Що робить алкоголь з судинами: розширює або звужує їх — огляд 7 спиртних напоїв

Навколо алкогольних напоїв існує велика кількість міфів з приводу їх корисності або шкоди для артерій, вен і головного мозку.

Що робить алкоголь із серцево-судинною системою?

Деякі вважають, що якщо вживати тільки елітні якісні напої, то шкоди від них бути не може. Інші стверджують, що алкоголь можна пити час від часу, щоб полегшити симптоми гіпертонії. Треті впевнені, що алкоголь приносить користь саме при регулярному вживанні в невеликих дозах. Четверті свято вірять в судинорозширювальну властивість певних алкогольних напоїв. Частка істини є в кожному твердженні.

Але в той же час жодне з них не відображає повної картини впливу алкоголю на серце і судини : він може надати на них і позитивний вплив, будучи, наприклад, в складі лікувальних настоянок, але може завдати і серйозної шкоди здоров'ю і навіть життю людини.

Механізм дії спиртного на судини

Вплив алкоголю &8212; питання непросте, неоднозначне. Дія залежить від дуже багатьох факторів:

  • Від кількості напою;
  • Від його виду;
  • Від фортеці;
  • Від віку людини;
  • Частоти вживання;
  • Від генетики;
  • Від початкового стану здоров'я і т. п.

Однак є загальні механізми дії, про які потрібно знати, щоб не нанести шкоди судинах , а навпаки, принести якусь користь.

Алкоголь дуже швидко всмоктується в кров . На цьому засновано і те, що в складі настоянок він робить засвоєння рослинних препаратів досить ефективним.

У цієї форми використання є і побічний ефект &8212; поява в крові етанолу &8212; шкідливого для організму речовини. Але дозування настоянок, як правило, мінімальна, тому шкідливий вплив також майже відсутній.

Інша справа алкоголь як напій. його дія проходить кілька стадій:

  1. Розширення просвіту артерій. етанол знижує тонус судин, вони розширюються і тиск знижується. Звідси з'явилася думка, що алкогольні напої борються з гіпертонією.
  2. Порушення кровообігу. з надходженням етанолу в кров тиск знижується, і напору крові не вистачає для постачання нею периферії. В результаті збільшується частота серцевих скорочень, і серце, з одного боку, отримує зайве навантаження, а з іншого, &8212; хоча кров швидше проходить через серце і навантажує його надмірно, не встигає доходити на периферії через зниженого тиску. Саме тому через деякий час після прийому спиртного починають мерзнути руки і ноги. З цієї ж причини так небезпечно зігріватися алкоголем на холоді: відчуття тепла приходить лише на деякий час, потім людина замерзає. Так проявляється порушення кровообігу.
  3. Звуження судин і підвищення артеріального тиску. приблизно через півгодини після прийому алкоголю, а особливо при продовженні його надходження в організм, судини звужуються, і тиск неминуче підвищується. Таким чином, легко може виникнути гіпертонічний криз.

Представлена вище схема стосується вживання спиртовмісних напоїв у великій кількості і без будь-яких добавок. Настоянки на алкоголі діють інакше, оскільки спирт міститься там в гомеопатичних дозах.

Що відбувається при вживанні з головним мозком?

Що стосується судин саме головного мозку, то їх звуження після зняття з них тонусу загрожує спазмом.

Крім, такий протиприродною &171;гімнастики&187; під впливом етанолу, судини голови стають більш крихкими і проникними, мозок не отримує потрібної кількості кисню , у великій кількості гинуть клітини мозку.

До того ж, алкоголь дуже небезпечний для еритроцитів. Торкаючись стінок артерій і вен, вони отримують негативний заряд, завдяки якому вони відштовхуються, не злипаються один з одним.

Спирт знищує негативний заряд, і еритроцити починають злипатися. У такому стані вони просто не можуть проникнути в капіляри.

Капіляри не постачають клітини мозку киснем, вони починають масово руйнуватися і відмирати &8212; це і проявляється в стані сп'яніння. Нижче ви дізнаєтеся, який алкоголь розширює просвіти судин, а який звужує їх.

Огляд 7 найбільш популярних напоїв

Ще більше нюансів має вживання конкретних напоїв, в яких, крім спирту, є й інші складові.

1. Червоне вино

Якщо дотримується міра, то червоне вино дійсно приносить користь судинам , мозку і серцю.

