Чим корисні кальмари для здоров'я-7 наукових фактів

М'ясо кальмарів – дієтичний продукт, багатий цінними білками, жирними кислотами, мінеральними речовинами і вітамінами.

Ряд досліджень вказує на відчутні корисні властивості кальмарів для здоров'я. Стверджується, що їх регулярний прийом знижує хронічне запалення, покращує роботу мозку і навіть продовжує життя людини.

7 корисних властивостей

Нижче представлені 7 головних фактів про користь кальмарів для нашого організму, які мають наукове обгрунтування.

1. Багате джерело поживних речовин

Кальмар має невелику калорійність (близько 92 калорій на 100 грам), але містить багато біологічно активних речовин:

Назва нутрієнта приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
вітамін В1 12 %
вітамін В12 43 %
Вітамін Е 15 %
вітамін PP 38 %
калій 11 %
магній 23 %
фосфор 31 %
залізо 6 %
йод 200 %
кобальт 950 %
селен 82 %
цинк 15 %
омега-3 жирні кислоти 83 %

Кожен компонент складу унікальний за своїми властивостями і життєво необхідний організму людини, наприклад:

  • Вітамін В12 підтримує кровотворення і роботу центральної нервової системи;
  • Фосфор бере участь в окисно-відновних процесах і підвищує мінеральну щільність кісток ;
  • Омега-3 жирні кислоти захищають серцево-судинну систему від утворення атеросклеротичних бляшок.
кальмари відрізняються унікальним складом, що поєднує в собі ряд важливих біологічно активних речовин.

2. Пригнічення хронічного запалення

Хронічне запалення – фізіологічний, але вкрай небезпечний процес в організмі, з яким пов'язаний розвиток безлічі хронічних патологій з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем, а також поява злоякісних пухлин.

Даний механізм також прискорює старіння.

Іранські дослідження виявили , що вітамін B12, яким багаті кальмари, здатний пригнічувати хронічне запалення. В ході експерименту спостерігалося зниження всіх ключових маркерів запалення.

Також протизапальну і антиоксидантну дію мають селен, цинк і омега-3 поліненасичені кислоти, які містяться в м'ясі кальмара в досить великих кількостях.

вживання кальмарів – простий спосіб знизити рівень хронічного запалення, і тим самим захистити власний організм від раку і хронічних захворювань.

3. Уповільнення старіння

В основі підтримки життя лежить постійний поділ клітин. На жаль, з кожним подвоєнням спостерігається вкорочення теломерів – особливих ділянок хромосом.

В кінцевому рахунку теломери зменшуються до такого рівня, при якому клітини втрачають здатність до поділу і гинуть, в слідстві чого вмирає і макроорганізм.

Праці вчених, проведені на базі Національного інституту здоров'я (США) показали , що кальмари, за рахунок наявності в складі вітаміну B12, уповільнюють вкорочення теломерів і сприяють збільшенню тривалості життя.

кальмари борються з головною причиною старіння організму – укороченням теломерів.

4. Профілактика анемії

Одна з найпоширеніших причин анемії-дефіцит вітаміну B12, який може мати місце при поганому харчуванні.

Також дефіцит виникає при захворюваннях кісткового мозку або шлунково-кишкового апарату, хронічної інтоксикації або активному зростанні ракових пухлин будь-якої локалізації.

Кальмари багаті вітамін B12. Додавання їх в раціон може використовуватися з метою профілактики і навіть терапії (спільно з лікарськими препаратами) B12-дефіцитної анемії.

Проблема особливо актуальна для літніх людей, коли частота розвитку анемії максимальна.

М'ясо кальмара містить вітамін В12, який відіграє важливу роль у кровотворенні та забезпечує профілактику анемії.

5. Зниження ваги

Всього 100 грамів м'яса кальмара забезпечують 25% від добової потреби організму в білку.

Важливо відзначити, що кальмари – джерело високоякісних протеїнів, що містять безліч незамінних амінокислот.

Американські фахівці встановлено , що споживання будь-яких високобілкових продуктів (в тому числі кальмарів), підвищує вироблення гормонів, що відповідають за розвиток почуття ситості (холецистокінін, пептид YY). В результаті знижується тяга до їжі протягом наступних кількох годин (від 4 до 6).

При цьому подібні дієти демонструють більш високі результати, ніж банальне обмеження калорійності добового раціону. Дані відомості приводять вчені з Нової Зеландії.

регулярне вживання кальмарів може стати грамотною стратегією, спрямованої на схуднення і підтримку маси тіла.

6. Нормалізація роботи головного мозку

Всі вітаміни групи В (особливо ціанокобаламін), за даними експертної групи з США, сприятливо відбиваються на функціональному і анатомічному стан головного мозку .

Вітаміни групи B відповідають за мієлінізацію нервових волокон і регуляцію обмінних процесів в тканинах центральної нервової системи.

При систематичному попаданні цих вітамінів в організм рідше зустрічаються стресові розлади і депресія , знижується ризик появи нейродегенеративних відхилень (наприклад, хвороби Альцгеймера).

включення кальмарів в систему харчування – запорука підтримки стабільної роботи головного мозку.

7. Запобігання серцево-судинним захворюванням

Відхилення з боку серця і судин займають лідируючі позиції по захворюваності протягом останніх десятків років і є головною причиною смертності в світі.

Прийом кальмарів здатний захистити організм людини від деяких з них.

В їх м'ясі міститься досить велика кількість калію, який викликає розслаблення стінок артерій і зниження артеріального тиску за рахунок падіння загального периферичного опору. Подібна властивість може використовуватися в цілях профілактики і терапії гіпертонічної хвороби.

