Чи розширює чай просвіти судин або звужує їх-огляд впливу 7 різновидів напою

Існує багато плутанини навколо проблеми впливу чаю на серцево-судинну систему (ССС).

Пов'язано це з тим, що, по-перше, медицина сама не до кінця відповіла на питання про впливі чаю на ССС , а по-друге, його популяризатори не завжди коректно підносять інформацію про вплив на організм.

Наприклад, не можна однозначно сказати, чи корисний міцний чорний чай для гіпотоніка, тому що це залежить далеко не тільки від артеріального тиску людини, але і від багатьох інших факторів. Як не можна і стверджувати, що зелений чай завжди показаний при гіпертонії.

Так, одне дослідження вказує на те, що міцний чай (і чорний, і зелений) короткочасно підвищує тиск.

Інші дослідження( 1 , 2 ) вказують, що регулярне і помірне вживання обох видів чаю знижує тиск в довгостроковій перспективі.

У цій статті ми постараємося розібратися у всіх цих тонкощах.

Вплив на судини 7 різних видів напою

Класичним чаєм вважається напій із сировини, отриманої з чайного куща. Хоча чаєм називають і квіткові, і трав'яні збори, і такі специфічні рослини, як мате або ройбуш.

В залежності від своєї специфіки і обробки, різні чаї володіють різними властивостями і по-різному впливають на судини, серце і головний мозок. Який напій найбільше розширює судини &8212; дізнаєтеся нижче.

1. Зелений

Будь-який чай містить в собі алкалоїди, мінерали і вітаміни, які в різні моменти заварювання і вживання по-різному впливають на артеріальний тиск, судини і мозок.

При цьому судини мозку і черевної порожнини можуть звужуватися, а судини, що знаходяться в м'язах, в тому числі коронарні, &8212; розширюватися. І навпаки. Звідси виникла плутанина щодо дії чаю на кровоносні судини.

Найвідоміший алкалоїд & 8212; кофеїн. Він викликає підвищення тиску, добре тонізує, покращує мозкову активність. У зеленому чаї кофеїну набагато більше, ніж у чорному. Тому виникла теорія про те, що зелений чай корисний при гіпотензії. Чи Так це?

Дійсно, зелений чай звужує просвіти артерій, піднімає артеріальний тиск і бадьорить в цілому, знімає головні болі, так як звужує і тонізує стінки судин головного мозку.

Але цей ефект триває недовго , тому що починають діяти інші алкалоїди: теобромін, ксантин, нофілін, параксантин, гіпоксантин. вони знижують тонус судин мозку, знижуючи тиск. при цьому голова у гіпотоніка починає боліти знову.

Неправильно орієнтований хворий, який не контролює своє АТ, особливо якщо організм схильний до стрибками тиску, головний біль від спазмів судин мозку при гіпертонії може прийняти за біль від гіпотонії і заварити собі міцний зелений чай. В результаті гіпертонік, перш ніж отримати зниження тиску, провокує у себе гіпертонічний криз.

Таким чином, зелений чай більше підходить не гіпотонікам, а гіпертонікам . Але за однієї умови: він не повинен бути занадто міцним.

Крім тонізації організму і зниження підвищеного артеріального тиску, у цього напою є ще кілька сприятливих властивостей.

  1. Антисклеротична дія . він не тільки знижує рівень холестерину в крові, але і може розчиняти холестеринові бляшки на стінках артерій, а також же робити судини більш еластичними. Детальніше про те, які чаї очищають посудини , дивіться в окремій статті.
  2. Захисні властивості. захищає від онкології, піднімає імунітет і є природним антиоксидантом.
  3. Засіб проти зайвої ваги. при регулярному вживанні покращує обмін речовин і може розцінюватися як засіб для схуднення. Але воно має накопичувальний ефект. З метою скинути вагу і тим самим полегшити роботу судин і серця протягом тривалого часу, його вживають неміцним не менше трьох разів на день після їжі. Але застосування його з метою схуднення можливо тільки без солодощів і додавання молока.

