8 фактів про корисні властивості, протипоказання і вплив гарбуза для серце і судини

Гарбуз поступається за популярністю своїм найближчим родичам — кавуну і дині. Багато господинь і зовсім не використовують її при приготуванні страв. Але ці плоди варто додати в свій раціон. При правильному приготуванні вони можуть бути дуже смачними. Крім того, гарбуз приносить багато користі для здоров'я — зокрема, покращує стан серця, судин і крові.

Хімічний склад

Плоди складаються з шкірки, м'якоті та насіння. Вони становлять відповідно 15%, 75% і 10% від загальної ваги. М'якоть і насіння містять в своєму складі:

  • Білки;
  • Вуглеводи-моносахариди та дисахариди;
  • Органічні кислоти;
  • Вітаміни;
  • Каротиноїди;
  • Мінерали;
  • Клітковину;
  • Золу;
  • Воду.

Завдяки такому складу гарбуз позитивно впливає як на стан серця і судин, так і на інші органи і системи організму.

Вплив на серце і судини-8 фактів

  1. Калій, що міститься в гарбузі, необхідний для підтримки нормального ритму роботи серця. Якщо вживати його в достатніх кількостях, знижується ризик порушення тонусу серцевого м'яза і судин.
  2. Вітамін А зменшує прояви стенокардії, полегшуючи перебіг цього захворювання.
  3. Містять в плодах речовини допомагають знизити високий артеріальний тиск.
  4. При регулярному вживанні гарбузових плодів знижується концентрація поганого холестерину в крові . В результаті зменшується ризик розвитку атеросклерозу.
  5. Ці плоди також виявляються корисні при анемії, так як входять до їх складу залізо, вітамін В12 і вітамін А покращують кровотворення.
  6. При захворюваннях серця і судин гарбуз не може заподіяти ніякої шкоди. Тому людям, з такими хвороб як аритмія, стенокардія, тахікардія та іншими, можна вживати її в будь-яких кількостях.
  7. Для лікування та профілактики атеросклерозу можна вживати як м'якоть гарбузових плодів, так і отримані з неї сік або масло. Щоб отримати ефект, досить випивати по 1 чайній ложці олії 3 рази на день перед їжею.
  8. У профілактиці та полегшенні гіпертонії особливо корисні виявляються гарбузове насіння. При цьому захворюванні їх можна вживати окремо, включаючи в раціон у великих кількостях.
вітамін A, який знімає симптоми стенокардії і покращує кровотворення, краще засвоюється, якщо приймати його разом з жирами. Тому людям з цими захворюваннями варто готувати страви, в які додають рослинне або вершкове масло — наприклад, гарбузову кашу.

Як її приготувати - 5 рецептів

Гарбуз при хворобах серцево-судинної системи можна вживати в будь-якому вигляді. У продажу є безліч різновидів і сортів цього плоду, і всі вони виявляються корисними для серцево-судинної системи.

Є безліч рецептів страв, серед яких можна вибрати відповідні.

  1. З гарбузових плодів можна приготувати кашу. класичний рецепт передбачає використання молока. Півкілограма м'якоті потрібно відварити протягом 10 хвилин, злити воду і розім'яти в пюре. Потім його треба залити молоком, довести до кипіння, додати дві столові ложки рису і сіль і варити до готовності крупи.
  2. Щоб запекти фрукти в духовці , потрібно викласти на деко очищену від насіння м'якоть, налити півсклянки води і поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на півгодини. Після цього її треба дістати, полити медом і запікати ще протягом 5 хвилин.
  3. З насіння можна зробити вітамінне пюре. для цього треба подрібнити в блендері 100 г насіння, 200 г калини і 4 чайні ложки меду.
  4. За допомогою соковижималки з м'якоті плодів можна приготувати смачний і корисний напій. щоб гарбузовий сік був смачніше, в нього можна додати мед.
  5. Для приготування смузі треба подрібнити в блендері 100 г м'якоті плоду, яблуко або моркву і півсклянки води.

Вся ця смакота виглядає приблизно так:

мало хто здогадується, що відомий всім кабачок — це одна з різновидів гарбуза звичайного. Назва цього овоча походить від українського слова шинок — «гарбуз». Підвидом звичайної гарбуза також є і Патисон.

Ще 4 лікувальні властивості цього овоча

Корисні властивості гарбузових плодів не обмежується позитивним впливом на серцево-судинну систему:

  1. При її регулярному вживанні знижується нервове напруження і тривожність , підвищується якість сну;
  2. Вона позитивно позначається на стані печінки і жовчного міхура при захворюваннях цих органів-гепатиті і холециститі;
  3. Вона сприяє очищення кишечника від шлаків і токсинів ;
  4. Її вживання позитивно позначається на стані нирок і сечового міхура і показано при захворюваннях цих органів.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Всім, хто хоче схуднути, потрібно мати на увазі, що гарбузове плоди — це низькокалорійний поживний продукт. Тому страви на їх основі можуть стати відмінним доповненням раціону, метою якого є позбавлення від зайвих кілограмів.

Протипоказання до вживання

Включати гарбуз в свій раціон варто далеко не всім бажаючим. Протипоказаннями до її вживання є:

  • Гастрит;
  • Виразка шлунка;
  • Цукровий діабет (в деяких випадках).

Також вона може викликати алергію. якщо після її вживання з'являються характерні ознаки харчової непереносимості, варто відмовитися від її включення в раціон.

Також обов'язково подивіться відео:

Додавши в свій звичний раціон гарбуз, можна отримати чимало користі для здоров'я. При її регулярному вживанні поліпшується стан серця і судин. Але цим її корисні властивості не обмежуються-вона також позитивно впливає на стан нервової системи, нирок і сечового міхура. Страви з гарбуза при правильному приготуванні виявляються дуже смачними і можуть стати справжньою окрасою столу.