4 факти про користь винограду для серця, судин і всього організму

Виноград – це південний плід, який дозріває наприкінці літа. Він не тільки володіє неповторним смаком і ароматом, але і визнаний ефективним засобом в боротьбі за здоров'я людини.

Дослідження показали, що хімічний склад цього фрукта сприяє нормальній роботі серця і очищенню судин.

Хімічний склад ягоди

Можна з упевненістю сказати, що виноград володіє майже двома тисячами корисних речовин, які доступні в силу ціни цього продукту. У магазинах можна зустріти безліч сортів винограду. Це може бути шардоне, Ізабелла, мускат або кардинал. Сорти різні, але їх об'єднує користь, яку вони несуть для людини вживає виноград на постійній основі, тобто використовує його в якості десерту або окремого блюда. не можна однозначно відповісти, який сорт має найбільш позитивний вплив.

Кожна виноградинка володіє корисним для серця складом. Виноград відносять до рослин сахароносам, в ньому практично однаковий вміст цієї речовини, як і в цукрових буряках або очереті.

На відміну від інших видів продуктів, виноград містить тільки корисні цукру: фруктозу і глюкозу. це і є його основною цінністю за хімічним складом. Зрілі виноградини містять порівну фруктози і глюкози.

Продукт містить різні види органічних кислот. Їх кількість збільшується в залежності від зони зростання виноградного дерева.

Цей продукт містить виноградну і яблучну кислоту. Дослідження показали, що в нестиглих сортах яблучної кислоти більше, ніж в тих, які встигли дозріти під сонцем. У стиглому вигляді продукт містить велику кількість винної кислоти.

Продукт наповнений вітамінами, а також біологічно активними речовинами, без яких організм не може функціонувати. Зокрема, на серці впливають наступні речовини:

  • Вітаміни групи В;
  • Високий вміст вітаміну C;
  • Фенольні речовини;
  • Лейкоантоціани;
  • Катехіни.

Корисні речовини у вигляді магнію, калію, кремнію, заліза, бору, а також цинку і алюмінію наповнюють організм необхідними сполуками, і зміцнюють м'яз серця.

4 корисні властивості для серцевої діяльності

Виноград знайшов застосування при лікуванні і профілактиці серцево-судинних недуг. Це пов'язано з корисними цукрами і калієм в складі цієї їжі, а також поліфенолами, що входять до складу продукту. Ці речовини налаштовують тіло людини на правильне функціонування і захищають від хвороб, пов'язаних з кровотоком і серцевим функціонуванням.

Крім цього фрукт володіє наступними корисними речовинами:

  1. Нормалізація тиску. при регулярному вживанні винограду і продуктів його переробки, гіпертоніки можуть відновити тиск і повернути його в норму. Крім цього, серцевий ритм буде поступово вирівнюватися, а дихання стане глибоким, що дозволить збільшити ємність легенів і газообмін в організмі.
  2. Процеанідоли в складі вина. вони захищають організм від розвитку атеросклерозу і підтримують проникність артерій. Крім того, вони виводять з судин зайвий холестерин і чистять їх. Ці речовини захищають організм від впливу зовнішніх факторів, і дарують людині довголіття.
  3. Вина підвищують м'язовий тонус , тим самим зміцнюючи Серцевий м'яз, і сприяє поступовому збільшенню пульсового тиску в організмі.
  4. Продукт підвищує кількість гемоглобіну , який важливий при наявності недокрів'я. Виноград покращує кровотік і нормалізує судини, прочищаючи їх.

2 лікувальні рецепти

Існує велика кількість рецептів для нормалізації роботи серця і судин в організмі людини. Це натуральні ліки застосовують для приготування різних сумішей і настоїв.

Перед приготуванням обраного для лікування рецепта, слід відвідати кардіолога і порадитися з ним про можливість або виключення цього продукту з постійного раціону харчування.

1. Настоянка з виноградних кісточок

Цей рецепт успішно застосовують люди, які страждають від гіпертонії, атеросклерозу та ішемічної хвороби серця. Ліки, отримані з насіння продукту, зміцнює м'язи серця і надає антиоксидантний ефект на тіло людини. для приготування знадобиться дотримати наступний алгоритм дій:

  1. Чорний виноград віджимають, а отриманий Макуха звільняють від кісточок;
  2. Кісточки викладають на марлю в сухе місце, де періодично помішують їх;
  3. Після повного висихання кісточки перекладають в окремий посуд;
  4. Потім беруть шість чайних ложок кісток винограду і перемелюють в кавомолці;
  5. 200 грамів кісточок кладуть в банку і заливають 0,5 літрами горілки;
  6. Отриманий настій прибирають в темне місце і приймають по одній чайній ложці в день.

