огляд наукових досліджень про вплив різних видів м'яса на серце

Заклики дієтологів скорочувати в своєму раціоні харчування м'ясо і переходити на вегетаріанське меню знаходять відгук у незначного числа людей, орієнтованих на здоровий спосіб життя.

Вживання певних сортів м'яса у великих кількостях призводить до ожиріння. Вченими встановлено прямий зв'язок зростання холестерину в крові з кількістю його споживання. Це в свою чергу призводить до закупорки судин і вкрай негативно позначається на роботі серця.

Шкідливий вплив м'яса на серцево-судинну систему

Нічого кращого і швидше не може втамувати голод людини, ніж м'ясо. Це пояснюється вмістом в продукті великої кількості жирів. Майже 9 калорій отримує організм людини при вживанні всього 1 грама продукту.

До його складу входять: залізо, цинк, фосфор і вітаміни різних груп. всі вони необхідні для нормальної роботи серцево-судинної системи. Однак отримана від цих речовин користь для організму переважується можливими шкідливими наслідками.

Утворився в результаті вживання жирної їжі холестерин накопичується на стінках судин. Їх нарости значно звужують кровотоки, що призводить до підвищення артеріального тиску і викликає серцево-судинну недостатність. Тканини внутрішніх органів починають відчувати нестачу харчування і кисню. Ці процеси можуть протікати досить довго. їх кінцевим підсумком стають інфаркт або інсульт.

Існуючі види м'яса поділяються на 2 великі групи: біле і червоне. найбільшу небезпеку для здоров'я людини представляють червоні сорти, що підтверджується дослідженнями . в ході дослідження продукту вченими різних країн світу було з'ясовано, що його дія на серцево-судинну систему залежить не тільки від виду, але і ступеня переробки. Імовірність смертності значно вище від вживання м'ясних продуктів: ковбас, паштетів і т. п.

згідно з масштабним дослідженням , що охопило понад 500 000 чоловік, непомірне вживання в їжу червоного м'яса і виготовлених з нього продуктів збільшує ризик передчасної смерті у чоловіків на 11%, а у жінок на 16%.

Особливо гостро негативні наслідки починають відчуватися людиною після 45-50 років. Що міститься в м'ясі тваринний білок в цьому віці краще замінювати на рослинний.

4 найбільш корисних виду

Однак деяке м'ясо може мати позитивний вплив на організм людини, в тому числі і на здоров'я серця. Розглянемо 4 варіанти.

1. Яловичина

Цей вид червоного м'яса вважається найбільш корисним для серця. Яловичина є джерел коензиму Q10. Ця речовина діє в організмі людини, як антиоксидант.

Відварна яловичина включається в раціон харчування пацієнтів кардіологічних клінік, оскільки згідно з дослідженнями , саме пісне м'ясо має кардіопротекторні властивості.

Яловичина стимулює обмін речовин, справлятися з депресіями і регулює діяльність кровоносної системи.

Включена в раціон харчування людей, що мають хвороби серця і судин, яловичина допомагає продукувати енергію в кадіоміоцитах. Позитивний вплив містяться в ній речовини надають на клітини головного мозку. У яловичому серці міститься необхідний для роботи серцево-судинної системи цинк.

2. Телятина

Телятина відноситься до дієтичних сортів. Її склад містить в собі велику кількість необхідних організму амінокислот. Незважаючи на високу калорійність в її складі мало жирів.

Зміст входять до складу телятини білки і амінокислоти не зменшується після її теплової обробки.

Міститься в телятині залізо повністю засвоюється організмом. відварені страви включаються в раціон харчування навіть тих людей, у яких фіксується високий рівень холестерину в крові. Вони є незамінним продуктом для діабетиків, оскільки не містять в собі вуглеводів.

Продукт стабілізує артеріальний тиск і підвищує еластичність стінок судин. завдяки телятині поліпшується кровообіг. Вона сприяє нормалізації серцевого ритму.

