Які продукти, що розширюють кровоносні судини, є найбільш ефективними-Топ 10

Неправильне харчування, відсутність фізичних навантажень, вживання великої кількості багатої на вуглеводи і жири їжі – все це поступово зношує серцево-судинну систему кожної людини.

Саме через це вже ближче до 50 років розвиваються атеросклероз, артеріальна гіпертензія-захворювання, при яких звужується просвіт кровоносних судин. А ще через певний час все це призводить до інфарктів, інсультів. А що найгірше - ці хвороби практично не піддаються лікуванню.

Згідно з дослідженнями, вкрай важливим є дотримання спеціалізованих дієт, які допомагають контролювати артеріальний тиск, розріджувати кров і запобігати звуження судин як головного мозку, так і організму людини в цілому. Які ж продукти найкраще сприяють їх розширенню і при цьому не завдають шкоди?

Топ 10 судинорозширювальних продуктів харчування

Відповідно до рекомендацій лікарів та вчених був складений список найкорисніших продуктів, які сприяють розширенню судин, але без будь-яких наслідків для тієї ж печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту. Їх рекомендується включати в раціон всім без винятків, не кажучи вже про тих пацієнтів, у яких був інфаркт або інсульт, для яких подібні продукти є обов'язковими. Також нагадаємо, що в минулій статті ми розглянули 15 найкращих судинорозширювальних напоїв .

1. Часник

До складу часнику входить аліцин, а також комплекс ефірних масел (умовно їх об'єднують в групу "фітонцидів"», які плавно знижують тиск за рахунок поліпшення еластичності стінок кровоносних судин.

Аліцин, до речі, також знижує рівень холестерину низької щільності, таким чином, часник можна вживати для профілактики атеросклерозу .

2. Імбир

Корінь імбиру також має судинорозширювальні властивості . У ньому теж є аліцин, але в меншій кількості.

Його ключова користь – це посилення імунітету, нормалізація біохімічного складу крові, а також швидке виведення з організму токсинів, які накопичуються при інфекційному зараженні.

Саме вони найчастіше провокують потоншення стінок судин, що при їх розширенні може привести до розриву капілярів, артерій (саме це і називається інсультом). Також імбир корисний для серця і судин .

3. Лимон

Лимон розширює просвіти незначно, тому Тиск добре знижує тільки в комплексі, наприклад, з зеленим чаєм .

Зате велика кількість аскорбінової кислоти, наявної в лимоні, знижує концентрацію холестерину, а також зменшує вже сформовані атеросклеротичні бляшки. При регулярному вживанні лимона просвіт судин збільшується природним чином.

4. Мед

До складу меду входить цілий набір «рідкісних» поживних мікроелементів, в числі яких цинк, мідь, залізо, Аурум (золото), сполуки фтору. Велика їх частина використовується в кровотворної функції (для відновлення еритроцитів і тромбоцитів, що знижує щільність і розріджує кров).

Також регулярне вживання меду покращує еластичність судин - особливо це корисно при варикозному розширенні вен.

5. Калина

Багата на фітонциди, аскорбінову та інші органічні кислоти. Розширює артерії, якщо її вживати в свіжому вигляді . Тиск при цьому знижується.

Якщо ж з'їсти за один прийом понад 50 грам – збільшується частота серцевого ритму, тиск – зростає. Тому вживати калину слід невеликими порціями. Найкраще - з цукром або медом. А можна змішувати з малиною – гіркота при цьому практично повністю зникає.

більшість корисних для судин властивостей калини при термічній обробці зникає (так як органічні кислоти розпадаються при температурі вище 60 – 65 градусів за Цельсієм). Тому її в чай додавати не варто – краще просто перетерти з цукром і вживати як звичайний ягідний джем. Можна використовувати сушені ягоди.

6. Журавлина

Журавлина містить величезну кількість антиоксидантів (похідних від вітаміну Е), вітамінів групи в, антоціани.

Лікарі вказують, що її вживання збільшує рівень холестерину високої щільності («корисний» холестерин).

Також зазначається, що журавлина нормалізує баланс протромбіну в крові, що позитивно позначається на міцності капілярів і судин головного мозку. Ці ягоди обов'язково включають в раціон при артеріальній гіпертензії, серцевої недостатності.

7. Буряк

Буряк також є судинорозширювальну продуктом харчування, але діє пролонговано. Тобто, помітний ефект буде тільки після регулярного вживання.

Разом з цим вона добре очищає кишечник від накопичених щільних калових мас і шлаків-це знижує темпи розвитку атеросклерозу, також буряк позитивно впливає на рівень холестерину .

Лікарі радять також готувати квас на основі буряка – на смак не найвишуканіша страва, але для серцево-судинної системи – одне з кращих «народних» засобів лікування.

8. Зелений чай

Зелений чай асширяет просвіти судин набагато краще, ніж звичайний чорний. Діє м'яко, знижує тиск, але може викликати безсоння – краще пити вранці або в обід, але не пізніше.

Можна поєднувати з лимоном або соком журавлини.

зелений чай діє як сечогінний, при цьому знижуючи концентрацію натрію в крові. Особливо це корисно при цукровому діабеті, коли активно вимивається калій. А надлишок натрію при цьому призводить до мікропошкодження внутрішніх стінок судин, де згодом і формуються атеросклеротичні бляшки. Рекомендована добова норма зеленого чаю – 2 чашки (з розрахунку 2 грами сухої основи на чашку).

