Які фрукти і овочі дають бадьорість і енергію людині-Топ 5

Для того, щоб жити, організму необхідно отримувати енергію.  Її людина може отримувати тільки опосередковано: переварюючи їжу.

Не вдаючись в тонкощі біохімічних процесів, можна стверджувати, що природна рослинна їжа, тобто овочі і фрукти, &8212; найкраще джерело енергії, оскільки вони виростають, безпосередньо отримуючи сонячне тепло і світло.

Не всі речовини з натуральних продуктів харчування дають однакову кількість енергії і відчуття бадьорості, але так чи інакше, вуглеводи, білки, жири, вітаміни, мінерали та інші елементи беруть участь в цьому процесі.

Згідно з дослідженнями, свіжі овочі і фрукти мають безліч корисних властивостей, серед яких — підвищення життєвої енергії і тонусу організму, а також збільшення працездатності. Які з них найефективніші ми і розглянемо в цій статті.

Нагадаємо, раніше ми розглянули 7 овочів і фруктів, улушающих пам'ять .

Як їжа впливає на енергію в організмі?

Енергію в людському організмі вимірюють в калоріях. Однією калорії дорівнює то кількість енергії, яке знадобиться, щоб нагріти літр води на один градус. Енергія виробляється за наступною схемою.

  1. Розщеплення. потрапляючи в організм, їжа розщеплюється на вуглеводи, білки, жири, вітаміни, мінерали та ін спочатку в шлунку, потім в тонкому кишечнику.
  2. Засвоєння. поживні речовини всмоктуються через стінки травного тракту.
  3. Розподіл. протеїни в основному йдуть на &171;будівництво&187;, регенерацію, а вуглеводи і жири надходять в клітини. В Елементах клітин, які називаються мітохондріями, і синтезується енергія, яка зігріває тіло і взагалі дає можливість жити. На виробництво енергії йдуть в першу чергу вуглеводи і жири, але при їх нестачі протеїни теж можуть бути таким джерелом, хоча це вже непродуктивно і нездорово для живого організму.
  4. Надлишки. зайві вуглеводи відкладаються у вигляді глікогену в м'язах і печінці, а також перетворюються в жирові відкладення. Якщо нові порції енергії не надходять в організм, то починає розщеплюватися глікоген (це теж вуглевод) і відкладений про запас жир, перетворюючись також в енергію.

Вітаміни, мінерали, клітковина та інші цінні компоненти їжі теж активно беруть участь в процесах життєдіяльності. Вони допомагають вивільненню і засвоєнню вуглеводів і білків і, таким чином, підвищують енергетичну цінність продуктів харчування. За великим рахунком, калорійність і енергетична цінність продуктів &8212; це не одне і те ж: найбільш цінною вважається не найбільш калорійна їжа, а та, яка має більш збалансований склад.

кількість мітохондрій у клітинах залежить від фізичної активності. Чим її більше, тим більше мітохондрій, а значить і виробленої енергії. Звідси і секрет припливу енергії через деякий час після занять спортом.

Топ 5 фруктів і овочів

Фрукти та овочі надзвичайно корисні для мозку , оскільки є джерелами абсолютно всіх необхідних для будівництва організму речовин. Але деякі з них мають в своєму складі більше клітковини і вуглеводів, інші &8212; жирів і вітамінів і т.д. але так чи інакше, вони прекрасно постачають енергією і тонізують.

1. Шпинат

Цей листовий овоч відомий своєю здатністю знімати втому і надавати сил. Його секрет полягає в тому, що він містить залізо, калій і магній.

  1. Залізо, необхідне для нормального рівня гемоглобіну. без нього неможливо оновлення крові і, відповідно, доставка кисню до органів. Якщо цього компонента не вистачає, то хронічна втома обов'язково дасть про себе знати.
  2. Магній для настрою і покращення пам'яті . без цього мінералу порушується робота травної системи і починаються проблеми психо-емоційного рівня. При посиленому постачанні організму магнієм йдуть проблеми зі сном, повертається апетит і навіть зменшуються ознаки депресії.
  3. Калій проти втоми. калій дає сили м'язам і надає додаткову енергійність.

Шпинат & 8212; дуже цінний продукт. На його основі готують і супи, але найкраще його додавати в готові страви або робити на його основі салати.

2. Буряк

Цей овоч і в сирому, і у вареному, і відварному вигляді &8212; прекрасний інгредієнт для будь-яких страв: від салатів до супів. Але і овочевий сік застосовують як засіб, відновлює кров і дає додаткові сили організму .

Буряк містить:

  • Вуглеводи;
  • Цукру;
  • Антиоксиданти;
  • Вітаміни та мінерали.

А за останніми дослідженнями англійських вчених, буряк підвищує витривалість організму до такої міри, що спортивне співтовариство негласно вважає її сік натуральним, але незабороненим допінгом.

Також буряк очищає судини мозку .

