які молочні продукти найкорисніші для серця і судин-Топ 6

Молоко та молочні продукти все ще представляють великий інтерес для вчених та дієтологів.

З одного боку, більшість населення планети має непереносимість лактози, і молоко їм протипоказано. З іншого-є неспростовні докази про корисні властивості молока для людей, здатних його засвоювати.

Думки щодо дії молочних продуктів на здоров'я серця неоднозначні. Незважаючи на те, що є обмежені дані про позитивний вплив, кардіологи застерігають від їх надмірного вживання.

У цій статті ми від А до Я розглянемо вплив молока та молочних продуктів на серцево-судинну систему людини.

Що говорять дослідження

Недавнє дослідження підтвердило, що молоко робить позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи. Воно зміцнює серцевий м'яз і надає організму сил для активної життєдіяльності. також воно здатне знижувати артеріальний тиск , що корисно для гіпертоніків.

Молоко корисно, як в чистому вигляді, так і в продуктах, вироблених на його основі. До них відносять кефір, ряжанку, сир та інші. Кожен з цих продуктів володіє особливим набором вітамінів і мінералів для підтримки здоров'я судин і серця.

За даними іншого дослідження, молоко не має значного впливу на серцево-судинну систему. А ось ферментовані молочні продукти (йогурт, кефір і сир) позитивно впливають на серце і судини.

Важливо розуміти, що саме натуральні продукти є найкориснішими для серцевої діяльності, на противагу тим, що готуються на молочній основі, але містять хімічні добавки, консерванти, цукор та інші шкідливі складові.

Огляд 6 конкретних продуктів

А тепер розглянемо, яку дію надають на серцево-судинну систему конкретні молочні продукти.

1. Коров'яче молоко

Поживні речовини молока – це вуглеводи, мінерали, білки та вітаміни.

Вчені з Америки проводили дослідження, в ході яких з'ясувалося, що один стакан цього напою в день знижує ризик розвитку інфарктів та інсультів на 37 відсотків.

Молоко містить в своєму складі речовини, які є матеріалом для підтримки судин, а також серцевих тканин.

Тому людям, які відчувають проблеми з хворобами серцевої системи, стакан свіжого молока в день необхідний для підтримки організму в нормальному стані.

калій, що знаходиться в складі молока, розширює судини, роблячи їх еластичними і сприяючи виведенню шкідливого холестерину з тіла людини. Цим воно знижує ризик розвитку серцевих патологій і атеросклерозу.

Молочні продукти облают тим набором речовин, які потрібні для людського організму, але при одних захворюваннях їх рекомендують вживати в їжу, а при інших немає.

  • При стенокардії. стенокардія або як її називають в народі «грудна жаба» характеризується болями в області серця і грудей. Лікарі призначають таким пацієнтам медикаментозні препарати, але до них поступово виробляється звикання. На допомогу приходить молоко з високим вмістом кальцію, яке сприяє зміцненню серцевого м'яза.
  • При гіпертонії. у молочних продуктах присутні такі речовини: магній, кальцій і калій. Вони знижують високий тиск людини і позитивно впливають на стан судин. Виведення холестерину з їх допомогою веде до нормалізації артеріального тиску.

коли краще відмовитися від вживання?

При гіпертонії і гіпотонії молоко слід приймати, але не всі його види. Так від козячого молока слід відмовитися, оскільки його жирність здатна спровокувати підвищення рівня шкідливого холестерину.

Гіпертонікам також важливо пам'ятати, що температура молока повинна бути кімнатної, але не дуже гарячою або холодною, щоб не спровокувати стрибок артеріального тиску.

увага! При кальцинозі судин і будь-яких інших серйозних захворюваннях вживання молочних продуктів можливо тільки з дозволу лікаря.

Інші види молока

Крім звичного всім коров'ячого молока, існують інші види цього продукту. Багато людей не можуть пити козячий молочний продукт, оскільки він має своєрідний смак і аромат, але за складом воно відрізняється вдалим співвідношенням білків, вуглеводом і вітамінів.

  • Ще більшими корисними властивостями володіє кобиляче молоко (кумис), нормалізує тиск і збагачує тіло вітамінами .
  • Овече молоко відрізняється високим вмістом вітамінів групи В і з нього виходять корисні сири.
  • Одним з найкорисніших молочних продуктів визнано молоко ослиці. Його використовують з давніх часів, але знайти його в продажу досить складно.

2. Кефір

Кефір не робить великого навантаження на серце, як інша їжа. Він покращує обмін речовин, ніж знижує ризик розвитку атеросклерозу та інших серцевих захворювань.

Ефективним засобом проти високого тиску є кефір з корицею. його готують так:

  • На один стакан свіжого і нежирного кефіру, потрібно взяти половину чайної ложки кориці;
  • Одну ложку меленого імбиру;
  • Одну ложку меду;
  • Склад перемішують і вживають для нормалізації тиску;
  • Суміш потрібно пити двічі на день;
  • Для профілактики приймають один раз в день.

3. Сир

Завдяки унікальності складу, сир володіє всіма корисними елементами, без яких не може обходитися наше серце.

В ньому міститься:

  • Кальцій;
  • Магній;
  • Фосфор;
  • Калій.

