3 корисних властивості журавлини для серця і судин, а також лікування деяких захворювань з її допомогою

Журавлина відома з далеких часів. Вона завжди вважалася ягодою, що захищає імунну систему людини.

Потім дослідження показали, що вона позитивним чином впливає на стан серцево-судинної діяльності і покращує стан кровотоку.

Тому кардіологи в усьому світі радять вживати журавлину, як самостійний засіб і в поєднанні з корисними продуктами.

Склад і калорійність

Ця ягода славиться наявністю корисних вітамінів і амінокислот, а також перевершує всі інші продукти, оскільки має унікальний набір мінералів і вітамінів . До них відносять:

  • Фосфор;
  • Кальцій;
  • Магній;
  • Ретинол;
  • Калій;
  • Натрій;
  • Селен;
  • Токоферол;
  • Вода;
  • Жири;
  • Вуглеводи;
  • Аскорбінова кислота.

У журавлині переважають різні види кислот: хінна, бензойна, хлорогенова, лимонна, бурштинова, щавлева. За кількісним складом вітаміну З, журавлина не поступається цитрусовим. У ній міститися корисні види цукрів фруктоза і глюкоза, а також невелика кількість сахарози.

цей продукт підходить людям, які стежать за фігурою, оскільки в ста грамах ягід не більше 26 кілокалорій.

3 факти про вплив ягоди на серцево-судинну систему

Ягода журавлини благотворно впливає на серцево-судинну систему з наступних причин:

  1. Антоціани в її складі , крім виведення зайвих токсинів з організму, сприяють усуненню холестерину. Якщо відбувається зменшення кількості холестерину в крові, відповідно зменшується утворення бляшок на судинних стінках, що веде до зменшення ризику виникнення інфаркту або інсульту. Ця дія налаштовує роботу серця на правильний ритм.
  2. Урсулова кислота , що входить до складу продукту, сприяє розширенню венозних каналів, а відповідно і покращує стан кровотоку, від якого залежить серцева діяльність. Самопочуття хворого стає помітно краще і підвищується його м'язовий тонус.
  3. Речовини під назвою феноли відновлюють еластичність у судин. Крім того, вони здатні брати участь в розчиненні холестерину низької щільності, перетворюючи його в холестерин високої щільності, який бере участь в роботі картатих мембран і подальшому оновленні клітин.

Ще кілька фактів на інфографіці:

Тепер обговоримо особливості вживання при деяких недугах.

Використання при деяких захворюваннях

Ягоди застосовують для боротьби з різними недугами, в тому числі і пов'язаними з судинами і функціонуванням серця. Журавлина застосовують, як для профілактики, так і для комплексного лікування захворювань, поєднуючи з медикаментозною терапією. перед застосуванням, того чи іншого рецепта, потрібно отримати схвалення кардіолога, а лише потім приступати до лікування недуги за допомогою цих унікальних ягід.

При гіпертонії

При лікуванні високого тиску, гіпертонікам призначають ряд медичних препаратів, які володіють певним ефектом.

Багато кардіологів рекомендують поєднувати таку терапію з вживанням журавлини. вона здатна знизити високий артеріальний тиск на кілька одиниць.

Незважаючи на високий рівень користі застосування цієї ягоди для гіпертоніків, в деяких випадках вона може завдати шкоди. Протипоказання полягають в наступному: діти до трьох років не повинні приймати цей продукт, а також ті особи, у яких є проблеми з чутливістю зубів. Індивідуальна непереносимість також є серйозною перешкодою для отримання ефективності від прийому.

При серцевій недостатності

Серцева недостатність характеризується збоєм в серцевих скороченнях. Серце, як насос качає кров в організмі, при появі патологічного стану, його робота порушується. Серцева недостатність повинна бути вчасно виявлена, а лікування повинно відбуватися як медикаментозними, так і народними засобами.

журавлина надає загальнозміцнюючу дію на весь людський організм, в тому числі і на кровообіг. Завдяки корисним амінокислотам, а також вітамінам в її складі, Серцевий м'яз поступово зміцнюється, і вона продовжує роботу в правильному ритмі.

3 перевірені рецепти

На основі журавлини розроблено безліч рецептів, де відбувається поєднання цієї ягоди з іншими корисними для серця продуктами. Для того щоб зрозуміти який саме рецепт підходить в конкретному випадку, потрібно отримати консультацію лікаря , який скасує або навпаки порекомендує журавлину до включення в щоденний раціон.

1. У поєднанні з медом і часником

Мед в поєднанні з журавлиною і часником застосовують для очищення судин від шлаків і холестерину. Практично кожен рецепт по очищенню судин пов'язаний з додаванням меду, а журавлина в такому рецепті доповнює вплив на судини великою кількістю вітамінів і корисних мікроелементів, які потрібні для правильної роботи серця і судин. Процедура розрахована на те, що судини будуть очищені від бляшок і повернуть колишню еластичність.

