Чому родзинки корисні для серця і як вони впливають на судини?

Багато людей бажають захистити серце, але не знають, як це зробити. Одне з головних складових для здоров'я – правильне харчування.

Родзинки, в складі щоденного раціону, знизить ризик розвитку багатьох серцево-судинних захворювань, а також полегшить вже існуючі.

Хімічний склад і калорійність

Цінними для організму є наступні хімічні складові сушеного винограду:

  • Вітаміни групи В;
  • Калій;
  • Магній;
  • Залізо;
  • Вітамін РР;
  • Фосфор.

Здебільшого родзинки складається з корисних мінеральних речовин і вітамінів. Серцю для правильної роботи потрібно калій і магній. Ці два корисних речовини входять до складу родзинок. складно знайти інший подібний продукт, де два цих речовини були б в такій кількості , як в Ізюмі.

оскільки калій і магній в складі сушеного винограду представлені в натуральному вигляді, вони легко засвоюються в організмі людини і вже після декількох тижнів такого харчування роблять позитивний вплив на серцеву систему.

Продукт збагачений харчовими волокнами і органічними кислотами. При цьому, він має високу калорійність, якщо порівнювати його з іншими сухофруктами. на 100 грамів продукту припадає 300 кілокалорій , що досить багато при дотриманні дієтичного харчування, але наявність вуглеводів і корисних білків пом'якшує цей недолік хімічного складу.

У складі родзинок є нікотинова кислота. Вона робить позитивний вплив на стан нервової системи.

Який сорт корисніший?

Існує багато сортів родзинок. До найбільш поширених видів родзинок відносять великий і м'ясистий сорт. На прилавках магазинів можна також зустріти темно-синій і світло-оливкові види цього продукту.

Дуже важливо вибрати саме натуральний продукт, а не хімічно-оброблений. натуральний родзинки як правило не дуже привабливо виглядає.

Одними з найбільш корисних видів родзинок, визнані сорти темного кольору, оскільки за хімічним складом вони багаті великим числом вітамінів і мікроелементів, а також поживні.

Не кожне Виноградне дерево підійде для заготовок цього сухофрукту. Для нього використовують лише ті сорти винограду, де тонка шкірка і м'ясиста м'якоть.

Як це впливає на серцево-судинну систему?

Людям, що страждають хворобами серцево-судинної системи, а також тим, хто відчуває проблеми з вегетосудинною дистонією, корисно вживати родзинки, як основне страви і як додавання до десерту.

Сушений виноград – це не тільки смачний продукт, але і користь для людського організму, зокрема для нервової системи і судин людини.

Калій і магній зміцнюють серце і дарують йому довголіття, що впливає на кровоносну і судинну систему. До того ж, цей сухофрукт здатний зменшити прояви деяких хвороб, про які ми поговоримо нижче.

При гіпертонії

Людина, що страждає від гіпертонії, тобто підвищеного артеріального тиску, часто застосовує не тільки медикаментозне лікування, але і елементи живлення для усунення симптому. Ізюм, завдяки хімічним властивостям, має здатність до зниження тиску на кілька одиниць .

При аритмії

Аритмія характеризується збоєм в серцевому ритмі, що порушує його роботу і може привести до серйозних проблем зі здоров'ям. Ізюм допомагає боротися з цією недугою, оскільки в його складі є магній, калій, вітаміни групи В і фосфор , які регулює роботу м'язи серця і нормалізують серцевий ритм.

При тахікардії

При тахікардії, хворий відчуває прискорене серцебиття, яке часто перевищує 90 ударів в хвилину. Цей стан не є нормальним, в силу занадто частого серцебиття. Його усуває медикаментозною терапією, на додаток до якої можна включити родзинки. Оскільки він містить магній, калій і залізо нервове напруження йде, а м'яз серця зміцнюється, що позначається на нормалізації ритму серцебиття .

5 інших лікувальних властивостей

Крім допомоги серцю, родзинки благотворно впливає на інші органи людського організму. Для того щоб розібратися в його користь, потрібно розглянути кожне благотворний вплив окремо:

  1. Очищення дихальних шляхів. відвар з цього продукту рекомендується приймати тим людям, які страждають від пневмонії або бронхіту.
  2. Очищення печінки. родзинки приймають як жовчогінний засіб при захворюваннях печінки. Він відкриває жовчні протоки і сприяє швидкому одужанню печінки. Настій з цього сухофрукту виводить зайві токсини і очищає організм людини.
  3. Зниження нервового напруження. завдяки речовинам у складі такої їжі, сушений виноград має легкий седативний засіб і здатний справлятися з безсонням і нервовими розлади, які супроводжують людину вдома і під час трудової діяльності.
  4. Профілактика хвороб порожнини рота. сушений виноград знищує шкідливі бактерії в порожнині рота і тим самим допомагає здоров'ю зубів.
  5. Жіноче здоров'я. після 45 років у жінок збільшується ризик розвитку остеопорозу, а вживання в їжу родзинок насичує тіло вітамінами та іншими корисними речовинами, що перешкоджають руйнуванню кісткової тканини.

2 рецепти з додаванням цього сухофрукту

Сушений виноград часто додають у різні суміші для підтримки здоров'я та імунітету. Тому, слід вивчити поширені рецепти, які застосовуються вже не одне десятиліття.