Ці елементи здійснюють підтримку роботи серця і сприяють зниженню артеріального тиску.

4. Твердий сир

У твердому сирі містяться амінокислоти триптофан і лізин.

Білок сиру легко засвоюється в організмі і сприяє нормалізації обміну речовин , що прихильно позначається на серцево-судинній системі.

На серце виробляється менше навантаження, ніж при вживанні інших продуктів, а судини очищаються.

5. Вершкове масло

Перевага масла полягає в ідеальному поєднанні смакових і біологічних властивостей.

Баланс жиророзчинних вітамінів і жирних кислот надає позитивний вплив на судини.

Поєднання вітамінів і мікроелементів сприяє підвищенню тонусу організму і зміцненню серцевого м'яза. Однак зловживати вершковим маслом не потрібно.

6. Йогурт

Йогурт виводить відходи з організму людини і сприяє зміцненню імунної системи. Ці корисні якості відображаються на функціонуванні серцево-судинної системи.

Ще 6 лікувальних властивостей молочних продуктів

Крім позитивного впливу на серце і судини, молочна продукція має ряд переваг, до них відносять:

  1. Відновлення кісток і хрящової тканини. оскільки в молочній продукції багато кальцію вона сприяє швидкому загоєнню травм, пов'язаних з кістковою системою.
  2. Зміцнення нервової системи. Йогурт сприяє нормалізації роботи нервової системи , а також допомагає при депресивних станах.
  3. Усунення проблем зі сном. кефір, при регулярному вживанні, усуває безсоння і бореться з поганим настроєм .
  4. Поліпшення дихальної системи. при регулярному вживанні молочних продуктів проблеми з диханням поступово йдуть або стають менш вираженими.
  5. Позитивний вплив на гормональний фон. молочні продукти відновлюють гормональний фон. Це особливо актуально для жінок в період менопаузи.
  6. Боротьба із зайвою вагою. Молоко і кефір – це продукти дієтичного харчування. Воно сприяє виведенню шкідливих речовин з організму людини і нормалізації ваги.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Що ще потрібно включити в раціон?

Існують інші продукти, без яких не може обходитися жодна людина, що стежить за здоров'ям серцево-судинної системи. А саме:

  1. Фрукти для підтримки серця. фрукти повинні бути присутніми в щоденному харчуванні людей. Вони цінуються за вміст калію в їх складі. Одні з найбільш корисних фруктів вважаються банани , оскільки в них надлишок калію, що зміцнює м'яз серця. Хурма , завдяки вітамінам в її складі, надає дію на зміцнення серцевого м'яза і очищення судин. Лимон і гранат діють на весь організм, оскільки наповнюють його вітаміном з і покращують стан кровотоку.
  2. Овочі. овочі не менш корисні, ніж фрукти, і повинні з'являтися в тарілці з їжею щодня. Гарбуз володіє особливими речовинами пектинами, які зміцнюють серце. Її можна застосовувати як самостійне блюдо або як гарнір. Солодкий перець містить вітамін C, необхідний людському організму. Гіркий перець чилі також корисний, але його потрібно вживати в малих кількостях. часник і лук мають неприємний смак, але за корисними властивостями випереджають багато продуктів солодкого аромату і смаку.
  3. Сухофрукти і горіхи . у сухофруктах міститься джерело вітамінів. Вони набагато корисніші, ніж свіжі фрукти. З них слід особливо виділити родзинки і курагу, які зміцнюють серцевий м'яз і впливають на запобігання серцево-судинних захворювань. Горіхи не менш корисні, в них містяться вітаміни і білки, необхідні для судин і серця. Перевагу слід віддавати арахісу і волоським горіхам. А ще краще зробити серцеву пасту Академіка Амосова з усього цього.
  4. Рибні страви. риба повинна бути в раціоні хоча б через день, оскільки в ній містяться мікроелементи для правильної роботи серцевого м'яза та інших органів. Омега - 3 в її складі – це зміцнення здоров'я людини і його імунітету. Тому потрібно додавати в їжу жирну рибу: сьомгу і форель, а також тріску. Консерви краще не вживати, оскільки в них багато шкідливих речовин для тривалого зберігання продукту.
  5. Гіркий шоколад. користь гіркого шоколаду вище, ніж у інших видів цих солодощів. Темний шоколад містить вітаміни і мікроелементи, що живлять організм. Какао боби є антидепресантом і антиоксидантом для людини.
  6. Напої. Вода повинна бути присутнім в організмі, тому що без неї він не зможе функціонувати. Соки власного приготування є джерелами вітамінів і мінералів. Червоне вино підвищує гемоглобін і покращує кровотік. Кава, при розумному прийомі, діє на серце позитивно, захищає від розвитку серцево-судинних захворювань. Зелений чай-це природний антиоксидант. Тому його потрібно вживати більше, ніж чорний чай.

Ознайомтеся з інфографікою нижче:

 

Висновок

Молоко та продукти, вироблені з нього, мають багатий хімічний склад. Тому потрібно знати, що його регулярне використання в їжу підвищує опірність організму і очищає судини. Серце при такому очищенні справно функціонує, а значить, людина буде жити багато років.