Чим корисна оселедець-7 фактів про її вплив на здоров'я

Оселедець – цінна промислова риба, що мешкає переважно в морях Атлантичного, Тихого і Північного Льодовитого океанів. Є невід'ємним блюдом російської та європейської кухні.

Риба багата вітамінами (особливо D і B12), селеном і омега-3 жирними кислотами, які вкрай важливі для здоров'я.

В останні роки все більше досліджень підкреслюють відчутну користь оселедця для людини. Вона здатна поліпшити здоров'я серця і судин, нормалізувати роботу центральної нервової, кровотворної та ендокринної систем, знизити ризик розвитку вікових захворювань.

7 корисних властивостей

Нижче представлені 7 позитивних властивостей, якими володіє оселедець (з опорою на доказову базу).

1. Цінний склад

Оселедець має середню калорійність (близько 158 калорій на 100 грам). При цьому вона містить ряд цінних біологічно активних компонентів:

назва речовини відсоток від добової потреби на 100 грам продукту
білки 23,6 %
вітамін В2 13 %
вітамін В5 13 %
вітамін В6 15 %
вітамін В12 456 %
вітамін D 42 %
Вітамін Е 7 %
нікотинова кислота 16 %
калій 13 %
сірка 18 %
фосфор 30 %
залізо 6 %
мідь 9 %
селен 66 %
цинк 8 %
омега-3 жирні кислоти 100 %

Цінні речовини в складі оселедця виконують ряд важливих функцій, наприклад:

  • Вітаміни групи В забезпечують злагоджену роботу всіх відділів центральної нервової системи, сприяють кровотворенню, регулюють обмін речовин;
  • Нікотинова кислота покращує стан шкіри;
  • Калій нормалізує рівень артеріального тиску;
  • Селен попереджає розвиток захворювань щитовидної залози.

Таким чином, вживання оселедця – досить простий і ефективний спосіб отримати ряд незамінних поживних речовин.

2. Поліпшення здоров'я серця і судин

Дивно, але оселедець здатна забезпечити надійну профілактику ряду хвороб серця і судин завдяки декільком механізмам.

Індійські експерти виявили здатність оселедця регулювати рівень холестерину і його атерогенних фракцій в крові, і тим самим запобігати появі атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

Також риба знижує рівень артеріального тиску (завдяки великій кількості калію і омега-3 жирних кислот в складі) і може забезпечити профілактику тахи - і брадиаритмий.

Оселедець може застосовуватися для полегшення перебігу і профілактики таких захворювань, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія мозку, а також істотно знижувати ризик появи інфаркту міокарда або інсульту.

Також вона є джерелом незамінних білків. як стверджують швейцарські вчені, її вживання в кілька разів корисніше звичної яловичини або свинини .

оселедець містить цінні омега-3 поліненасичені кислоти і калій, які знижують ризик появи найпоширеніших серцево-судинних патологій.

3. Протизапальний ефект

Хронічне запалення – фізіологічний, але вкрай небезпечний процес в організмі людини. Все більше вчених пов'язую його високу активність з ранньою появою злоякісних пухлин і різних хронічних захворювань.

Американські фахівці підкреслюють здатність оселедця (за рахунок наявності в складі омега-3 жирних кислот) пригнічувати хронічне і гостре запалення. При цьому риба порівнянна по ефективності з рядом досить токсичних препаратів з групи нестероїдних протизапальних засобів (ібупрофен).

Ще оселедець може полегшити перебіг будь-яких запальних захворювань в організмі, навіть ревматоїдного артриту.

оселедець покращує перебіг гострих запальних процесів і уповільнює активність хронічного запалення, що приводить до ранньої появи хронічних захворювань і раку.

4. Поліпшення психічного здоров'я

За даними вчених з США, омега-3 жирні кислоти позитивно впливають на центральну нервову систему і можуть використовуватися для корекції психічних розладів, частота яких неухильно зростає у зв'язку з високою поширеністю куріння, ожиріння і серцево-судинних захворювань.

Ізраїльські вчені підкреслюють високу ефективність омега - 3 кислот в поліпшенні течії депресії у дорослих і дітей. Ефект не порівнювався з медикаментами, але значно перевершує плацебо.

Омега-3 жирні кислоти також показують високі результати в плані терапії дефіциту уваги, сприятливо позначаються на успішності дітей і роботі головного мозку в цілому (нормалізується пам'ять, увага і мислення).

Не менш важлива роль відводиться вітаміну D в складі оселедця. Ця речовина (в сукупності з поліненасиченими кислотами) збільшує вироблення серотоніну, який підвищує настрій і покращує перебіг обсесивно-компульсивних і біполярних розладів, а також шизофренії.

регулярне вживання оселедця – запорука стабільної роботи головного мозку і профілактики ряду психічних розладів.

5. Профілактика вікових захворювань

Старіння є фізіологічним процесом, в процесі якого згасає робота всіх органів і систем. Спостерігається розвиток остеопорозу, саркопенії, хвороби Альцгеймера або піку, а також інших патологій.