Від напою краще утриматися при гострому гастриті, виразках шлунково-кишкового тракту, при печії, кольках в животі і болю в шлунку будь-якої етіології.

у зеленому чаї набагато більше вітаміну C, ніж у цитрусових, в чотири рази &8212; вітаміну Р, а каротину в шість разів більше, ніж у моркві.

Технологія його приготування складається з легкого подвяливания протягом короткого часу, температурної обробки, під час якої всі процеси ферментації повністю припиняються, і скручування листочків. Листю надають саму химерну форму, і чим крутіше згорнуті листочки, тим міцніше буде напій.

Його заварюють за допомогою 60-80-градусної води від 2 до 6 разів.

2. Чорний

Чорний чай в першій фазі також підвищує артеріальний тиск і тонізує всі системи. А на другому етапі він працює інакше, ніж зелений.

Оскільки чорний ферментується набагато сильніше, в його листі зберігаються вітаміни групи В, Р і РР. Вони допомагають стабільності артеріального тиску після того, як кофеїн перестає діяти. тому напій дуже підходить гіпотонікам, хоча піднімає тиск не так швидко, як зелений.

Чорний чай має ще одне корисне для сердечників властивість: кверцетин, що міститься в ньому, не дає утворюватися тромбів в судинах. Це великий плюс. Але і він може пошкодити, якщо багато напою вживається паралельно з препаратами, що розріджують кров.

Він також:

  1. Зменшує кількість &171;поганого&187; холестерину;
  2. Зменшує ймовірність інсульту на 60-70%;
  3. Покращує працездатність мозку, підвищує концентрацію уваги;
  4. В неміцному вигляді стабілізує артеріальний тиск, позбавляє від стрибків тиску.

Не варто пити міцний чорний чай тим, у кого виразка шлунка. Від нього може загостритися запалення слизової і початися кровотеча.

Процес його ферментації тривалий і багатоетапний, він залежить від сорту чайного куща. Заварюється водою до 90 градусів, володіє найбільшою кількістю речовин, які несуть користь для судин , але вимагає найбільшої уваги до технології заварювання.

3. Білий

Назва походить від виду сировини, яка складається з бруньок і молодих листочків, покритих тонкими білими волосками. Деякі любителі напою вважають, що він найкорисніший, оскільки майже не ферментується, тільки злегка подвяливается на сонці і потім досушується в тіні.

Для серцево-судинної системи він цікавий тим, що:

  1. Зміцнює стінки судин, тому особливо корисний жінкам з варикозом;
  2. Запобігає онкологію, в тому числі і органів серцево-судинної і кровоносної систем;
  3. Зміцнює імунітет і зберігає молодість, так як за вмістом антиоксидантів він виграє у апельсинового соку в 4 рази.

4. Жовтий

Напій виходить міцним, швидко піднімає тонус, з дуже тонким, ніжним ароматом. Як і чорний чай, жовтий піднімає тиск, тому показаний гіпертонікам.

Його можна впізнати по відображенню в чашці з білого фарфору: у зеленого чаю воно буде з жовтуватим або зеленуватим відтінком, а у Жовтого &8212; з рожевим.

Відноситься до слабоферментованим. Він готується 72 години: спочатку щільні, соковиті, жовтуваті, невеликі бруньки чайного куща підсушують над вугіллям, потім для сповільненої ферментації їх загортають в пергамент, &8212; за цей час знищуються білі ворсинки. Заварюють водою 60-70 градусів.

5. Улун

Улун по відношенню до посудин має властивості і зеленого, і чорного чаїв, але смакові особливості цього напою багатші, ніж у інших. вплив на просвіт артерій, по більшому, рахунку Нейтральне.

Це напівферментований напій, середній між зеленим і чорним. Підготовка сировини проходить в кілька етапів: спочатку близько години його подвяливают, потім укладають на бамбукові листи і час від часу ворушать, щоб листя злегка окислилися і місцями змінили колір, потім кілька разів по черзі прожарюють на відкритому вогні, охолоджують, згортають і калять знову.

