Які продукти покращують концентрацію уваги і роботу мозку-Топ 5 найкорисніших
Від уміння концентрувати увагу залежить вся взаємодія людини зі світом. Уважність впливає і на розумову продуктивність, і на фізичну безпеку.
Дослідження підтверджують, що харчування безпосередньо впливає на здатність до концентрації уваги, на пам'ять і на інші функції мозку.
Інші дослідження вказують на те, що деякі шкідливі для мозку продукти можуть погіршити стан людей з синдромом дефіциту уваги.
Щоб бути більш уважним, потрібно дотримуватися правильного харчування і спеціальної дієти, а також використовувати всі ресурси природи, які можуть допомогти роботі мозку. В першу чергу в раціоні повинна переважати їжа, корисна для судин мозку: це натуральна рослинна їжа, Морепродукти, нежирне м'ясо і молочні продукти.
Для хорошої розумової діяльності також потрібно вживати корисні для мозку напої , що не містять рафінованого цукру, але мають в своєму складі всі речовини, необхідні для концентрації.
Поради по харчуванню, наведені в жтой статті, будуть корисні як для дорослих, так і дітей.
Зміст
Як харчування впливає на роботу мозку?
Якість роботи мозку і, зокрема, такий його критерій, як концентрація уваги, залежить від усього, що людина їсть і п'є протягом усього життя. механізм цього впливу наступний:
- Вся їжа, потрапляючи в травний тракт, піддається розщепленню. Спочатку під впливом шлункового соку, потім, в тонкому кишечнику вона розкладається на білки, жири і вуглеводи, які, разом з вітамінами, мінералами, органічними кислотами та іншими корисними речовинами всмоктується через стінки кишечника надходять в кров.
- Далі корисні речовини через кровоносну систему поставляються до органів, в тому числі і до головного мозку.
Якщо в крові є все потрібне для повноцінного функціонування мозку, людина менше втомлюється, знаходиться в гарному настрої, а його пам'ять і увага працюють без перебоїв.
Якщо їжа бідна необхідними мозку елементами, то і пам'ять, і голова в цілому, працюють неважливо. До того ж, шкідливі речовини засмічують кровоносні судини і ускладнюють доступ до клітин мозку крові, що містить кисень і харчування. В результаті мозок починає виконувати когнітивні функції ще гірше.
Топ 5 продуктів для розумової діяльності
Є величезна кількість продуктів, які дуже добре підвищують увагу. Головна умова: вони повинні бути на столі кожен день хоча б по трохи.
1. Жирна морська риба, морепродукти
Жирна їжа небезпечна для мозкової діяльності. Але це не стосується морської риби: риб'ячий жир, навпаки, містить ненасичені жирні кислоти омега-3, які є справжнім порятунком для мозку. Вони відповідають за живлення клітин і чистоту судин , через які до цього органу надходить кров.
Також зверніть увагу, що риба & 8212; один з 15 продуктів, що покращують пам'ять .
Морська риба корисна тим, що:
- Омега-3 у складі її жиру допомагають завжди бути на піку працездатності і продуктивності. Детальніше про вплив омега-3 кислот на мозок дивіться в окремій статті.
- Жирні ненасичені кислоти зберігають мозок молодим, незважаючи на біологічний вік.
Морська риба та морепродукти корисні:
- Тим, хто займається інтелектуальною діяльністю , чия робота пов'язана з необхідністю підвищеної уваги і швидкістю реакцій.
- Підростаючому поколінню , якому потрібно вміти концентрувати свою увагу надовго в процесі навчання, засвоєння інформації.
- В меню людей похилого віку , коли кількість тваринних жирів з м'яса і молочних продуктів має бути значно зменшено (це пов'язано з небезпекою надлишку холестерину), але користь від жирних кислот значно перевищує небезпеку від потрапляння в організм холестерину з морської риби.
Тому в меню тих, хто цінує якість уваги і вміння концентруватися, вона повинна бути в раціоні мінімум двічі на тиждень.
2. Листові овочі та будь-яка зелень
Деякі невиправдано вважають зелень якимось другорядним продуктом в раціоні, чимось на зразок смакової добавки. У той час як кріп, кінза, петрушка, зелена цибуля, рукола, шпинат, листовий салат включають в себе те, без чого розумова робота просто неможлива:
- Величезна кількість мінеральних речовин;
- Вітаміни C, групи B;
- Фолієва кислота.
Особливо важливі для здатності концентруватися вітаміни групи В і фолієва кислота. Культура харчування диктує щоденне використання всіляких трав в салатах, гарнірах і перших стравах, куди зелень потрібно додавати безпосередньо перед закінченням приготування.
3. Нерафіновані рослинні масла
Оливкова, соняшникова, кукурудзяна, кунжутна, горіхове, рапсове, гарбузове та інші нерафіновані масла прямого віджиму цінні тим же, чим і риба: у них міститься величезна кількість омега-3 і омега-6 жирних кислот.