3. Гранат

Гранат здатний додати сил і бадьорості моментально. Він містить таку кількість вітамінів і мінералів, що може замінити найсильніші фармацевтичні препарати, націлені на підняття тонусу. достаток вітамінів, цукрів, органічних кислот, кальцій, калій, магній, кобальт, марганець:

  1. Оновлюють кров, підвищуючи рівень гемоглобіну;
  2. Тонізують і додають сили.

Щоб ефект залишався постійним, досить щодня з'їдати половинку фрукта або випивати 50-100 мл гранатового соку.

4. Банан

Цей фрукт по праву вважають справжнісіньким енергетиком. І справа не тільки в цукрах і вуглеводах, хоча їх в банані дуже багато.

Калій, що міститься в плодах, відповідає за фізичну витривалість . Коли його недостатньо, в м'язах не утворюється глікоген. Без цього вуглеводу м'язи не можуть скорочуватися, а сама м'язова тканина починає руйнуватися, щоб дати організму енергію.

В якості швидкого вуглеводу банани корисні для перекусу дітям, тому що вони дуже активні, і іноді потрібно швидко відновити їх сили. банани повинні бути також в раціоні тих, хто займається спортом: до занять вони дають для них енергію, а з'їдені після &8212; не дають руйнуватися м'язовим клітинам.

5. Яблуко

Соковиті кисло-солодкі фрукти з багатими смаковими відтінками також радять обов'язково їсти до і після тренувань. Вітаміни, органічні кислоти ,цукри, мінерали та вуглеводи & 8212; без усього цього неможлива ні фізична, ні розумова активність.

Але є в яблуках особливе речовина &8212; кверцетин. Воно допомагає клітинам виробляти більше енергії. Тому яблука добре відновлюють сили після фізичного навантаження і накопичують їх перед наступним напруження сил.

якщо яблуко має нормальну, натуральну, а не покриту воском шкірку (легко відрізнити по неприродно-блискучою красі фрукта), то її обов'язково потрібно вживати в їжу: найбільше кверцетину міститься саме в ній.

Інші продукти

З іншими енергетичними продуктами ознайомтеся на інфографіці:

А тепер поговоримо про шкідливі продукти.

Чого слід уникати?

При бажанні підтримувати сили і витривалість недостатньо час від часу їсти яблука або буряк: енергетично цінні продукти обов'язково повинні бути на столі щодня. Але і шкідливих для мозку продуктів з енергетичної точки зору потрібно уникати.

  1. Їжа та напої, що містять рафінований цукор. всі солодощі дуже швидко дають приплив сил. Але після цього слід зворотний ефект, так як глюкоза моментально потрапляє в кров, не накопичуючи глікогену як стратегічного енергетичного запасу.
  2. Борошняне. Випічка &8212; важка їжа: крім ситості, вона приносить відчуття тяжкості, так як розбухає в шлунку. Про приплив сил тут і говорити нічого. Крім того, як і у випадку з цукрами, відбувається швидкий викид глюкози в кров з подальшим нападом сильної втоми.
  3. Смажене. крім того, що ця їжа занадто калорійна і містить канцерогени, що сприяють розвитку онкології, дарене дуже довго і важко перетравлюється, віднімаючи енергію у організму.
  4. Фаст-фуд. виробники їжі в промислових масштабах економлять на якості інгредієнтів. Тому, як у випадку зі смаженою їжею, фаст-фуд забирає енергію, яка потрібна еа його переварювання. Тому таку їжу не можна вживати протягом робочого дня, щоб уникнути зниження продуктивності та ефективності. Її можна дозволити собі, але зрідка, у вихідний день, коли розслаблення не зашкодить.
  5. Алкоголь. спиртне згубно впливає на мозок . У деяких випадках навіть в малих, практично лікувальних дозах, алкоголь не приносить ніякої користі організму. У великих же кількостях він завжди забирає багато енергії, причому як мінімум на кілька днів позбавляє людину енергетично повноцінного життя.

Ще 4 важливі поради

Максимальне отримання сил від з'їденої їжі &8212; природна мета людини. Крім вживання корисних овочів і фруктів, не завадить дотримуватися ще кілька правил для того, щоб завжди відчувати себе сильним і витривалим.

  1. Вживання натуральної їжі. до неї відносяться не тільки фрукти і овочі, а й ягоди, зелень, горіхи, яйця, риба, нежирне м'ясо, молочне і кисломолочне.
  2. Правильний питний режим. у добу дорослій людині потрібно випивати 1,5-2 літри води, в іншому випадку загальмовуються абсолютно всі процеси в організмі, сил не залишається.
  3. Повноцінний сон. недосип порушує роботу всіх систем організму. Ніяка їжа не може компенсувати повноцінний відпочинок, на який дорослому потрібно від 7 до 9 годин на добу.
  4. Позбавлення від стресів і депресії. нервово-психічний стан дуже сильно впливає на енергетичну складову і найбільше позначається на стані втоми.

Цікаве відео

Радимо переглянути такі Відео для детального ознайомлення з темою:

Вживання фруктів і овочів найкраще позначається на стані бадьорості. Тримати організм в потрібному тонусі легко, якщо рослинна їжа буде кожен день присутній на столі.