3. Курятина

Курятина відноситься до дієтичних сортів. Користь для організму може принести домашня курка. Корисні властивості курей промислового вирощування і забою вельми сумнівні. правильно приготована курятина:

  • Нормалізує обмін речовин;
  • Стимулює кровообіг;
  • Стабілізує пекло.

Входить до складу продукту таурин надає благотворну дію на роботу серця, а нікотинова кислота знижує ризик інфарктів. завдяки включенню курятини в раціон харчування людини у нього знижується рівень холестерину в крові, в організмі відбуваються процеси уповільнення розвитку атеросклерозу.

курячий бульйон зміцнює серцевий м'яз і підвищує еластичність судин.

4. Свинина

Свинина вважається низькокалорійним продуктом, що містить в своєму складі велику кількість заліза. Воно має величезне значення для кровоносної системи. пісну свинячу вирізку рекомендується вживати в їжу людям, що страждають недокрів'ям , не рідше 1 разу на тиждень по 250-300 грам.

Принести людині користь свинина може в тому випадку, якщо вона запечена, відварена або піддалася гасінню. Не рекомендується приймати в їжу у великій кількості смажену свинину. Зловживання продуктом може привести до розвитку тромбофлебіту, аритмії, різних патологій серця і судин, а також до інфаркту.

Уникайте напівфабрикатів, сосисок, ковбас

В ході проведених вченими різних країн світу досліджень впливу напівфабрикатів і виробів з м'яса на організм людини було виявлено, що продукти збільшують ризик виникнення:

  • Артеріальної гіпертензії;
  • Різних захворювань серцево-судинної системи.

Спеції, що містяться в м'ясних продуктах, збуджують апетит і сприяють набору людиною зайвих кілограмів. Ожиріння призводить до задишки, інфарктів та інсульту.

Дивіться також:

4 правила безпечного приготування

Для вилучення з продукту максимальної користі необхідно:

  1. Вживати в їжу звільнене від жиру і сухожиль м'ясо.
  2. У раціон харчування потрібно частіше включати варені, тушковані і запечені страви.
  3. Ні в якому разі не можна смажити на соняшниковій олії. при нагріванні воно руйнується і збільшує в своєму складі вкрай шкідливі трансжири, що сприяють підвищенню рівня поганого холестерину в крові. Наслідком чого є закупорка судин, розвиток атеросклерозу, передчасне старіння, підвищений ризик інфаркту та інсульту. Для смаження використовуйте тільки стабільні масла: оливкова, кокосове і деякі інші. Дорого? Дивіться пункт 2.
  4. Перед приготуванням м'ясо замочується в холодній воді.
денна норма споживання продукту залежить від його виду і якості і становить 70-120 грам в день.

Які сорти можна вживати при захворюванні?

При захворюваннях серця можна вживати нежирні сорти м'яса. Перевага віддається:

  • Яловичині;
  • Телятині;
  • Курятині;
  • Кролику;
  • Індичці;
  • Нежирної свинини.

Перевага надається білим сортам. щоденна норма споживання не повинна перевищувати 70-90 грам. перед приготуванням страв з м'яса зрізається жир і сухожилля. На першому етапі приготування воно відварюється. Після цього його можна запікати або робити з нього заливне.

Що ще бажано включити в раціон?

У списку корисних для серцево-судинної системи продукти:

  1. Риба(судак, лосось, палтус, оселедець, скумбрія).
  2. Свіжі овочі (гарбуз, авокадо, томати, часник, цибуля, перець всіх сортів).
  3. Фрукти (гранат, банани).
  4. Ягоди(журавлина, виноград, чорниця, калина, суниця).
  5. Сухофрукти (курага, інжир, родзинки, фініки, чорнослив).
  6. Горіхи(волоські горіхи, фундук, мигдаль).

Висновок

Смертність від серцево-судинних захворювань є бідою 21 століття. У числі факторів, що ініціюють хвороби & 8212; споживані людиною продукти харчування. Важливу роль в раціоні харчування грає м'ясо. Залежно від його способу приготування воно може принести людині шкоду або користь.