які морепродукти найкорисніші на думку вчених-Топ-8
Практично всі морепродукти багаті цінними білками, вітамінами, мінералами, антиоксидантами та омега-3 жирними кислотами.
Вчені пов'язують їх вживання з міцним здоров'ям і довголіттям за рахунок зниження ризику розвитку найбільш поширених захворювань у людини.
Топ-8 найбільш корисних
Нижче представлені 8 морепродуктів, які можна сміливо назвати найкориснішими на планеті.
1. Устриця
Устриці містять велика кількість цінних поживних речовин: вітаміну D і групи B, заліза, цинку, міді та селену.
Селен, на думку австралійських вчених, знижує ризик розвитку безлічі патологій з боку щитовидної залози. Вітамін D підтримує міцність кісток і, в поєднанні з цинком, відповідає за функціональну активність імунної системи.
Устриці можна використовувати з метою схуднення, так як пригнічують центри голоду в головному мозку.
Крім того, їх прийом сприяє профілактиці B12 - і залізодефіцитних анемій.
Китайські вчені також підкреслюють здатність устриць запобігати маніфестацію цукрового діабету II типу за рахунок гальмування інсулінорезистентності.
2. Дикий лосось
Лосось – це найпопулярніша риба в світі. Він багатий цінними омега-3 жирними кислотами, які запобігають розвитку цукрового діабету II типу, злоякісних пухлин, ожиріння і ряду захворювань з боку серцево-судинної системи.
Лосось також містить величезна кількість вітаміну D, який регулює сон, підтримує мінеральну щільність кісткових тканин, відповідає за роботу імунної системи .
Крім того, він багатий астаксаніном-найпотужнішим антиоксидантом, який пригнічує хронічне запалення і знижує вплив вільних радикалів на всі клітини організму.
3. Восьминіг
Восьминіг, хоч і мало популярний, зміг отримати визнання практично у всіх кухнях світу.
Він містить велика кількість вітамінів групи B, селену і заліза, які обумовлюють:
- Профілактика та терапія анемій;
- Покращення когнітивної сфери (пам'ять, мислення, увага);
- Профілактику нейродегенеративних патологій;
- Зниження ризику раку та хронічних захворювань;
- Нормалізацію роботи щитовидної залози .
4. Форель
Форель – один з найкорисніших делікатесів. Відмінні риси риби-низький вміст ртуті в складі і висока стійкість до збудників.
При вживанні форелі ризик отруєння або інтоксикації вкрай низький. А її м'ясо має мало жиру, що робить його дієтичним продуктом і відмінним компонентом в раціоні спортсменів.
За даними американських досліджень, форель містить ряд цінних білків, які підтримують масу м'язової тканини і забезпечують профілактику саркопенії – атрофії м'язових волокон у осіб похилого віку.
Форель, за рахунок високого рівня білків і низького вмісту жирів у складі, рекомендована спортсменам та особам похилого віку з метою підтримки м'язової маси.
5. Креветка
Креветки рясніють цінними нутрієнтами: вітаміни (B12), мінерали (селен, цинк, залізо, фосфор), омега-3 жирні кислоти і антиоксиданти.
Морепродукт надає виражену антиоксидантну дію, зменшуючи ймовірність появи ракових пухлин і патологій з боку серця і судин, ендокринної системи.
Також креветки підвищують естетичні властивості шкірних покривів, запобігають облисіння і можуть надати істотну допомогу в підтримці і зниженні маси тіла.
Креветки здатні поліпшити зовнішній вигляд шкіри і захистити організм від найпоширеніших патологій.
6. Скумбрія
Скумбрія - недорога біла риба, що має насичений смак. Є одним з лідерів за вмістом омега-3 жирних кислот і вітаміну B12.
Цей вид риби покращує функціональні показники головного мозку ( пам'ять , увага, мислення, переносимість стресових навантажень будь-якого роду) і володіє найпотужнішою антиоксидантною активністю.
Скумбрія може знизити ймовірність злоякісної трансформації клітин, а також ризик розвитку цукрового діабету II типу і серцево-судинних розладів.
