Які продукти покращують концентрацію уваги і роботу мозку-Топ 5 найкорисніших

Від уміння концентрувати увагу залежить вся взаємодія людини зі світом. Уважність впливає і на розумову продуктивність, і на фізичну безпеку.

Дослідження підтверджують, що харчування безпосередньо впливає на здатність до концентрації уваги, на пам'ять і на інші функції мозку.

Інші дослідження вказують на те, що деякі шкідливі для мозку продукти можуть погіршити стан людей з синдромом дефіциту уваги.

Щоб бути більш уважним, потрібно дотримуватися правильного харчування і спеціальної дієти, а також використовувати всі ресурси природи, які можуть допомогти роботі мозку. В першу чергу в раціоні повинна переважати їжа, корисна для судин мозку: це натуральна рослинна їжа, Морепродукти, нежирне м'ясо і молочні продукти.

Для хорошої розумової діяльності також потрібно вживати корисні для мозку напої , що не містять рафінованого цукру, але мають в своєму складі всі речовини, необхідні для концентрації.

Поради по харчуванню, наведені в жтой статті, будуть корисні як для дорослих, так і дітей.

Як харчування впливає на роботу мозку?

Якість роботи мозку і, зокрема, такий його критерій, як концентрація уваги, залежить від усього, що людина їсть і п'є протягом усього життя. механізм цього впливу наступний:

  1. Вся їжа, потрапляючи в травний тракт, піддається розщепленню. Спочатку під впливом шлункового соку, потім, в тонкому кишечнику вона розкладається на білки, жири і вуглеводи, які, разом з вітамінами, мінералами, органічними кислотами та іншими корисними речовинами всмоктується через стінки кишечника надходять в кров.
  2. Далі корисні речовини через кровоносну систему поставляються до органів, в тому числі і до головного мозку.

Якщо в крові є все потрібне для повноцінного функціонування мозку, людина менше втомлюється, знаходиться в гарному настрої, а його пам'ять і увага працюють без перебоїв.

Якщо їжа бідна необхідними мозку елементами, то і пам'ять, і голова в цілому, працюють неважливо. До того ж, шкідливі речовини засмічують кровоносні судини і ускладнюють доступ до клітин мозку крові, що містить кисень і харчування. В результаті мозок починає виконувати когнітивні функції ще гірше.

Топ 5 продуктів для розумової діяльності

Є величезна кількість продуктів, які дуже добре підвищують увагу. Головна умова: вони повинні бути на столі кожен день хоча б по трохи.

1. Жирна морська риба, морепродукти

Жирна їжа небезпечна для мозкової діяльності. Але це не стосується морської риби: риб'ячий жир, навпаки, містить ненасичені жирні кислоти омега-3, які є справжнім порятунком для мозку. Вони відповідають за живлення клітин і чистоту судин , через які до цього органу надходить кров.

Також зверніть увагу, що риба & 8212; один з 15 продуктів, що покращують пам'ять .

Морська риба корисна тим, що:

  • Омега-3 у складі її жиру допомагають завжди бути на піку працездатності і продуктивності. Детальніше про вплив омега-3 кислот на мозок дивіться в окремій статті.
  • Жирні ненасичені кислоти зберігають мозок молодим, незважаючи на біологічний вік.

Морська риба та морепродукти корисні:

  1. Тим, хто займається інтелектуальною діяльністю , чия робота пов'язана з необхідністю підвищеної уваги і швидкістю реакцій.
  2. Підростаючому поколінню , якому потрібно вміти концентрувати свою увагу надовго в процесі навчання, засвоєння інформації.
  3. В меню людей похилого віку , коли кількість тваринних жирів з м'яса і молочних продуктів має бути значно зменшено (це пов'язано з небезпекою надлишку холестерину), але користь від жирних кислот значно перевищує небезпеку від потрапляння в організм холестерину з морської риби.

Тому в меню тих, хто цінує якість уваги і вміння концентруватися, вона повинна бути в раціоні мінімум двічі на тиждень.

2. Листові овочі та будь-яка зелень

Деякі невиправдано вважають зелень якимось другорядним продуктом в раціоні, чимось на зразок смакової добавки. У той час як кріп, кінза, петрушка, зелена цибуля, рукола, шпинат, листовий салат включають в себе те, без чого розумова робота просто неможлива:

  1. Величезна кількість мінеральних речовин;
  2. Вітаміни C, групи B;
  3. Фолієва кислота.

Особливо важливі для здатності концентруватися вітаміни групи В і фолієва кислота. Культура харчування диктує щоденне використання всіляких трав в салатах, гарнірах і перших стравах, куди зелень потрібно додавати безпосередньо перед закінченням приготування.

чим темніше, більш насиченим колір трав, тим більше в них того, що необхідно для розвитку уваги.

3. Нерафіновані рослинні масла

Оливкова, соняшникова, кукурудзяна, кунжутна, горіхове, рапсове, гарбузове та інші нерафіновані масла прямого віджиму цінні тим же, чим і риба: у них міститься величезна кількість омега-3 і омега-6 жирних кислот.

