Чим корисна і шкідлива свинина-6 наукових фактів

Свинина – один з найбільш часто вживаних видів м'яса в світі. Вона містить велику кількість білків, вітамінів і мінералів, які позитивно впливають на організм людини.

Вчені стверджують, що вживання свинини допоможе зберегти м'язову масу, поліпшити фізичну продуктивність, знизити ризик розвитку ряду захворювань з боку головного мозку і щитовидної залози.

Однак надмірне вживання свинини пов'язане з негативними наслідками для здоров'я. Вона протипоказана при наявності серцево-судинних і деяких інших захворювань.

6 корисних властивостей

Нижче представлені 6 головних фактів про користь свинини з опорою на доказову базу.

1. Джерело поживних речовин

Свинина має досить високу калорійність – від 220 до 290 калорій на 100 грам продукту і містить наступні біологічно активні речовини:

найменування компонента питома вага або відсоток від добової потреби (на 100 грам м'яса)
білки близько 26 грам
жири близько 21 грам
вуглеводи 0 грам
вітамін В1 35 %
вітамін В3 19 %
вітамін В12 15 %
вітамін D 14 %
вітамін В6 13 %
натрій 49 %
селен 18 %
фосфор 14 %
цинк 14 %
калій 8 %
залізо 4 %

М'ясо більшою мірою складається з білків з незамінними амінокислотами (гістидин, лізин, лейцин, треонін, валін і фенілаланін і т.п.). Це робить його вкрай корисним для осіб, які займаються активними фізичними тренуваннями або відновлюються після важких оперативних втручань.

Вітаміни та мінерали у складі свинини також мають важливі корисні властивості:

  1. Вітамін В1. відіграє важливу роль у роботі ферментативних систем.
  2. Селен. має антиоксидантну дію і зміцнює імунітет .
  3. Цинк. важливо для здоров'я головного мозку і роботи імунної системи.
  4. Вітамін В3. бере участь в утворенні формених елементів крові і роботі нейронів.
  5. Вітамін В12. необхідний для синтезу еритроцитів і окислювально-відновних процесів.
  6. Вітамін В6. регулює обмін речовин, відповідає за ріст і розвиток організму.
  7. Фосфор. підтримує міцність кісток і метаболізм в цілому.
  8. Залізо. необхідно для коректної роботи червоного паростка крові.
Свинина – багате джерело цінних речовин, необхідних для злагодженого росту і розвитку всіх тканин організму, а також підтримки обмінних процесів на належному рівні.

2. Збереження м'язової маси

Свинина, як і більшість продуктів тваринного походження, відрізняється високим вмістом білкових речовин, які важливі для підтримки і нарощування м'язової маси.

Регулярні фізичні вправи в поєднанні з достатнім споживанням білка – запорука збереження м'язів.

Фахівці Техаського університету (США) виявлено , що недостатнє вживання білка може викликати розвиток атрофії м'язових волокон (при надмірних навантаженнях) або розвиток саркопенії (у літніх людей) – вікової дегенерації структури м'язів.

Зменшення маси м'язових волокон неминуче призводить до обмеження фізичної активності і зниження якості життя, тому раціон повинен включати достатню кількість білка – близько 120-150 грам на добу.

регулярне вживання свинини позитивно відбивається на м'язовій масі. Особливо це важливо в літньому віці, а також при регулярних заняттях спортом.

3. Підвищення фізичної працездатності

Регулярне вживання м'яса не тільки сприяє підтримці і набору м'язової маси, але і покращує функцію опорно-рухового апарату.

Свиняче м'ясо містить велику кількість цінних біологічно активних речовин: креатину, таурину і бета-аланіну.

Креатин, на думку вчених , є важливим джерелом енергії і бере участь у зростанні м'язової тканини. Саме тому креатин – невід'ємна частина раціону бодібілдерів.

Бета-аланін, як стверджують фахівці з Великобританії, необхідний для вироблення карнозину в м'язовій тканині, який підвищує ефективність виконання фізичних вправ, сприяє зниженню вираженості почуття втоми після тренувань.

Таурин, згідно з даними вчених з Таїланду, підтримує роботу серцево-судинної системи, покращує постачання скелетної мускулатури киснем і поживними речовинами.

Свинина містить всі основні речовини, необхідні для підтримки і підвищення фізичної працездатності. Тварина м'ясо повинно бути невід'ємним компонентом раціону в період важких фізичних навантажень.

4. Поліпшення стану шкіри і волосся

Дослідження, виконані під керівництвом французьких фахівців, виявлено , що свинина містить велику кількість желатину і колагену. Дані речовини підтримують еластичність і гладкість шкіри, благотворно відбиваються на зростанні волосся.

При регулярному вживанні м'яса значно знижується ризик появи зморшок на обличчі, а також ряду інфекційно-запальних захворювань шкіри.

Свинина багата колагеном і желатином, які покращують стан шкіри і волосся

5. Нормалізація роботи головного мозку

Свиняче м'ясо багате вітамінами групи В. на думку британських експертів, ці вітаміни покращують функції мозку, підвищують концентрацію уваги і візуально-просторове сприйняття.

При систематичному включенні свинини в раціон рідше зустрічаються різні порушення з боку пам'яті , а також нейродегенеративні патології (хвороба Альцгеймера або Піка).

Також м'ясо сприятливо позначається на перебігу депресивних розладів і знижує ризик інсульту.

Свинина містить вітаміни групи B, які покращують роботу головного мозку, знижують ризик розвитку вікових нейродегенеративних захворювань.

6. Поліпшення роботи щитовидної залози

Свинина багата селеном, який, згідно з даними наукового співтовариства, регулює вироблення гормонів щитовидної залози і нормалізує перебіг обмінних процесів в ній.