Також подивіться відео:

2. Робимо родзинки в домашніх умовах

Родзинки, тобто висушений виноград, також широко застосовується для нормалізації тиску і роботи кровоносної системи.

Вживати і приготувати такий продукт просто. Буде потрібно всього лише 50 грам родзинок, який слід промити в теплій воді. Потім його обсушують і укладають в недоступне для комах місце або накривають марлею.

Вживають цей продукт при перших же ознаках голоду по кілька разів на день.

Якщо кісточка була випадково проковтнута під час вживання родзинок, ніяких негативних наслідків для організму не буде, тому що вона успішно перетравитися в шлунку.

Що ще потрібно їсти-8 інших продуктів

Крім винограду є безліч продуктів, що містять в складі корисні речовини і вітаміни для серцевої діяльності. Вони служать захистом від настання серцевого недуги і використовуються у вживанні разом з медикаментозним лікуванням . Для того щоб визначитися який саме продукт буде доданий в раціон харчування, потрібно вивчити його корисні властивості. До корисних продуктів відносять:

  1. Фрукти. практично всі фрукти позитивно впливають на серце. Людям, що страждають захворюваннями в цій сфері, рекомендується віддавати перевагу тим продуктам, де є підвищена кількість калію. Це такі фрукти як банани, чорнослив, курага, хурма, лимон або гранат. Банани багаті калієм і зміцнюють серцевий м'яз. Для того щоб тримати м'язи в тонусі, досить вжити по одному банану на добу і тим самим убезпечити організм від ускладнень. Гранати за своїм складом здатні підвищити гемоглобін, нормалізувати тиск і захистити серце від нападів, тому він цього фрукта і його соку не можна відмовлятися. Лимон з високим вмістом вітаміну З, заповнює організм корисною речовиною і очищає стінки судин, що важливо при захворюваннях серця. Хурму потрібно вживати людям з аритмією, викликаної перепадами настрою, оскільки вона нормалізує нервові клітини.
  2. Овочі. до овочів, що роблять благотворний вплив на судинну і серцеву діяльність, відносять часник і цибулю, наповнені фітонцидами, що виводять зайвий холестерин, а також перець і гарбуз, які є джерелами вітамінів і мікроелементів. Перець багатий клітковиною і вітаміном C, що важливо при відновленні судин.
  3. Ягоди. користь ягід повинна бути максимально використана при профілактиці та лікуванні серця. Калина, при регулярному вживанні, здатна знижувати артеріальний тиск і тим самим допомагати кровообігу і самопочуттю пацієнта. Журавлину також використовують, як серцеві ліки, вона багата вітамінами і мінералами і використовується, як сечогінний засіб.
  4. Сухофрукти та горіхи. сухофрукти і горіхи рекомендується використовувати як окремі страви або в поєднанні з іншими продуктами. До горіхів, що зміцнює серцевий м'яз, відносять волоські горіхи і арахіс, де міститься висока кількість вітамінів. Сухофрукти родзинки і курага, усувають зайвий холестерин і наповнюють серце додатковими мікроелементами.
  5. Вживання меду. Мед дарує тілу природну глюкозу і зміцнює міокард, чим покращує кровотік і налагоджує роботу серцевого м'яза.
  6. Продукти молочного виробництва. довгі роки існувала думка, що молочна продукція збільшує рівень холестерину, але останні дослідження показали, що молоко і кефір здатні наповнювати тіло вітамінами і мікроелементами, чим благотворно вплинуть на серце.
  7. Риба. жирні сорти риби наповнюють тіло омегою-3, яка впливає на стан судин і кровотік. Корисно вживати, форель, сьомгу і тріску.
  8. Гіркий шоколад. поліфенол в складі гіркого шоколаду покращує роботу органів в тілі людини і налагоджує функцію серцевої діяльності. Цей факт вивчається вченими в усьому світі, а останні дослідження показують, що ця речовина поряд з іншими корисними мікроелементами в складі шоколаду не тільки сприяє лікуванню серця, але і служить профілактикою для різних захворювань пов'язаних з ним.

Висновок

Виноград і продукти, вироблені на його основі – це ефективна профілактика і лікування різних хвороб, пов'язаних з серцем і судинами. Речовини в складі винограду наповнюють тіло людини корисними елементами і вітамінами, яких не вистачає в інших продуктах. Надмірне вживання цього фрукта також не допускається, оскільки може спричинити за собою негативний ефект для організму і алергічні реакції. Тому, перед вживанням винограду, консультація терапевта або кардіолога не буде зайвою.