По-перше, рослинна олія набагато корисніша для розумової діяльності , ніж вершкове: воно взагалі не містить холестерин, який може відкладатися на стінках судин і тим самим порушувати функціональність клітин, що відповідають за увагу і запам'ятовування.
По-друге, ненасичені жирні кислоти, в поєднанні з вітамінами і мінералами, живлять мозок і забезпечують його правильну роботу.
Рослинним маслом можна заправляти салати, а можна в профілактичному порядку вживати масло натщесерце.
4. Горіхи та насіння
Насіння соняшнику, гарбуза, льону, волоські, кедрові горіхи, фундук, арахіс, кешью &8212; це концентрат вітамінів, корисних рослинних олій і мінералів.
Серед корисних речовин в горіхах є:
- Вітаміни Е і групи В;
- Велика кількість мінералів;
- Омега-3 та омега-6 жирні кислоти;
- Рослинні протеїни.
Крім того, горіхи та насіння сприяють омолодженню клітин мозку , а значить поліпшенню всіх його функцій, в тому числі і когнітивних. Також горіхи зміцнюють пам'ять .
Жменя горіхів &8212; відмінний перекус для тих, хто займається розумовою працею. Не можна тільки перебирати з їх кількістю, оскільки вони дуже калорійні. Необхідно також пам'ятати про те, що не всі насіння добре засвоюються в цілісному вигляді: наприклад, лляне насіння для ефективного засвоєння необхідно перемелювати.
5. Кава
Кофеїн & 8212; головне діюча речовина кави, один з найефективніших стимуляторів . Потрапляючи в кров, кофеїн гальмує дію нейромедіатора аденозину, який накопичується в організмі.
І в той же час вживання кави стимулює вироблення таких гормонів, як норадреналін і дофамін .
Він і не тільки підвищують настрій, але і активізують всі нервово-психічні процеси, допомагає боротися з сонливістю, втомою і стомлюваністю, а також бути більш зосередженим і зібраним. Крім того, з кофеїном краще запам'ятовується інформація , підвищується швидкість реакції і витривалість.
Також ознайомтеся з інфографікою:
А тепер поговоримо про народні засоби.
Корисні трави
Крім продуктів харчування, для поліпшення мозкової діяльності і загострення уваги можна використовувати ресурси тих трав, з яких зазвичай готуються чаї і цілющі відвари.
- Гінкго білоба. ця рослина визнана хорошим енергетиком. Воно тонізує, загострює увагу, допомагає краще концентруватися на розумовій роботі і виконувати точні фізичні дії.
- Розмарин. він відомий не тільки як ароматна пряність, але і як рослина, яке підтримує здоров'я судин головного мозку і забезпечує безперебійну роботу мозку. Розмарин також знижує рівень кортизолу, нормалізує нервово-психічний стан, допомагає боротися з розсіяністю і синдромом дефіциту уваги.
- Женьшень. великий вміст вітамінів і рідкісних мінералів роблять женьшень одним з найсильніших стимуляторів мозку. Пам'ять, швидкість реакції, увагу поліпшуються навіть якщо пити чай їх женьшеню один раз на добу.
- Хвощ. двоокис кремнію, мінерали, солі рідкісних металів і вітаміни покращують стан судин головного мозку, стимулюють кровообіг мозку . Пам'ять поліпшується, увага підвищується, якщо приймати настій чайної ложки хвоща, завареної склянкою окропу, регулярно і протягом тривалого часу.
- Елеутерокок колючий. ця трава відома в першу чергу як адаптоген. Але вона відома ще як засіб, що врівноважує нервово-психічний стан, що поліпшує пам'ять і підвищує здатність концентруватися.
Чого слід уникати?
Правильне і корисне для мозку харчування &8212; це велика підмога для пам'яті і уваги. Але для повноцінної мозкової діяльності потрібно також відмовитися і від шкідливих продуктів.
- Алкоголь. це найбільший ворог для пам'яті та уваги. Етанол вбиває клітини мозку з кожним зайвим ковтком міцних напоїв. Вживання алкоголю категорично неприпустимо при роботі, яка вимагає концентрації.
- Жирне м'ясо та молочні продукти. зайвий холестерин не засвоюється організмом, а відкладається на стінках судин головного мозку, заважаючи нормальному кровообігу, а значить і пригнічуючи когнітивні функції.
- Напівфабрикати, фастфуд, снеки. ці продукти містять багато солі, транс-жирів і шкідливих харчових добавок. Все це засмічує судини і погіршує еластичність їх стінок.
- Солодощі, що містять рафінований цукор, готові сирки, сирки, здоба. такі ласощі не мають ніяких достоїнств, крім смаку. Але зате їх вживання веде до ожиріння і поганого постачання мозку корисними речовинами.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Вміння бути уважним можна тренувати і допомагати його формуванню за допомогою правильного харчування. Продукти, що сприяють посиленню когнітивних функцій, повинні бути завжди на столі.