При прийомі достатніх обсягів селену рідше зустрічаються такі захворювання, як: аутоімунний тиреоїдит, вузлова дистрофія і рак щитовидної залози.

регулярне вживання свинини – простий спосіб підтримати роботу щитовидної залози і забезпечити профілактику ряду патологій з боку даного органу.

Негативні властивості

На жаль, вживання свинини пов'язане з ризиком для людини. До числа небажаних ефектів відносять:

  1. Алергічні реакції. підвищена чутливість до білків свинини зустрічається нечасто (частота – 1:1000) і може характеризуватися будь-яким перебігом: від кропив'янки до анафілактичного шоку.
  2. Розвиток серцево-судинних захворювань. дослідження показують прямий зв'язок між вживанням червоного м'яса і високим ризиком появи захворювань з боку серця і судин. Імовірність появи патологій зростає при супутньому наявності факторів ризику: низький рівень споживання фруктів і овочів, гіподинамія, куріння і переїдання.
  3. Поява онкологічних захворювань. на жаль, свинина (особливо смажена) містить ряд канцерогенних речовин, що підвищують ймовірність розвитку злоякісних пухлин товстої і прямої кишки , молочних залоз , печінки , а також простати у чоловіків.
  4. Зараження гельмінтозами. у погано обробленому свинячому м'ясі можуть бути присутніми паразити – свинячий Стрічковий черв'як, трихінела (круглий черв'як) і навіть токсоплазма. Отже, повноцінна термічна обробка м'яса-головний спосіб профілактики захворювань, викликаних описаними вище паразитами.
  5. Зараження гепатитом Е. за даними Всесвітньої організації охорони Здоров'я вживання свинячої печінки пов'язане з високим ризиком розвитку гепатиту E.
  6. Розвиток розсіяного склерозу. Зв'язок між розвитком даного захворювання і регулярним споживанням свинини була доведена ще в 1986 році.
  7. Порушення обмінних процесів. Свинина підвищує рівень вільних жирів і холестерину в крові, отже, її не рекомендується вживати у великих обсягах при наявності метаболічного синдрому або окремо взятих серцево-судинних патологій.
включення свинини в раціон пов'язане з певним ризиком для здоров'я. При наявності ряду хронічних захворювань слід проконсультуватися з лікарем. Також вкрай важливо піддавати м'ясо повноцінної термічній обробці.

Застосування в кулінарії

Свинина відрізняється особливими смаковими якостями, що зробило її дуже поширеним продуктом у багатьох кухнях світу. Вона відрізняється вираженим м'ясним, злегка солодкуватим, смаком. М'ясо соковите (за рахунок прожилок сала) і має насичений аромат.

Свинина може піддаватися практично будь-якому способу кулінарної обробки. Широко вживається в'ялена, смажена, варена, солона (шпик), печена свинина, а також приготована на пару або на мангалі (шашлик).

Часто м'ясо переробляється в фарш з метою приготування котлет, тефтелей, ковбаси, Балика та інших смачних страв. Також свиняче м'ясо часто використовується для приготування холодцю, перших страв або бульйонів.

Важливо зазначити, що різні частини свині використовуються по-різному:

  1. Вирізка. являє собою пісне м'ясо без кісток (частина туші над хребтом під шаром підшкірно-жирової клітковини і шкірки). Використовується для приготування шашликів, медальйонів або просто смажиться на сковороді.
  2. Шийка. М'які шматки, зрізані з області шиї. Даний вид м'яса вкрай ніжний і соковитий, має прошарку жиру. Ідеально підходить для смаження або тушкування.
  3. Окіст. це частина ноги тварини навколо тазостегнових кісток. На його основі зазвичай готують шніцелі або відбивні, рідше – запікають або тушкують великим шматком.
  4. Лопатка. лопаткове м'ясо дуже жорстке і вимагає тривалого варіння або тушкування.
  5. Корейка . Являє собою частину спини з кісткою. Використовується для плову, рагу або бульйонів.
  6. Грудинка. розташовується з боків від черевної порожнини свині. Зазвичай її смажать або готують шпик.
  7. Свинячі ребра. найчастіше запікають в духовці (у фользі), також можна приготувати їх на грилі або на багатті.
  8. Субпродукти . Широке поширення набули серце, нирки і печінку свині. Використовуються для смаження в чистому вигляді, приготування паштетів і навіть холодцю.
  9. Мова. відварюється або піддається тривалій смаженні. Служить делікатесом у багатьох країнах світу.
  10. Вуха. популярні в корейській кухні. Спочатку їх обсмажують, а потім подають під гострим соусом.
  11. Смалець. являє собою жир, витоплений виключно зі свинячого сала. Він служить для смаження інших продуктів (замість масла) або намазується на хліб.
м'ясо свині широко поширене в кулінарній справі. Окремі ділянки використовуються для приготування великої кількості страв.

Висновок

Таким чином, свиняче м'ясо має великий біологічний потенціал. Воно містить ряд незамінних білків, жирів, а також вітамінів і мінералів.

При регулярному вживанні м'ясо дозволяє зберегти обсяг м'язової тканини, а також поліпшити ефективність виконання фізичних вправ; нормалізувати роботу головного мозку, підвищити естетичні властивості шкіри і волосся, запобігти ряд захворювань з боку щитовидної залози.

Але в окремих ситуаціях свинина може бути небезпечна для здоров'я. З метою зниження ризику рекомендується обов'язково піддавати м'ясо термічній обробці, а при наявності хронічних захворювань – попередньо проконсультуватися з лікарем.