Високий рівень вітаміну B12 робить скумбрію цінним продуктом в разі наявності анемії, обумовленої хронічними патологіями шлунка і дванадцятипалої кишки.
7. Оселедець
Оселедець - вкрай поживний мешканець Тихого і Атлантичного океанів.
Вона відрізняється високим вмістом вітаміну B12. Це дозволяє використовувати рибу з метою терапії B12-дефіцитної анемії і покращення когнітивної сфери (пам'ять, увага, мислення).
За даними дослідників з США, оселедець також володіє потужним протизапальним ефектом, порівнянним за дією з нестероїдними анальгетиками. Крім цього, риба запобігає ряд захворювань онкологічного, кардіологічного та ендокринологічного профілів.
8. Сардина
Сардини - одні з найдешевших, але вкрай корисних різновидів риб. Зазвичай вживаються в консервованому вигляді.
Вони багаті омега-3 поліненасиченими жирними кислотами (100 грам риби забезпечують добову потребу).
Також продукт містить колосальні обсяги кальцію, заліза, вітамінів групи B і селену. Регулярне вживання сардин пов'язане з багатьма перевагами для організму:
- Профілактика анемії;
- Запобігання серцево-судинних захворювань;
- Зниження ризику розвитку злоякісних пухлин;
- Нормалізація роботи головного мозку і профілактика нейродегенеративних захворювань.
Поради щодо вибору та прийому
Морепродукти вимагають особливої уваги при виборі, зберіганні і приготуванні, так як при найменшій зміні температурного режиму приходять в непридатність.
Вибір
Щодо креветок існують наступні правила вибору:
- Упаковка та маркування. на пачці обов'язково повинні бути вказані: дата вилову і виробництва, терміни зберігання (зазвичай від 4 до 10 місяців).
- Зовнішній вигляд. якісні креветки – цілі, одного розміру і кольору. Наявність будь – яких плям або смуг на панцирі, а також порушення його цілісності-ознака поганого продукту.
Для устриць алгоритм вибору такий:
- Термін вилову. слід купувати устриць, улов яких був здійснений з вересня по квітень. В інший час вони розмножуються і містять більше жирів.
- Раковина. при спробі відкрити раковину вона повинна відразу ж закриватися. Злегка відкриті стулки, витікання соків чи інших речовин неприпустимо.
- Запах. свіжі морепродукти практично не мають запаху. Аромат риби чи інших домішок – ознака зіпсованості.
- Зовнішній вигляд. при покупці устриць без раковин всі вони повинні бути однакового кольору і розміру; не мати плям, смуг.
А якісна риба повинна відповідати наступним критеріям:
- Спосіб зберігання. слід віддавати перевагу охолодженій або свіжозамороженій рибі. Тривала заморозка значно знижує обсяг поживних речовин в складі.
- Зовнішній вигляд. у хорошої риби луска блискуча і ціла, слиз, білі і жовті плями відсутні. Очі повинна бути опуклими і блискучими, а тіло – пружним і еластичним (при натисканні ямка не залишається).
Приготування та прийом
При вживанні морепродуктів в сирому вигляді високий ризик зараження різними захворюваннями (при тепловій обробці збудники гинуть) або отруєння (наприклад, ртуттю).
Найбільш переважними варіантами кулінарної обробки є:
- Відварювання;
- Гасіння;
- Запікання в духовій шафі.
При виборі консервованих варіантів краще віддавати перевагу морепродуктів в розсолі або власному соку, але не в маслі. Також можна використовувати так звані &171;Морські коктейлі&187;.
Висновок
- Майже будь-які морепродукти надзвичайно поживні. Однак, навіть серед них виділяють ряд представників, які найбільш корисні для організму людини.
- При регулярному включенні перерахованих вище морепродуктів в раціон поліпшується здоров'я всіх систем організму, рідше зустрічаються злоякісні пухлини, нормалізується маса тіла, зберігається щільність кісток і обсяг м'язових волокон.
- Рекомендується з особливою обережністю підходити до вивчення продуктів на прилавках магазинів і вибору способу приготування, щоб максимально зберегти їх біологічний потенціал.