8 фактів про корисні властивості, протипоказання і вплив гарбуза для серце і судини
Гарбуз поступається за популярністю своїм найближчим родичам — кавуну і дині. Багато господинь і зовсім не використовують її при приготуванні страв. Але ці плоди варто додати в свій раціон. При правильному приготуванні вони можуть бути дуже смачними. Крім того, гарбуз приносить багато користі для здоров'я — зокрема, покращує стан серця, судин і крові.
Зміст
Хімічний склад
Плоди складаються з шкірки, м'якоті та насіння. Вони становлять відповідно 15%, 75% і 10% від загальної ваги. М'якоть і насіння містять в своєму складі:
- Білки;
- Вуглеводи-моносахариди та дисахариди;
- Органічні кислоти;
- Вітаміни;
- Каротиноїди;
- Мінерали;
- Клітковину;
- Золу;
- Воду.
Завдяки такому складу гарбуз позитивно впливає як на стан серця і судин, так і на інші органи і системи організму.
Дивіться також:
Вплив на серце і судини-8 фактів
- Калій, що міститься в гарбузі, необхідний для підтримки нормального ритму роботи серця. Якщо вживати його в достатніх кількостях, знижується ризик порушення тонусу серцевого м'яза і судин.
- Вітамін А зменшує прояви стенокардії, полегшуючи перебіг цього захворювання.
- Містять в плодах речовини допомагають знизити високий артеріальний тиск.
- При регулярному вживанні гарбузових плодів знижується концентрація поганого холестерину в крові . В результаті зменшується ризик розвитку атеросклерозу.
- Ці плоди також виявляються корисні при анемії, так як входять до їх складу залізо, вітамін В12 і вітамін А покращують кровотворення.
- При захворюваннях серця і судин гарбуз не може заподіяти ніякої шкоди. Тому людям, з такими хвороб як аритмія, стенокардія, тахікардія та іншими, можна вживати її в будь-яких кількостях.
- Для лікування та профілактики атеросклерозу можна вживати як м'якоть гарбузових плодів, так і отримані з неї сік або масло. Щоб отримати ефект, досить випивати по 1 чайній ложці олії 3 рази на день перед їжею.
- У профілактиці та полегшенні гіпертонії особливо корисні виявляються гарбузове насіння. При цьому захворюванні їх можна вживати окремо, включаючи в раціон у великих кількостях.
Як її приготувати - 5 рецептів
Гарбуз при хворобах серцево-судинної системи можна вживати в будь-якому вигляді. У продажу є безліч різновидів і сортів цього плоду, і всі вони виявляються корисними для серцево-судинної системи.
Є безліч рецептів страв, серед яких можна вибрати відповідні.
- З гарбузових плодів можна приготувати кашу. класичний рецепт передбачає використання молока. Півкілограма м'якоті потрібно відварити протягом 10 хвилин, злити воду і розім'яти в пюре. Потім його треба залити молоком, довести до кипіння, додати дві столові ложки рису і сіль і варити до готовності крупи.
- Щоб запекти фрукти в духовці , потрібно викласти на деко очищену від насіння м'якоть, налити півсклянки води і поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на півгодини. Після цього її треба дістати, полити медом і запікати ще протягом 5 хвилин.
- З насіння можна зробити вітамінне пюре. для цього треба подрібнити в блендері 100 г насіння, 200 г калини і 4 чайні ложки меду.
- За допомогою соковижималки з м'якоті плодів можна приготувати смачний і корисний напій. щоб гарбузовий сік був смачніше, в нього можна додати мед.
- Для приготування смузі треба подрібнити в блендері 100 г м'якоті плоду, яблуко або моркву і півсклянки води.
Вся ця смакота виглядає приблизно так:
Ще 4 лікувальні властивості цього овоча
Корисні властивості гарбузових плодів не обмежується позитивним впливом на серцево-судинну систему:
- При її регулярному вживанні знижується нервове напруження і тривожність , підвищується якість сну;
- Вона позитивно позначається на стані печінки і жовчного міхура при захворюваннях цих органів-гепатиті і холециститі;
- Вона сприяє очищення кишечника від шлаків і токсинів ;
- Її вживання позитивно позначається на стані нирок і сечового міхура і показано при захворюваннях цих органів.
Також ознайомтеся з інфографікою:
Всім, хто хоче схуднути, потрібно мати на увазі, що гарбузове плоди — це низькокалорійний поживний продукт. Тому страви на їх основі можуть стати відмінним доповненням раціону, метою якого є позбавлення від зайвих кілограмів.
Протипоказання до вживання
Включати гарбуз в свій раціон варто далеко не всім бажаючим. Протипоказаннями до її вживання є:
- Гастрит;
- Виразка шлунка;
- Цукровий діабет (в деяких випадках).
Також вона може викликати алергію. якщо після її вживання з'являються характерні ознаки харчової непереносимості, варто відмовитися від її включення в раціон.
Також обов'язково подивіться відео:
Додавши в свій звичний раціон гарбуз, можна отримати чимало користі для здоров'я. При її регулярному вживанні поліпшується стан серця і судин. Але цим її корисні властивості не обмежуються-вона також позитивно впливає на стан нервової системи, нирок і сечового міхура. Страви з гарбуза при правильному приготуванні виявляються дуже смачними і можуть стати справжньою окрасою столу.