огляд наукових досліджень про вплив солі на серце і судини

На стан серцево-судинної системи впливає безліч факторів, в тому числі якість і склад споживаної їжі. Різна генетична схильність має на увазі відповідні режими харчування, споживання води і солі.

Ставлення нутриціології до споживання солі неоднозначно, її споживання повинно бути згідно індивідуальної потреби організму, проте дослідження показують, що повна відмова від неї веде до негативних тенденцій і сприяє підвищенню ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Зловживання сіллю також шкодить здоров'ю серця, на що вказують численні дослідження . У цій статті ми спробуємо розібратися, де золота середина і в яких кількостях її потрібно вживати.

Вплив натрію на серце

Споживання солі має бути розумним. її надлишок негативно впливає на діяльність серцевого м'яза. зайве накопичення натрію, рясно міститься в солі, загрожує спазмами серцевого м'яза, крайня ступінь яких виражається в можливості настання серцевого нападу.

недолік солі, навпаки, веде до ослаблення організму, сприяє погіршенню показника стабільності артеріального тиску. Зокрема фахівці відзначають ризик розвитку пороку серця при повній відмові від солі.

Вплив на судинну систему

Відомо, що сіль впливає на ендотелій – внутрішню судинну стінку. Ендотелій виконує в організмі роль, що регулює кровотік і відповідає за судинний тонус.

Найчастіше підвищений тиск у людей, схильних до повноти і ожиріння, дослідники пов'язують саме зі споживанням солі, що неодноразово підтверджувалося дослідженнями .

Лікарські рекомендації споживання обсягу, що не перевищує одну чайну ложку , дотримуються далеко не всі. Усереднена статистика говорить про щоденне споживання, в два рази перевищує цей показник.

При цьому у відкритому доступі доступні дані Американської асоціації серця про проведені дослідження, в яких взяли участь 29 людей різної статі, які страждають повнотою. Беруть участь в дослідженні були розділені на 2 групи, представники однієї з яких щодня з'їдали 3,5 г солі, а інший – близько 7 м при цьому були відібрані претенденти, які не страждають проблемами з артеріальним тиском. Результати виявилися такими, що у учасників, які споживають 3,5 г солі щодня, діагностували поліпшення функції ендотелію . Крім того, було відзначено незначне зниження систолічного тиску.

При цьому результати дослідження представники Асоціації серця рекомендують вважати гіпотетичними в зв'язку з додатковими численними факторами, врахувати яких не представилося можливим.

Особливості вживання при різних захворюваннях

Споживання солі необхідно коригувати залежно від типу серцево-судинного захворювання. При деяких з них фахівці рекомендують безсольову дієту, при інших – вона може згубно позначитися на здоров'ї.

Артеріальна гіпертензія

Більшість хворих на це захворювання є сольовими, тобто збільшення споживання солі призводить до пропорційного зростання артеріального тиску , що загрожує ускладненнями і нападами.

Пацієнтам цієї категорії рекомендують скоротити споживання солі, причому важливо споживати сіль рівномірно протягом дня.

перепади споживання небезпечні стрибками артеріального тиску в той час, як впорядкованість веде до адаптації організму і стабілізації цього показника.

Ішемічна хвороба

Зменшення споживання солі при ішемічній хворобі обумовлено необхідністю зниження навантаження на міокард . Навантаження пов'язана, перш за все, з вмістом натрію в організмі. При цьому в аптеках продається сіль з мінімальним вмістом натрію, заміщеним калієм, споживання якого якраз корисно. У великій кількості він міститься в зелені (салат, петрушка, коріандр та ін.) і волоських горіхах.

Атеросклероз

Хворим на атеросклероз так само рекомендована сіль зі зниженим вмістом натрію. За рахунок її споживання знижується ймовірність виникнення гіпертонії, ризик якої для страждаючих атеросклерозом особливо великий, стабілізується тиск, відбувається зменшення набряклості.

Незважаючи на її знижений шкоду, споживання рекомендується тримати в межах 5 грам щодня.

Тахікардія

Існує думка, що з нападами тахікардії можна впоратися питвом води з розчиненою сіллю . Метод відноситься до народних, про можливість його застосування краще порадитися з фахівцем.

Що ще треба включити в раціон?