6. Пу Ер

Цей напій ще сильніше звужує просвіт артерій і підвищує артеріальний тиск, ніж чорний. протипоказаний при гіпертонії.

Сильно ферментований, він має яскраво виражені смакові особливості і сильний вплив на організм. Заварюється тільки окропом, особливими способами.

Пов'язано це з тим, що ферментація відбувається не тільки протягом тривалого часу, але і після пресування. В даний час застосовуються також додаткові способи ферментації, так як в сучасних споживчих умовах Пу Ер не встигає визріти після пресування.

Також перегляньте інфографіку:

На що впливає фортеця?

Чорний чай набирає свою міцність в середньому через 5 хвилин після початку заварювання, зелений &8212; через 7 хвилин. У цей момент чаї володіють найкращим ароматом і смаковими якостями. Пізніше напій стає міцніше, а більш насиченим за кольором, але втрачає властивості, максимально повно характеризують фортеця: випаровуються ефірні масла, розкладаються вітаміни та ін.

У момент свій найвищої міцності чай надає найбільшу дію на судини мозку і серце.

Іноді міцний напій сприяє поліпшенню стану. Наприклад, міцно заварений чорний чай при головному болю і зниженому тиску зніме спазм, підніме артеріальний тиск і не дасть йому падати знову.

Але велика кількість міцного зеленого чаю навіть у гіпотоніка може негайно викликати неприємні симптоми:

  • Проблеми зі щитовидною залозою;
  • Сильне серцебиття;
  • Тремтіння рук і ніг;
  • Порушення сну.

Тому міцно бажано заварювати тільки чорний чай і тільки в тому випадку, якщо мова йде про гіпотоніці, у якого не буває різких стрибків тиску. Але і йому нітрохи не гірше допоможе напій середньої міцності, не даючи при цьому побічних ефектів.

будь неміцний чай може збивати підвищену температуру тіла. Міцний для цього використовувати ні в якому разі не можна: Він, навпаки, підсилює жар.

Наскільки він повинен бути гарячим?

Оптимальною для вживання вважається температура напою близько 56 градусів. будучи більш гарячим, він провокує злоякісні утворення горла і шлунка, переохолодженим &8212; знижує свої цілющі властивості.

Однак в культурі, наприклад, американської цивілізації практично не прийнято пити цей напій гарячим.

Східні ж традиції припускають, що чим більше ферментований чай, тим гарячішим він повинен вживатися: в іншому випадку він несмачний і не дає ніякого корисного ефекту.

Відповідно, білий і зелений чаї можна пити навіть холодними , якщо таке вживання комфортно. За умови, що вони охолоджені, але свіжі.

Цікаві факти

Фахівці стверджують, що в зеленому чаї кофеїну навіть більше, ніж в натуральному вареному кави. Конкретний склад залежить від розміру листя (чим вони дрібніше, тим більше кофеїну) і від температури заварювання: чим гаряче вода, тим більше кофеїну в чашці.

Тому якщо стоїть завдання тонізувати організм і підняти артеріальний тиск, то зелений чай навіть краще.

Але якщо потрібно привести людину в бадьорий стан, але він схильний до стрибків пекло , то вибрати краще не кава і не зелений чай, а чорний.  У ньому кофеїн діє більш м'яко, завдяки дубильним речовин. Але і в цьому випадку потрібно знати міру щодо фортеці і кількості випитого.

Детальніше користь кави для серця і судин дивіться в окремій статті

Вважається, що в залежності від стану здоров'я і віку, безпечно вжити 4-8 чашок грамотно завареного напою.

Корисне відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Разом, чай &8212; не лікарський засіб. Але на судини і серцевий м'яз він може надавати дуже сприятливий вплив, якщо вибирати потрібний сорт напою, правильно його заварювати і вживати.