Топ 7 найбільш шкідливих для судин продуктів-яка їжа засмічує їх найбільше?
Практично всі захворювання серцево-судинної системи прямо або побічно пов'язані з нездоровим харчуванням. Основні "помилки", які допускають пацієнти з подібними хворобами – це включення в раціон надмірно великої кількості білкової і багатої на тваринні жири їжі.
Найчастіше це призводить до того, що вже в 40 – 50 років в судинній системі утворюються атеросклеротичні бляшки. Вони, в свою чергу, погіршують швидкість кровотоку, збільшують шанс розвитку інсульту або інфаркту, варикозного розширення вен, тромбозу.
Численні дослідження підтверджують, що харчування безпосередньо впливає на здоров'я серцево-судинної системи.
Але які продукти в цьому плані є найбільш шкідливими для здоров'я наших судин? Від яких з них слід зовсім відмовитися, а які – обмежити в щоденному раціоні?
Зміст
Трохи про вплив харчування на серцево-судинну систему
Головне правило здорового харчування – воно повинно бути збалансованим. Тобто, в рівній мірі слід вживати і тваринні жири, і рослинну їжу, і багату на вуглеводи. Якщо ж в раціоні буде переважати який-небудь продукт або блюдо, то це призведе до дисбалансу всієї травної системи.
Адже, наприклад, для окислення того ж холестерину необхідні вітаміни з, А і Е, а вони переважно містяться в овочах і фруктах.
Якщо ж їсти переважно жирні сорти м'яса, але при цьому ті ж овочі є всього 1 раз в тиждень, то холестерин в крові буде поступово накопичуватися, а ось розпадатися на похідні-немає , оскільки для цього не вистачає вітамінів.
Які продукти руйнують і забруднюють наші судини? В першу чергу-з великим вмістом холестерину низької щільності. До таких якраз і відносяться продукти, багаті на тваринні жири (наприклад, свинина, риба, незбиране молоко, вершкове масло).
Також не менш шкідлива для судин їжа з великим вмістом простих вуглеводів-вона призводить до надмірного накопичення глюкози в крові, і як наслідок, до забивання судин. Якщо ж вона не буде затребувана (а вона використовується тільки при фізичній активності, синтезуючись до енергії), то глюкоза трансформується в ліпідні сполуки і накопичується у вигляді підшкірних жирових відкладень.
З плином часу це обов'язково призведе до підвищеного тиску на судини, а також на заміщення печінкової тканини жирової (те ж саме відбувається з підшлунковою залозою).
7 найбільш шкідливих продуктів
Відразу необхідно уточнити, що зазначені продукти не слід повністю виключати з раціону. В ідеалі-слід проконсультуватися з цього приводу з дієтологом. Він допоможе скласти оптимальний раціон з урахуванням клінічної картини пацієнта.
1. Цукор
Цукор практично на 98% складається з вуглеводів. При попаданні в шлунково-кишковий тракт вони засвоюються і синтезуються до глюкози, яка окислюється з виділенням енергії. Саме тому лікарі рекомендують робити сніданок багатим на вуглеводи – це допомагає підтримувати енергетичний тонус організму.
Детальніше про вплив цукру на серце і судини дивіться в окремій статті.
Але якщо глюкоза не буде використана – вона трансформується до ліпідних сполук. Тобто, перетворюється в жир, відкладається в підшкірній жировій тканині і засмічує судини.
А ще надлишковий цукор в крові провокує появи мікропошкоджень внутрішніх стінок судин. саме на цих місцях згодом "осідає" холестерин, ліпіди, які і утворюють основу атеросклеротичних бляшок, що підтверджується дослідженнями .
2. Алкоголь
Шкода алкоголю для судин і всього організму людини – це аксіома, яка не потребує будь-якого підтвердження. Російські вчені і зовсім стверджують, що основна причина демографічної кризи в Російській Федерації – це саме поширений алкоголізм серед дорослого населення.
Можна виділити наступні фактори його впливу:
- Сприяє накопиченню токсинів у крові . Всі похідні етилового спирту діють як отрута, поступово знижуючи еластичність кровоносних судин головного мозку і всього тіла.
- Підвищує артеріальний тиск. гіпертонія-один з найнебезпечніших попередників інфаркту та інсульту.
- Погіршує роботу нервової системи. разом з цим порушується робота синусового вузла, через що порушуються періоду скорочення камер серцевого м'яза, що провокує спазми.
- Надає деструктивну дію на печінку. а саме вона необхідна для окислення і розщеплення холестерину, виведення токсинів з крові.
Алкоголь в малих кількостях дійсно може бути корисний – він покращує вироблення червоних кров'яних тілець, на короткий термін збільшує насиченість крові киснем. Але мова йде про абсолютно малих дозах – від 30 до 50 мілілітрів червоного вина на добу, і не частіше 3 разів на тиждень.
3. М'ясо глибокої переробки
Куряче м'ясо, свинина або яловичина багаті не тільки на тваринні жири, але і на білки, вітаміни групи В, а також необхідні серцю калій і магній .
