яка риба є найкориснішою для серця і судин, і який вплив мають омега 3 жирні кислоти?

Дотримання дієти – один з головних компонентів профілактичних заходів серцево-судинних захворювань (ССЗ). Більшість дієт включають страви риб'ячого походження: адже до їх складу входять незамінні жирні кислоти Омега-3.

Омега-3 і її похідні – потужні антиатеросклеротичну і протизапальну речовини, які допомагають організму у своєчасній профілактиці серцево-судинної патології і погіршення кровопостачання головного мозку. Про те, яка саме риба є найбільш корисною ми поговоримо далі в статті.

Як впливає морська їжа на серцево-судинну систему - 6 фактів


В першу чергу вона корисна тим, що містить поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК). Відомо, що ПНЖК не значаться як самостійно синтезований метаболіт людського організму, отже, необхідно їх надходження з продуктами харчування із зовні , Як незамінних субстратів.

Відповідно до думки вчених, головний представник омега-3 – це альфа-ліноленова кислота. З альфа-ліноленової ЖК утворюються ейкозапентаєнова і докозагексаєнова кислоти.

Доведено, що їх користь (в результаті ряду біохімічних перетворень на рівні клітини) полягає в наступному:

  1. Вони сприяють виведенню з крові атерогенних ліпопротеїнів самої печінкою і периферичними тканинами, а також збільшують утилізацію монокарбонові гідроксикислоти жовчі з похідними кишечника.
  2. Забезпечують хорошу протекцію клітини міокарда від зародження шлуночкової тахікардії (шт), ускладненням якої може бути раптова серцева смерть.
  3. Призводять до зменшення утворення тромбів і ускладнень (за рахунок впливу на тромбоцити &8212; клітини крові, що відповідають за згортання).
  4. Досягнення цільового діапазону триацилгліцеридів та ліпопротеїнів дуже низької щільності в кров'яному руслі за наступним біомеханізму: зменшують формування в печінковій тканині триацилгліцеридів і різних частинок ліпопротеїнів.
  5. Сприяє нормалізації продукції простагландину I2 , що сприяє вазодилатації та зменшенню агрегації тромбоцитів.
  6. Мають протизапальний ефект.

Який сорт риби приносить більше користі?

Відповідно до думки вчених Всеросійського кардіологічного товариства (ВНОК) благотворно впливає на організм людини будь-яка рибна їжа , в тому числі і жирна морська. Хоча це спірне питання: в морських представниках більше жиру, але і більше поживного вмісту, ніж в прісноводних мешканців.

Розглянемо найбільш поширені варіанти:

  1. Сімейство лососевих. відомо, що найбільш рясним джерелом омега-3 вважаються зразки сімейства лосося. Добре знайомими всім видами є форель, сьомга, горбуша, кета і нерка, яких можна купити на продуктовому ринку і в ТЦ. Перерахований ряд відрізняється різним діапазоном цін, отже, кожен зможе знайти собі що-небудь за розміром гаманця, щоб збагатитися необхідними білками і жирами мікроелементами, вітамінами і риб'ячим жиром.
  2. Палтус - сімейство камбали. В першу чергу-хороший джерело легкозасвоюваного білка, поліненасичених ЖК, і мінеральних речовин. Ціна в два рази нижче, ніж у лососевих.
  3. Тріска - особина сімейства тріскових. Загальновідомо, що тріска &8212; самий низькокалорійний варіант з різноманітності на продуктовому ринку; при цьому саме з неї добувають риб'ячий жир, так як м'ясо її оцінено на максимальний коефіцієнт корисності. .
  4. Оселедець - популярний вид російського продуктового ринку за рахунок своїх нутритивних властивостей і низької ціни. Доведено, що особливо благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту оселедець смажена або запечена (при цьому присутній специфічний неприємний запах), а ось солоної або копченої оселедцем краще знехтувати, так як сіль не є профілактичним засобом ССЗ.
  5. Скумбрія - улюблениця багатьох за рахунок своїх хороших нутритивних якостей і помірної вартості.
  6. Тунець  - використовується як складова в ролах, суші, локшини вок. Ніжний смак порівнюють з телятиною.
  7. Мойва - дрібна рибка, з родини корюшки. Доведено, що мойва володіє сприятливими для здоров'я властивостями і відрізняється ніжним і соковитим смаком при правильній готуванні.

