 27 % |
омега-3 жирні кислоти | 23 % |
Особливу цінність квасолі надають стійкі волокна . Вони мають ряд лікувальних властивостей і грають важливу роль в регулювання роботи шлунково-кишкового тракту, знижують масу тіла і забезпечують профілактику розвитку серцево-судинних захворювань.
Також в складі квасолі є ряд нутрієнтів рослинного походження:
- Ізофлавоноїди. мають антиоксидантну активність.
- Антоціани. надають квасолі червоний колір, посилюють протипухлинний імунітет.
- Фітинова кислота. підвищує засвоєння деяких мінералів (цинк, залізо).
2. Допомога в схудненні
Ожиріння або надмірна маса тіла – глобальна проблема сучасного суспільства. Зайва вага в кілька разів підвищує ризик появи безлічі серцево-судинних захворювань.
Кілька зарубіжних досліджень, виконаних під контролем канадських і американських вчених, виявили прямий позитивний зв'язок між обсягом споживання бобових культур і зниженням ймовірності розвитку ожиріння.
За даними іспанських вчених, додавання квасолі в раціон (без зміни загальної добової калорійності дієти) 4 рази в тиждень призводить до вираженого зменшення маси тіла. Позитивний ефект, імовірно, обумовлений зміною концентрації в крові гормонів ситості і прискореним руйнуванням клітин жирової тканини.
Окрема роль відводиться харчових волокон у складі квасолі, які нормалізують моторну діяльність шлунково-кишкового тракту, покращують всмоктування поживних речовин, незначно обмежуючи засвоєння вуглеводів.
3. Контроль глюкози в крові
Цукровий діабет, який зустрічається досить часто у осіб старших вікових груп, не просто знижує якість життя, але і сприяє розвитку безлічі порушень в організмі.
За інформацією працівників лікарні святого Михайла (Канада), квасоля володіє низьким глікемічним індексом і не викликає різких стрибків рівня цукру в крові після вживання.
При цьому швидкість збільшення концентрації глюкози значно нижче , ніж інші найпоширеніші джерела вуглеводів.
Окремі наукові праці підкреслюють здатність бобових культур знижувати ймовірність розвитку цукрового діабету II типу. Позитивна дія заснована на усуненні інсулінорезистентності – ключового патогенетичного механізму становлення цього захворювання.
4. Поліпшення серцево-судинного здоров'я
Квасоля містить досить велику кількість омега-3 жирних кислот. Включення даних нутрієнтів в меню пов'язано з нормалізацією показників ліпідного профілю, зниженням ймовірності появи фатальних аритмій.
На тлі низького рівень холестерину у крові значно рідше зустрічаються патології, асоційовані з атеросклерозом (наприклад, ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда).
Канадські фахівці підкреслюють високу ефективність квасолі в профілактиці ішемічної хвороби серця.
Також продукт багатий магнієм і калієм. Мінерали розслаблюють мускулатуру стінок артерій і незначно знижують артеріальний тиск. Таким чином, квасоля може вживатися з метою профілактики і навіть терапії (спільно з медикаментами) гіпертонії.
5. Профілактика раку товстої кишки
Онкопатологія товстого кишечника – один з найпоширеніших і летальних видів раку. Тільки в Росії щорічно реєструється 60 000 нових випадків захворювання.
Обсерваційні дослідження, виконані норвезькими і китайськими вченими, підкреслюють зниження частоти народження цієї патології на тлі регулярного вживання представників сімейства Бобові (в тому числі квасолі).
Також було встановлено , що прийом квасолі незначно знижує ймовірність розвитку раку наступних органів:
- Верхні дихальні шляхи;
- Шлунок;
- Нирки;
- Сечовий міхур;
- Передміхурова залоза.
Подібні результати були отримано в ході проведення експериментів на гризунах.
Важливо відзначити, що конкретні протипухлинні механізми на даний момент не виявлені і не вивчені. Передбачається, що дія пов'язана з пригніченням синтезу білка в злоякісних клітинах.
Можлива шкода
Вживання будь-яких бобових культур, в тому числі і квасолі, має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю.
До числа побічних ефектів відносять:
- Токсичний вплив. сира квасоля містить особливий токсичний білок – фітогемаглютинін. Він може спровокувати появу нестримної блювоти і діареї, надати гнітючу дію на центральну нервову систему. Щоб уникнути небажаних ефектів, рекомендується проводити обов'язкову термічну обробку продукту (наприклад, відварювати не менше 10 хвилин, попередньо вимочивши у воді 5 годин).