9. Хрін

За дією схожий на часник – саме фітонциди і ефірні масла надають йому специфічний смак і запах. Також діє як антибактерицидний засіб, але при надмірному вживанні може викликати дисбактеріоз (так як знищуються не тільки шкідливі, але і корисні бактерії).

Рекомендована добова норма споживання – до 30 грам. хрін покращує роботу судин за рахунок підвищення їх еластичності, діє як простий спазматик.

10. Полуниця

У складі – велика кількість аскорбінової кислоти та засвоюваної клітковини (яка немов губка накопичує вологу).

Дієтологи рекомендують полуницю додавати до вівсянки на сніданок – це нормалізує баланс цукру, знижує тиск, запобігає появі набряків, але при цьому забезпечує організм великою порцією енергії (так як в вівсянці є легко засвоювані вуглеводи і клітковина).

Тільки варто врахувати, що при надмірному вживанні полуниці може виникнути алергія (особливо часто &8212; у дітей).

Чи можна вживати спиртне з цією метою?

Будь – який напій, в складі якого є етиловий спирт, володіє судинорозширювальними властивостями-це аксіома.

Але чи можна використовуйте алкоголь для лікування атеросклерозу та високого тиску (гіпертонія)? Ні в якому разі, так як етиловий спирт також збільшує частоту скорочень серцевого м'яза, що в підсумку збільшує стрибкоподібно тиск і знос стінок капіляр, артерій, вен. Як діють різні алкогольні напої?

  1. Пиво . при вживанні всього 100 – 250 мілілітрів тиск падає (переважно через сечогінну дію). Але якщо випити більше – тиск істотно зростає, як і загальне навантаження на серцево-судинну систему. Ще один негативний вплив-різке зростання рівня цукру в крові. При цукровому діабеті пиво категорично протипоказано до вживання.
  2. Вино . діє схожим чином з пивом. Тобто, при вживанні всього 30-70 мілілітрів судинні просвіти голови розширюються, тиск падає. Далі (якщо випити більше) – різко збільшується. Даний напій буде корисним тільки в малих кількостях і якщо вживати його не регулярно. На цей рахунок краще консультуватися з лікарем, так як необхідно враховувати індивідуальну фізіологію пацієнта. І перевагу слід віддавати червоним сухим винам (з невеликим вмістом алкоголю і цукру).
  3. Коньяк . діє в точності як вино (виготовляють його з так званого «винного» спирту). Але за рахунок своєї фортеці практично відразу збільшує частоту серцевих скорочень і тиск на стінки кровоносних судин. Тому від цього напою краще відмовитися (особливо при печінковій недостатності).
  4. Горілка . навіть невелика її кількість стрибкоподібно збільшує тиск. І хоч вживання горілки знижує рівень шкідливого холестерину-разом з цим руйнує клітини печінки, слизову шлунка, уповільнює регенерацію нервових клітин. Безпечна доза горілки-близько 15-20 мілілітрів, не більше.

Разом, алкогольні напої для цієї мети використовувати не варто. Хіба що вино, але це обов'язково слід обговорити з лікарем і дотримуватися рекомендованої ним дозування.

Що слід виключити з раціону?

При атеросклерозі або артеріальній гіпертензії від наступних продуктів, що звужують судини, слід взагалі відмовитися (або мінімізувати їх присутність в раціоні):

  1. Вершкове і топлене масло. хоч воно і необхідно для нормалізації роботи головного мозку – це один з найбільших джерел шкідливого холестерину. Від нього відмовлятися слід в першу чергу, особливо людям після 50 років з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи. Не забувайте, що існує і полезнное для судин масло .
  2. Здоба і солодощі. в принципі, сюди ж можна додати всі продукти, вживання яких призводить до різкого збільшення рівня цукру в крові (вище 8 ммоль/л у здорової людини). Головна їхня шкода-це пошкодження стінок судин, від чого їх стійкість до навантажень знижується, ймовірність розриву – збільшується. Також цукор шкідливий для серця . Все це стосується і шоколаду. Але варто пам'ятати, що какао в чистому вигляді трохи розширює судини, допомагаючи боротися з їх звуженням. Також какао чистить просвіти судин від холестерину. Але всі корисні властивості какао нівелюються цукром в складі шоколаду. Тому варто віддавати перевагу гіркому шоколаду.
  3. Смажена картопля. не тільки збільшує концентрацію шкідливого холестерину, але ще містить в собі вільні радикали (утворюються при термічній обробці рослинних масел). Збільшує ймовірність утворення атеросклеротичних бляшок за рахунок дестабілізації ліпідного обміну (коли жирові клітини просто не встигають розщеплюватися).
  4. Жирні сорти м'яса. сюди можна віднести свинину, качку, яловичину, різного роду тельбухи і лівер (і навіть наваристі бульйони, які отримують з них). Теж негативно позначається на ліпідному обміні.
  5. Жирні сири, йогурти, сметана. особливо небезпечні при захворюваннях судин нижніх кінцівок, збільшують ризик варикозного розширення вен.
  6. Кава також потрібно пити обережно. Детальніше про вплив кави на просвіт судин дивіться в нашому окремому матеріалі.

Разом, є маса продуктів, придатних для нашої мети. При цьому вони жодним чином не шкодять, тому їх слід включати в раціон при гіпертонії, атеросклерозі або варикозному розширенні вен. І найголовніше-раціон при цьому повинен бути різноманітним, але з перевагою саме рослинної їжі, без термічної обробки. Для більш детального складання раціону слід звертатися за допомогою до дієтологів.