1. Паста Амосова

Паста Амосова була розроблена в 80-і роки минулого століття хірургом Миколою Амосовим. Вона служить захистом для серцевого м'яза і проти судинних захворювань.

Вона складається з таких інгредієнтів:

  • Потрібно взяти по 250 грамів кураги, чорносливу, родзинок, інжиру;
  • Один лимон;
  • Склянка волоського горіха, очищеного від шкаралупи;
  • 250 грам меду.


А готують її наступним чином:

Сухофрукти обдають окропом, а потім замочують на ніч. Вранці просушують їх на рушник. Потім перекручують на м'ясорубці. Горіхи подрібнюють гострим ножем. Лимон ріжуть на частини і також додають в пасту, разом з горіхами і кашкою.

Ось так процес приготування виглядає на відео:

Після цього в суміш додають мед і ставлять в холодильник.

2. Відвар з сушеного винограду

Корисним вважається настій з сухого винограду. Для його приготування потрібно взяти 100 грамів родзинок і ретельно промити його.

Родзинки заварюють склянках окропу, а в настій додають одну столову ложку цибулевого соку. відвар приймають по 80 мілілітрів два рази на добу: вранці і ввечері.

На цьому відео щось подібне радить доктор Комаровський:

Тепер поговоримо про інші важливі елементи живлення.

8 інших продуктів, необхідних у щоденному раціоні

Крім родзинок, існують ще продукти, які роблять позитивний вплив на судинну систему, а також серце людини. Раціон харчування людей, що стежать за своїм здоров'ям, повинен складатися з їжі збагаченої мікроелементами, необхідними для правильного функціонування органів і поліпшення кровотоку . Тому, від правильної їжі не потрібно відмовлятися, а навпаки слід додавати її в приготовані страви і насолоджуватися не тільки смаком, але і тим, що вона йде на благо організму.

від шкідливої їжі слід відмовитися, так як вона згубно впливає на стан судинної системи і серцевого м'яза.

До корисної для організму їжі відносять такі продукти, насичені вітамінами та іншими корисними мікроелементами:

  1. Овочі для здоров'я серця. овочі, що володіють високим числом вітамінів, особливо групи В і з потрібні для підтримки серцево-судинної системи в нормі. До найбільш корисним відносять перець , причому як солодкий, так і Чилі. Однак при вживанні Чилі, потрібно бути обережніше і вживати його в малих кількостях, інакше побічних явищ не уникнути. Гарбуз є природним антиоксидантом. У ній переважають такі вітаміни як Е і А, які відповідають за здоров'я судин і довголіття. Лук і часник зібрали практично всі необхідні речовини, які беруть участь в підтримці активного способу життя людини. Тому, незважаючи на неприємний запах, від них не потрібно відмовлятися.
  2. Фрукти. фрукти містять в своєму складі калій, який потрібно серцю для стабільної і правильної роботи. Тому фрукти, збагачені цим хімічним елементом, найбільш рекомендовані для щоденного раціону. До багатих калієм фруктам відносять банани і хурму . Хурма має властивість зміцнювати серцевий м'яз і чистити стінки судин. Лимон і гранат містять підвищену кількість вітаміну З, який благотворно впливає на всі органи в людському тілі і є природним антиоксидантом, що захищає від простудних захворювань.
  3. Ягоди. оскільки ягоди є доступною їжею, особливо в сезон, їх потрібно вживати. Вони не тільки володіють приємним смаком і унікальним ароматом, але і несуть благотворний вплив для серцевого функціонування. При виборі ягід, перевагу можна віддати Калині , оскільки вона знижує артеріальний тиск, що особливо важливо для гіпертоніків. журавлина і виноград сприяють правильному кровотоку, і як сечогінні засоби виганяють зайві шлаки.
  4. Сухофрукти та горіхи . у сухофруктах більше користі, ніж у свіжих плодах, тому вони повинні бути присутніми на кожному столі тих, хто стежить за здоровим харчуванням. Чорнослив і курага роблять організм стійким до виникнення атеросклерозу та інших небезпечних хвороб. Горіхи особливо волоські і арахіс зміцнюють серцевий м'яз, що доведено численними дослідженнями.
  5. Мед. оскільки в меді містяться корисні цукру, які підвищують імунітет людини і зміцнюють судини, його можна вживати, але в малих кількостях. Це допоможе уникнути алергії на продукт.
  6. Молочна продукція. у молоці і продукції приготовленої з нього багато кальцію, який впливає не тільки на кістки, але і стан внутрішніх органів. Тому потрібно знати міру, але відмовлятися від нього не можна.
  7. Рибні вироби. риба повинна бути присутньою в раціоні здорового харчування. Перевагу слід віддавати морській жирній рибі, такий як сьомга або форель.
  8. Гіркий шоколад. солодке шкідливо не тільки для зубів, але і для судин людини. Однак гіркий шоколад є винятком, оскільки в його складі какао боби. Вони позбавляють від стресу і підтримують активність організму.

Можете ознайомитись з продуктами на інфографіці:

Під кінець зверніть увагу на відео нижче:

Висновок

Сушений виноград потрібно додавати в суміші для підтримки серця та імунної системи. Його також можна вживати, як самостійне блюдо, після вимочування у воді. Це не тільки смачно і корисно. Після цього судини і серце будуть очищеними, і працювати з новою силою.