Чим корисна квасоля для людини-6 наукових фактів

Квасоля – цінна бобова культура, яка є одним з основних джерел рослинного білка в світі. Широко поширена в кулінарії.

В останні роки отримала визнання також і в доказовій медицині, так як містить масу біологічно активних речовин (корисні білки, омега-3 жирні кислоти, вітаміни, мінерали та антиоксиданти).

Багатий склад визначає корисні властивості квасолі для людини: вона покращує здоров'я серцево-судинної системи і знижує ризик розвитку найбільш небезпечних захворювань (в тому числі раку).

6 корисних властивостей

Нижче представлені 6 головних фактів про користь квасолі, доведених з наукової точки зору.

1. Джерело цінних речовин

Квасоля-це продукт із середньою калорійністю (близько 143 калорій на 100 грам), який багатий такими поживними речовинами:

Назва нутрієнта відсоток рекомендованої добової потреби( на 100 грам)
білки 28 %
жири 4 %
клітковина 22 %
вітамін В1 33 %
вітамін В4 19 %
вітамін B9 23 %
вітамін С 5 %
нікотинова кислота 32 %
калій 44 %
кальцій 15 %
кремній 307 %
магній 26 %
фосфор 60 %
залізо 33 %
йод 8 %
цинк 27 %
омега-3 жирні кислоти 23 %

Особливу цінність квасолі надають стійкі волокна . Вони мають ряд лікувальних властивостей і грають важливу роль в регулювання роботи шлунково-кишкового тракту, знижують масу тіла і забезпечують профілактику розвитку серцево-судинних захворювань.

Також в складі квасолі є ряд нутрієнтів рослинного походження:

  1. Ізофлавоноїди. мають антиоксидантну активність.
  2. Антоціани. надають квасолі червоний колір, посилюють протипухлинний імунітет.
  3. Фітинова кислота. підвищує засвоєння деяких мінералів (цинк, залізо).
квасоля містить безліч цінних поживних речовин, які беруть участь в регуляції роботи всіх органів і підтримують обмін речовин в організмі.

2. Допомога в схудненні

Ожиріння або надмірна маса тіла – глобальна проблема сучасного суспільства. Зайва вага в кілька разів підвищує ризик появи безлічі серцево-судинних захворювань.

Кілька зарубіжних досліджень, виконаних під контролем канадських і американських вчених, виявили прямий позитивний зв'язок між обсягом споживання бобових культур і зниженням ймовірності розвитку ожиріння.

За даними іспанських вчених, додавання квасолі в раціон (без зміни загальної добової калорійності дієти) 4 рази в тиждень призводить до вираженого зменшення маси тіла. Позитивний ефект, імовірно, обумовлений зміною концентрації в крові гормонів ситості і прискореним руйнуванням клітин жирової тканини.

Окрема роль відводиться харчових волокон у складі квасолі, які нормалізують моторну діяльність шлунково-кишкового тракту, покращують всмоктування поживних речовин, незначно обмежуючи засвоєння вуглеводів.

додавання квасолі в меню може допомогти в схудненні і подальшому підтримці маси тіла.

3. Контроль глюкози в крові

Цукровий діабет, який зустрічається досить часто у осіб старших вікових груп, не просто знижує якість життя, але і сприяє розвитку безлічі порушень в організмі.

За інформацією працівників лікарні святого Михайла (Канада), квасоля володіє низьким глікемічним індексом і не викликає різких стрибків рівня цукру в крові після вживання.

При цьому швидкість збільшення концентрації глюкози значно нижче , ніж інші найпоширеніші джерела вуглеводів.

Окремі наукові праці підкреслюють здатність бобових культур знижувати ймовірність розвитку цукрового діабету II типу. Позитивна дія заснована на усуненні інсулінорезистентності – ключового патогенетичного механізму становлення цього захворювання.

таким чином, включення квасолі в раціон забезпечує надійну профілактику цукрового діабету II типу. Продукт дозволяється вживати навіть на тлі перебігу цього відхилення через низький глікемічного індексу.

4. Поліпшення серцево-судинного здоров'я

Квасоля містить досить велику кількість омега-3 жирних кислот. Включення даних нутрієнтів в меню пов'язано з нормалізацією показників ліпідного профілю, зниженням ймовірності появи фатальних аритмій.

На тлі низького рівень холестерину у крові значно рідше зустрічаються патології, асоційовані з атеросклерозом (наприклад, ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда).

Канадські фахівці підкреслюють високу ефективність квасолі в профілактиці ішемічної хвороби серця.

Також продукт багатий магнієм і калієм. Мінерали розслаблюють мускулатуру стінок артерій і незначно знижують артеріальний тиск. Таким чином, квасоля може вживатися з метою профілактики і навіть терапії (спільно з медикаментами) гіпертонії.

вживання квасолі сприятливо позначається на частоті захворювань з боку серця і судин.

5. Профілактика раку товстої кишки

Онкопатологія товстого кишечника – один з найпоширеніших і летальних видів раку. Тільки в Росії щорічно реєструється 60 000 нових випадків захворювання.

Обсерваційні дослідження, виконані норвезькими і китайськими вченими, підкреслюють зниження частоти народження цієї патології на тлі регулярного вживання представників сімейства Бобові (в тому числі квасолі).

Також було встановлено , що прийом квасолі незначно знижує ймовірність розвитку раку наступних органів:

  • Верхні дихальні шляхи;
  • Шлунок;
  • Нирки;
  • Сечовий міхур;
  • Передміхурова залоза.

Подібні результати були отримано в ході проведення експериментів на гризунах.