Ось тільки велика частина корисних мікроелементів при термічній і механічній обробці руйнуються. Саме тому різного роду ковбаси або сосиски практичної користі не приносять – вони лише дають кілокалорії і відчуття насичення. Необхідно вживати тільки корисне м'ясо .
А перероблений тваринний жир стає ще й шкідливим – у ньому утворюються канцерогенні сполуки , які в майбутньому можуть спровокувати розвиток онкологічного захворювання.
А ще негативний вплив цих шкідливих речовин на судини серця і головного мозку підтверджено дослідженнями. Так що, від такого м'яса краще відмовитися, віддаючи перевагу домашній кухні.
4. Майонез і подібні соуси
Домашній майонез досить корисний продукт, хоч і містить чималу кількість холестерину (він є в курячих і перепелиних яйцях).
А той, який пропонують на полицях магазинів, часто в своєму складі має пальмову олію, насичені транс-жири. всі ці речовини в надлишку провокують накопичення ліпідів низької щільності , які вкрай охоче осідають на стінках судин.
Майонез &8212; один з найбільш шкідливих для серця продуктів.
А корисних мікроелементів в таких соусах практично немає – той же майонез перед продажем пастеризується для можливості тривалого зберігання.
5. Маргарин
Класичний маргарин виготовляється із застосуванням топленого і вершкового масла (їх похідних). Такий продукт в помірній кількості корисний для організму людини.
Але той маргарин, який зараз випускають, взагалі ніякої користі не несе організму. Від нього можна сміливо відмовлятися повністю. його основу складає пальмовий жир - рослинне масло, 90% якого практично не засвоюється організмом. І на додаток до нього – туди ж додають транс-жири , що збільшують ймовірність виникнення онкологічних захворювань.
Як показала практика, щоденне вживання хоча б 50 грам маргарину (в будь-якому вигляді, тобто, в тому числі в якості готової випічки) в 12 разів збільшує ймовірність атеросклерозу.
6. Газовані напої
Містять величезну кількість натрієвих комбінацій (які при надлишку в організмі діють як токсини), а також підсолоджувачів – вуглеводів, які при великій концентрації трансформуються до ліпідних сполук.
Як енергетики впливають на серце дивіться тут.
Часте вживання солодких газованих напоїв (в тому числі і мінеральної води з газом) збільшує ризик утворення холестеринових бляшок навіть в тому випадку, якщо рівень того самого холестерину досить низький (менше 4 ммоль/л).
7. Курка механічної обвалки
Найчастіше включається як додатковий компонент до ковбас, сосисок. Основа такого м'яса – це куряча шкіра, в якій міститься величезна кількість холестерину.
Навіть при приготуванні домашніх супів від неї рекомендується позбавлятися. Причому, в ній холестерину міститься навіть більше, ніж в курячих жовтках.
Суперечлива їжа
Є категорія продуктів, які побічно надають позитивну дію на серцево-судинну систему, але разом з цим збільшують ризик розвитку деяких хронічних захворювань. До таких, наприклад, відносять сіль, червоне вино. Чому їх присутність в раціоні слід обмежувати?
Червоне сухе вино
З одного боку – покращує кровотворення, оптимізує баланс еритроцитів. З іншого боку-містить велику кількість вуглеводів.
А ще сучасні технології виробництва такого вина призводять до надмірному вмісту в таких напоях сивушних масел - вони є найсильнішими токсинами, похідних від етилового спирту.
Корисним для судин вважається тільки червоне сухе вино. якщо вже й вживати таке вино, то рідко і малими порціями до 30 мілілітрів.
Кава
Кава містить в великій кількості антиоксиданти - вони перешкоджають окисленню здорових клітин. А ще кофеїн незначно розширює судини головного мозку. Але разом з цим-підвищує артеріальний тиск, збільшуючи тим самим навантаження на серце.
Кофеїн сам по собі відноситься до наркотичних речовин з потужним соматичним дією. Його щоденне вживання
у болших дозах може збільшити ризик розвитку хронічних захворювань серцево-судинної системи. А за рахунок короткочасного розширення судин може спровокувати рух сформованих тромбів і закупорку живлять судин.
В той же час, помірне вживання кава навіть корисна для серцево-судинної системи , що підтверджується численними дослідженнями.
Сіль
Сіль є найбільшим джерелом хлору та натрію. Перший переважно використовується в синтезі шлункового соку, натрій-регулює сольовий обмін, і чим більше його накопичується в організмі – тим більше активно працюють нирки і «вимивається» калій.
Детальніше про вплив солі на судини дивіться тут.
І не слід забувати, що сіль не несе ніякої харчової цінності для людини, але в невеликій кількості вона все ж необхідна (для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту).
Корисне відео
Для більш детального ознайомлення з темою, радимо переглянути відео:
Висновок
Разом, здорове харчування – це запорука міцного здоров'я і нормальної роботи серцево-судинної системи і чистих судин. І від деяких продуктів все ж слід відмовитися. В першу чергу-це магазинний майонез, маргарин, основу яких складають шкідливі жири. Те ж саме стосується і різного роду ковбас, сосисок – в них поживних речовин практично немає, а ось холестерину – дуже багато. А найголовніше-дотримуватися збалансований раціон, де не переважає будь-яких продуктів або страв.