- Погіршення всмоктування поживних речовин. у сирої квасолі містяться антинутрієнти, які уповільнюють поглинання білків, вітамінів і мінералів з просвіту шлунково-кишкового тракту. Термічна обробка нівелює такий негативний ефект.
- Диспепсичні розлади. Квасоля – високобілковий продукт. Надмірне надходження протеїнів в організм може активізувати процеси гниття і бродіння в просвіті кишечника, які проявляються у формі діареї, здуття живота, відходження газів.
- Алергічні реакції. в більшості випадків обумовлені сенсибілізацією організму до білків рослини. Можуть проявлятися по-різному.
Жінкам під час вагітності вживання сирої квасолі категорично заборонено, а максимальна добова доза термічно обробленої становить 100-120 грам.
Які бувають види квасолі?
У світі налічується понад 30 різних різновидів квасолі, однак, широке поширення набули тільки чотири:
- Квасоля звичайна. є найпопулярнішим різновидом. У їжу вживаються насіння і боби квасолі, які можуть мати червоний, білий, коричневий і навіть синій колір.
- Луновідная. має Білий, Строкатий або зеленуватий забарвлення бобів. Виділяється серед інших представників високим вмістом білка і вітамінів групи B.
- Рубінова. для харчових цілей використовуються тільки молоді боби або пророщені насіння квасолі. В іншому рослина є декоративним.
- Гостролистий. росте в дикій природі На території США і Мексики. Боби відрізняються великими розмірами (довжина – до 2 см) і стійкістю до посухи.
Правила вибору та приготування
Нижче розглянуті особливості вибору і приготування бобової культури
Вибір
Незалежно від виду квасолі, рекомендується керуватися загальними правилами при виборі свіжих бобів:
- Відсутність слизу та інших виділень на поверхні квасолі (вона повинна бути сипучої);
- Відсутність нальоту (білого або чорного кольору), патологічних розростань на бобах;
- Поверхня квасолі – гладка і блискуча.
При покупці стручкової квасолі самі стручки повинні бути щільними, твердими і пружними, стулки зімкнутими. Насіння всередині повинні з легкістю проглядатися і прощупуватися. При натисканні виділення соку і інших секретів неприпустимо.
Вибрати якісну консервовану квасолю досить важко. Необхідно ретельно вивчити банку на предмет дефектів (вм'ятин, відколів, слідів іржі) і перевірити термін придатності. Краще брати консерви з квасолі у власному соку.
Приготування
Єдиним корисним варіантом приготування є саме варена квасоля. Вживання в сирому вигляді неприпустимо, від смаження краще відмовитися. При запіканні в духовій шафі втрачаються практично всі смакові властивості.
Перед приготуванням слід:
- Ретельно промийте квасолю під холодною водою.
- Замочіть квасолю на 4-6 годин. Без замочування в бобах залишаться токсичні речовини, а час варіння зросте до 20 хвилин, що знищить значну частину біологічно активних речовин. Воду краще використовувати кімнатної температури.
- Злити воду і повторно промити квасолю.
Боби поміщаються в емальований посуд, заливаються водою доверху і варяться на повільному вогні від 10 до 30 хвилин (до готовності). У процесі варіння рекомендується періодично помішувати квасолю, кришкою не накривати.
Використання в кулінарії
На основі квасолі є маса рецептів страв. Наприклад, можна приготувати:
- Салати( з куркою, крабовими паличками, морквою по-корейськи, картоплею і грибами, вінегрет);
- Супи ("лобіо", суп-пюре, "лобахашу"»;
- Овочеве рагу (тушкована квасоля відмінно поєднується з баклажанами, томатами і кабачками);
- Соуси для котлет і фрикадельок (італійська з томатною пастою, з яловичою або курячою печінкою);
- Стулки, листя, шкірка (лушпиння) квасолі використовуються в народній медицині для приготування відварів і настоїв.
Висновок
- Таким чином, квасоля представляє велику цінність для нашого організму. Вона багата білками, омега - 3 жирними кислотами, містить різні вітаміни і мінеральні комплекси.
- При регулярному вживанні вона покращує стан здоров'я серця і судин, нормалізує глікемічний профіль, запобігає розвитку онкологічних захворювань і сприяє схудненню.
- Важливо дотримуватися правил вибору і приготування продукту.