Ось що відбувається з посудинами при вживанні червоного вина:

  1. Вино розширює просвіти артерій і незначно знижує тиск;
  2. Містить антиоксиданти кверцетин і ресвератрол, що захищають від передчасного старіння і допомагають розсмоктуванню холестеринових бляшок і тромбів; Антиокислювачі містяться тільки в слабоалкогольних напоях;
  3. Збільшує кількість &171;хорошого&187; холестерину в крові;
  4. За однією з версій допомагає знищувати деякі види ракових клітин, завдяки елагової кислоти;
  5. Знімає запальні явища і бореться з пухлинами, розріджує кров і перешкоджає склеюванню тромбоцитів, сприяючи захисту від тромбозу, завдяки ресвератролу;
  6. Знижує рівень цукру в крові і силу апетиту при зайвій вазі, допомагає уникнути виникнення і розвитку діабету другого типу;
  7. При боротьбі з авітамінозом, анемією, крововтратою є джерелом фруктози, органічних кислот, вітамінів, великої кількості найважливіших мікроелементів; покращує вуглеводний, азотистий і мінеральний обмін;
  8. На відміну від солодких напоїв, знижує ймовірність появи каменів у нирках, бореться з ними, якщо вони вже є.

Червоне сухе вино-один з 20 найкорисніших для судин продуктів .

Медики давно помітили, що французи, які регулярно вживають червоне вино, рідше хворіють на онкологічні та інші захворювання. але прихильники цієї теорії не завжди згадують про два важливі фактори:

  1. Мова йде тільки про натуральне, непідсолоджене штучно і не кріплене червоне вино. Таке вино не всім до смаку, але, на жаль, цілющими властивостями володіє тільки воно.
  2. Говорячи про &171;регулярному&187; вживанні &171;келиха вина&187;, багато хто не враховують генетичні, вікові та інші індивідуальні особливості людини. Регулярно &8212; не означає тричі на день: для росіянина, наприклад, в залежності від генетичної схильності, статі і віку, регулярним вважається вживання 1-3 рази в тиждень. А &171;келих&187; вина &8212; це не 200 і не 300 г, а за різними думками, 50-150 г вина на один прийом.
за однією з версій, натуральне червоне вино робить позитивний вплив на роботу частин клітин, що відповідають за накопичення енергії, які називаються мітохондріями.

2. Біле вино

На відміну від червоного вина, біле готується з фруктів та інших ягід, і не володіє всім спектром корисності вина червоного. Однак і в арсеналі білого є ряд корисних для серцево-судинної системи властивостей, за умови, звичайно, що вино несолодке і некріплене.

Ось який ефект має біле вино:

  1. Покращує роботу мозку, зміцнює пам'ять;
  2. Попереджає розвиток хвороби Альцгеймера;
  3. Трохи знижує рівень холестерину, зміцнює стінки кровоносних судин і серцевий м'яз, знижує ймовірність появи захворювань серця;
  4. Затримує старіння серця і судин, за деякими гіпотезами, краще, ніж червоне, через кращої роботи антиоксидантів;
  5. Містить тирасол і гидрокситирасол, які сприяють збереженню стрункості, що дуже актуально при захворюваннях серцево-судинної системи.

3. Коньяк

Коньяк, як і червоне вино, готується з винограду . Але він втрачає деякі корисні властивості через високий ступінь фортеці. Наприклад, кількість антиоксидантів в коньяку набагато менше.

Крім того, коньяк корисний для серця і судин при зовсім мінімальному дозуванні, на відміну від вина: тільки 30-50 г матимуть сприятливий вплив на серцево-судинну систему. Зокрема, коньяк в мінімальних дозах:

  1. Знімає спазми судин, зменшує напругу;
  2. Коньяк має судинорозширювальні властивості і знижує артеріальний тиск;
  3. Розчиняє згустки крові і жирові відкладення в артеріях, перешкоджає розвитку атеросклерозу;
  4. Робить судини більш еластичними;
  5. Настоюючись в дубових бочках, через взаємодію коньячних спиртів з деревиною, стає джерелом корисних речовин, що зменшують проникність стінок судин;
  6. Підвищує імунітет за рахунок впливу на кровотворні органи, виробляючи лейкоцити або білі кров'яні тільця, що відповідають за імунітет.
  7. Посилює мозкову активність, особливо в поєднанні з кавою.

4. Горілка

Горілка &8212; міцний алкогольний напій, його склад &8212; це тільки етиловий спирт з водою, там немає інших компонентів, які можуть бути корисними для судин. Тому горілка не володіє тими корисними властивостями, які є у вин, коньяку.

Якщо розглядати дія горілки на судини , то, як у випадку з будь-яким спиртовим засобом, можна говорити користь горілки для здоров'я в мінімальних кількостях тільки як кошти, разово знижує артеріальний тиск.

Кількість більше 30-50 г за один раз перестає мати лікувальний ефект і призводить до протилежних наслідків: до підвищення тиску, спазму судин і провокацією атеросклерозу.

Регулярне вживання взагалі небезпечно. Тому в якості ліків для судин напій може вживатися разово або як засіб для витяжки корисних властивостей з рослин, тобто як інгредієнт лікарських настоянок. Але настоянки на спирту, горілці і винах автоматично не відносяться до напоїв, а стають лікувальним препаратом, оскільки вживаються буквально по краплях, а з урахуванням змішування з іншими інгредієнтами дозування виходить символічною.

