Чим корисний Морський гребінець для здоров'я-5 тез

Морський гребінець – один з популярних видів молюсків, який отримав визнання в кулінарії в багатьох країнах світу. Він містить масу цінних біологічно активних речовин.

Вчені стверджують, що морські гребінці мають важливі корисні властивості для здоров'я. Вони здатні забезпечити профілактику серцево-судинних і ендокринних захворювань, нормалізувати роботу головного мозку і навіть допомогти в схудненні.

5 корисних властивостей

Нижче представлені 5 тез про користь морських гребінців (з опорою на доказову базу).

1. Зміст цінних нутрієнтів

Морський гребінець-низькокалорійний (близько 112 калорій на 100 грам), але поживний морепродукт. У ньому містяться наступні корисні речовини:

Назва нутрієнта відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам продукту)
омега-3 жирні кислоти 56 %
вітамін В12 21 %
кальцій 11 %
залізо 18 %
магній 14 %
фосфор 32 %
калій 14 %
цинк 21 %
мідь 14 %
селен 39 %

Таким чином, Гребінці є унікальним джерелом ряду життєво важливих мікроелементів, особливо цинку, міді, селену та омега – 3 кислот. Їх недолік в організмі людини пов'язують з високою частотою захворювань з боку серця і судин, імунної та ендокринної систем.

морські гребінці мають високий вміст важливих поживних речовин.

2. Допомога в схудненні

Морський гребінець – низькокалорійний продукт, багатий високоякісними білками.

Дослідження, проведені в США, демонструють , що навіть незначне обмеження калорійності добового раціону при адекватному споживанні білків сприяє вираженому зниженню маси тіла.

Білки викликають швидке механічне переповнення шлунка і підвищують відчуття ситості, в результаті людині потрібно менше їжі протягом наступних кількох годин.

Також вчені відзначають здатність білків морського гребінця прискорювати розпад жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб організму.

Експерти з Ісландії стверджують , що заміна будь-якої страви в раціоні на морепродукти (при незмінності загальної калорійності добового раціону) призводить до вираженої втрати ваги.

включення морепродуктів (в тому числі – морського гребінця) в раціон позитивно відбивається на масі тіла.

3. Підтримка здоров'я головного мозку

Гребінці багаті цинком, вітаміном В12 та омега-3 жирними кислотами, які регулюють діяльність центральної нервової системи .

При регулярному включенні молюсків в меню, за даними вчених з Великобританії, рідше зустрічаються нейродегенеративні захворювання (хвороба Альцгеймера), розлади психічної і когнітивної сфери .

За інформацією американського наукового співтовариства, вітамін B12 також знижує концентрацію гомоцистеїну в тканинах мозку, надлишок якого пов'язаний з високою частотою розвитку патологій психіатричного профілю.

Дивовижні дані приводять Індійські фахівці. Низький рівень вітаміну B12 в раціоні вагітних жінок призводить до того, що діти протягом перших 9 років життя стикаються з низкою порушень розвитку, відчувають труднощі із запам'ятовуванням і обробкою інформації.

Гребінці містять усі необхідні поживні речовини для нормальної роботи мозку .

4. Профілактика серцево-судинних захворювань

У складі морських гребінців є важливі для здоров'я серця і судин речовини: магній, калій, омега-3 поліненасичені кислоти.

Магній і калій, за інформацією американських вчених, викликають розслаблення стінок артерій, що призводить до зниження артеріального тиску. Подібна особливість дозволяє використовувати морепродукт для терапії (спільно з медикаментами) і профілактики раннього розвитку гіпертонії.

Достатній рівень магнію та омега - 3 жирних кислот в організмі пов'язаний з рідкісною частотою фібриляції передсердь і ряду фатальних аритмій (тріпотіння шлуночків).

Особлива роль відводиться омега-3 жирним кислотам, які знижують рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові, незначно піднімають концентрації корисних ліпідів (ЛПВЩ).