Крім споживання солі, важливо звертати увагу на інші складові раціону, сприятливо впливають на стан серцево-судинної системи. До них перш за все відносяться наступні групи продуктів:

Фрукти

  1. Банани - володіють заспокійливим ефектом для систем організму;
  2. Лимон - користь цитрусових обумовлена величезною кількістю вітамінів та інших корисних речовин, що допомагає підтримувати еластичність стінок судин;
  3. Гранат - незамінний продукт в раціоні «сердечників» і не тільки. Вміщені в його складі речовини мають загальнозміцнюючу ефектом, роблять більш міцним стінки судин, сприятливо впливають на роботу серця, впорядковуючи його ритм;
  4. Хурма - за рахунок вмісту магнію стимулює роботу серця, особливо корисна при варикозі;

Овочі

  1. Часник - знижує тиск, активізує кровотік в організмі;
  2. Лук - покращує стан організму при анемії і атеросклерозі;
  3. Гарбуз - користь гарбуза обумовлена великим вмістом калію;
  4. Перець - покращує серцеву діяльність і каталізує ефект від натуральних препаратів;

Ягоди

  1. Журавлина - покращує кровотік, знижує ризик виникнення інфарктів та інсультів;
  2. Калина - нормалізує тиск при аритмії;
  3. Виноград - сприяє розширенню судин і перешкоджає утворенню тромбів;

Інша їжа

  • Сухофрукти - користь сухофруктів обумовлена, перш за все, збереженням корисних речовин. Фрукти при тепловій обробці, заготівлі на зиму, заморожуванні значно втрачають свої властивості.
    При цьому сухофрукти зберігають майже всі мікроелементи, саме тому їх споживання рекомендовано в осінньо-зимовий і весняний сезони;
  • Горіхи - незамінне харчування для серця і зміцнення судин.
  • Мед - корисний при тахікардії і гіпертонії;
  • Молочні продукти - користь, що витягується організмом з споживання молочних продуктів, безпосередньо пов'язана з можливостями організму засвоювати молочний цукор – лактозу. При цьому з віком ця здатність втрачається, тому найкорисніше молоко для дітей. Дорослим краще вибирати продукти зі зниженим вмістом лактози, щоб не перевантажувати організм;
  • Риба - позитивний вплив від споживання риби значно перевершує в цьому відношенні м'ясо, в тому числі яловичину, телятину і ягнятину з низьким вмістом жиру. Жир, що міститься в риби необхідний всім, а що міститься в свинині і баранині, що страждають серцево-судинними захворюваннями, прямо протипоказаний. Саме тому фахівці рекомендують замінити м'ясо рибою в раціоні хоча б на два дні на тиждень;
  • Куркума - рідкісна пряність, до її "заслуг" приписують профілактику онкологічних захворювань і благотворний вплив на стан серцево-судинної системи;
  • Найкорисніша каша для серця-пшенка, також рекомендують гречану, рисову, геркулесову і вівсяну;
  • Оливкова та лляна олії забезпечують живлення серця і відновлення судин. При цьому важливо правильно вибрати сорт, отриманий в результаті першого віджиму;
  • Гіркий шоколад - через незначну кількість цукру позитивні властивості шоколаду не нівелюються шкодою від споживання цукру;
  • Напої - сердечникам рекомендують чай зі зниженим вмістом кофеїну – тобто в першу чергу зелений і білий. Що стосується кава і червоного вина , то думка фахівців з питання їх споживання зводиться до обмеження одним келихом червоного сухого або не більше ніж трьома чашками Еспресо. Еспресо рекомендують завдяки властивостям кофеїну, що поширюється на весь обсяг напою без урахування його фортеці.

Варто відзначити, що сіль, доступна споживачеві, неоднорідна за складом і змістом важливих мікроелементів. Найкориснішою вважається морська сіль, отримана шляхом природного випаровування. Вона коштує дорожче, до того ж представлена в рідкісних торгових мережах. Споживання "класичної" солі, тобто отриманої шляхом обробки, дещо шкідливіше за рахунок того, що в процесі переробки втрачає деякі позитивні властивості. У будь-якому випадку споживання солі повинно бути розумним, а скорочення або збільшення її споживання повинно бути узгоджено з фахівцем.