Також кальмари, за рахунок наявності в складі омега - 3 жирних кислот, знижують рівень холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові, незначно піднімають концентрацію корисних ліпідів (ЛПВЩ).

В результаті знижується ризик утворення атеросклеротичних бляшок на внутрішніх стінках артерій, які згодом можуть бути пошкоджені і обкладені тромботичними масами. Саме цей патологічний процес є провідною причиною розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, інсультів, хронічної ішемії мозку зі зниженням когнітивного потенціалу.

Відзначається також здатність омега-3 поліненасичених кислот зменшувати ймовірність появи фатальних аритмій, особливо на тлі ішемічної хвороби серця.

кальмари запобігають розвитку найпоширеніших і небезпечних серцево-судинних захворювань.

Можлива шкода

Вживання кальмарів, як і інших морепродуктів, пов'язане з низкою ризиків і може завдати шкоди здоров'ю. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносять:

  1. Отруєння. організм кальмара (хоча і в меншій мірі в порівнянні з іншими морепродуктами) здатний акумулювати в собі ртуть і ряд інших важких металів, присутніх в морській воді. При надмірному включенні м'яса кальмарів в раціон (понад 500 грам в день, 4 кг в тиждень) можуть проявитися симптоми отруєння. Слід бути особливо уважним при включенні кальмарів в меню дітей і вагітних жінок.
  2. Диспепсичні розлади. при надмірному вживанні, морепродукт здатний викликати перевантаження шлунково-кишкового тракту і привести до таких симптомів, як нудота і блювота, здуття живота і спастичні болі по ходу товстого кишечника, порушення стільця.
  3. Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму на окремі білки м'яса кальмарів. Алергопатології, пов'язані з цим морепродуктом, мало вивчені і можуть мати непередбачуваний характер (від папульозної висипки до анафілактичного шоку).
рекомендується уважно підходити до включення кальмарів в раціон через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Як вибрати і приготувати?

Щоб отримати максимум користі, слід дотримуватися ряду рекомендацій щодо вибору та приготування кальмарів.

Вибір

В першу чергу краще уникати покупки сушених і копчених кальмарів (так званих &171;закусок до пива&187;). Вони практично позбавлені цінних нутрієнтів, при цьому містять консерванти, підсилювачі смаку та інші шкідливі речовини.

Консервовані кальмари Купувати можна, але краще віддавати перевагу продуктам у власному соку або в розсолі, але не в маслі.

Але найкраще віддавати перевагу свіжим морепродуктам і готувати їх вдома.

Перед покупкою сирих кальмарів рекомендується враховувати ряд особливостей:

  1. Регіон. найбільш смачними і корисними вважаються кальмари, виловлені в далекосхідних водах.
  2. Зовнішній вигляд. шкірка повинна мати сіруватий, рожевий або фіолетовий відтінок. Наявність іншого забарвлення вказує на перенесені захворювання, бактеріальні або грибкові інфекції.
  3. Колір м'яса. у нормі тушка має кремовий окрас (припустимо рожевий відтінок). Наявність жовтого або фіолетового кольору вказує на багаторазове розморожування або зіпсованість продукту.
  4. Консистенція м'яса. у нормі м'ясо пружне, еластичне і щільне. В'ялість або розпушеність вказують на багаторазове розморожування (не менше 5 разів).

Рекомендується віддавати перевагу неочищеним кальмарам. Наявність шкірки-ознака відсутності хімічних речовин, які часто застосовуються для додання товарного вигляду і збільшення термінів придатності.

Також важливо купувати цілі тушки. Поширені кільця кальмарів отримують від великих видів, що мають жорстке м'ясо. Як правило, кільця піддаються неодноразовій термічній і хімічній обробці. А ось окремо щупальця або навіть чорнило кальмара купувати допустимо.

Підготовка та очищення

Перед приготуванням необхідно видалити шкірку і внутрішні органи кальмара. Для цього потрібно:

  1. Розморозити тушку. Бажано робити це природним способом: для початку перекласти в холодильну камеру на 5-8 годин, потім залишити в холодній (злегка солоній) воді на 3-4 години.
  2. Видаліть шкірку і плівку під нею. Щоб прискорити цей процес можна обдати розморожені кальмари окропом, потім знову занурити в холодну воду. Велика частина зійде сама.
  3. Зробити Видалення всіх нутрощів, включаючи «хребет».
  4. Ретельно промити м'ясо під проточною водою.

Приготування

Є багато способів приготування кальмарів.

Широко застосовуються варені, смажені, тушковані кальмари, а також приготовані в пароварці, на грилі або ж запечені духовці. Також вдома можна їх солити, маринувати, в'ялити і сушити.

Однак найбільш корисним варіантом є відварені кальмари.

Стандартний рецепт виглядає наступним чином:

  1. Залити тушки окропом на 10 хвилин.
  2. Занурити м'ясо кальмара в заздалегідь підготовлену солону (0,5 ч.л. солі на 1,5 л води) киплячу воду.
  3. Варіть на повільному вогні близько 3-5 хвилин.
існує ряд тонкощів стосовно вибору і приготування кальмарів, які дозволять отримати дійсно якісний і смачний кінцевий продукт.

Висновок

  1. Таким чином, кальмари поєднують в складі безліч біологічно активних речовин (вітамінів, мінералів, білків і омега-3 жирних кислот).
  2. Вони здатні знизити ризик розвитку найпоширеніших захворювань, нормалізувати масу тіла, поліпшити когнітивні функції і навіть продовжити життя.
  3. Не менш важливо знати основні правила вибору якісного продукту на прилавках магазину і віддавати перевагу варінні, ніж іншим методам приготування.