Які фрукти і овочі дають бадьорість і енергію людині-Топ 5
Для того, щоб жити, організму необхідно отримувати енергію. Її людина може отримувати тільки опосередковано: переварюючи їжу.
Не вдаючись в тонкощі біохімічних процесів, можна стверджувати, що природна рослинна їжа, тобто овочі і фрукти, &8212; найкраще джерело енергії, оскільки вони виростають, безпосередньо отримуючи сонячне тепло і світло.
Не всі речовини з натуральних продуктів харчування дають однакову кількість енергії і відчуття бадьорості, але так чи інакше, вуглеводи, білки, жири, вітаміни, мінерали та інші елементи беруть участь в цьому процесі.
Згідно з дослідженнями, свіжі овочі і фрукти мають безліч корисних властивостей, серед яких — підвищення життєвої енергії і тонусу організму, а також збільшення працездатності. Які з них найефективніші ми і розглянемо в цій статті.
Нагадаємо, раніше ми розглянули 7 овочів і фруктів, улушающих пам'ять .
Зміст
Як їжа впливає на енергію в організмі?
Енергію в людському організмі вимірюють в калоріях. Однією калорії дорівнює то кількість енергії, яке знадобиться, щоб нагріти літр води на один градус. Енергія виробляється за наступною схемою.
- Розщеплення. потрапляючи в організм, їжа розщеплюється на вуглеводи, білки, жири, вітаміни, мінерали та ін спочатку в шлунку, потім в тонкому кишечнику.
- Засвоєння. поживні речовини всмоктуються через стінки травного тракту.
- Розподіл. протеїни в основному йдуть на &171;будівництво&187;, регенерацію, а вуглеводи і жири надходять в клітини. В Елементах клітин, які називаються мітохондріями, і синтезується енергія, яка зігріває тіло і взагалі дає можливість жити. На виробництво енергії йдуть в першу чергу вуглеводи і жири, але при їх нестачі протеїни теж можуть бути таким джерелом, хоча це вже непродуктивно і нездорово для живого організму.
- Надлишки. зайві вуглеводи відкладаються у вигляді глікогену в м'язах і печінці, а також перетворюються в жирові відкладення. Якщо нові порції енергії не надходять в організм, то починає розщеплюватися глікоген (це теж вуглевод) і відкладений про запас жир, перетворюючись також в енергію.
Вітаміни, мінерали, клітковина та інші цінні компоненти їжі теж активно беруть участь в процесах життєдіяльності. Вони допомагають вивільненню і засвоєнню вуглеводів і білків і, таким чином, підвищують енергетичну цінність продуктів харчування. За великим рахунком, калорійність і енергетична цінність продуктів &8212; це не одне і те ж: найбільш цінною вважається не найбільш калорійна їжа, а та, яка має більш збалансований склад.
Топ 5 фруктів і овочів
Фрукти та овочі надзвичайно корисні для мозку , оскільки є джерелами абсолютно всіх необхідних для будівництва організму речовин. Але деякі з них мають в своєму складі більше клітковини і вуглеводів, інші &8212; жирів і вітамінів і т.д. але так чи інакше, вони прекрасно постачають енергією і тонізують.
1. Шпинат
Цей листовий овоч відомий своєю здатністю знімати втому і надавати сил. Його секрет полягає в тому, що він містить залізо, калій і магній.
- Залізо, необхідне для нормального рівня гемоглобіну. без нього неможливо оновлення крові і, відповідно, доставка кисню до органів. Якщо цього компонента не вистачає, то хронічна втома обов'язково дасть про себе знати.
- Магній для настрою і покращення пам'яті . без цього мінералу порушується робота травної системи і починаються проблеми психо-емоційного рівня. При посиленому постачанні організму магнієм йдуть проблеми зі сном, повертається апетит і навіть зменшуються ознаки депресії.
- Калій проти втоми. калій дає сили м'язам і надає додаткову енергійність.
Шпинат & 8212; дуже цінний продукт. На його основі готують і супи, але найкраще його додавати в готові страви або робити на його основі салати.
2. Буряк
Цей овоч і в сирому, і у вареному, і відварному вигляді &8212; прекрасний інгредієнт для будь-яких страв: від салатів до супів. Але і овочевий сік застосовують як засіб, відновлює кров і дає додаткові сили організму .
Буряк містить:
- Вуглеводи;
- Цукру;
- Антиоксиданти;
- Вітаміни та мінерали.
А за останніми дослідженнями англійських вчених, буряк підвищує витривалість організму до такої міри, що спортивне співтовариство негласно вважає її сік натуральним, але незабороненим допінгом.
Також буряк очищає судини мозку .