При нормальному рівні холестерину в організмі рідше утворюються атеросклеротичні бляшки на внутрішніх стінках артеріального русла, в слідстві чого рідше зустрічаються такі патології, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку і т. п.

вживання морських гребінців – простий спосіб забезпечити надійний захист серця і судин від найбільш поширених серцево-судинних захворювань.

5. Профілактика захворювань щитовидної залози

Згідно з даними вчених зі Швейцарії, морські гребінці нормалізують вироблення гормонів щитовидної залози (Т3 і Т4), впливаючи на обмін речовин в тканинах цього органу.

Також морепродукт здатний запобігти ряд злоякісних і аутоімунних захворювань (Вузловий або дифузний токсичний зоб) щитовидної залози і, в деяких випадках, всього організму.

включення морських гребінців в раціон позитивно відбивається на роботі щитовидної залози.

Можлива шкода

Незважаючи на всі лікувальні властивості, іноді морські гребінці здатні завдати шкоди здоров'ю. До числа часто зустрічаються побічних ефектів відносять:

  1. Отруєння. Гребінці здатні зберігати ртуть і ряд важких металів. При надмірному вживанні можуть мати місце симптоми отруєння. Дітям і вагітним жінкам слід вживати їх (як і інші продукти моря) в обмежених обсягах!
  2. Гельмінтози . В організмі молюска можуть бути присутніми паразити, які, при неповноцінній термічній обробці, «переселяються» в тіло людини.
  3. Диспепсичні розлади. Морепродукт, при надмірному прийомі, здатний викликати перевантаження шлунково-кишкового тракту і привести до таких симптомів, як нудота і блювота, здуття живота і спастичні болі по ходу товстого кишечника, порушення стільця.
  4. Алергічні реакції . Алергопатології на представників сімейства Молюски (в тому числі морських гребінців) зустрічаються у 10% населення і можуть проявлятися по-різному. Обумовлені сенсибілізацією організму на білок-тропомиозин.
рекомендується уважно підходити до включення морських гребінців в раціон через наявність протипоказань і ймовірності розвитку побічних ефектів.

Правила вибору та приготування

М'ясо морських гребінців, зважаючи на високу вартість (роздрібна ціна від 2 200 до 5 000 рублів) і труднощів, пов'язаних з виловом і транспортуванням, може доходити до покупця зіпсованим або бути предметом підробок.

Слід враховувати ряд особливостей, які дозволять вибрати виключно свіжий і корисний продукт:

  1. Запах. будь-який свіжий молюск повинен пахнути морем. Наявність рибного чи іншого запаху неприпустимо.
  2. Розмір. чим менше Морський гребінець – тим більше в ньому цінних поживних речовин і незначніше обсяг ртуті та інших важких металів.
  3. Колір м'яса. свіже м'ясо має рожевий, кремовий окрас, припустимо сіруватий відтінок.

Краще купувати свіжих або охолоджених молюсків. Їх раковина повинна бути закрита. Наявність не повністю змикаються стулок-ознака загибелі або наявності захворювань.

При покупці замороженого морепродукту потрібно правильне розморожування – 3-7 годин в холодильній камері, потім – 3-5 годин в холодній воді при кімнатній температурі.

Перед приготуванням потрібно видалення раковини, плівок і нашарувань. Найбільш корисний варіант термічної обробки-відварювання.

На основі морських гребінців можна приготувати масу страв: супи, салати, голубці, котлети. Вкрай популярні гребінці в розсолі і по-корейськи.

є ряд тонкощів вибору і приготування морських гребінців, які рекомендується враховувати.

Висновок

  1. Морські гребінці – це поживний продукт, що містить безліч цінних білків і омега-3 поліненасичених жирів, а також вітамінів і мінералів.
  2. Морепродукт здатний запобігти великій кількості захворювань з боку серця і судин, ендокринної та центральної нервової систем, сприятливо позначитися на масі тіла.
  3. Головне – відповідально підійти до вибору і приготування.