4 факти про користь розмарину для поліпшення пам'яті і зміцнення головного мозку

Серед натуральних рослинних засобів багато таких, які позитивно впливають на діяльність мозку: знімають втому, допомагають керувати емоціями, прискорюють всі розумові операції, зміцнюють пам'ять і покращують стан судин головного мозку.

Згідно з дослідженнями, розмарин &8212; одна з трав, які славляться своєю здатністю полегшувати запам'ятовування великої кількості корисної інформації, допомагати завжди тримати в голові всі поточні справи і легко згадувати в потрібну хвилину важливі події і факти.

Користь розмарину для мозку-4 факти

Розмарин володіє унікальними здібностями щодо поліпшення процесу запам'ятовування. Ефірна олія цієї рослини творить справжні чудеса, під його впливом в мозку протікають такі хімічні процеси, які не завжди можливо відтворити за допомогою медикаментозного лікування.

Застосовуючи рослина як приправу або в складі засобів народної медицини, можна значно оздоровити мозок , завдяки карносовій кислоті, яка нейтралізує вільні радикали і продовжує молодість мозку.

Складні хімічні сполуки в рослині збільшують кількість ацетилхоліну, який допомагає формувати хорошу пам'ять, знижувати стомлюваність і підвищувати працездатність, а також просто сприяє процесу ефективного мислення в цілому.

Застосовуючи свіжу траву або ефірне масло, можна легко домогтися результату відразу за кількома напрямками:

  1. Поліпшення довготривалої пам'яті. Регулярно звертаючись до розмарину, можна легко згадувати події давно минулого часу
  2. Зміцнення робочої пам'яті. Розмаринове масло діє на потрібні частки мозку таким чином, що легко запам'ятовуються заплановані справи всього дня: де, коли і що потрібно зробити.
  3. Збільшення обсягу запомненного. Можливості пам'яті розширюються приблизно на 65-75%. Великі фрагменти тексту, усний рахунок, & 8212; все стає доступним.
  4. Збільшення швидкості та точності процесів мислення. Швидкість і якість розумових операцій залежить від можливостей пам'яті. Ефірна олія цієї рослини підвищує якість виконання математичних операцій, допомагає швидко реагувати на зміни зовнішніх обставин.

Цілющі властивості проявляються багатопланово. Але всі вони багато в чому пов'язані також з регуляцією фізіологічних процесів, що протікають в головному мозку:

ця рослина може підняти артеріальний тиск. Тому при гіпертонії для стимуляції механізмів запам'ятовування краще звернутися до інших засобів. Небажано використання ефірного масла при вагітності, лактації, в дитячому віці, а також при індивідуальній непереносимості.

Як правильно застосовувати?

Розмарин використовують і в натуральному вигляді, сушеним або свіжим, і у вигляді ефірного масла: всередину або при ароматерапії. В обох випадках це буде ефективно.

Ароматерапія

У процесі ароматерапії ефірне розмаринове масло можна застосовувати декількома способами. Вони близькі один до одного, а дозування буде залежати від розміру приміщення, віку, індивідуальної переносимості.

  1. Через інгалятор. Пара крапель олії капають на 3-4 мл фізрозчину і використовують в пристосованому для масляних розчинів інгаляторі.
  2. В аромалампі. по 1-2 краплі ефірних масел капають в блюдце з водою в рівних пропорціях в поєднаннях з лимоном або з базиліком і кипарисом.
  3. В аромакулон, на ватний диск та ін. ароматичний продукт капають точно в таких же пропорціях, що і для аромалампи.
  4. У ванні. кілька крапель можна додати в ванну або ванночку для ніг. Масло буде впливати на нюхові рецептори шляхом відчутного запаху, а також частково потрапить через шкіру в кров.

Вживання всередину

Застосування всередину можливо і у вигляді приправи, наприклад, до м'ясних страв або закусок, і в якості лікарської сировини.

Наприклад, цілющий відвар для поліпшення запам'ятовування готують так:

  1. Заливають склянкою крутого окропу столову ложку сухого рослини і загортають на півгодини;
  2. Проціджують і приймають по півсклянки тричі на день, за півгодини до прийому їжі.

Дуже смачну закуску роблять з розмарину, мигдалю та червоного перцю:

  1. Приблизно 350 г сирого мигдалю змішують зі столовою ложкою рослинного масла, дрібно нарізаного розмарину 3/4 чайної ложки морської солі і щіпкою гострого червоного перцю;
  2. Викладають на деко, застелене пергаментним папером, отриману суміш в один шар і тримають в духовці до тих пір, поки мигдаль злегка не підсмажиться.

Такий незвичайний перекус хороший тим, що не тільки розмарин, але і мигдаль є відмінним стимулятором мозку і засобом, що зміцнює пам'ять.

Ще 7 продуктів для включення в раціон

Дієтологи радять використовувати для поліпшення здатності пам'ятати і запам'ятовувати не тільки розмарин, а й інші трави і продукти. Так ефект підтримки мозку буде максимальним і більш помітним.

  1. Морська риба та морепродукти. ця їжа обов'язкова для тих, у кого робота пов'язана із засвоєнням великого обсягу інформації. Дари моря багаті не тільки йодом, який сам по собі підтримує функцію запам'ятовування, але і ненасиченими жирними кислотами омега-2 і омега-3: вони безпосередньо живлять клітини мозку і стимулюють кровообіг в цьому тонкому за своєю структурою органі. Докладно про вплив омега - 3 кислот на мозок дивіться в окремій статті.
  2. Курячі яйця. вітаміни, фолієва кислота, холін, &8212; все це не просто зміцнює здатність пам'ятати, але і є необхідною умовою нормального функціонування мозку.
  3. Овочі. це також чудове джерело корисних для мислення речовин. А деякі з них містять досить рідкісні і вкрай необхідні для міцної пам'яті вітаміни, наприклад, вітамін до в брокколі.
  4. Фрукти та ягоди. більшість з них корисні як засіб для розвитку здатності запам'ятовувати. Наприклад, апельсини і чорниця допомагають зміцненню пам'яті в будь-якому віці, так як в їх складі величезна кількість антиоксидантів і вітамінів.
  5. Горіхи , насіння і нерафіновані масла прямого віджиму. вони також багаті органічними кислотами, мають у своєму складі велику кількість мінеральних речовин, вітамінів, цукрів, &8212; всього, що необхідно для гарної мозкової діяльності.
  6. Інші приправи. крім розмарину, є безліч приправ, які добре стимулюють мозкову активність. Наприклад, кайенский перець і куркума , яка містить куркумін & 8212; унікальна речовина, дуже корисне для мислення в цілому.
  7. Гіркий шоколад. Какао-боби, з яких складається шоколад, містять багато триптофану, який сприяє виробленню в мозку гормонів, що відповідають за гарний настрій, запам'ятовування та інші властивості мозку.

Також зверніть увагу на інфографіку:

Відео по темі

Представляємо вашій увазі відео по темі:

Розмарин & 8212; приємна на смак приправа. Вона може бути в щоденному меню більшості людей, що займаються розумовою працею: в цьому випадку ні довготривала, ні Оперативна пам'ять не будуть давати збоїв.