Важливо відзначити, що конкретні протипухлинні механізми на даний момент не виявлені і не вивчені. Передбачається, що дія пов'язана з пригніченням синтезу білка в злоякісних клітинах.

бобові культури знижують ймовірність появи раку товстого кишечника і деяких інших органів.

Можлива шкода

Вживання будь-яких бобових культур, в тому числі і квасолі, має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю.

До числа побічних ефектів відносять:

  1. Токсичний вплив. сира квасоля містить особливий токсичний білок – фітогемаглютинін. Він може спровокувати появу нестримної блювоти і діареї, надати гнітючу дію на центральну нервову систему. Щоб уникнути небажаних ефектів, рекомендується проводити обов'язкову термічну обробку продукту (наприклад, відварювати не менше 10 хвилин, попередньо вимочивши у воді 5 годин).
  2. Погіршення всмоктування поживних речовин. у сирої квасолі містяться антинутрієнти, які уповільнюють поглинання білків, вітамінів і мінералів з просвіту шлунково-кишкового тракту. Термічна обробка нівелює такий негативний ефект.
  3. Диспепсичні розлади. Квасоля – високобілковий продукт. Надмірне надходження протеїнів в організм може активізувати процеси гниття і бродіння в просвіті кишечника, які проявляються у формі діареї, здуття живота, відходження газів.
  4. Алергічні реакції. в більшості випадків обумовлені сенсибілізацією організму до білків рослини. Можуть проявлятися по-різному.

Жінкам під час вагітності вживання сирої квасолі категорично заборонено, а максимальна добова доза термічно обробленої становить 100-120 грам.

слід грамотно підходити до включення квасолі в раціон через можливий розвиток небезпечних побічних ефектів. Сирі бобові культури вживати протипоказано.

Які бувають види квасолі?

У світі налічується понад 30 різних різновидів квасолі, однак, широке поширення набули тільки чотири:

  1. Квасоля звичайна. є найпопулярнішим різновидом. У їжу вживаються насіння і боби квасолі, які можуть мати червоний, білий, коричневий і навіть синій колір.
  2. Луновідная. має Білий, Строкатий або зеленуватий забарвлення бобів. Виділяється серед інших представників високим вмістом білка і вітамінів групи B.
  3. Рубінова. для харчових цілей використовуються тільки молоді боби або пророщені насіння квасолі. В іншому рослина є декоративним.
  4. Гостролистий. росте в дикій природі На території США і Мексики. Боби відрізняються великими розмірами (довжина – до 2 см) і стійкістю до посухи.
є 4 основних різновиди квасолі, які відрізняються зовнішнім виглядом, складом і особливостями обробітку.

Правила вибору та приготування

Нижче розглянуті особливості вибору і приготування бобової культури

Вибір

Незалежно від виду квасолі, рекомендується керуватися загальними правилами при виборі свіжих бобів:

  • Відсутність слизу та інших виділень на поверхні квасолі (вона повинна бути сипучої);
  • Відсутність нальоту (білого або чорного кольору), патологічних розростань на бобах;
  • Поверхня квасолі – гладка і блискуча.

При покупці стручкової квасолі самі стручки повинні бути щільними, твердими і пружними, стулки зімкнутими. Насіння всередині повинні з легкістю проглядатися і прощупуватися. При натисканні виділення соку і інших секретів неприпустимо.

Вибрати якісну консервовану квасолю досить важко. Необхідно ретельно вивчити банку на предмет дефектів (вм'ятин, відколів, слідів іржі) і перевірити термін придатності. Краще брати консерви з квасолі у власному соку.

Приготування

Єдиним корисним варіантом приготування є саме варена квасоля. Вживання в сирому вигляді неприпустимо, від смаження краще відмовитися. При запіканні в духовій шафі втрачаються практично всі смакові властивості.

Перед приготуванням слід:

  1. Ретельно промийте квасолю під холодною водою.
  2. Замочіть квасолю на 4-6 годин. Без замочування в бобах залишаться токсичні речовини, а час варіння зросте до 20 хвилин, що знищить значну частину біологічно активних речовин. Воду краще використовувати кімнатної температури.
  3. Злити воду і повторно промити квасолю.

Боби поміщаються в емальований посуд, заливаються водою доверху і варяться на повільному вогні від 10 до 30 хвилин (до готовності). У процесі варіння рекомендується періодично помішувати квасолю, кришкою не накривати.

Використання в кулінарії

На основі квасолі є маса рецептів страв. Наприклад, можна приготувати:

  • Салати( з куркою, крабовими паличками, морквою по-корейськи, картоплею і грибами, вінегрет);
  • Супи ("лобіо", суп-пюре, "лобахашу"»;
  • Овочеве рагу (тушкована квасоля відмінно поєднується з баклажанами, томатами і кабачками);
  • Соуси для котлет і фрикадельок (італійська з томатною пастою, з яловичою або курячою печінкою);
  • Стулки, листя, шкірка (лушпиння) квасолі використовуються в народній медицині для приготування відварів і настоїв.
Квасоля – універсальна рослина, яка поєднується з безліччю продуктів. Головне-дотримуватися простих правил вибору, приготування і підготовки бобів.

Висновок

  1. Таким чином, квасоля представляє велику цінність для нашого організму. Вона багата білками, омега - 3 жирними кислотами, містить різні вітаміни і мінеральні комплекси.
  2. При регулярному вживанні вона покращує стан здоров'я серця і судин, нормалізує глікемічний профіль, запобігає розвитку онкологічних захворювань і сприяє схудненню.
  3. Важливо дотримуватися правил вибору і приготування продукту.