Готують наступним чином:

  1. Береться один кілограм журавлини і ретельно промивається.
  2. Ягоди тиснуть і додають в них часник в кількості двохсот грамів (теж в подрібненому вигляді).
  3. Кашку ретельно перемішують і залишають в темне місце на 12 годин.
  4. Потім в суміш викладають півкілограма меду.

Суміш приймають два рази в день по шістдесят грамів. рекомендується приймати кашку в ранкові та вечірні години. Профілактика по очищенню судин повинна бути проведена в осінній і весняний час, коли організму не вистачає вітамінів і корисних мікроелементів.

2. З медом, волоським горіхом і родзинками

Рецепт для зміцнення серцевого м'яза буде корисний не тільки під час лікування серцево-судинного захворювання, а й для профілактичних заходів щодо захисту головного органу в тілі людини. Склад на основі журавлини, родзинок, горіха і меду вельми ефективний для зміцнення м'язи, проте його слід правильно приготувати для отримання результату.

Процес з Приготування рецепта наступний:

  • Родзинки, волоські горіхи та журавлину подрібнюють;
  • Потім суміш перемішують з медом до отримання однорідної маси;
  • Отриману суміш ставлять в холодильник на 14 днів.

Приймають кашку по одній столовій ложці перед їжею.

Кількість днів прийому індивідуально. Люди часто приймають суміш до того моменту поки вона не скінчиться. Після двотижневої перерви курс лікування можна знову повторити.

3. З хріном

Журавлина в поєднанні з медом і хроном дозволить зміцнити стінки судин і подарує довголіття на багато років. Тому, такий рецепт показаний практично всім людям, які піклуються про своє здоров'я, але є ряд факторів, при яких ця суміш не рекомендована до вживання. Це стосується тих, хто відчуває проблеми з яснами і язвенников, чий шлунок може дати збій. Тому консультація спеціаліста обов'язкова.

Для приготування потрібно придбати: хрін в пропорції 170 грамів, 170 грамів журавлини і 510 грамів меду.

Готують суміш за наступним рецептом:

  1. Хрін ретельно вимивають, очищають і поміщають в морозилку на 24 години.
  2. Далі його натирають на дрібній тертці.
  3. Журавлину промивають, сушать і дрібно подрібнюють у блендері.
  4. Всю суміш укладають в миску з натертим хріном.
  5. Далі кладуть в суміш мед, ретельно заважають кашку і залишають на одну добу для настоювання.

Також подивіться на відео:

Ще 7 продуктів, які потрібно включити у свій раціон

Існує багато продуктів, придатних для зміцнення судин і серця. До них відносять:

  1. Фрукти. з фруктів найкориснішими вважаються ті, які містять велику кількість калію. До них зокрема відносять банан і хурму. Вони зміцнюють стінки судин і дають довголіття. Гранат і лимон дарують організму заряд енергії, завдяки вітаміну з в складі продукту.
  2. Прийом овочів. овочі, як і фрукти, містять корисні мікроелементи і вітаміни. До найбільш корисної їжі відносять гарбуз і перець. Це рекордсмени за кількістю корисних речовин і їх не можна виключати з харчування. Цибуля і часник не тільки зміцнюють серце, але і підвищують імунітет людини.
  3. Вживання ягід. прийом ягід, особливо в навесні і восени, підвищує імунітет і дарує серцю безліч вітамінів. Прийом калини здатний знижувати тиск, а виноград бере участь в очищенні судин.
  4. Горіхи та сухофрукти. не можна виключати сухофрукти, такі як курага або родзинки, оскільки вони посилюють Серцевий м'яз. Їжа з горіхами, особливо волоськими і арахісом зробить їжу корисною і поживною, що важливо при серцевих недугах.
  5. Молочна продукція. натуральна молочна продукція володіє вітамінами, перш за все кальцієм і магнієм, дарують заряд енергії і здатними покращувати стан кровотоку в організмі.
  6. Їжа з рибою. риба жирних сортів містить природний елемент омега-3, який підтримує серцеву діяльність і наповнює тіло корисною речовиною для активного життя.
  7. Гіркий шоколад. цей вид солодощів може нашкодити зубної емалі, але для серця буде нести тільки користь. Як правило, гіркий шоколад містить малу кількість добавок, але природні какао боби роблять його поживним і корисним для кровотоку і серцевої діяльності.

Висновок

Журавлина здатна налагодити здоров'я людини, якщо мова йде про зниження артеріального тиску або поліпшення роботи серця. Її склад збагачений корисними речовинами, без яких людина не зможе вести повноцінне існування. Однак, перед вживанням ягоди, потрібно перевірити чи підходить вона чи ні, тобто почати з малої кількості продукту, а потім збільшити харчову дозу.