5. Віскі

Міцний напій, що готується з солоду і ячменю, володіє всіма властивостями алкогольного продукту, понижуючого тиск, що допомагає роботі судин мозку, будучи вживаним в маленьких дозах.

Періодичне вживання віскі:

  1. Знижує рівень холестерину в крові;
  2. Перешкоджає підвищеному згортанню крові;
  3. Завдяки елагової кислоти, попереджає старіння, ймовірність виникнення хвороби Альцгеймера, знижує ризик онкологічних хвороб;
  4. Зміцнює судини мозку;
  5. При періодичному вживанні в кількості 30-50 мл попереджає багато серцево-судинні захворювання.

6. Ром

Дія рому на організм наближене до дії коньяку. Це алкогольний напій, який готується на основі тростинного сиропу і патоки, ферментизируется і проходить етап витримки.

Але його фортеця так само, як і у випадку з коньяком, вимагає акуратного поводження і вживання в маленьких дозах. Так, ром може надавати на серцево-судинну систему благотворний вплив, зокрема :

  1. Підтримуйте чисті артерії;
  2. Знімати тривожність і покращувати сон;
  3. Знижувати ймовірність злоякісних утворень і хвороби Альцгеймера.

7. Шампанське

Шампанське & 8212; слабоалкогольний напій. Але, незважаючи на це, багато медиків скептично ставляться до корисності напою для судин і серця.

Чому так? Причина & 8212; у великому вмісті вуглеводів і вуглекислому газі , який підвищує всмоктуваність етилового спирту, а також може негативно позначатися на стані печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

У невеликих дозах і нерегулярному вживанні в кількості 100-150 мл шампанське не завдасть великої шкоди судинах і серцю і навіть полегшить їх роботу:

  1. Розширення судин;
  2. Зниження артеріального тиску;
  3. Активізуючи роботу мозку;
  4. Будучи джерелом антиоксидантів і зберігаючи молодість.
підроблене шампанське, тобто газована вода зі спиртом, барвниками та ароматизаторами, зустрічається досить часто, і воно не принесе нічого, крім шкоди, хоча зовні буде схоже не справжнє. Підроблене може видати занадто яскравий колір напою, дивні написи на етикетці, погано приклеєна етикетка та ін.

Також ознайомтеся з інографікою про вплив алкоголю на весь організм:

Чи Знижує рівень холестерину?

Алкоголь в чистому вигляді дійсно має здатність розчиняти холестеринові нарости на стінках артерій. Але деякі напої для цього повинні використовуватися в дозуваннях, небезпечних для інших показників здоров'я судин і мозку, а також інших органів.

Наприклад, борючись з атеросклерозом за допомогою алкоголю, людина провокує гіпертонію і вбиває клітини свого мозку.

Тому в якості профілактичного засобу застосовують алкогольні напої, які, крім етилового спирту, містять і інші речовини, що протистоять атеросклерозу . У цих випадках стає достатнім вживання по 30-50 г алкогольного напою, що не повинно завдати шкоди організму.

У народній медицині для лікування також активно використовуються очищаючі настоянки на основі алкоголю.

Набагато більш безпечним є вживання продуктів харчування для чищення судин , а також дотримання спеціальної дієти .

Особливості споживання при різних серцево-судинних захворюваннях

Алкоголесодержащие напої можуть бути не тільки профілактикою серцево-судинних захворювань. Вони можуть завдати шкоди навіть в мінімальних кількостях в ряді випадків, після яких відновити здоров'я буде складно.

  1. Вегето-судинна дистонія. при цій патології спиртне вкрай небажано, оскільки при цьому захворюванні воно посилює тахікардію, викликає серцеву і головний біль. Може виникнути спазм, інсульт, інфаркт.
  2. Гіпертонія. при такому діагнозі дія алкоголю по зниженню тиску має лише короткочасний ефект, а при перевищенні дози посилює гіпертонію і може привести до плачевних наслідків.
  3. Атеросклероз. Алкоголь розчиняє холестерин. Але якщо це єдиний засіб боротьби з хворобою, то саме по собі ефекту воно не дасть, якщо буде використовуватися в рекомендованих дозах. А при їх перевищенні викличе загострення захворювання.
  4. Варикоз, геморой. ці захворювання виключають міцні напої, допускають слабоалкогольні, крім шампанського.
  5. Інфаркт, інсульт. Алкоголь заборонений відразу після виникнення цих патологій

Цікаве відео

Пропонуємо вам ознайомитися з такими відео:

Алкогольні напої, і навіть міцні, можуть бути засобом підтримки здоров'я судин. За умови, що вони використовуються в мінімальних дозах і дотримується режим вживання. Але якщо мова йде не про лікарські зілля на основі алкоголю, а саме про самостійний напій, то це засіб профілактики серцево-судинних патологій, але ніяк не лікування.