3. Гранат
Гранат здатний додати сил і бадьорості моментально. Він містить таку кількість вітамінів і мінералів, що може замінити найсильніші фармацевтичні препарати, націлені на підняття тонусу. достаток вітамінів, цукрів, органічних кислот, кальцій, калій, магній, кобальт, марганець:
- Оновлюють кров, підвищуючи рівень гемоглобіну;
- Тонізують і додають сили.
Щоб ефект залишався постійним, досить щодня з'їдати половинку фрукта або випивати 50-100 мл гранатового соку.
4. Банан
Цей фрукт по праву вважають справжнісіньким енергетиком. І справа не тільки в цукрах і вуглеводах, хоча їх в банані дуже багато.
Калій, що міститься в плодах, відповідає за фізичну витривалість . Коли його недостатньо, в м'язах не утворюється глікоген. Без цього вуглеводу м'язи не можуть скорочуватися, а сама м'язова тканина починає руйнуватися, щоб дати організму енергію.
В якості швидкого вуглеводу банани корисні для перекусу дітям, тому що вони дуже активні, і іноді потрібно швидко відновити їх сили. банани повинні бути також в раціоні тих, хто займається спортом: до занять вони дають для них енергію, а з'їдені після &8212; не дають руйнуватися м'язовим клітинам.
5. Яблуко
Соковиті кисло-солодкі фрукти з багатими смаковими відтінками також радять обов'язково їсти до і після тренувань. Вітаміни, органічні кислоти ,цукри, мінерали та вуглеводи & 8212; без усього цього неможлива ні фізична, ні розумова активність.
Але є в яблуках особливе речовина &8212; кверцетин. Воно допомагає клітинам виробляти більше енергії. Тому яблука добре відновлюють сили після фізичного навантаження і накопичують їх перед наступним напруження сил.
Інші продукти
З іншими енергетичними продуктами ознайомтеся на інфографіці:
А тепер поговоримо про шкідливі продукти.
Чого слід уникати?
При бажанні підтримувати сили і витривалість недостатньо час від часу їсти яблука або буряк: енергетично цінні продукти обов'язково повинні бути на столі щодня. Але і шкідливих для мозку продуктів
з енергетичної точки зору потрібно уникати.
- Їжа та напої, що містять рафінований цукор. всі солодощі дуже швидко дають приплив сил. Але після цього слід зворотний ефект, так як глюкоза моментально потрапляє в кров, не накопичуючи глікогену як стратегічного енергетичного запасу.
- Борошняне. Випічка &8212; важка їжа: крім ситості, вона приносить відчуття тяжкості, так як розбухає в шлунку. Про приплив сил тут і говорити нічого. Крім того, як і у випадку з цукрами, відбувається швидкий викид глюкози в кров з подальшим нападом сильної втоми.
- Смажене. крім того, що ця їжа занадто калорійна і містить канцерогени, що сприяють розвитку онкології, дарене дуже довго і важко перетравлюється, віднімаючи енергію у організму.
- Фаст-фуд. виробники їжі в промислових масштабах економлять на якості інгредієнтів. Тому, як у випадку зі смаженою їжею, фаст-фуд забирає енергію, яка потрібна еа його переварювання. Тому таку їжу не можна вживати протягом робочого дня, щоб уникнути зниження продуктивності та ефективності. Її можна дозволити собі, але зрідка, у вихідний день, коли розслаблення не зашкодить.
- Алкоголь. спиртне згубно впливає на мозок . У деяких випадках навіть в малих, практично лікувальних дозах, алкоголь не приносить ніякої користі організму. У великих же кількостях він завжди забирає багато енергії, причому як мінімум на кілька днів позбавляє людину енергетично повноцінного життя.
Ще 4 важливі поради
Максимальне отримання сил від з'їденої їжі &8212; природна мета людини. Крім вживання корисних овочів і фруктів, не завадить дотримуватися ще кілька правил для того, щоб завжди відчувати себе сильним і витривалим.
- Вживання натуральної їжі. до неї відносяться не тільки фрукти і овочі, а й ягоди, зелень, горіхи, яйця, риба, нежирне м'ясо, молочне і кисломолочне.
- Правильний питний режим. у добу дорослій людині потрібно випивати 1,5-2 літри води, в іншому випадку загальмовуються абсолютно всі процеси в організмі, сил не залишається.
- Повноцінний сон. недосип порушує роботу всіх систем організму. Ніяка їжа не може компенсувати повноцінний відпочинок, на який дорослому потрібно від 7 до 9 годин на добу.
- Позбавлення від стресів і депресії. нервово-психічний стан дуже сильно впливає на енергетичну складову і найбільше позначається на стані втоми.
Цікаве відео
Радимо переглянути такі Відео для детального ознайомлення з темою:
Вживання фруктів і овочів найкраще позначається на стані бадьорості. Тримати організм в потрібному тонусі легко, якщо рослинна їжа буде кожен день присутній на столі.