Детальніше з джерелами різних жирних кислот можете ознайомитися на зображенні нижче:

Нижче ознайомимося з іншими фактами про позитивний вплив морських продуктів на організм людини.

Дивіться також:

ТОП 10 горіхів, необхідних для здоров'я серця.

Інші лікувальні властивості морепродуктів

Крім підтримки серцево-судинної системи за допомогою жирних кислот, рибні продукти володіють і іншими позитивними властивостями:

  • Йод. є важливим компонентом роботи обміну речовин щитовидної залози.
  • Фосфор. бере участь процесі мієлінізації нервових волокон, за якими проводиться нервовий імпульс; підвищує працездатність, усуває втому.
  • Калій, магній, натрій, фтор, мідь, залізо, цинк, марганець, кобальт, молібден - необхідні для поліорганного обміну речовин і нормального метаболізму.
  • Вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12), РР, Н - беруть участь у формуванні нервової тканини регенерації нервових клітин.
  • Вітамін C , який є антиоксидантом.
  • Жиророзчинні вітаміни А і D, необхідні для синтезу сітківки і зору, функціонального стану шкіри і статевої функції.

Що ще потрібно включити у свій раціон?

Фрукти. Загальновідомо, що високу цінність для своєчасної профілактики ССЗ мають всі фрукти і овочі, як тільки що зібраний з грядки, так і пройшли теплову і холодову обробку. Плоди і овочі включають магній і калій, які сприяють нормалізації автоматизму і проведення імпульсу по провідних шляхах.

  1. Овочі для зміцнення серця. загальновідомо, що особливо цінні представники бобових, наприклад, горох, бобові, сочевиця. Доведено, що нерозчинна клітковина в їх складі добре виконує роль наповнювача кишечника, профилактируя захворювання онкологічного характеру, так як вона пов'язує в кишечнику монокарбонові гідроксикислоти і холестерин, сприяю їх елімінації з шлунково-кишкового тракту (міститься в яблуках, зливі, ягодах ). Відомо, що 25-30 г розчинної клітковини на добу сприяє зниженню ХС крові на 15 -20% і зниження летальності від ССЗ на 25%. Бажано виключити картоплю та іншу рослинну їжу, смажену на невідомих жирах, картопляні чіпси.
  2. Відповідно до думки вчених, переважні волоські горіхи, мигдаль, сухофрукти. помірно вживати слід: фісташки, фундук. Виключити: Кокосові, солоні. Ідеальним варіантом є лікувальна паста Амосова.
  3. Молочна продукція (знежирене молоко, знежирені сири, сир 0 & 8212; 1%, яєчний білок). Виключити: незбиране молоко, сири, кисломолочні продукти з жирністю > 2,5%, так як вони містять кальцій, який забезпечує скоротливу здатність міоцитів.
  4. Напої. рекомендовані: зелений і чорний чай, чорна кава, соки, морси, компоти (без цукру).
  5. Лляна та оливкова олія (містять омега – 3, ефект описаний вище).
  6. Гіркий шоколад.
  7. Куркума.

Також зверніть увагу на інфографіку:

рекомендується виключити: шоколадні напої, кава з вершками. Помірно: алкоголь (вживання алкоголю для чоловіків повинно бути < 30 г етанолу /добу, для жіночої половини < 20 г/добу, приблизно 60 мл червоного сухого вина), так як це загрожує звиканням і ураженням внутрішніх органів.

Рекомендації кардіологів

Кардіологи рекомендують заміну м'яса з високим вмістом ліпідів і гастрономічною м'ясної продукції на рибні страви або птицю, приготовані в духовці або на пару, бобові.

Відомо, що вживання > 400 грам фруктів і овочів на добу сприяють первинній, вторинній і третинній профілактиці кардіозахворювань. нагадаємо, є 9 овочів і фруктів , найбільш корисних для серця .

Однак важливо знати міру в споживанні будь-якої їжі, так як надмірне вживання їжі небажано.

Цікаве відео

Наостанок ознайомтеся з відео по темі:

Висновок

Загальновідомо, що вживання риби добре позначається на роботі серцево-судинної системи і мозку. Рибні продукти & 8212; низькокалорійний компонент різноманітних дієтичних меню, завдяки яким тіло тримається в тонусі і перебуває на хвилі здоров'я.