Шотландські фахівці виявили здатність омега-3 кислот, що входять до складу риби, підвищувати інтенсивність обмінних процесів в м'язовій тканині. В результаті рідше зустрічаються атрофічні зміни (саркопенія), повільніше згасає повсякденна активність.

Дослідження австралійських вчених показують , що омега-3 жирні кислоти в складі оселедця також ефективні для профілактики і уповільнення прогресування дегенеративних захворювань центральної нервової системи (хвороба Альцгеймера).

Вітамін D, також входить до складу риби, відновлює мінеральний баланс кісткової тканини і запобігає появі остеопорозу. Така властивість особливо актуально для осіб похилого віку і жінок після менопаузи.

оселедець, як і багато інших сортів риби, може бути включена в раціон з метою уповільнення вікових трансформацій організму.

6. Профілактика анемії

Анемія – досить поширений стан, частота якого зростає з віком.

Провідними причинами відхилення є недолік заліза або вітаміну B12 в організмі через безліч причин: від поганого харчування до перебігу злоякісних процесів.

Оселедець здатна повністю перекрити добову потребу організму у вітаміні B12, а також надати невеликі обсяги заліза. Дані речовини вкрай важливі для забезпечення адекватного кровотворення.

оселедець може застосовуватися для профілактики анемій, пов'язаних з нестачею заліза або вітаміну B12.

7. Підтримка здоров'я щитовидної залози

У складі Атлантичного оселедця є велика кількість селену. Цей мінерал має високу антиоксидантну активність і забезпечує захист всіх тканин організму (переважно – щитовидної залози) від злоякісних пухлинних процесів.

Регулярне адекватне надходження селену в організм пов'язано з рідкісною зустрічаністю аутоімунних і запальних патологій щитовидної залози, нормальним тиреоїдним фоном.

вживання оселедця позитивно відбивається на роботі щитовидної залози – важливого ендокринного органу.

Безпека, можлива шкода

У більшості випадків включення оселедця в раціон позитивно відбивається на стані здоров'я. Однак є ряд винятків з правила. До числа побічних явищ можна віднести наступні:

  1. Отруєння ртуттю. на жаль, у багатьох видах риби спостерігається високий вміст ртуті. Оселедець, хоч і відрізняється низькою концентрацією цього елемента, при споживанні у великих обсягах може спровокувати отруєння.
  2. Алергічні реакції. оселедець – високоалергенний продукт. Найбільш поширеними проявами гіперчутливості є: кропив'янка, ізольований свербіж шкіри, подразнення слизових оболонок травного тракту з порушенням стільця.

Окремо слід зазначити, що оселедець заборонено вживати спільно з інгібіторами моноаміноксидази (ІМАО). Подібна взаємодія знижує ефективність медичних препаратів і підвищує їх токсичність.

включення риби в раціон пов'язане з низкою ризиків і протипоказань, які необхідно враховувати.

Вибір і приготування

Будь-яку рибу рекомендується вживати хоча б 1-2 рази на тиждень.

Оселедець може вживатися в сирому вигляді, проте найбільш поширеним варіантом є солона або маринована риба.

Великим попитом користується також ікра оселедця. Вона відрізняється високим вмістом вітамінів (A, E, групи B, D), заліза і фосфору.

При виборі солоного оселедця слід віддавати перевагу високому вмісту солі. У слабосоленої риби може спостерігатися зростання патогенних мікроорганізмів.

Менш поширеними способами кулінарної обробки є:

  • Обсмажування на сковороді;
  • Приготування на пару;
  • Запікання в духовій шафі;
  • Відварювання.

Для подібних варіантів слід вибирати свіжу, охолоджену або свіжоморожену рибу.

Існує ряд правил, що дозволяють відрізнити якісний продукт:

  1. Зябра. повинні бути темно-червоного кольору, пружними.
  2. Луска. у свіжої риби вона завжди ціла, має характерний блиск і приємний запах.
  3. Хвіст і плавники. відрізняються еластичністю, звисають з долоні.
  4. Тіло. має бути пружним. При натисканні ямки не утворюються.

На основі риби можна приготувати багато різних страв: супи, салати (оселедець під шубою), пироги.

Від покупки консервованої оселедця, особливо в маслі, краще відмовитися. У консервах практично відсутні біологічно активні речовини, але міститься ряд шкідливих хімічних речовин.

оселедець – досить універсальний продукт, який поєднується з більшістю страв. Рекомендується ретельно підходити до вибору риби на прилавках магазинів і віддавати перевагу корисним методам кулінарної обробки.

Висновок

  1. Таким чином, оселедець – вкрай цінний морепродукт. Вона поєднує в складі багато вітамінів, мінералів і поліненасичених кислот.
  2. При регулярному вживанні вона позитивно відбивається на роботі серцево-судинної, кровотворної, центральної нервової та опорно-рухової систем, може застосовуватися для підтримки функціонування щитовидної залози і боротьби зі старінням.
  3. Однак весь обсяг корисних якостей може бути зведений до нуля при виборі неякісної риби або некоректного способу кулінарної обробки.