По-перше, рослинна олія набагато корисніша для розумової діяльності , ніж вершкове: воно взагалі не містить холестерин, який може відкладатися на стінках судин і тим самим порушувати функціональність клітин, що відповідають за увагу і запам'ятовування.

По-друге, ненасичені жирні кислоти, в поєднанні з вітамінами і мінералами, живлять мозок і забезпечують його правильну роботу.

Рослинним маслом можна заправляти салати, а можна в профілактичному порядку вживати масло натщесерце.

4. Горіхи та насіння

Насіння соняшнику, гарбуза, льону, волоські, кедрові горіхи, фундук, арахіс, кешью &8212; це концентрат вітамінів, корисних рослинних олій і мінералів.

Серед корисних речовин в горіхах є:

  1. Вітаміни Е і групи В;
  2. Велика кількість мінералів;
  3. Омега-3 та омега-6 жирні кислоти;
  4. Рослинні протеїни.

Крім того, горіхи та насіння сприяють омолодженню клітин мозку , а значить поліпшенню всіх його функцій, в тому числі і когнітивних. Також горіхи зміцнюють пам'ять .

Жменя горіхів &8212; відмінний перекус для тих, хто займається розумовою працею. Не можна тільки перебирати з їх кількістю, оскільки вони дуже калорійні. Необхідно також пам'ятати про те, що не всі насіння добре засвоюються в цілісному вигляді: наприклад, лляне насіння для ефективного засвоєння необхідно перемелювати.

5. Кава

Кофеїн & 8212; головне діюча речовина кави, один з найефективніших стимуляторів . Потрапляючи в кров, кофеїн гальмує дію нейромедіатора аденозину, який накопичується в організмі.

І в той же час вживання кави стимулює вироблення таких гормонів, як норадреналін і дофамін .

Він і не тільки підвищують настрій, але і активізують всі нервово-психічні процеси, допомагає боротися з сонливістю, втомою і стомлюваністю, а також бути більш зосередженим і зібраним. Крім того, з кофеїном краще запам'ятовується інформація , підвищується швидкість реакції і витривалість.

Також ознайомтеся з інфографікою:

А тепер поговоримо про народні засоби.

Корисні трави

Крім продуктів харчування, для поліпшення мозкової діяльності і загострення уваги можна використовувати ресурси тих трав, з яких зазвичай готуються чаї і цілющі відвари.

  1. Гінкго білоба. ця рослина визнана хорошим енергетиком. Воно тонізує, загострює увагу, допомагає краще концентруватися на розумовій роботі і виконувати точні фізичні дії.
  2. Розмарин. він відомий не тільки як ароматна пряність, але і як рослина, яке підтримує здоров'я судин головного мозку і забезпечує безперебійну роботу мозку. Розмарин також знижує рівень кортизолу, нормалізує нервово-психічний стан, допомагає боротися з розсіяністю і синдромом дефіциту уваги.
  3. Женьшень. великий вміст вітамінів і рідкісних мінералів роблять женьшень одним з найсильніших стимуляторів мозку. Пам'ять, швидкість реакції, увагу поліпшуються навіть якщо пити чай їх женьшеню один раз на добу.
  4. Хвощ. двоокис кремнію, мінерали, солі рідкісних металів і вітаміни покращують стан судин головного мозку, стимулюють кровообіг мозку . Пам'ять поліпшується, увага підвищується, якщо приймати настій чайної ложки хвоща, завареної склянкою окропу, регулярно і протягом тривалого часу.
  5. Елеутерокок колючий. ця трава відома в першу чергу як адаптоген. Але вона відома ще як засіб, що врівноважує нервово-психічний стан, що поліпшує пам'ять і підвищує здатність концентруватися.

Чого слід уникати?

Правильне і корисне для мозку харчування &8212; це велика підмога для пам'яті і уваги. Але для повноцінної мозкової діяльності потрібно також відмовитися і від шкідливих продуктів.

  1. Алкоголь. це найбільший ворог для пам'яті та уваги. Етанол вбиває клітини мозку з кожним зайвим ковтком міцних напоїв. Вживання алкоголю категорично неприпустимо при роботі, яка вимагає концентрації.
  2. Жирне м'ясо та молочні продукти. зайвий холестерин не засвоюється організмом, а відкладається на стінках судин головного мозку, заважаючи нормальному кровообігу, а значить і пригнічуючи когнітивні функції.
  3. Напівфабрикати, фастфуд, снеки. ці продукти містять багато солі, транс-жирів і шкідливих харчових добавок. Все це засмічує судини і погіршує еластичність їх стінок.
  4. Солодощі, що містять рафінований цукор, готові сирки, сирки, здоба. такі ласощі не мають ніяких достоїнств, крім смаку. Але зате їх вживання веде до ожиріння і поганого постачання мозку корисними речовинами.
перше враження від солодощів як від продуктів, які допомагають концентрації уваги, оманливе. Після викиду глюкози в кров швидко настає етап занепаду сил і зниження концентрації. Цього можна уникнути, якщо замість популярних цукерок вживати темний шоколад, мед або сухофрукти.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Вміння бути уважним можна тренувати і допомагати його формуванню за допомогою правильного харчування. Продукти, що сприяють посиленню когнітивних функцій, повинні бути завжди на столі.