Чим корисний Морський гребінець для здоров'я-5 тез
Морський гребінець – один з популярних видів молюсків, який отримав визнання в кулінарії в багатьох країнах світу. Він містить масу цінних біологічно активних речовин.
Вчені стверджують, що морські гребінці мають важливі корисні властивості для здоров'я. Вони здатні забезпечити профілактику серцево-судинних і ендокринних захворювань, нормалізувати роботу головного мозку і навіть допомогти в схудненні.
5 корисних властивостей
Нижче представлені 5 тез про користь морських гребінців (з опорою на доказову базу).
1. Зміст цінних нутрієнтів
Морський гребінець-низькокалорійний (близько 112 калорій на 100 грам), але поживний морепродукт. У ньому містяться наступні корисні речовини:
Назва нутрієнта | відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам продукту) |
омега-3 жирні кислоти | 56 % |
вітамін В12 | 21 % |
кальцій | 11 % |
залізо | 18 % |
магній | 14 % |
фосфор | 32 % |
калій | 14 % |
цинк | 21 % |
мідь | 14 % |
селен | 39 % |
Таким чином, Гребінці є унікальним джерелом ряду життєво важливих мікроелементів, особливо цинку, міді, селену та омега – 3 кислот. Їх недолік в організмі людини пов'язують з високою частотою захворювань з боку серця і судин, імунної та ендокринної систем.
2. Допомога в схудненні
Морський гребінець – низькокалорійний продукт, багатий високоякісними білками.
Дослідження, проведені в США, демонструють , що навіть незначне обмеження калорійності добового раціону при адекватному споживанні білків сприяє вираженому зниженню маси тіла.
Білки викликають швидке механічне переповнення шлунка і підвищують відчуття ситості, в результаті людині потрібно менше їжі протягом наступних кількох годин.
Також вчені відзначають здатність білків морського гребінця прискорювати розпад жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб організму.
Експерти з Ісландії стверджують , що заміна будь-якої страви в раціоні на морепродукти (при незмінності загальної калорійності добового раціону) призводить до вираженої втрати ваги.
3. Підтримка здоров'я головного мозку
Гребінці багаті цинком, вітаміном В12 та омега-3 жирними кислотами, які регулюють діяльність центральної нервової системи .
При регулярному включенні молюсків в меню, за даними вчених з Великобританії, рідше зустрічаються нейродегенеративні захворювання (хвороба Альцгеймера), розлади психічної і когнітивної сфери .
За інформацією американського наукового співтовариства, вітамін B12 також знижує концентрацію гомоцистеїну в тканинах мозку, надлишок якого пов'язаний з високою частотою розвитку патологій психіатричного профілю.
Дивовижні дані приводять Індійські фахівці. Низький рівень вітаміну B12 в раціоні вагітних жінок призводить до того, що діти протягом перших 9 років життя стикаються з низкою порушень розвитку, відчувають труднощі із запам'ятовуванням і обробкою інформації.
4. Профілактика серцево-судинних захворювань
У складі морських гребінців є важливі для здоров'я серця і судин речовини: магній, калій, омега-3 поліненасичені кислоти.
Магній і калій, за інформацією американських вчених, викликають розслаблення стінок артерій, що призводить до зниження артеріального тиску. Подібна особливість дозволяє використовувати морепродукт для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики раннього розвитку гіпертонії.
Достатній рівень магнію та омега - 3 жирних кислот в організмі пов'язаний з рідкісною частотою фібриляції передсердь і ряду фатальних аритмій (тріпотіння шлуночків).
Особлива роль відводиться омега-3 жирним кислотам, які знижують рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові, незначно піднімають концентрації корисних ліпідів (ЛПВЩ).
При нормальному рівні холестерину в організмі рідше утворюються атеросклеротичні бляшки на внутрішніх стінках артеріального русла, в слідстві чого рідше зустрічаються такі патології, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку і т. п.
5. Профілактика захворювань щитовидної залози
Згідно з даними вчених зі Швейцарії, морські гребінці нормалізують вироблення гормонів щитовидної залози (Т3 і Т4), впливаючи на обмін речовин в тканинах цього органу.
Також морепродукт здатний запобігти ряд злоякісних і аутоімунних захворювань (Вузловий або дифузний токсичний зоб) щитовидної залози і, в деяких випадках, всього організму.
Можлива шкода
Незважаючи на всі лікувальні властивості, іноді морські гребінці здатні завдати шкоди здоров'ю. До числа часто зустрічаються побічних ефектів відносять:
- Отруєння. Гребінці здатні зберігати ртуть і ряд важких металів. При надмірному вживанні можуть мати місце симптоми отруєння. Дітям і вагітним жінкам слід вживати їх (як і інші продукти моря) в обмежених обсягах!
- Гельмінтози . В організмі молюска можуть бути присутніми паразити, які, при неповноцінній термічній обробці, «переселяються» в тіло людини.
- Диспепсичні розлади. Морепродукт, при надмірному прийомі, здатний викликати перевантаження шлунково-кишкового тракту і привести до таких симптомів, як нудота і блювота, здуття живота і спастичні болі по ходу товстого кишечника, порушення стільця.
- Алергічні реакції . Алергопатології на представників сімейства Молюски (в тому числі морських гребінців) зустрічаються у 10% населення і можуть проявлятися по-різному. Обумовлені сенсибілізацією організму на білок-тропомиозин.
Правила вибору та приготування
М'ясо морських гребінців, зважаючи на високу вартість (роздрібна ціна від 2 200 до 5 000 рублів) і труднощів, пов'язаних з виловом і транспортуванням, може доходити до покупця зіпсованим або бути предметом підробок.
Слід враховувати ряд особливостей, які дозволять вибрати виключно свіжий і корисний продукт:
- Запах. будь-який свіжий молюск повинен пахнути морем. Наявність рибного чи іншого запаху неприпустимо.
- Розмір. чим менше Морський гребінець – тим більше в ньому цінних поживних речовин і незначніше обсяг ртуті та інших важких металів.
- Колір м'яса. свіже м'ясо має рожевий, кремовий окрас, припустимо сіруватий відтінок.
Краще купувати свіжих або охолоджених молюсків. Їх раковина повинна бути закрита. Наявність не повністю змикаються стулок-ознака загибелі або наявності захворювань.
При покупці замороженого морепродукту потрібно правильне розморожування – 3-7 годин в холодильній камері, потім – 3-5 годин в холодній воді при кімнатній температурі.
Перед приготуванням потрібно видалення раковини, плівок і нашарувань. Найбільш корисний варіант термічної обробки-відварювання.
На основі морських гребінців можна приготувати масу страв: супи, салати, голубці, котлети. Вкрай популярні гребінці в розсолі і по-корейськи.
Висновок
- Морські гребінці – це поживний продукт, що містить безліч цінних білків і омега-3 поліненасичених жирів, а також вітамінів і мінералів.
- Морепродукт здатний запобігти великій кількості захворювань з боку серця і судин, ендокринної та центральної нервової систем, сприятливо позначитися на масі тіла.
- Головне – відповідально підійти до вибору і приготування.